Lovindu-ma de ROG Swift Pro PG248QP prin redactie, m-a cuprins un mic val de nostalgie si imi aduceam aminte ce nazbatii faceam cand eram tanar fecior.
Exceptand cele din perioada pre buletin, in care ma cataram in copaci, jucam mingea toata ziua, plecam de acasa dimineata si intram seara in perioada vacantelor. Ei bine, cand am intrat in paine mai serios in materie de jocuri, am inceput sa rotesc fel si fel de periferice, doar doar gasesc unealta aia perfecta care sa imi impinga skill-ul la culmi nebanuite. Da, o sa va plictisesc iar cu o poveste. Dar mie imi face placere sa vorbesc despre asta, asa ca gura.
Bun, ignorand rotitul de periferice de gaming la 2-3 luni, in special cand vine vorba de mousi, dupa o anumita perioada am inceput sa o duc la extreme, incercand diverse monitoare. Dar ajung imediat acolo.
Cand eram doar un mucos cu cosuri pe fata si cand era la moda 30 seconds to mars sau Rasmus, adica in perioada liceului, ma jucam de dimineata pana seara Counter-Strike.
Si nu o faceam doar de acasa, ci colindam si salile de net. Asta si pentru ca, in perioada respectiva etapele de PGL le puteai juca doar in sali afiliate competitiei.
Nu era saptamana in care sa nu calc in sali precum Wired, Discovery Arena sau ZoomLess. Asta chiar daca acasa aveam un setup mai bun decat in astfel de locatii, le frecventam si pentru ca imi placea atmosfera. Oricat de diferiti am fi fost pe acolo, aveam pasiunea asta comuna, a gamingului.
Bine, se faceau si acolo bisericute, iar sortarea se facea involuntar in mare parte dupa titlul jucat. Erau CS-istii, Dotistii, aia de se jucau Fifa, dar si multi altii. Si chiar daca erau grupulete, era o armonie intre gameri, in special intre jucatorii de Dota si cei de Counter-Strike.
Mai putin cand vine vorba de baietii care se jucau Starcraft. Nimeni nu ii suporta pe baietii aia.
Dar totul a luat sfarsit cand eram fie in perioada bacului, fie in anul I de facultate, nu am un timeline exact, aparent memoria mea a inceput sa-mi joace feste.
Ei bine, cei de la PGL au dat unda verde in a te juca etapele competitiei interne de acasa. Totul era online, doar diviza A avea un fel de playoff la final de sezon.
Si cat imi placea mie sa merg in sali de net, nu stiu daca am mai calcat de vreo 5 ori intr-o astfel de locatie dupa aceasta miscare de trupa din partea lui Silviu & Co.
Astfel, am inceput sa acord o atentie mai mare setupului de acasa. Gearul ca gear, aveam gargauini si roteam perifericele des. Calculatorul era high end, chiar daca eu ma jucam doar Counter-Strike si din an in paste Max Payne 2, Enter the Matrix sau Arkham Asylum.
Ce era de schimbat? Monitorul, evident! Desi aveam un CRTÂ la fel de greu ca mine, care suporta un refresh rate mare pentru acele vremuri, am luat decizia de nu risca sa fac hernie de fiecare data cand vreau sa fac curatenie generala si sa-mi procur un monitor LCD.
Asadar am zgarmat in portofel si am cumparat un monitor LCD mid tier. Am inceput sa ma joc online cu gasca mea de ardeleni, ceva nu era bine. Nu era de la ardeleni, era de la monitor. Refresh rate de 75 Hz. Ew.
Cam prin sfera asta te roteai in perioada respectiva, fie luai un LCD dar aveai un refresh rate mic, fie luai din magazie vechiul CRT care avea un refresh rate mare.
Insa la scurt timp dupa ce s-a oficializat acest jucat de acasa, pe piata a aparut primul monitor LCD special pentru gameri, anume Samsung 2233RZ. A costat cat o mana si un picior, mai exact cat o placa video buna, insa chiar si asa, l-am achizitionat. Si da-i si joaca-te.
In perioada respectiva aveam un PC cu procesor Q6600 de la Intel, o placa video GeForce 9800 GTX si nici nu-mi aduc aminte cati rami aveam atunci, probabil 2GB. Dar, atunci aveam o camera in apartament dedicata doar gamingului. Cine mai era ca mine? Si da, m-am jucat foarte mult, indiferent ca era perioada de sesiune, vacanta, soare afara sau ploaie, Antonio se juca de dimineata pana seara Counter-Strike. Ma rog, asta cu dimineata e usor exagerata, asta pentru ca de fel dormeam pana la 11-12.
