Daca m-ai fi intrebat in urma cu un an ce tipuri de monitoare testez de fel, categoric nu as fi zis modele precum Philips Evnia 42M2N8900.
Nu cred ca va aduceti aminte, dar in materialul lui Philips 27B1U79 va spuneam ca as vrea sa ies nitel din aria mea de confort cand vine vorba de testat monitoare si produse in general. Asta pentru ca mi s-a acrit de monitoare TN 1080p cu high refresh rate, ideale pentru Counter-Strike, dar odioase pentru editat poze sau utilizare casnica.
Si uite, ca dupa ceva luni, am ajuns sa dau cu fruntea de un monitor cu totul iesit din tiparul clasic. Asta pentru ca, Philips Evnia 42M2N8900 este un mastodont, atat fizic, cat si ca specificatii.
Dupa ce m-am chinuit foarte mult sa-l montez si sa-l manipulez cu grija ca sa nu-l gadil cum nu trebuie, acum ma gandesc serios cum o sa-l strang dupa ce voi publica materialul si o sa trebuiasca sa-l inapoiez. Cred ca o sa sun la pompieri, probabil o sa inteleaga si o sa vina sa ma ajute.
Dar in fine, lasand glumeme proaste deoparte, hai sa butonam nitel impreuna si sa mut Philips Evnia 42M2N8900 de pe bancul de poze pe bancul de probe. Asa ca probabil o sa par nitel bipolar si sa pun o camasa pe mine, asta ca sa par nitel serios. Sa purcedem.
Specificatii
Denumire produs | Philips Evnia 42M2N8900 |
Aspect Ratio | 16:9 |
Rezolutie | 3840 x 2160 |
Refresh rate | 138 Hz |
Timp raspuns | 0,1 ms |
Luminozitate | 450 cd/m² |
Densitate pixeli | 107 PPI |
Contrast | 1.500.000:1 |
I/O | - 2x HDMI 2.1 - 1x DisplayPort 1.4 - 1x USB Type-C cu DP si PD - 1x Jack 3.5 mm |
Hub USB | 4x USB A 3.2 |
Prindere VESA | 100 x 100 |
Altele | - AMD FreeSync - USB PD 3.0 - KVM - 2x Difuzoare 10W - DTS - HDR10 - LowBlue mode - sRGB - Flicker-Free - Mega Infinity DCR - DCI-P3 98,5 % - Ambiglow |
Pret vanzare | ~6500 RON |
Galerie foto
E viata dulce pe Philips Evnia 42M2N8900 sau ramane la fel de acra?
Monitorul Philips Evnia 42M2N8900 impresioneaza inca de la prima vedere cu un design modern si elegant. Conceptul este identic cu cel de pe alte monitoare din gama Evnia a celor de la Philips, inclusiv 34M2C8600 pe care l-am prins la o promotie de nerefuzat si care, spre rusinea mea, nici pana acum nu am apucat sa-l scriu. Sade cuminte pe o polita si isi asteapta randul.
Philips Evnia 42M2N8900 vine cu o diagonala de 41,5″ si aspect ratio de 16:9, acesta incadrandu-se perfect in majoritatea setup-urilor de gaming, dar si intr-un mediu profesional de editare foto sau video, cele de web development sau altele.
Bezel-ul subtire si finisajul texturat ii confera un aer minimalist, iar piciorul solid si reglabil ofera stabilitate si posibilitatea de a ajusta inaltimea, inclinarea si rotirea monitorului.
Pe inaltime acesta suporta o ajustare de 12 cm. In plan orizontal acesta poate fi ajustat la 20° atat in partea stanga, cat si in partea dreapta. Iar ca inclinare suporta 5° spre partea inferioara a suportului si 15° in cea superioara.
De asemenea, monitorul Philips Evnia 42M2N8900 este compatibil cu suportul VESA 100 x 100 mm, astfel utilizatorul isi poate monta monitorul pe un suport 3rd party. Doar ca fiind un monitor cu gabarit, anume ~14 kg, o sa fie necesar un suport teapan.
Philips Evnia 42M2N8900 dispune de un panel OLED de inalta calitate, acesta fiind cunoscut pentru capacitatea sa de a oferi contraste exceptionale si culori vibrante. Panelul de pe Philips Evnia 42M2N8900 are o rezolutie nativa de 3840 x 2160 cu un refresh rate maxim de 138 Hz, transformand monitorul intr-un device ideal atat pentru gamerii de PC, cat si pentru cei de console.
