Nu v-am zis asta pana acum, dar recent, cam acum o luna, m-am decis sa-mi strang catrafusele si sa le mut intr-un spatiu in buricul targului, numindu-l astfel redactia GetGeek.
Motivele care m-au impins catre aceasta miscare de trupe au fost variate. Eu avand domiciliul intr-un oras vecin Bucurestiului, imi era greu sa ma plimb cu produsele de acasa la Adi sau Alex, ba ma mai luau curierii la rost ca stau in langa plopul din deal.
M-am gandit si cand o sa dam drumul la filmari si cei doi getgeeksi amintiti anterior o sa le fie peste mana sa ajunga la cuca macaii in camp, la mine acasa in mansarda, unde am amenajat la sfarsitul anului trecut un mini studio.
Bine, astea sunt doar asa de suprafata. Asta pentru ca am fost egoist si mare parte din aceasta mutare am facut-o pentru mine, nu ca as fi avut vreun gram de empatie ca mi-ar fi comentat vreun curier ca stau departe sau alte motive.
Am vrut spatiul asta ca sa renunt in a trata GetGeek ca pe hobby, ci sa-l tratez ca pe un job sau chiar un business legitim.
Ca de acasa, oricat as fi vrut eu sa ma motivez sa-mi suflec manecile si sa ma urnesc sa mut muntii din loc, tot nu o reusesc sa o scot la liman. Stiti cum e treaba si cu motivatia, azi e, maine a disparut.
Si am zis ca sa-mi impun nitica disciplina, o mini maturitate fortata in borcan daca vreti sa-i spuneti. Asta pentru ca in cazul in care m-as forta sa ies din casa zilnic, de dimineata pana seara, ceva ceva tot oi face eu in redactie pentru publicatie, ca si meme-urile alea dupa multe ore de scroll deja ajungi la ce s-a postat cu o zi in urma.
Bine, e drept ca am mai avut si inspiratie din experienta unei persoane cunoscute, care in trecut activa ca developer freelancer. Imi spunea ceva de genul ca, stand acasa, muncea doar cand avea chef sau avea nevoie de bani, daca totul era roz statea si se juca toata ziua Dota.
Asadar a luat decizia radicala in a lua totul in serios, dar si-a inchiriat si spatiu de birouri ca sa se forteze sa iasa din confortul casei, ca sa se puna cu burta pe munca. Si tragand linie ceva ani mai incolo, bai nene, i-a cam iesit. Bine, a trecut pe partea cealalta a baricadei, acum e workoholic.
Ei bine, luandu-mi si eu un spatiu cochet in arenda, mostenind ceva lucruri de la vechiul chirias, m-am trezit si cu un router wireless care e bun pentru vizionat Youtube Shorts pe telefon si cam atat.
Am avut cateva laptopuri de gaming la review-uri in aceasta perioada si ma apuca plansul cand vedeam ca am de pierdut o zi doar sa downloadeze tot kit-ul de benchmark.
Si o sa ziceti, ba Spulbere, daca wireless-ul era asa rau cum spui matale, de ce nu ai trecut pe fir? Buna intrebare, multumesc comunitate. Si eu am un raspuns la fel de bun: pentru ca in fiecare dimineata uitam sa arunc in ghiozdan un cablu de retea, eram prea buimac si prea asaltat de caine si pisici.
Dar cum m-am maturazat brusc, peste noapte, am zis GATA! PANA AICI, NU SE MAI POATE!. Stiti ce am facut? Da, am luat la subrat router-ul ROG Rapture GT-AXE16000 si dus am fost.
Bine, am exagerat nitel, nu am nevoie doar de un router. Ci am nevoie si de ceva care sa faca ftp/media server printre altele, ca sa nu ma apuc acum sa investesc si intr-un NAS, pe langa un router bun.
Ok, acum ca v-am introdus nitel in miezul problemei existentiale, hai sa pregatim impreuna reteaua wireless din redactie si sa vedem ce ne mai taie capul pe parcurs.
Specificatii
Denumire produs | ROG Rapture GT-AXE16000 |
Standarde retea | - WiFi 6E (802.11ax) - WiFi 6 (802.11ax) - Versiuni anterioare 802.11a/b/g/n/ac |
Data Rate | - 2.4GHz AX: 4x4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40MHz, ~1148Mbps - 5G-1Hz AX: 4x4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160MHz, ~4804Mbps - 5G-2Hz AX: 4x4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160MHz, ~4804Mbps - 6GHz AX: 4x4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160MHz, ~4804Mbps |
Numar antene | - interne 4 - externe 8 |
Procesor | quad core 2.0GHz |
Memorie | - 256MB NAND flash - 2GB DDR4 RAM |
Butoane | - WPS - LED - Reset - Power |
AiProtection | - AiProtection Pro - Router Security Assessment - Malicious site blocking - Two-Way IPS - Infected Device Prevention and Blocking |
LAN | - DHCP Server - IGMP snooping - IPTV - LAN Link Aggregation |
WAN | - Dual WAN - WAN Aggregation - 3G/4G LTE dongle - Android tethering - Port forwarding |
Altele | - Server VPN - Media Server - Server FTP - Download Master - Samba Server - AiDisk - AiCloud - Aura Sync |
Dimensiuni | 354mm x 354mm x 193 mm |
Greutate | ~2.4 Kg |
Pret comercializare | 2700 lei |
Galerie foto
Instalare
Instalarea lui ROG Rapture GT-AXE16000 este una simpla, ba chiar banala, care poate fi facuta si de catre un utiliator novice.
