Ok, continuam “trendul” de placi de baza cu recent lansatul chipset de la AMD, iar acum a venit randul sa intre in lumina reflectoarelor ROG STRIX X870-I GAMING WIFI.
Placi de baza am mai tot testat si publicat, dar a trecut ceva amar de vreme de cand a trecut pragul redactiei o placa de baza format ITX. Daca-mi aduc bine aminte, ultima a fost tot o placa de baza cu chipset AMD, dar era vorba de B650. Bine, saraca a fost publicata oarecum recent, dar in realitate saraca a fost testata acum multe luni. Da, stiu, m-am miscat foarte greu, nu-mi spuneti nimic nou.
Eu sunt un mare fan al sistemelor SFF/mini tower, desi in ultimii ani am avut doar namile de sisteme, fiind fortat datorita platformei de test sa am placi de baza care sa stoarca si ultima performanta din procesorul aflat in posesia mea.
Desi nu prea mi-am permis prea des astfel arogante, am avut aleatoriu prin treacat cateva sisteme mini ITX. Ultimele care-mi vin in minte fiind doua PC-uri, primul fiind cu Z590, 11600KF, RTX 2080 Ti, NZXT H1. Iar al 2-lea, cel mai recent, chiar de anul acesta, fiind cu B650, 7950X3D, RX 7800 XT si CORSAIR 2000D.
Imi plac din varii motive aceste build-uri, principalele fiind ca ocupa mai putin spatiu, dar si pentru ca arata trasnet. Insa pentru un astfel de PC, sacrificiul financiar este unul mai mere, ca na, efortul producatorilor si el la randul sau mai mare, de exemplu sa conceapa o placa de baza de dimensiuni mici care sa fie la fel de potenta din punct de vedere al performantelor si dotata cu sloturi PCIe 5 ca una pe format ATX.
Dar pe alocuri, chiar daca investesti mai mult intr-un astfel de build, performantele sunt de multe ori inferioare decat ale unui sistem ce poposeste intr-o carcasa mid tower. De cele mai multe ori, problema era racirea, mai ales daca ai gargauni in cap si optezi pentru o implementare Intel intr-un format ITX. Automat, trebuie sa stai cu extinctor langa tine, nu se stie niciodata.
Specificatii
Denumire | ROG STRIX X870-I GAMING WIFI |
Socket | LGA 1718 (AM5) |
Chipset | AMD X870 |
Suport generatii procesoare | - Ryzen 7000 - Ryzen 8000 - Ryzen 9000 |
Sloturi PCI-Express | 1x PCI Express 5.0 x16 |
Sloturi stocare | - 2x SATA 6GB/s - 1x PCIe 5.0 x4 2280 - 1x PCIe 4.0 x4 2242/2260/2280 |
RAM | - 2x DDR5 DIMM - Capacitate maxima 96GB - 8400(+) MT/s cu procesoare Zen 5 - AEMP |
Audio | ROG Strix Hive II |
Wireless | - Bluetooth 5.4 - Wi-Fi 7 |
Backpanel | - 2x USB4 Type-C - 4x USB A 10Gbps - 1x USB Type-C 10Gbps - 3x USB A 2.0 - antena WIFI 7 - RJ 45 2.5 GbE |
Altele | - ASUS Q-Design - ASUS Thermal Solution - ASUS EZ DIY - Aura Sync |
Galerie foto
Prezentare
Desi ROG STRIX X870-I GAMING WIFI este o placa de baza de dimensiuni reduse, nu pare deloc a fi firava, avand o constructie cu adevarat solida. PCB-ul este realizat din materiale de inalta calitate, iar conectorii de alimentare sunt intariti pentru a asigura stabilitatea si fiabilitatea necesare chiar si in conditii de utilizare intensiva sau chiar overclock.
De fel, placile de baza nu sunt vizibile in carcasele format mini ITX, insa ASUS a optat pentru un design atractiv, usor agresiv, metalic si orientat spre un aer futurist. Asta se datoreaza heatsink-ului solid aflat pe VRM, cat si cel pentru stocarea M.2.
ROG STRIX X870-I Gaming WIFI detine un PCB cu 10 layers, alegerea fiind influentata de constrangerile de spatiu specifice placilor de baza sub formatul ITX.