Am pastrat monitorul respectiv pana in ziua in care am ajuns la concluzia ca nu-s capabil sa imi implinesc visul de ajunge la un nivel profesionist de Counter-Strike, adica fix la sfarsitul anului 3 de facultate, cand era perioada licentel. Asadar am renuntat la intreg PC-ul, mi-am luat un laptop si m-am angajat.
Am zis ca gata, ma pensionez definitiv din cariera de gamer, nici macar Football Manager nu-l mai deschideam. A urmator o perioada lunga in care doar ieseam in oras la filme, cafele, iar pe timp de zi ma mai prefaceam ca muncesc.
Si din senin intr-o zi, m-a pocnit rau un sentiment cunoscut: trebuie sa ma joc. Dar nu era senzatia aia pe care as fi calmat-o cu 1-2 doua ore de gaming, ci era “foamea” aia de a ma juca de dimineata pana seara. Am cedat, mi-am facut iar un PC de gaming high end. Si ce monitoare high tier erau atunci? Cele de la BenQ, asa ca mi-am cumparat si eu unu’, chiar daca si el costa cat o placa video buna. Ce coincidenta, acelasi lucru ca acu’ ceva ani.
Si de aici, a inceput o perioada neagra pentru cashflow-ul individului Spulber Antonio, asta pentru ca nu doar ca incepusem iar sa rotesc gaming gear la cateva luni, dar acum am dat-o in nebunii mai grave, incepusem sa fac asta si cu monitoarele de gaming.
Asta pentru ca mintea a ramas la plod de 18 ani, doar ca acum aveam acces la “adult money”. Si mi-am zis daca tavanul skill-ului a fost atins si nu putea fi imbunatatit, cum pot obtine un avantaj fata de adversar? Prin dexteritate si echipament mai bun. Despre dexteritate n-are rost sa vorbesc, tocmai ce v-am spus ca schimbam monitoarele aproape ca pe sosete.
Am incercat fel de si fel de monitoare. Cu panel IPS, VA, TN. Ieftine, scumpe. LG, Acer, Alienware, Samsung, AORUS, AOC, ASUS, MSI, dar si alte branduri. Le-am luat la rost pe toate la rost, doar doar dau de un produs care sa-mi apase pedala pe serotonina.
Doar ca, in ultimul timp iar am intrat intr-o perioada in care nu am vrut sa ma joc. Bine, a fost o maturitate fortata cu circuit inchis, asta pentru ca aveam momente dese in care efectiv nu faceam nimic, doar ma jucam sau ma uitam la memes.
Acum cu ROG Swift Pro PG248QP in poala, parca ma iau nitel transpiratiile si balesc oleaca dupa o sesiune de gaming ceva mai intensa.
Asadar, povestindu-ma o bucatica din adolescenta si perioada initierii in viata mea de adult responsabil, o sa facem deducerea ca sunt un semi connoisseur al monitoarelor de gaming, chiar daca a fost o activitate costisitoare. Valeu, ce de bani aruncati pe geam.
ROG Swift Pro PG248QP nu este primul monitor ASUS de care m-am lovit, ba in trecut printre altele chiar am detinut doua monitoare FHD de 24-25″ de la ei, anume STRIX XG258Q, respectiv ROG Swift PG259QNR. Au mai fost si niste TUF-uri sau UWQHD-uri, dar nu respecta tematica ROG 16:9 FPS king.
Dar hai ca v-am plictisit destul, hai sa-mi fac curaj sa scot ROG Swift Pro PG248QP din cutie si sa-l asez, cu grija, pe bancul de probe.
Specificatii
Denumire produs | ROG Swift Pro PG248QP |
Aspect Ratio | 16:9 |
Tip panel | TN |
Rezolutie | 1920 x 1080 |
Refresh rate | 540Hz |
Timp raspuns | 0.2ms GTG |
Luminozitate | 400cd/㎡ |
Input | - 1x DisplayPort 1.4 DSC - 2x HDMI 2.0 - 1x Jack 3.5 mm - 2x USB 3.2 Gen 1 Type-A |
VESA | 100 x 100 |
Altele | - Flicker free - HDR10 - HDCP Support 2.2 - Adaptive-Sync - Aura Sync - ULMBZ 2 - Nvidia Reflex - ESS codec integrat - USB Hub |
Pret comercializare | 5199 lei |
Galerie foto
Utilizare, imagine si experienta in jocuri
ROG Swift Pro PG248QP este echipat cu panel cu titulatura de Esports TN. ASUS se lauda a acest panel este cu aproximativ 50% mai rapid decat clasicul panel TN prezent pe modelele predecesoare.
