Desi nu ma consider audiofil, am avut “urechea fina” in a sesiza detalii extra in muzica sau un jocuri cand schimbam perechea de casti din dotare.
M-a cuprins, cel putin partial, acum ceva ani o mica febra in a renunta la balala pereche de casti de gaming din dotare, iar ambitia mea era sa trec spre segmentul hifi in materie de casti. Am procurat si ascultat ceva albume pe casti de la Bose, Beats, Audeze, Takstar, Meze, Sennheiser, Audio-Tehnica si multe alte branduri. Evident, investitia nu s-a oprit doar la perechi de casti, ci si la DAC-uri.
Dar n-am gasit niciodata o pereche de casti care sa ma satisfaca pe deplin. Ba o pereche mi se parea confortabila dar partea audio era una mediocra, ba aratau bine dar nu imi placea cum e taiat bass-ul, ba gaseam ceva care sa-mi satisfaca doleantele audio dar aratau de parca mi-am pus cosul de fruncte in cap. Ca sa nu o mai lungesc inutil, pe scurt nu gaseam o pereche de casti care sa-mi potoleasca setea audio, dar in acelasi timp sa nu-mi pocneaza nici retina cand imi vad reflexia in geamul de pe peron.
Dar pana la urma am sistat aceasta cautare, mai ales ca am mai avut hobby-uri costisitoare in trecut, precum colectie de muzica si filme. Dar cumva a s-a pozitionat ca timp si cu inaugurarea publicatiei, drept urmare tot focusul meu mental, cat si financiar s-a reorientat catre alt hobby, mult mai scump, anume GetGeek.
Si dupa o pauza de ceva ani, am deschis iar cutia pandorei. Iar brand-ul care ma poarta in aceasta aventura este SONOS, prin intermediul perechii de casti wireless SONOS Ace.
Descalecarea lui SONOS Ace
Perecheade casti SONOS Ace este livrata cu un bundle foarte util utilizatorului. In pachet se afla o carcasa de transport gandita sa protejeze castile de lovituri sau zgarieturi.
Pe langa carcasa de transport, in pachet gasim si doua cabluri, unul jack 3.5 mm to USB Type-C si unul USB-Type C tata-tata. Cablul audio jack 3.5mm permite utilizarea cu wired, util cand bateria se epuizeaza sau cand playback-ul vrei sa se faca prin intermediul unui dispozitiv care nu beneficiaza de conexiune Bluetooth, precum un player audio sau de ce nu, daca inca mai ai in prin ograda, un iPod. Cablul USB Type-C are rolul charging, iar pereche de casti SONOS se poate incarca la diverse surse precum laptop-uri si PC-uri, TV-uri, powerbank, monitoare, hub-uri si altele.
SONOS a pus accent pe confortul utilizatorului, iar materialele utilizate reflecta acest lucru. Spuma cu memorie din cupe se muleaza pe forma urechilor, reducand presiunea chiar si dupa multe ore de utilizare. Pielea vegana moale acopera atat cupele, cat si headband-ul, oferind o senzatie placuta la atingere dar si un confort sporit.
Acestea contribuie pasiv la blocarea sunetului din exterior, chiar inainte de a porni perechea de casti sau chiar activarea functiei ANC. Este un lucru benefic acest block pasiv, in special in medii poluate fonic, precum open office-uri supraaglomerate, transport in public sau altele.
Dar SONOS Ace este si o pereche de casti confortabila. Da, contribuie la acest lucru atat spuma din cupe, cat si pielea vegana de pe acestea. Dar la acest confort impresionant isi aduce aportul si greutatea de 312 g, astfel perechea de casti SONOS nu atarna greu pe capul utilizatorului, eliminand si senzatia de oboseala cand aceste sunt utilizate chiar si cateva ore.
Pe cupe se afla si butoanele de pornire/comutare intre moduri, care sunt bine amplasate si nu trebuie sa faci gimnastica pentru a le accesa si utiliza.
Dupa cum spuneam, pe langa blocarea pasiva a sunetelor externe, avem parte si de active noise canceling. Sistemul detecteaza sunetele ambientale, de la vuietul unui motor pana la galagia dintr-un spatiu public – si le neutralizeaza cu un semnal opus.
