Se pare că Sony onorează redacția GetGeek cu o a doua prezență într-un timp foarte scurt.
De data aceasta este vorba despre o pereche de căști tip Over Ear, care își propun să fie aliatul perfect al nomadului tehnologic modern, încorporând funcții precum ANC, modul Awareness, control prin atingere și multe altele. Hai să vedem despre ce este vorba în rândurile de mai jos.
Specificatii
Model | WH-ULT900N |
Tip casti | Over ear, closed dynamic |
Difuzoare | 40 mm neodim |
Freq | 5 - 20.000 Hz |
Tip conexiune | - Wired jack 3.5 mm - Wireless Bluetooth 5.2 |
Codec audio | - AAC - SBC - LDAC |
Port incarcare | USB Type-C |
Durata acumulator | - 30h cu ANC - 50h fara ANC |
Greutate | 255 grame |
Tip microfon | Condensator electret |
Culori disponibile | - Alb - Negru - Forest grey |
Altele | - Adaptive Sound Control - Autopause - Quick Attention - Multipoint pairing - 360 Reality Audio - DSEE |
SRP | 999.99 lei |
Galerie foto
Construcție
Sony WH-ULT900N / ULT WEAR, pe care le voi numi pe scurt ULT900 în restul materialului, au o construcție foarte ușoară, acestea cântărind aproximativ cât o doză de suc la 250 ml.
Materialul predominant este plasticul, iar impresia inițială pe care am avut-o când le-am atins pentru prima oară a fost că produsul este foarte fragil. Plasticul nu se simte foarte dens, în schimb este destul de flexibil iar banda care conectează cele două cupe este suficient de maleabilă pentru a se adapta diferitelor tipuri de utilizatori.
La început m-am grăbit cam repede să judec decizia lui SONY de a utiliza un astfel de material, însă după ceva timp de utilizare m-am gândit mai bine și am zis că a fost o alegere bună, mai ales când le ți pe cap mai toată ziua la birou, pe drum și uneori chiar și acasă, pe timp de noapte când nu vrei să îi deranjezi pe ceilalți.
Pentru că tot am menționat deranjul, căștile izolează pasiv foarte bine sunetul, atât din interior spre exterior, cât și vice versa, iar dacă vrei să dudui niște D’n’B agresiv în timpul unei călătorii cu metroul, trenul sau avionul, cei din jurul tău nu îți vor arunca priviri tăioase.
Pernuțele celor două cupe, dar și căptușeala benzii pentru cap sunt îmbrăcate într-un material care imită pielea, sunt moi, iar confortul oferit în timpul utilizării este foarte ridicat. De asemenea, căștile se pliază, oferind astfel o amprentă mai compactă în cazul în care vrei să le transporți în ghiozdan. Mai mult, producătorul include în pachet și o husă de protecție, care adaugă un strop de rafinament.
După aproape două săptămâni pot spune că sunt mulțumit de felul în care este construită această pereche de căști, chiar dacă aparențele m-au înșelat la început. Mă gândesc la faptul că acestea pot încasa vitejește câteva căzături mai sănătoase, fără să se rupă plasticul din care sunt fabricate grație greutății lor foarte reduse.
Funcții moderne de utilizare
ULT900 ascunde după ureche câteva funcții interesante precum Wear Detection, care pune pauză automat atunci când sunt date jos sau controlul muzicii prin atingere pe suprafața cupei drepte.
De exemplu, poți glisa în sus sau în jos pentru controlul volumului sau în stânga și în dreapta pentru a schimba piesele. O atingere scurtă în zona centrală va pune pauză conținutului multimedia.
Funcția activă de anulare a zgomotului și cea de transparență (awareness) au un buton dedicat poziționat în vecinătatea celui de pornire și oprire. Experiența avută cu aceste funcții a fost una bună spre foarte bună.
Senzorii căștilor au înregistrat precis fiecare atingere iar cel care detectează purtarea lor a oprit și a pornit muzica de fiecare dată când am dat jos și am pus căștile pe urechi.
