Dupa mousii de gaming, segmentul de casti este unul care are cea mai mare gama de produse din acest domeniu.
Mai exact, ca sunt multi producatori si cel mai important e ca se acopera cerintele tuturor utilizatorilor.
In ziua de azi exista casti cu RGB, cu bass puternic, cu un microfon teapan, hifi si multe multe altele. Oricum fiecare se orienteaza dupa bugetul sau.
Da, sunt unii producatori care fac niste casti mirifice. Dar si pretul este pe masura. Si nu de aici se fac banii. Produsele de top sunt fel de a arata fiecare producator ca au cojones si evident sa mai pescuiasca nitel din aceasta balta in care ne aflam toti.
Volumele se vad cu casti entry level, mai exact castiile care au SRP de ~100 euro. Sau cel putin pentru mine asta inseamna entry level in segmentul asta de produse.
Pai si ce ai putea sa alegi in bugetul asta? In teorie, multe.
In realitate, optiunile sunt destul de limitate. Asta pentru ca sunt destul de putine variante care chiar merita pricetag-ul de ~100 euro. Si aici, imi sar in minte HyperX Cloud Alpha sau Razer Kraken.
Acum, exista parti pro si contro de ambele tabere. Si ambele sunt niste casti ce, impreuna cu o placa de sunet buna, vor merita fiecare cent cheltuit.
Specificatii
Produs | Razer Kraken 2019 |
Conexiune | Wired, jack 3.5 mm |
Tip | Over ear |
Microfon | Da, retractabil |
Diametru difuzoare | 50 mm |
Impedanta | 32 Ω |
Freq | 100 - 10.000 Hz |
Modele | Green, Black, Mercury, Quartz, Stormtrooper |
Utilizare
Istoricul meu cu astfel de periferice Razer incepe acum extrem de multi ani. Imi aduc aminte si acum, in spate cu mai bine de ~12 ani, cand stateam inchis voit in casa si ma jucam de dimineata pana seara Counter-Strike.
Si cum voiam sa profit si de cel mai mic avantaj pe care-l puteam obtine vs adversarii mei, eram fortat, cel putin in mintea mea, sa investesc in fel si fel de produse. Bine, atunci optiunile erau limitate. Ieseai in evidenta cu un mouse bun dar si cu niste casti rasarite.
Si de aici sa va dati seama ce falos stateam eu intr-o sala de net cu o pereche de casti Razer Barracuda, ce probabil la vremea respectiva valora cat jumatate din PC-ul din acea sala.
Dar evident ca nu ma puteam bucura de experienta completa decat acasa, unde aveam combo-ul complet, cu placa de sunet tot de la Razer. Si da, in sali nu puteam sa profit de ele, pentru ca eram fortat sa le utilizez pe niste placi de sunet penibile.
Dar anii au trecut, produsele s-au tot lansat, eu am tot incercat diverse produse, chiar daca ma mai jucam sau nu in perioada respectiva. De la Piranha, Chimaera, Tiamat, Kraken sau Nari.
Unele mi-au placut. Unele m-au dezamagit. Dar insa asta e experienta in general cu astfel de produse.
Dar ca sa nu ma intelegeti gresit, nu doar cu produsele Razer am facut facut swap-ul asta periodic de produse. Povestea se repeta cu multi altii precum Steelseries, Logitech, HyperX, Sennheiser sau mai stiu eu cine. Si din pacate nu m-am limitat la casti.
Se extinde si catre mousi, tastaturi, chiar si monitoare sau scaune. Si pentru asta am doua explicatii. Prima, cea care o sa sune a mare filozif, e pentru ca sunt mereu in cautarea perfectului si-mi doresc sa ma simt confortabil la fiecare utilizarea PC-ului.
Iar a 2-a, care reprezinta realitatea, ma plictisesc relativ repede de unele lucruri, indiferent ca acele produse sunt chiar bune.