Acestea, fiind mai mici ca dimensiune, au o suprafata redusa pentru directionarea a curentului. Astfel, un numar mai mare de layers ii permite acomodarea unui numar mai mare de trasee si conexiuni intr-un spatiu minuscul, reducand aglomeratia si interferentele de semnal.
De asemenea, placile de baza ITX de inalta performanta necesita sisteme eficiente de livrare a curentului, tot din cauza spatiului limitat. Layerele suplimentare ale PCB-ului faciliteaza o distributie mai buna a curentului, separand planurile de energie si masa.
Layerele suplimentare ajuta la distribuirea eficienta a caldurii, esentiala pentru placile de baza de dimensiuni mici, cu flux de aer limitat.
In ciuda dimensiunii reduse, placa de baza ROG STRIX X870-I are un design cu 10+2+1 faze, utilizand faze Vishay SiC850A 110A.
Fazele sunt la randul lor gestionate de controllerul PWM Infineon ASP2205, o componenta des intalnita pe placile de baza de la ASUS. Tot aici se afla si un controller Richtek RT3672EE, care gestioneaza faza unica de alimentare auxiliara.
Placa de baza ROG STRIX X870-I GAMING WIFI are in primire socket-ul AM5 si este compatibila cu procesoarele Zen 4, Zen 4c si Zen 5 de la AMD. Mai exact, placa de baza de la ASUS este compatibila cu procesoarele Ryzen din seria 7000, seria 8000, dar si recent lansata serie Ryzen 9000.
Pe placa de baza ce face parte din catalogul Republic of Gamers se afla doua sloturi de DDR5, ce pot suporta o capacitate maxima de 96GB, la o frecventa maxima de 8600 MT/s.
Cea din urma, anume frecventa, este influentata si de arhitectura procesorului montat in socket. De pilda, pentru procesoarele Zen 4, acesta suporta o frecventa maxima de pana la 8000 MT/s, pentru procesoarele Zen 4c suporta o frecventa de pana la 8600 MT/s, iar pentru procesoarele Zen 5 frecventa maxima este de pana la 8400 MT/s.
Cu lansarea placilor de baza cu chipset X870 si X870E, avem parte si de noua tehnologie ASUS Enhanced Memory Profile (AEMP), ce permite utilizatorilor sa obtina cele mai bune performante posibile de la memoria lor DDR5. Mai exact, AEMP optimizeaza setarile memoriei in mod automat, in functie de capacitatile fiecarui modul de memorie, oferind astfel stabilitate si performanta sporita fara a necesita interventii manuale complexe.
Hai sa acopar si capitolul sloturi. Avem parte de un slot PCI Express 5.0 16x si doua sloturi M.2, unul fiind PCIe Gen 5 x4 cu suport pentru formatul 2280, al 2-lea fiind PCIe Gen 4 x4 cu suport pentru formatul 2242/2260/2280.
Tot la capitolul stocare, avem parte de doua sloturi SATA 6GB/s, avand suport si pentru configuratii RAID de tip 0, 1 si 10, oferind utilizatorilor optiunea de a combina mai multe unitati de stocare pentru a obtine fie viteze de transfer si mai mari (RAID 0), fie un nivel suplimentar de siguranta pentru datele lor (RAID 1 si RAID 10).
Desi este ROG STRIX X870-I GAMING WIFI este o placa de baza mini ITX, backpanel-ul este ticsit, fiind mai populat decat multe placi de baza ATX pe care le-am avut in custodie.
Aceasta are un port trei porturi USB A 2.0, patru porturi USB A 10Gbps, un port USB Type-C 10Gbps si doua porturi USB4 Type-C, care-s capabile si de output video, avand suport DisplayPort Alt. Dar cele doua porturi USB4 nu sunt singurele output-uri video pentru solutia integrata a procesorului din dotare, asta pentru ca placa de baza de la ASUS are si un port HDMI.
Tot pe backpanel avem si conexiunea antenei Wi-Fi 7, portul LAN de 2.5 Gbps si doua butoane pentru BIOS, unul avand functia de Flashback, iar celalalt avand functia de Clear CMOS.
Am omis ceva? Lipeste ceva? Unde-i iesirea audio, asa-i? Ei bine, ROG STRIX X870-I GAMING WIFI vine alaturi de “HUB-ul” ROG STRIX HIVE II. Ce face acesta mai exact? Pai, are o groaza de functionalitati.
