Un mouse devenit o figura standard, usor recunoscuta de orice gamer, Razer Naga – aparut pentru prima dat pe piata in 2009, continua sa-si multumeasca stramosii prin prestatia sa dar, din pacate, doar ii multumeste, nu si revoltuioneaza prin ultima varianta Naga Pro Wireless.
Build quality & aspect
De pe linia de start, raportez ca acest mouse se incadreaza in partea superioara a calitatii, cu o carcasa robusta si un plastic bine inchegat ce ofera o senzatie de produs premium in mana.
Clicurile mouse-ului in sine sunt bine realizate. Razer se lauda cu switch-uri optice fiabile si sensibile la actionare dar rezistente la click-uri accidentale ceea ce pot confirma ca este si in realitate. Nu se mai declanseaza accidental armamentul in joc.
Stim cu totii acea senzatie de rotita de scroll excelenta, nu? Clicul acela satisfacator la fiecare rotatie, lipsa unui joc lateral si raspuns instant sunt prezente in acest ansamblu.
Pe burta gasim o pereche de patine in 4 puncte si in jurul senzorului optic care permit o glisare lina. Butoanele de mod wireless/Bluetooth si selectorul de profiluri sunt conturate bine incat sa permita o actionare rapida iar cel pentru profiluri are un grip specific pentru a fi identificat fara ca utilizatorul sa se uita dupa el.
Ca sa vorbim de impachetare dar, pe scurt, vine intr-o cutie de carton si tras intr-o tipla de plastic, impreuna cu accesoriile (relevant mai jos), instructiuni de tip quick-start, cateva stickere, tipica scrisoare “personalizata” si.. atat.
Conectivitate
Razer Naga Pro ofera, ceea ce a devenit un standard in industrie, conexiune de tip 2.4 GHz printr-un dongle specific device-ului sau bluetooth pentru device-uri ce au aceasta capabilitate.
Din start, conexiunea 2.4 GHz este net superioara celei bluetooth. Prin 2.4 GHz, nu am avut o milisecunda de intrerupere iar prin bluetooth s-a intamplat ocazional – atentie, nu des ci ocazional. Insa, daca esti in momentul acela clutch cand totul depinde de tine, nu o sa vrei sa ai macar posibilitatea ca semnalul sa se intrerupa – asa ca mergi pe 2.4.
Cu siguranta, se poate folosi si wired insa aici e un prim punct in care ne amintim de 2009. Conexiunea wired (si pentru reincarcarea acumulatorului) este de tip micro-USB. Cred ca atunci cand pretul produsului este echivalentului unui procesor mid-end, o solutie Type-C ar fi fost de asteptat.
Mouse-ul mai vine cu un prelungitor USB-A “Hyperspeed 2.4Ghz wireless” care poate este pentru utilizatori care .. au unitatea prea departe? Sau poate folosesc mouse-ul in sufragerie pentru rig-ul conectat la TV? Nu mi-am dat seama de cazul de utilizare dar este un cablu USB de circa 1.5 m care extinde dongle-ul de conexiune wireless. Pot spune ca nu a fost necesar nici in cazul in care eram si la 6 metri de o antena obstructionata.
The one-trick siren
Razer a decis ca principalul motiv pentru care, poate, ti-ai dori acest mouse este modularitatea panoului lateral pe langa faptul ca e un Naga si wireless.
Razer Naga Pro iti da posibilitatea de a schimba, printr-o miscare (relativ) usoara – panoul butoanelor din partea stanga. Printr-o miscare sau doua, panoul se indeparteaza si se schimba cu cel dorit, lasand magnetii sa-si faca treaba.
Aceste 3 “moduri” sunt clasificate ca fiind potrivite pentru – FPS, Battle Royale/MOBA si MMO.
Modul FPS este cu doar doua butoane in linie care permit schimbarea ciclica a echipamentului dintr-un joc FPS, presupune Razer aici.
Modul Battle Royale/MOBA este cu 6 butoane, numerotate intr-un mod ciudat. 1, 2 si 3 sunt pe un rand apoi 4, 5 si 6 pe al doilea. Corect pana aici, nu? Da, dar 4 vine direct sub 3 la care creierul meu semi-dezvoltat a raspuns ciudat, stiind ca 4 ar trebui sa vina in acelasi sir logic de numerotare.
Noroc ca functiile butoanelor se pot suprascrie din softare-ul Razer – Synapse 3
Modul MMO – clasicul! Este cu 12 butoane si, evident, gandit pentru genul MMO si, culmea, numerotarea este normala.