Cea mai simpla metoda este de a te conecta cu PC-ul/laptopul la router, fie wired sau wireless. Apoi utilizatorul trebuia sa deschida un browser si sa tasteze fie IP-u default al router-ului (192.168.1.50), fie sa introduca URL-ul router.asus.com.
Acesta o sa fie redirectionat catre setupul de initializare al router-ului ROG Rapture GT-AXE16000, iar primii pasi sunt cei de setare WAN (setare PPoE sau preluare DHCP de la alt device local de retea), al 2-lea pas este setarea de SSID-uri, pe care fie le poti avea individual, fie le poti comasa. Iar ultimul pas este cel de securitate al userului local al router-ului, adica login-ul utilizat dupa instalarea router-ului. Gata, te poti conecta la internet si poti da queue in jocul preferat.
Router-ul ROG Rapture GT-AXE16000 impartaseste o caracteristica comuna cu multe alte routere, dar si cu modelele mai vechi din catalogul Asus: panoul sau de control simuleaza o pagina web, fiind accesibil local.
Interfata acestui panou permite configurarea router-ului conform preferintelor utilizatorului. Exista anumite functionalitati care mi-au atras atentia si care mi-au fost adesea utile, in sensul ca acum am posibilitatea sa inlocuiesc dispozitivele vechi sau care nu-si mai au rostul cu noul router. Mai jos, voi evidenția aspectele care mi se par utile sau interesante.
S-ar putea sa va intrebati de ce nu utilizez functia de banda comasare a SSID-urilor, care ar permite retelei mele locale sa apara ca o singura conexiune, iar dispozitivele sa decida automat ce banda sa foloseasca in functie de compatibilitatea lor.
Ei bine, initial am incercat sa implementez aceasta functie, dar am intampinat o problema. Aspiratorul meu nu reusea sa se conecteze deloc la retea.
Chiar daca Xiaomi Mi Mop Pro detecta reteaua wireless, nu putea sa se conecteze efectiv la ea. Astfel, am fost nevoit sa configurez banda de 2,4 GHz separat, utilizand-o exclusiv pentru aspirator.
Bun, ROG Rapture GT-AXE16000 are o droaie de features interesante, atat pentru gameri, utilizatori casual, dar si cei ce au necesitati sa le spunem peste medie.
Unul din motivele pentru care am optat pentru ROG Rapture GT-AXE16000 este faptul ca pot face server pentru stocarea fisierelor, pe care-l pot accesa atat remote cat si local. Practic, un NAS, doar ca mai prietenos in configurare.
Asadar, setandu-l dupa bunul plac in doar cateva click-uri, router-ul ROG Rapture GT-AXE16000 este pregatit sa-mi gazduiasca fisierele pe care vreau sa le accesez indiferent de device-ul pe care-l utilizez in momentul actual.
In centrul lui ROG Rapture GT-AXE16000 se afla tehnologia revolutionara Wi-Fi 6E, care pana sa apara WiFi 7, era cireaza de pe tort.
Cu suport quad-band, inclusiv banda de 6GHz, routerul ROG Rapture GT-AXE16000 se lauda cu viteze wireless uluitoare de pana la 16000Mbps.
Latimea de banda impreuna cu suportul pentru tehnologiile OFDMA si MU-MIMO, asigura transmiterea rapida a datelor si o latenta minima in jocuri multiplayer.
ROG Rapture GT-AXE16000 este echipat cu o serie de caracteristici avansate si optimizari pentru gaming menite sa imbunatateasca experienta de gaming online.
De pilda feature-ul Game Acceleration prioritizeaza traficul in titlul in care utilizatorul este angrenat, asigurand astfel ca banda alocata jocului are prioritate fata de alte cerinte care nu-s la fel de importante in momentul respectiv.
Acest lucru duce la reducerea ping-ului, lucru extrem de util in genuri de jocuri precum MOBA-uri, FPS-uri, Battle Royals sau chiar MMORPG.