In fine, pe Kraken le-am tavalin serios ani de zile. Deci tot ce a trebuit sa fac in aceste zile, cat le-am utilizat iar, a fost sa-mi readuc aminte niste lucruri.
Calitate Audio
Razer Kraken 2019 nu-s niste casti ce te dau pe spate. Sunt niste casti sa le zicem oleaca peste medie. Asta daca le folosesti pe o placa de sunet mediocra.
Insa, cu ajutoriul unei placi de sunet bune, fie ea externa sau interna, devin niste casti chiar decente, atat pentru jocuri, cat si pentru multimedia.
Si le-am pus pe trei placi de sunet. Cea onboard de pe placa mea de baza, un Soundblaster Z si un Soundblaster G3.
Ca medie, cea mai buna experienta a fost pe Soundblaster G3, asta pentru ca Soundblaster Z e o placa cu prea multa putere si avea momente in care efectiv demola perechea de casti.
Soundblaster Z este o placa de sunet extrem de buna, chiar si-n zilele noastre. Insa cu un driver outdated, scarbos chiar uneori. Dar na, logic ca cei de la Creative isi acorda suportul complet pentru placi mai recente, nu pentru ceva ce au scos pe piata acum multi ani.
In multimedia, castiile se comporta chiar decent. Au un bass satisfacator si asta o spune un tembel ce este maniac dupa asa ceva.
In jocuri, in special in jocuri FPS de tip CS:GO, perechea de casti iar se comporta ca atare. Pozitia inamicului este una precisa, insa trebuie tweak-uit putin prin setari. Daca cumva lasi un bass prea puternic, s-ar putea sa ratezi niste detalii minutioase care s-ar putea dovedi extrem de importante.
Probabil cel mai mare minus al acestor casti este microfonul. Nu este unul rau, asta e clar. Dovezi sunt pe Tiamat sau alte casti. Insa nici nu este unul care sa te surprinda placut.
Este un sunet semi infundat si parca pune uneori accent cam mult pe litera F. Dar in mare este un microfon capabil sa-ti fac treaba fara sa te injure party-ul prea rau. Sau poate chiar deloc daca in lobby se afla cineva cu Steelseries Arctis 5.
Constructie
Razer in general nu-s cunoscuti ca ca un producator de produse flexibile. Ba chiar in general au produse rigide si usor casabile.
Insa Kraken pare exceptia de la aceasta regula. Nu sunt la fel de flexibile precum niste Cloud-uri sau Pro X-uri, dar nici nu se fac de ras.
Cupele sunt ajustabile doar pe mecanismul sus/jos, fiind fixe in partea stanga/dreapta.
Si ma vad iar nevoit sa ma leg de microfon. De data asta de mecanismul retractabil al acestuia. Este unul atat de invechit si s-a dovedit de multe ori ca se poate strica extrem de usor.
Desi au in jur de 350 grame, cand le pui pe cap abia daca le simti. Si nici nu se fac ca o menghina pe capul utilizatorului. Desi sunt niste casti over ear, iti lasa senzatia ca poti respira.
Concluzie
Razer Kraken 2019 sunt niste casti bune pentru gaming. Dar pot fi bune si-n utilizare multimedia, asta daca nu ai pretentii foarte mari.
Este in competitor pe masura pentru Cloud Alpha. Si in pret bat tot acolo.
Nu ma voi lega de faptul ca modelul de pe capul lui Deadpool sunt listate la ~600 lei in magazine. Asta pentru ca este un model limited edition, dedicat unei nise specifice.
Voi nota strict modelul Kraken 2019, care vine in mai multe modele: Quartz, Black, Green sau Mercury. Si evident, cele Stormtrooper.
Sunt niste casti demne de luat in seama. Asta pentru ca, pe piata noastra se gasesc mai mereu la un pret de vanzare de ~300 lei. Uneori chiar sub.
Si credeti-ma, am incercat casti care au fost mult mai scumpe de atat si in cel mai bun caz au fost minim egale cu Kraken 2019.