Smartwatch-urile au acaparat piata de globala de wearables, iar in trecut fiecare iteratie venea cu ceva nou si interesant pe piata.
Dar in ultimii ani par doar niste refresh-uri care aduc din ce in ce mai putine imbunatiri sau schimbari, iesind pe piata cu aproape nimic schimbat, pe alocuri chiar producatorii “imprumutand” concepte si tehnologii din ograda rivalului, insusindu-le ca pe propriul feature.
Xiaomi are un istoric pozitiv pe wearables, dar in ultima perioada pare ca au intrat si ei in acest loop, in care se lanseaza anual aproape acelasi produs, fara aduce imbinatatiri vizibile de la o generatie la alta.
De vazut daca Redmi Watch 5 e in aceeasi oala sau salveaza turma, dar asta putem afla doar dupa ceva zile cu el la mana, dar si prin a sapa oleaca sa vedem si despre ce este vorba mai exact.
Redmi Watch 5 vine dotat cu un display AMOLED de 2.07 inch, capabil de afisare a unor culori vibrante, un contrast profund si negru intens, lucru ce imbunatateste utilizarea sa, mai ales in conditii de luminozitate ambientala variabila.
Dimensiunea generoasa a ecranului, combinata cu o rama ultra-subtire de doar 2mm, ofera un spatiu extins pentru interactiune si afisarea informatiilor.
Display-ul prezent Redmi Watch 5 are o desintate a pixelilor de 324PPI, lucru ce se traduce printr-o claritate exceptionala a textului si a diferitelor notificari sau aplicatii prezente pe smartwatch.
Refresh rate-ul de 60Hz contribuie si el la fluiditatea animatiilor si a tranzitiei intre “scene”, oferind o experienta placuta utilizatorului care are ceasul la mana.
Luminozitatea maxima de 1500 niti HBM, astfel asigura vizibilitatea excelenta a ecranului chiar si in lumina directa a soarelui, lucru crucial pentru utilizarea smartwatch-ului in exterior, in timpul activitatilor sportive.
Tehnologia LTPS cu un refresh rate dinamic de pana la 5Hz inclina balanta catre o optimizare a consumului energetic in functie de continutul afisat pe display-ul lui Redmi Watch 5, contribuind la autonomia extinsa a bateriei.
Cureaua de silicon este comoda pe termen lung, chiar daca ceasul sta toata ziua pe mana sau se afla sub o camasa sau o geaca. Dar, fiind confectionata din silicon, atrage impuritati foarte usor si, cel putin pe modelul care mi-a stat pe mana, ies in evidenta instant. Culmea e ca out of the box a venit bratara murdara, desi produsul era sigilat. Partea pozitiva e ca aceasta se curata relativ repede, cu un banal servetel umed.
Conectivitatea prin Bluetooth a smartwatch-ului Redmi Watch 5 permite efectuarea si receptionarea apelurilor telefonice direct de pe smartwatch. Dotarea cu doua microfoane cu rezistenta la zgomotul de vant este un aspect important pentru claritatea convorbirilor in medii zgomotoase sau in aer liber. Acesta are si un ANC pe cele doua 2 microfoane, pentru a efectua apeluri chiar si in timpul efortului fizic precum alergari in aer liber, bicicleta sau pe banda de alergat.
Acesta are si functii precum de redare a muzicii direct de pe ceas, cu posibilitatea de conectare a castilor Bluetooth, astfel ii ofera utilizatorului o libertate binevenita in timpul antrenamentelor, eliminand necesitatea unui smartphone pentru ascultarea melodiilor preferate.
Autonomia bateriei este unul din cele mai importante aspecte a unui produs ce face parte din categoria de produse wearables, iar Redmi Watch 5 livreaza o autonomie remarcabila. In specsheet, Xiaomi anunta o autonomie de pana la 24 de zile in modul de utilizare basic, asta inseamna autonomia a fost imbunatatita cu aproximativ 20% fata de modelul anterior, Redmi Watch 4.
Din perspectiva monitorizarii sanatatii, Redmi Watch 5 ofera o suita maricica de functii. Monitorizarea pulsului pe tot parcursul zilei, a saturatiei oxigenului in sange pe tot parcursul zilei, monitorizarea somnului si monitorizarea stresului pe tot parcursul zilei asigura, cel putin in teorie, un tracking detaliat a starii utilizatorului.
Chip-ul AFE optimizat si cel mai recent algoritm brevetat de Xiaomi promite o precizie imbunatatita a masurarii pulsului cu 5.2% si o acuratete a recunoasterii somnului cu 10% comparativ cu Redmi Watch 4. Astfel de imbunatatiri teoretice ar trebui sa se traduca in date mai mai precise pentru utilizator.
Pentru entuziastii de sport, smartwatch-ul Redmi Watch 5 ofera peste 150 de moduri sport, acoperind o gama variata de activitati, de la alergare si ciclism, pana la inot si yoga.
Redmi Watch 5 se conecteaza la telefon prin aplicatia Mi Fitness, disponibila atat pe Android, cat si pe iOS. Aplicatia permite sincronizarea datelor inregistrate de Redmi Watch 5, dar utilizatorul poate personaliza diferite setaril ale ceasului, inclusiv alegerea unui alt wallpaper/fete de ceas.
Smartwatch-ul ofera o serie de widget-uri utile, inclusiv un control de la distanta al camerei smartphone-ului la care acesta este sincronizat, gasirea telefonului, reportofon, lanterna, busola, cronometru, alarma, vreme, muzica si altele.
Concluzie
Redmi Watch 5 ar fi vrut sa se prezinte drept un smartwatch echilibrat, cu niste caracteristici banale dar cu o acuratete ridicata, dar si un design atractiv. Din pacate nu se intampla asta.
Ecranul AMOLED este unul bun, se vede bine, dar are momente, rare ce-i drept, cand este oleaca laggy.
Autonomia extinsa a bateriei este categoric punctul forte al lui Redmi Watch 5, rezistand fix cat este in specsheet-ul celor de la Xiaomi.
Marea hiba a lui Redmi Watch 5 este ca nu este precis mai deloc in tracking. Am patit in multe randuri sa-mi arate cifre eronate pe tracking-ul de somn sau banalul tracking de “pasi”, dar de cateva ori am patit chiar sa am si gauri in tracking, sa nu-mi afiseze date.
Da, ok, nu este un produs foarte scump, implicit nici foarte performant, doar ca este frustrant cand te trezesti si vezi ca apare un mare blank page cand vrei sa vezi tracking-ul somnului de parca ai fi facut o noapte alba. Sau imi pune niste multi pasi in plus de parca m-as fi inscris la un maraton din senin, cand colo eu am stat aproape lipit de scaunul biroului.
M-a iritat si faptul ca nu se sincronizeaza automat cu DND mode-ul telefonului. De pilda, dupa ora 22:00 telefonul are oprite toate notificarile posibile, mai putin cele de apel. Dar cu ceasul la mana, chiar daca telefonul are notifcarile oprite, ceasul primeste toate notificarile posibile si imi vibra si ma atentiona “verbal” chiar si in toiul noptii.