Monitorul are o diagonala de 24.1″, o rezolutie nativa FullHD, adica 1920 x 1080, iar dupa cum deja probabil stiati, monitorul este capabil de un refresh rate de 540 Hz, realizabil prin functia de OC din OSD.
Printre altele, acesta beneficiaza de Ultra Low Motion Blur 2, Adaptive-Sync prin modul Nvidia G-Sync sau Nvidia Reflex.
La capitolul conectivitate, ROG Swift Pro PG248QP sta destul de bine. Acesta are doua intrari video HDMI 2.0, asta inseamna ca refresh rate-ul maxim atins pe rezolutia nativa este de 240Hz, fiind plafonul maxim disponibil de porturile montate. Langa se afla un DisplayPort 1.4 DSC, pe care se poate atinge refresh rate-ul maxim. Nu in ultimul rand, avem parte si de o iesire audio jack 3.5 mm.
Cum in ultimii ani deja a devenit o traditie pe monitoarele ROG, doar nu putea sa lipseasca din dotare Hub-ul USB pe monitorul ROG Swift Pro PG248QP.
In pachet, pe langa monitor, se afla un cablu DisplayPort, un cablu HDMI, alimentarea de 90W, un cablu USB B pentru a alimenta Hub-ulUSB si talpa suportului.
Ei bine, daca tot am pomenit de talpa, hai sa vorbesc nitel de ea. ASUS pare sa fi renuntat la vechea talpa, care era un semi triunghi care nu era inchis. Nu era rau, doar ca ocupa ceva spatiu pe suprafata de lucru. Ei bine, noua talpa a standului are acum doua “dimensiuni”, asta pentru ca este ajustabila. Una din ele este similara cu cea anterioara, balansand si greutatea monitorului in laterale si pe spate.
Insa utilizatorul are acum varianta in a strange talpa, astfel ocupand mai putin loc pe suprafata de lucru. iar greutatea monitorului sta in cazul de fata pe centru si partea dorsala a talpii.
Stativul are un unghi de inclinare de ~20°, fiind identic cu cel de pe monitoarele precedente. Acesta poate ajustat si in partea stanga sau dreapta, dar la fel, miscarea este destul de limitata, anume 30°. Doar ca ajustarea din stanga in dreapta sau invers, sau swivel cum este cunoscut, este o actiune mult mai fluida in cazul de fata, comparativ cu modelele anterioare.
De asemenea, monitorul ROG Swift Pro PG248QP poate fi ajustat si din punct de vedere al inaltimii, suportand o modificare de maximum 11 cm.
Nu in ultimul rand, monitorul poate fi pozitionat si in mod “portrait”, dar la fel ca si in trecut, doar inclinat spre dreapta, cu alimentarea si cablurile in partea stanga.
Pe modelele anterioare de monitoare ROG puteai sa faci un wire management destul de bun. Nu era doar eficient, ci mai si mascai din cabluri datorita tablitei de plastic care se pozitioneaza pe “I/O-ul” din spatele monitorului. Ei bine, tablita a ramas si pe ROG Swift Pro PG248QP, doar ca acum wiremanagementul este imbunatatit.
Si totusi, daca nu-ti place suportul prezent pe ROG Swift Pro PG248QP sau vrei sa salvezi si mai mult spatiu pe birou, exista varianta sa-ti procuri un brat ajustabil 3rd party. Asta pentru ca monitorul celor de la ASUS, la fel ca modelele anterioare, are suport pentru prindere de tip VESA 100 x 100.
Nu doar palpa stativului este noua, ci si OSD-ul a primit un revamp vizual. Noua interfata este oarecum similara cu cea anterioara, doar ca acum este o idee mai mare ca dimensiune, dar si mai colorata, fiind astfel ceva mai intuitiva.
Aici, utilizatorul are la indemana fel si fel de setari utile. De la preset-uri vizuale, customizare luminozitate sau contrast, setari pentru iesirea audio, dar si multe altele.
Ce mi-a sarit in ochi instant este faptul ca are functia de Esports Pro Mode, care seteaza direct din monitor rezolutia 4:3 pe care utilizatorul vrea sa o foloseasca, fiind o confirmare ca primul gand al celor de la ASUS pentru ROG Swift Pro PG248QP a fost ca acest model sa fie utilizat de jucatorii profesionisti de Counter-Strike.
Spatele este identic cu monitoarele precedente, inclusiv ROG Swift PG259QNR sau STRIX XG258Q. Pe partea stanga se afla logo-ul Republic of Gamers care este iluminat RGB in cazul de fata, avem ceva hieroglife cioplite pe plastic, iar in partea dreapta jos avem butoanele si joystick-ul de navigare in OSD.
