De-a lungul istoriei, Razer a fost brandul care a stiut sa vina si cu lucruri noi, dar a fost si un brand care s-a bazat pe design-ul altora, aducand ceva modificari acelui produs cat sa-l consideri ca este un produs diferit.
Nu este de blamat lucrul asta, pentru ca de multe ori, poti oferi un produs mai bun decat cel initial.
De pilda, eu am o problema si nu pot porni niste idei de la 0. Sau daca o fac, ma pierd prea mult in detalii si o sa iasa ceva submediocru. De multe ori preiau alte idei si am capacitatea de a oferi un rezultat mai bun decat cel de care a fost drept sursa inspiratiei.
Razer pe alocuri a functionat asa si va voi da si cateva exemple. Razer a imprumutat design-ul lui Intelli 3.0 acum multi ani, i-au adus cateva modificari majore si au scos pe piata Razer Deathadder, probabil cel mai cunoscut mouse de gaming din lume. Sau cel putin eu si cei de pe langa mine cam asa asociem cand ne gandim la mousi de gaming, primul model care ne sare in minte este Deathadder.
Si Razer a mai facut asta, chiar cu primul model de Basilisk. Au luat un model foarte apreciat pe piata, probabil cel mai cunoscut mouse din garderoba celor de la Logitech, anume G502. Doar ca i-au adus modificari semnificative, precum o dimensiune ceva mai mica, o greutate palpabil mai redusa alt coating si altele. Iar rezultatul a fost iar unul foarte bun, Razer Basilisk fiind un mouse foarte apreciat pe piata.
Dar simt ca trebuie sa fac si pe avocatul acum, sa le iau apararea celor de la Razer, asta pentru sunt convins ca o sa aruncati cu pietre si o sa ziceti ca nu pot veni cu ceva de la 0. Dar eu sunt aici sa va aduc aminte ca al lor catalog nu se bazeaza doar pe astfel de produse, din care inspiratia a venit din gradina altuia. Au scos si produse pe care le-au gandit de la 0, unele au dat chix, altele nu. Iar printre cele mai apreciate, cel putin de mine, sunt Razer Viper, Blackwidow, Krait sau Tarantula. Ar mai fi si alte exemple, dar nu vreau sa se umfle in pene acum Razer.
Asa ca azi avem de bibilit un Razer Basilisk V3 Pro 35K, care vine cu ceva modificari fata de varianta V3 Pro, lansata in vara lui 2022. Ramane de vazut acum ce stie mai exact sa faca Razer Basilisk V3 Pro 35K si daca merita sa preia fraiele acestul model incepand de azi.
Specificatii
Denumire produs | Razer Basilisk V3 Pro 35K |
Forma | Ergonomica |
Tip conexiune | - Razer HyperSpeed Wireless, 2.4 GHz - Bluetooth - Wired USB Type-C |
Senzor | Razer Focus Pro 35K Optical Sensor Gen-2 |
Viteza Tracking | 750 IPS |
Polling rate | - 1000 Hz - 8000 Hz cu Razer HyperPolling Dongle |
Switch-uri | Razer Optical Mouse Switches Gen-3 |
Durata acumulator | - Pana la 140 de ore cu HyperSpeed 2.4 GHz, utilizand polling rate 1000 Hz - Pana la 210 ore cu Bluetooth |
Numar butoane | 11 |
Dimensiuni | 130 mm x 75.1 mm x 42.5 mm |
Greutate | 112 g |
Altele | - Skatez 100% PTFE, - iluminare Razer Chroma RGB - HyperScroll Tilt Wheel - suport pentru incarcare wireless |
SRP | 180 euro |
Galerie foto
Constructie si utilizare
Razer Basilisk V3 Pro 35K vine echipat cu senzorul optic Focus Pro 35K Optical Sensor Gen-2, ce are o rezolutie maxima de 35.000 DPI, dar si o viteza de tracking de 750 IPS. Acesta este compatibil si cu un polling rate de 8000 Hz, doar ca trebuie sa cumperi separat puck-ul sau dongle-ul celor de la Razer.
Mouse-ul Razer Basilisk V3 Pro 35K este dotat cu scroll-ul Razer HyperScroll Tilt Wheel, ce parcurge poteca in patru directii si avand trei moduri unice de operare. Modul tactile ofera o derulare ideala pentru navigarea in screen-uri de dimensiuni mici sau medii precum meniuri din jocuri. Modul free-spin permite o derulare lina si rapida, utila pentru parcurgerea rapida a unui XLS de dimensiuni mari, browsing pe forum-uri sau chiar intr-un scenariu de coding. Modul Smart-Reel comuta automat intre cele doua in functie de viteza de derulare.