Anularea zgomotului este notabilă în metrourile din București, însă dacă ai norocul să urci într-o garnitură zgomotoasă, există șansa să mai auzi ceva sunet din exterior. Pe partea cealaltă, în zonele exterioare foarte aglomerate cum ar fi piețele, bulevardele și străzile pline de activitate urbana, ULT900 oferă acea liniște și pace de care ai nevoie pentru a izola sunetul din exterior. Recomand totuși audiția la un nivel moderat în combinație cu modul transparența, pentru a evita potențialele accidente la care te expui într-un oraș haotic.
În ceea ce privesc apelurile audio, această pereche nici nu m-a impresionat, dar nici nu m-a dezamăgit. Calitatea sunetului este bună, iar persoana de la celălalt capăt al firului invizibil a putut asculta vocea mea fără probleme. Am testat căștile și la muncă în cadrul unei ședințe online și chiar dacă pot spune că s-au descurcat acceptabil, nu ar fi prima alegere pentru această activitate.
Audio
Ei bine, aceasta este latura unde aveam cele mai mari așteptări, mai ales din perspectiva faptului că produsul poartă numele SONY și costă undeva între 700 și 800 de lei, în funcție de magazinul unde sunt disponibile.
Cu ocazia aceasta vă povestesc de unde vine și acest „ULT” integrat în numele mai multor produse audio recente ale producătorului: de la ULTIMATE. Sigur… Având în trecut experiențe foarte bune cu acest brand, când am aflat prețul lor mi-am spus în minte că astea sunt tatii ce trebuie. Cred că am făcut febră musculară la sprânceana dreaptă după câteva ore de audiție.
Fiind prima oară când citiți aici un material scris de mine, este de datoria mea să vă spun că preferințele mele muzicale variază de la genuri mai potolite precum rock’n’roll, pop, dance, disco, rap, R’n’B trap și muzică clasică, la cele mai agresive precum heavy metal, D’n’B sau alte hardcoreli pe care marele internet le poate oferi. Acestea fiind spuse, îmi doresc foarte mult ca perechea de căști la care ascult muzică să fie capabilă să redea această gamă variată de stiluri, bineînțeles în raport cu segmentul lor de preț, dar și cu abilitățile lor tehnice.
Aruncând o privire la specificațiile afișate pe pagina produsului, vei afla că ULT900 nu este o pereche de ici de colo, așa că așteptările au fost și mai mari.
S-a nimerit ca atunci când am primit căștile să am deja deschis pe telefon un playlist cu ceva punk rock, mai precis Yellow Card, Fall Out Boy, Goldfinger, MGK, Rise Agains și alții din această zonă. Stai să vezi aici „rifăreală”. Ei uite că nu a fost așa, ritmurile mai agresive de chitară s-au pierdut printre frecvențele joase, basul acaparând experiența acustică. Am spus că poate este vina setărilor, așa că am apăsat butonul ULT, menit să îmbogățească audiția. Ehhhhh, cu dus și întors… Nu am reușit să găsesc acea combinație perfectă care să redea cu o precizie mai mare energia specifică stilului muzical.
Strâmbând puțin din nas, am zis să trec la ceva mai light, poate niște pop, dance sau ceva disco. Am dat play la CHROMEO, 52 Thieves, Satin Jacket și niște Glass Animals. Aici pot spune că sunetul este mai rotund, iar separarea frecvențelor mai notabilă. Căștile tot încearcă să amplifice plaja de frecvențe joase, ceea ce nu îmi place în mod particular. De ce să am bass puternic, dacă zona înaltelor nu se aude cristal, iar mediile sunt și ele pe undeva pe acolo.
Ultima încercare a fost muzica electronică, unde pot spune că experiența a fost una chiar foarte bună. Basul a sunat bine, plin, rotund și bine definit. Butonul ULT, odată apăsat, oferă căștilor posibilitatea de a amplifica frecvențele joase ale acestui gen, fără a „păta” restul frecvențelor.