ROG Strix Hive II este un accesoriu conceput pentru a oferi acces facil la functiile hardware si software, inclusiv porturi USB, iesiri audio, control al volumului si alte caracteristici utile.
Evident, functia principala a acestuia este partea audio. Acesta este echipat cu un DAC ESS SABRE9260Q, care asigura o reproducere audio clara si precisa, cu o iesire stereo de pana la 118 dB si o intrare de inregistrare de pana la 101 dB.
Un pasionat de zona audio sau chiar un utilizator care abia distinge diferentele de sunet in jocuri sau content audio, diferenta in calitatea sunetului este imediat perceputa.
ESS SABRE9260Q suporta playback audio de pana la 24-bit/96 kHz, ceea ce inseamna ca poate gestiona fisiere audio HI-RES fara a pierde din calitatea sunetului.
Pe langa capacitatile din domeniul audio, ROG Strix Hive II ofera si o serie de functionalitati practice. Dispozitivul include un buton de volum mare si usor de accesat, care permite ajustarea rapida a sonorului fara a fi nevoie accesarea setarilor software.
De asemenea, ROG STRIX HIVE II dispune de doua porturi USB suplimentare, unul USB A, iar celalalt fiind un port USB Type-C de 10Gbps, perfect pentru conectarea perifericelor sau a dispozitivelor de stocare.
Butonul FlexKey, de exemplu, poate fi configurat pentru a reseta PC-ul, a porni in modul Safe Mode sau a modifica proflul iluminarii Aura Sync. De asemenea, LED-urile Q-LED de pe dispozitiv indica starea de functionare sau problemele legate de CPU, memorie, placa video sau altele.
Conectivitatea de retea este un alt capitol la care placa ROG STRIX X870-I GAMING WIFI sta bine, aceasta fiind echipata cu cele mai recente tehnologii disponibile. Pe langa portul LAN de 2.5 Gbps, placa de baza dispune si de suport pentru Wi-Fi 7, cea mai noua generatie de conectivitate wireless. Wi-Fi 7 ofera o latime de banda de pana la 320 MHz si viteze de transfer de date de pana la 6.5 Gbps, fiind de doua ori mai rapida decat precedentul standard de conexiuni, anume Wi-Fi 6.
De asemenea, ROG STRIX X870-I GAMING WIFI beneficiaza si de Bluetooth 5.4, care ofera o conectivitate extinsa pentru dispozitivele periferice wireless, cum ar fi soareci, tastaturi, casti sau controllere de gaming.
Benchmark
Pe partea de teste sintetice am rulat cele patru versiuni de Cinebench: R15, R20, R23 si varianta 2024. Si totusi, nu m-am oprit aici.
Am rulat si PCMark 10 varianta Extended, benchmark-ul intern din 7-Zip, dar si CPU Profile din 3DMark.
Platforma test
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Procesor AMD Ryzen 5 9600X
- Cooler ASUS ROG Ryujin II
- RAM Kingston Fury Renegade 32GB 7200 MT/s CL38
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4090 Gaming OC 24GB
- Stocare Kingston Fury Renegade 2TB
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- OS Windows 11 24H2
7-Zip
PCMark 10 Extended
3DMark CPU Profile
Cinebench 2024
Cinebench R23
Cinebench R20
Cinebench R15
Concluzie
Designul, constructia, dar si dotarile unei placi de baza ITX sunt esentiale pentru performanta a intregului sistem, iar ROG STRIX X870-I GAMING WIFI pare sa nu-ti puna bete in roate.
Cei de la ASUS au o experienta mare in spate, pare sa fi investit resurse semnificative in crearea unei placi de baza care nu doar ca arata incredibil, dar ofera si o functionalitate exceptionala.
Formatul mini-ITX poate parea restrans la prima vedere, dar ASUS a reusit sa maximizeze fiecare centimetru al placii ROG STRIX X870-I GAMING WIFI, oferind dotari si tehnologii rar intalnite in categoria asta de produs.
De pret nu ma pot lega, asta pentru ca, cel putin momentan, nu am gasit-o listata pe undeva. Daca in urmatoarele zile voi gasi placa disponibila la vreun retailer sau o sa mi se comunice pretul pe cale oficiala, voi veni cu un update.