Configurarea acestor moduri se realizeaza prin intermediul software-ului Razer Synapse 4, care ofera optiuni avansate de personalizare. Utilizatorii pot ajusta forta necesara pentru a activa modul Smart-Reel, selectand dintre cinci niveluri predefinite. Functia de accelerare virtuala permite cresterea vitezei de derulare in functie de viteza cu care este actionat scroll wheel-ul, facilitand navigarea prin documente sau pagini web lungi.
Sau cel putin in teorie asa ar suna poezia, asta pentru ca Synapse 4 mi-a vazut device-urile Razer conectate, dar nu am putut sa configurez nimic, pentru ca era blocat pe modul “Detecticing Device…”. Am mutat perifericele si pe laptop-ul din redactie, insa din pacate situatia s-a repetat.
Ok, dar totusi ar trebui sa verific daca e asa cum zice Razer, nu? Si daca Synapse 4 e in beta (cred) si nu ma poate ajuta, trebuie sa revin la raposatul Synapse 3, pe care am ceva aventuri neplacute. Hey, uite, detecteaza si pot configura mouse-ul, ce tare.
Aparent da, poti configura scroll-ul dupa cum se lauda in specsheet gasca Razer, iar pe langa asta, lucru ce in teorie il poti face si in Synapse 4 (daca te lasa), e ca poti configura si lucruri precum stagiul DPI, polling rate-ul, iluminarea, calibrarea senzorului pe suprafata utilizata si altele.
Iluminarea RGB Razer Chroma este de multe ori punctul de atractie pentru produsele Razer. Mouse-ul wireless Razer Basilisk V3 Pro 35K vine cu 13 zone de iluminare individuale si un efect de underglow complet, astfel utilizatorul poate opta pentru o configurare destul de personalizata.
Utilizatorii pot alege din peste 16,8 milioane de culori si numeroase efecte de iluminare, sincronizand mouse-ul cu alte dispozitive compatibile Razer Chroma pentru o experienta vizuala aparte. Iluminarea poate reactiona dinamic in functie de actiunile din peste 200 de jocuri integrate cu Razer Chroma, de pilda daca-ti iei damage intr-un joc precum Counter-Strike 2 sau Dota 2, perifericele licuresc rosu cat cuprinde.
Razer Basilisk V3 Pro 35K este echipat cu switch-uri optice Razer de generatia a treia. Switch-urile in tema ofera un ciclu de viata de 90 de milioane de click-uri, dar cel mai important, fiind optice, elimina fenomenul de double-click.
Autonomia este un capitol la care Razer Basilisk V3 Pro 35K sta foarte bine, asta pentru ca in modul wireless HyperSpeed (2.4 GHz) bateria ofera pana la 140 de ore de utilizare continua. In modul Bluetooth, autonomia creste pana la 210 ore, asta pentru ca evident polling rate-ul scade la 125 Hz.
Designul ergonomic al mouse-ului Razer Basilisk V3 Pro 35K este optimizat pentru dreptaci. Suprafata laterala texturata asigura o aderenta ferma, prevenind alunecarea in timpul jocurilor.
Razer Basilisk V3 Pro 35K dispune de 11 butoane programabile. Aceasta include butoanele standard pentru click stanga si dreapta, doua butoane laterale pentru degetul mare, un buton multi-functional si butoane pentru ajustarea DPI-ului. Fiecare buton poate fi personalizat prin intermediul aplicatiei Razer Synapse, astfel poti atribui comenzi complexe sau macro-uri pentru a se potrivi doleatelor fiecarui individ.
Dimensiunile mouse-ului de 130 mm lungime, 75,1 mm latime si 42,5 mm inaltime si greutatea de 112 grame il fac un wombo combo destul de dubios. Razer Basilisk V3 Pro 35K un mouse oarecum inclinat spre cei cu mana mica sau mijlocie datorita acelor dimensiuni, mai ales pentru ca este usor turtit si mai usor de tinut in mana. Doar ca greutatea crescuta s-ar putea sa fie un impediment pentru anumiti utilizatori. Pentru mine sigur a fost.
Pe partea inferioara, adica pe burta mouse-ului Razer Basilisk V3 Pro 35K se afla skatez-urile PTFE 100%, care ofera o alunecare lina si consistenta mai pe toate suprafetele testate, anume SteelSeries QCK Heavy, Razer Gigantus, HyperX Fury S, Xtrfy GP5 Litus, ASUS ROG Sheath, HyperX Pulsefire, Razer Acari, CORSAIR MM200 Pro, Fnatic Boost G1 Speed si multe altele. Acestea s-au comportat excelent atat pe cele textile, cat si pe cele hard, insa in padurile usor pufoase am avut momente in care si datorita low sensitivity-ului, acesta se afunda. O solutie ar fi fost utilizarea unor skatez-uri ceva mai mari, astfel n-as fi aplicat o forta asa mare pe mouse pentru a obtine un tracking optim.