Modul Aware completeaza functia ANC a perechii de casti SONOS Ace, permitandu-ti sa auzi ce se intampla in jur cand e necesar, cum ar fi anunturile din aeroporturi, cand te afli pe trecerea de pietoni sau te plimbi cu bicicleta.
Autonomia bateriei SONOS Ace atinge plafonul de 30 de ore cu ANC activat. Nu este o capacitate care sa te lase cu gura cascata, dar este una suficienta pentru a acoperi cateva zile de ascultare medie. Daca s-ar fi implementat un acumulator cu o autonomie mai mare, acest lucru s-ar fi tradus automat intr-o greutate crescuta a perechii de casti SONOS Ace, lucru ce ar fi creat un mare disconfort in utilizare, in special pe o durata medie si mare.
Microfonul este unul decent. Calitatea sa este destul de comprimanta, dar nu aveam asteptari ca microfonul sa fie capabil de o calitate similara cu cea a unui microfon cardioid. Este ok pentru apeluri audio, doar ca in medii galagioase s-ar putea cel cu care porti dialogul sa nu poata sa faca diferenta intre tine si cei din jurul tau.
SONOS Ace beneficiaza de difuzoare de 40 mm, care-s capabile de un soundstage imens, impresionant pentru o astfel de pereche de casti. Desi nu sunt niste difuzoare care redau “heavy bass”, acesta este unul curat si foarte placut, iar acest lucru o spun eu care de mic copil sunt ahtiat dupa bass pronuntat.
Customizarea mai avansata se face in aplicatia SONOS. Aici utilizatorul are acces la diverse functii precum head tracking-ul, un control mai avansat asupra ANC-ului, EQ, cat si swap-ul rapid catre un alt device, precum un soundbar SONOS Beam.
Concluzie
Mi-au placut SONOS Ace? Raspunsul este da. Mi le-as cumpara? Ei bine, aici mustacesc nitel, nu pot veni cu un raspuns prompt, pentru ca are si multe parti pozitive perechea de casti de la SONOS, dar are si ceva lacune. Poate lacune e un cuvant prea dur, mai corect ar fi de spus ca as fi vrut o alta abordare.
Desing-ul mi-a placut, fiind o pereche de casti eleganta si minimalista, chiar un accesoriu fain din punct de vedere vizual. SONOS Ace este si o pereche de foarte confortabila, cupele fiind ajustabile dupa “geometria” bostanului, dar sunt si relativ usoare. Carcasa exterioara a cupelor in schimb este magnet de praf si amprente, lucru ce-mi displace. Se curata usor, ce-i drept, deci nu-i capat de tara.
Calitatea audio este una buna. Perechea de casti are un soundstage bun, reda un bass curat, care nu este pronuntat intr-un mod grobian, dar nici nu este taiat inutil. Inaltele sunt si ele ok, nu sunt inecate sau muddy, chiar si in genuri precum indie sau alternativ.
ANC-ul este si el ok, dar in viata m-am lovit de implementari mai potente. E drept, implemenarea celor de la SONOS pare o abordare mai sanatoasa, asta pentru ca in cazul in care te acapareaza total ANC-ul, risti sa te accidentezi pe trecerea de pietoni.
Autonomia bateriei este una buna. Sigur, sunt modele cu autonomie mai mare decat cea de care este capabila SONOS Ace, dar avand cu ce vin implementari in carca perechea celor de la SONOS, consider ca este o capacitate mai mult decat onorabila.
Functia de head tracking nu m-a impresionat. Am mai vazut multe implementari similare si pe alte produse, inclusiv la Audeze, mereu o opresc pentru ca nu imi este utila. It’s not you, it’s me.
Pretul pentru mine este cea mai mare piedica in a trece complet in tabara celor de la SONOS. Da, e un produs care arata, se simte si are implementari premium. Dar la un pret de ~1700 lei pentru o pereche de casti, chiar daca una impresionanta, nu apas instant butonul de buy, ci ma mai gandesc de cateva ori inainte de a finaliza comanda.
Daca ar fi sa fac o caracterizare scurta a produsului SONOS Ace, poate ar suna in felul urmator. Este un produs hyperbeast minimalist. Are comunitatea aia de fanboys inraiti specifica unui astfel de brand sau concept, dar nu vine si cu desing-ul care tipa inutil, ci are o abordare eleganta chiar.