Si totusi, cum se comporta ROG Swift Pro PG248QP? Este viata faina la 540 Hz sau ochiul uman vede doar in 30 de cadre? Scuze, nu m-am putut abtine in a repeta duma asta care a oripilat internetul cu ani in urma.
Bun, culorile nu sunt neaparat impresionate, fiind totusi vorba de monitor cu panel TN. Totusi, nu vorbim despre un monitor de grafica, destinat creatorilor de continut sau de un monitor cu panel IPS / OLED. Ci vorbim de un monitor de gaming. Si spun gaming apasat, nu are aceasta titulatura doar de dragu’ de al avea, ci este un monitor cu adevarat impresionant in FPS-uri.
Motion-ul in jocurile fast paced este unul impresionant, gameplay-ul de la un cap la altul a fost fluid, fara probleme. Ce sa mai, experieta a fost aparte, mai putin ca am mai uitat eu una alta din jocul in care am copilarit.
In trecut, cand treceai de la un monitor de gaming cu refresh rate de 144 Hz la unul de 240 Hz ai fi vazut instant diferenta in jocuri. Dar cand treceai de la 240 Hz la 360 Hz, acele diferente nu ar fi fost la fel de vizibile, ci le-ai fi observat doar in anumite instante.
Ei bine, cand vine vorba de saltul de la 360 Hz la 540 Hz, m-as fi asteptat sa fie la fel, diferentele sa fie vizibile rar sau chiar deloc. Insa m-am inselat si mi-a parut bine ca ceva ma mai contrazice din cand in cand ca prea le stiu pe toate. Diferenta de refresh rate de la 360 Hz la 540 Hz este sesizabila, palpabila chiar, mai ales intr-un titlu precum Counter-Strike 2.
Concluzie
Ce as putea eu sa-i reprosez lui ROG Swift Pro PG248QP? Efectiv nu am ce.
Vreti sa ma leg de panel ca e TN? Eu mereu am preferat TN-urile datorita faptului ca oricand as prefera un panel fasnet in detrimentul unuia care se vede oleaca mai bine cand vine vorba de culori. Deci in cazul de fata, ma bucur cand am pe masa un monitor cu panel rapid.
Vreti sa ma leg de suport? L-au imbunatatit, ba chiar este unul din atuu-rule monitorului avand acum o miscare mai fluida.
Vreti sa ma leg de pretul monitorului? As putea, dar nu o sa o fac. Asta pentru ca respecta regula aia de o am din adolescenta pana in ziua de azi. Mai exact, mereu monitorul high end pe care l-am achizitionat avea pret de lista similar cu o placa video buna, care bate spre segmentul high end.
Dar simt ca probabil vreti sa detaliez ceva mai mult de ce nu o sa ma leg de pretul de comercializare? Pentru ca ROG Swift Pro PG248QP nu este un monitor cu caracteristici si dotari pe care le gasesti la orice producator de astfel de produse, la orice taraba din piata. Este un monitor pentru elitisti, gameri profesionisti sau cei ce aspira la acest lucru.
E drept, acei 540 Hz isi iau utilitatea in putine jocuri. Counter-Strike 2, Fortnite, Valorant sau Six Siege. Sunt sigur ca mai sunt 1-2 titluri, dar sunt prea obosit ca sa-mi vina acum in minte.
Si ce mai e drept, e ca pentru un astfel de monitor, iti trebuie si un PC teapan. Dar acum sa fim seriosi, daca iti permiti sa dai aproape 1000 de euro pe un monitor de gaming, automat nu ai acasa un PC cu Ryzen 5600X si RTX 2060.
Dar totusi, hai sa va fac hatarul si sa zic si ceva negativ de monitor. Nu-mi place ca se inclina prea putin, cel putin pentru pozitionarea mea la birou cand ma joc. Asta pentru ca, de cand ma stiu, eu trag monitorul aproape de mine, inaltimea o cobor la minimul acceptat, inclin cat pot monitorul si mouse-ul e oarecum in lateralul spre spatele monitorului. Dar pentru mine, rezolvarea a fost mereu simpla, am utilizat un stativ ajustabil.
Dar hai sa trag linie, acum la final de articol. Mi-a placut ROG Swift Pro PG248QP? Da, chiar foarte mult. Daca as fi fost cu vreo 10 ani mai tanar categoric mi l-as fi cumparat. Dar cum acum, cand mai am cateva luni si ating pragul de 34 de ierni , am alte prioritati precum chirii, salarii si crescut blanosi cu mustata. Gaming-ul a scazut serios in lista de prioritati, dar nu stii niciodata cum revine in primele 3 pozitii.