Concluzie
Probabil o sa va intrebati de ce am pus in titlul acestlui material “not my ergoking”. Ei bine, din doua motive. Primul, pentru ca inca il consider pe Razer Basilisk, datorita formei sale, un mouse pentru jucatorii casual. Acum, datorita greutatii crescute, amplifica acest sentiment. Pentru mine, ergoking este un mouse precum Deathadder, soarec ce poate fi util unei plaje mai mari de utilizatori.
Dar al 2-lea motiv este mai intemeiat. Nu stiu daca am avut ghinion si sample-ul meu a fost doar el cu ceva probleme, dar fiind utilizator de periferice Razer de aproximativ 20 de ani, pare acel loop de tip Ouroboros in care anumite produse Razer au un Qc indoielnic.
Ce probleme am avut mai exact cu Razer Basilisk V3 Pro 35K? Ei bine, am avut vreo trei, care m-au iritat teribil. Prima, cand ii scadeam “rezistenta” scroll-ului pentru a avea “infite scroll”, butonul de ajustare de sub scroll are un sunet metalic care da si in click 1. Daca ar fi fost doar sunetul, poate as fi trecut cu vederea, dar faptul ca vibratia se simte si in click ma irita teribil.
A 2-a este tot legat de scroll, asta pentru ca dupa ce i-am scazut rezistenta acestuia, daca dau 3-4 scroll-uri mai mari ca sa ma plimb lin intr-un XLS mare sau pe o pagina web, se activeaza din senin click 1.
Iar a 3-a are iar legatura cu scroll-ul. Damn boy, cate probleme poti avea cu un amarat de scroll? Promit ca nu caut nod in papura, ci efectiv sunt lucruri de care m-am lovit. Nu credeam ca in 2024 o sa intalnesc un mouse cu problema de phantom click. Ca sa va exemplific si mai mult problema, trebuie sa va explic si cum ma lovesc de ea.
Fiind un gamer semi boomer si copilarind cu mousi precum Intelli 1.1 sau IME 3.0, chiar daca au trecut zeci de ani de cand am pus punct colaborarii cu perifericele respective, am ramas inca adeptul 400 DPI, indiferent ca am mousepad mare sau mic, indiferent ca monitorul pe care-l folosesc are rezolutie nativa 1080p sau 2160p, eu raman adeptul celor 400 DPI. Testand mouse-ul in diverse contexte, inclusiv pe mousepad-uri mici, m-am lovit de problema semnalata atunci cand ridic mouse-ul si il asez inapoi pe suprafata, unde patesc in 2 din 5 cazuri sa mi se activeze scroll-ul. Da, nu click 1, cum era cel mai des intalnit, ci scroll-ul.
Dar poate este doar o coincidenta nefericita si chiar am nimerit eu un sample cu probleme, asa ca voi ignora problemele semnalate pentru restul materialului.
Nu-mi place ca se revine treptat la o greutate mare, trendul acu’ ceva ani era de mousi de gaming lightweight si parea ca ne asezam acolo o perioada buna de timp. Desi de cateva luni n-am mai urmarit foarte mult feedback-ul poporului gamersc online, sunt convins ca in ultimele 4-5 luni nu s-au apucat din senin acestia sa ceara iar soareci ce rivalizeaza cu o caramida sau cu door stopper.
Bateria a fost si ea drastic imbunatatita, fiind probabil principalul “vinovat” pentru greutatea extra a soarecului Razer Basilisk V3 Pro 35K.
Senzorul este foarte bun, se comporta excelent, dar parca m-as fi focusat mai intai sa-l pun pe mousii de esports. E drept, au facut-o deja cu Razer Viper v3 Pro, pe care inca n-am apucat sa-mi pun falangele, dar personal as fi amanat implementarea sa pe un “revamp” al lui Basilisk.
Click-urile se simt bine, switch-urile optice de generatia a 3-a implementate de cei de la Razer sunt excelente.
Skatez-urile sunt si ele bune, insa as fi implementat niste “bucati” mai mari, mai ales ca au crescut si greutatea mouse-ului.
Imi place coating-ul prezent pe Razer Basilisk V3 Pro 35K, e un match made in heaven pentru transpiratia mea acida din timpul sesiunilor de jocuri care ma epuizeaza mental. Pacat ca nu prea ma mai joc foarte mult in ultima perioada.
Ca sa trag linie, Razer Basilisk V3 Pro 35K este un mouse bun. Nu cred totusi ca trebuia sa vina un revamp, asta pentru ca vine cu putine update-uri fata de modelul precedent. Poate focusul lui Razer ar fi trebui indreptat in alta parte.