Fac referinta catre one-trick cu motivatia ca nu este ceva ce am considerat util, in cazul meu si nici nu sunt sigur ca utilizatorii in piata vor schimba atat de des acest panou. E un proces care necesita un pic de atentie si, din pacate, bucatiile care nu sunt montate pe mouse trebuie sa stea aruncate pe undeva pe birou. Ceea ce spuneam la capitolul de impachetare ca fiind incheierea brusca de “si.. atat”, ma asteptam la un mod mai inteligent de a le avea la indemana, avand in vedere scopul lor.
Personal, as fi preferat ca investitia sa fi mers intr-un conector Type-C si un acumulator care se incarca mult mai rapid. Sau, in cel mai bun caz, ne sacrificam pentru dock-ul de incarcare.
Performanta
Am ajuns la crème de la crème – senzorul optic. Este, fara o urma de indoiala, un mouse extrem de precis.
Senzorul Razer Focus+ se lauda ca poate acoperi aproximativ 16 metri intr-o secunda prin “viteza mouse-ului” adica 650 IPS – metoda prin care se masoara distanta maxima pe care o poate atinge un mouse. E .. o intreaga chestie.
Revenind, senzorul urca pana la 20,000 DPI care deja devine o necesitate fiindca monitoarele tot maresc rezolutia iar asta inseamna mai mult “teren” de acoperit.
Cand cei de la Razer spun ca mouse-ul are 99.6% acuratete, asa si este. Comparativ cu mouse-ul meu vechi aruncat prin sertar in acest moment (RIP Razer DeathAdder), Razer Naga Pro este, din nou, extrem de precis.
Personal, diferenta de precizie s-a simtit cel mai clar in jocuri tip FPS – in Battlefield™ V, de exemplu, mi-a permis sa reactionez in mod clar mai rapid si, cu intentia de a irita piloti care folosesc un joystick, DPI-ul mouse-ului mi-a permis sa intorc mai rapid aeronava in timpul bataliilor aeriene.
Battery life
Razer afirma ca ar trebui sa poti obtine pana la 100 de ore fara iluminarea activata și folosind conexiunea Hyperspeed 2.4 GHz sau pana la 150 de ore prin Bluetooth (din nou, fara iluminarea activata). In cursul saptamanii trecute, am folosit mouse-ul timp de aproximativ 40 de ore pe modul 2.4 GHz cu iluminarea activata. Si mouse-ul este in prezent la 35%. Desi nu sunt cele 100 de ore mentionate, este inca destul de decent, avand in vedere ca iluminarea a fost activa.
Cand mouse-ul aproape se consuma, LED-urile din jurul rotii de scroll incep sa clipeasca cu rosu. Razer mentioneaza ca este nevoie de aproximativ 4 ore pentru a reincarca complet mouse-ul odata . Cand este conectat pentru incarcare, il poti folosi in continuare.
Software
Razer Naga Pro poate fi personalizat, actualizat si configurat utilizand software-ul Razer Synapse 3. Daca nu, mouse-ul poate fi utilizat în continuare cu mapari implicite si setari DPI de 400, 800, 1600, 3200 si 6400.
Vei putea sa-ti personalizari maparile butoanelor, sa ajustezi setarile DPI, rata de polling si iluminarea, sa calibrezi pentru o anumita suprafata si sa setezi moduri de economisire a bateirie. Cel mai mult timp pe care il vei petrece in aplicatie va fi probabil sa configurezi butoanele de pe fiecare panoul lateral in functie de ce activitate ai.
Cu Razer Hypershift, fiecare buton poate fi dus si mai departe cu o functie secundara. La fel ca si in cazul altor produse Razer, poti asocia o singura apasare a unui buton sau un macro complet pentru fiecare buton disponibil de pe mouse. Mai putin clic stanga.
Razer vine cu cateva configuratii sugerate de mapare a butoanelor pentru jocuri populare precum CS: GO, Fortnite, World of Warcraft si multe altele pe site-ul lor.
Concluzie
Razer Naga Pro este un mouse wireless durabil si precis dar, cum ne-am obisnuit in cazul in care sunt adaugate functionalitati poate nedorite, vine cu un pret. Un pret destul de mare.
Pe o plaja atat de diversificata de mousi de gaming, nu il clasific ca fiind prima alegere la care as apela cand DeathAdder decide sa-si onoreze prima parte a numelui sau.
Dar este un mouse pe care-l respect pentru constructia sa si performanta pe care o ofera.
Ah, da! Are si RGB.