In plus, dashboard-ul Game Radar ofera informatii in timp real despre performanta retelei, permitand utilizatorilor sa ajusteze setarile pentru experiente de gaming optime, personalizate in functie de preferintele lor.
Optiunile de conectivitate ale lui ROG Rapture GT-AXE16000 sunt suficiente pentru orice tip de utilizator, acoperind o gama larga de dispozitive si periferice.
Acesta are un port WAN de 2.5 GbE, 4 porturi LAN 1 Gbps si doua port-uri 10 GbE care pot prelua si functia de WAN. Asta pentru ca, router-ul ROG Rapture GT-AXE16000 suporta conexiunea a 2-a conexiuni WAN, adica iti poti conecta doua ISP-uri simultan.
Si nu o poti face doar printr-un cablu UTP, ci poti utiliza si un dongle wireless pe USB, tot ce trebuie sa faci e sa selectezi interfata utilizata de al 2-lea ISP.
De specificat totusi, ca acele conexiuni nu functioneaza in paralel, marindu-ti banda de internet, ci a 2-a conexiune este de backup si intra in functiune atunci cand router-ul sesizeaza ca ISP-ul de “baza” nu-ti mai aloca conexiune la internet.
Viteze
Ok, acum cand vine vorba de viteze n-am ce sa relatez prea mult, asta datorita retelei de internet aflate in locatia unde se este localizata in spatiu redactia.
Asta pentru ca, in aceasta locatie, RDS are “acoperire” doar pentru 1 Gbps. Bine, nu e ca si cum RDS a onorat prea multe precomenzi de 2.5 GbE sau 10 GbE, mie personal mi-au anulat 2 in diferite locatii, fara macar a primi instiintare sau motiv.
Iar cu Orange nu are acoperire pentru abonamentul de 2300 Mbps, desi ma aflu in mijlocul orasului, astfel momentan ma vad fortat sa ma multumesc cu “batranul” 1 Gbps de la RDS.
Asadar, fiind conectat la router prin conexiunea wireless la o distanta de ~5 m de router, am prins viteza maxima a benzii oferite de ISP, fiind viteza identica cu cea wired.
Dar hai sa vedem si cum stam cu viteza stocarii, asta pentru ca avem parte de doua port-uri USB, unul 2.0, iar cel de-al doilea fiind un 3.1 Gen 1.
Asadar, am arhivat niste draft-uri ale unul material ce urmeaza a fi publicat si am conectat HDD-ul extern pe ambele porturi.
Primul port pe care l-a bagat in seama a fost cel USB 2.0, unde am avut fluctuatii severe, avand momente cand a scazut chiar si la 18 MB/s, iar viteza maxima pe care am atins-o a fost in jur 36 MB/s.
Iar pe portul USB 3.1 Gen 1, viteza a crescut cu aproximativ ~31%, dar au disparut si acele fluctuatii sinistre.
Insa, in cazul de fata, viteza de transfer este limitata de capacitatea stocarii externe pe care o am in dotare. Ce pot sa zic, poate ar fi cazul sa o pensionez.
Concluzie
ROG Rapture GT-AXE16000 este o monstruozitate, in sensul bun al cuvantului, care mi-ar fi util si daca m-as juca iar toata ziua, dar si acum, cand trag de mine in ultimul hal sa par matur si profesionist.
Este in mamut care-mi vine sa-l pun pe un piedestal, dar nu o voi face pentru ca am nevoie de spatiu in redactie.
ROG Rapture GT-AXE16000 este un router cu foarte multe features interesante, utile, care te mai ajuta pe alocuri sa mai scapi de o investitie considerabila.
Pentru mine, v-am spus de ce l-am vrut si de ce imi este util. Imi trebuia ceva teapan la care sa ma leg cu toate device-urile actuale sau viitoare din redactie, fie ca vorbim de PC-uri (da, mi-e lene sa trag cabluri), laptopuri, Smart TV-uri, telefoane sau console.
Dar poate totusi, pentru mutat RAW-uri, stocare rezultate benchmark si multe altele, poate ar fi cazul sa-mi iau un SSD extern ceva mai teapan. Nu de alta, dar nu vreau sa albesc definitiv langa un router care este capabil de mult mai multe, doar pentru ca am fost eu zgarcit si n-am vrut renunt la batranul HDD extern in detrimentul unei stocari mai rapide.
Si totusi, e un lucru care nu-mi place la el ROG Rapture GT-AXE16000. Ma rog, e un moft personal, nu e ca si cum i-as da la gioale pentru asta. Jumatate din suprafata superioara a router-ului imi provoaca traume.
Asta pentru ca se reflecta tot in acel “geam”, dar si pentru ca este efectiv magnet de amprente. Si se mai si curata greu, trebuind sa-l mozolesc des cu servetele pentru ochelari pentru a scapa de dovezile incriminatorii ca am luat in brate recent router-ul.