În fine, Invaders Must Die de la Prodigy nu mi-a ridicat de data aceasta părul pe mâini. Shame :(.
Experimentând aproape două săptămâni cu aceste căști, pot spune că ULT900 reușesc să ofere un sunet bun în aria de muzică electronică, pop și rap, fix în această ordine. Bassul nu este neapărat uniform, iar experiența poate varia în funcție de genul ascultat.
M-am gândit să exclud din ecuație posibilitatea unei surse de semnal slabe, așa că dincolo de telefonul meu Motorola Edge 40 am conectat căștile și la alte dispozitive precum iPhone XR și iPhone14, MatePad 11.5” S, Huawei Nova 10 Pro, Zephyrus g14 – Windows, IdeaPad Pro 5 – Windows și în final Matebook 14 – Linux. Pot spune că nu am întâmpinat situații neplăcute legate stabilitatea semnalului, iar conexiunea a fost realizată instantaneu.
Apropo, ULT900 poate fi împerecheată simultan cu două dispozitive precum un laptop și un telefon, iar semnalul se comută automat în funcție de sursa de semnal activă, adică dacă asculți muzică pe laptop, poți răspunde la un apel fără să te atingi de unul dintre cele două, folosind gesturile prin atingere. Nice!
Spre final mai am să vă povestesc despre despre codecurile utilizate, acestea fiind SBC, AAC și LDAC. Mă așteptam ca printre ele să se numere și AptX sau AptX HD, dar iată că nu este cazul. Versiunea Bluetooth implementată este 5.2 și în mod evident este compatibilă cu o gamă largă de dispozitive care folosesc tehnologie Bluetooth.
Termin această secțiune prin a menționa și câteva cuvinte despre mufa audio Jack 3.5 a acestor căști. Fanii semnalului transmis pe cablu vor fi fericiți să afle că pot conecta perechea la playerele lor preferate, utilizând cablul inclus în pachet sau cel personal, însă experiența audio nu are potențialul de a satisface audiofilii mai pretențioși.
Autonomie
Producătorul susține că acumulatorul poate rezista în jur de 30 h cu funcția ANC pornită și 50 h cu aceasta oprită. Din fericire această afirmație este foarte apropiată de realitate și am fost entuziasmat să observ că mă pot bucura de muzică timp de o săptămână întreagă de utilizare mixtă.
În mare parte rutina mea include mersul la birou (1 h dus, 1 h întors), ascultat muzică (aprox. 2 h în funcție de program) și câteva extra drumuri pe la cumpărături și prieteni. Timpul de încărcare este de aproximativ 3.5 h
Concluzie
Petrecând suficient timp cu această pereche de căști pe urechi, pot spune că sentimentul final este unul mixt. Îmi place foarte mult faptul că au o greutate redusă și sunt ușor de transportat, îmi plac foarte mult controalele cu gesturi prin atingere, funcția ANC este suficient de performantă pentru a face față mediului urban, iar bateria poate duce o săptămână de utilizare mixtă.
Ce nu apreciez în mod deosebit este inabilitatea lor de a reproduce basul în stiluri precum punk, rock, heavy metall, etc. Pe partea cealaltă, fanii muzicii electronice și a altor genuri care se învârt în această zonă vor aprecia foarte mult modul în care ULT900 evidențiază plaja de frecvențe joase.
Acestea fiind spuse, îmi este foarte ușor să le recomand utilizatorilor care preferă o amprentă acustică orientată mai mult către bas, alături de funcții moderne, portabilitate și o autonomie de invidiat.
Pe de altă parte, ascultătorii care preferă o anvelopă sonoră mai echilibrată (printre care mă număr și eu) nu vor fi neapărat cuceriți de sunetul acestor căști, mai ales dacă printre preferințele lor muzicale nu se află și genul electronic.
Atât!
Pwp, pa!