Si de ce am spus console? Datorita celor doua porturi HDMI 2.1 care permit redarea continutului 4K la 120Hz, astfel monitorul poate fi utilizat fara probleme pe un high refresh rate in cardasie cu o consola PlayStation 5, cat si cu Xbox Series X.
De asemenea, Philips Evnia 42M2N8900 vine cu suport pentru FreeSync Premium, astfel utilizand monitorul in sesiuni de gaming putem scapa de evenimentele enervante de screen tearing.
Daca tot am pomenit de HDMI, ar fi frumos sa pomenesc si celelalte conexiuni, ca sa nu se simta ignorate. Mai avem parte de un DisplayPort 1.4, dar si un USB Type-C care poate fi utilizat atat ca inferta video care este tot un DP capabil de 138 Hz pe rezolutie UHD, dar la care iti poti incarca si diverse device-uri, asta pentru ca are suport Power Delivery 3.0 de pana la 90W. Iar langa toate aceste conexiuni video se afla si o iesire analogica audio jack 3.5 mm.
Daca tot am pomenit de partea audio, o sa ma abat nitel de la poteca, ca apoi sa revin la subiectul I/O. Philips Evnia 42M2N8900 vine cu doua difuzoare de 10W DTS, care, spre surprinderea mea, se aud destul de bine. Cu siguranta sunt in top3 difuzoare prezente pe monitoare de gaming, cel putin cand vine vorba de monitoarele cu care m-am intersectat.
Gata, revenim pe poteca principala care duce spre casa, anume I/O. O alta dotare faina a lui Philips Evnia 42M2N8900 este faptul ca au implementat un hub USB 5Gbps. Avem parte de 4 porturi USB A 3.2, iar conexiunea se alimenteaza la un USB B.
OSD-ul este plin de preset-uri si setari utile, doar ca navigarea nu are cea mai fericita optimizare. Cand te plimbi printre preset-urile de imagine este cea mai enervanta experienta, asta pentru ca iti face instant switch la presetul nou cum ai trecut cu “butonul” peste el si exista riscul ca din greseala sa inchizi meniul si sa ramai pe preset-ul pe care nu voiai sa-l utilizezi oricum.
E de apreciat insa, ca acum pe Philips Evnia 42M2N8900 setarile din OSD raman salvate, nu ca la 34M2C8600 unde daca monitorul statea stins mai mult de 4 ore, parte din setari se resetau.
Ceva, ceva tot o iesi
Nici nu situ cum sa incep mai ultima parte a acestui material, mi-ar fi fost mai ok daca era un fel de interviu, voi puneati intrebari si eu raspundeam.
Dar cum un material de genul este in proportie 99.99% monodialog, din pacate ma vad fortat sa imi imaginez dialogul cu voi si sa raspund la posibile intrebari.
Ok. Imi place Philips Evnia 42M2N8900 ca monitor? Da, dar… E un “dar” apasat. Ca in Excel, cand incepi cu functia =if.
Si cred ca ar fi mai ok sa le amestec de aici, desi de fel in concluzia unui reveu’ incepeam cu partile pozitive ale produsului si incheiam cu cele negative. Cred ca acum ar trebui sa amestec lista de pro si contra, practic sa ii dau un cap, dar sa fiu si avocatul diavolului.
Bun. Philips Evnia 42M2N8900 este un monitor care se vede superb, este excelent pentru content multimedia, gaming, browsing, editare foto, you name it. Iar acum intervine acel “dar” apasat.
Este un monitor foarte scump. E drept, cand s-a lasat prin 2023 daca-mi aduc aminte bine, era vreo 10000 lei, adica 2000 euro. Iar acum, dupa aproximativ un an si jumatate, pretul lui de vanzare a scazut cu ~35%. E drept, au mai aparut pe piata monitoare interesante cu panel OLED, dar probabil si faptul ca nu este un interes atat de mare, cel putin momentan, pentru astfel de monitoare. Si cel mai important, probabil nici vanzarile nu au fost pe masura asteptarilor.
Nu-mi place ca s-a optat pentru prindere VESA 100 x 100. Ok, e prinderea universala pentru monitoare, este adevarat. Dar iti trebuie un suport de monitor care costa vreo 200 de euro minim ca sa fie capabil sa il tina in furca pe Philips Evnia 42M2N8900.
Iar daca s-ar fi optat pentru un VESA ca la TV, de genul 400 x 400, ar fi fost mai util un suport de TV de prins pe perete si utilizatorul ar fi scapat mult mai ieftin, mai ales ca dimensiunea monitorului este de asa natura incat chiar ar fi aratat bine pe perete.
Eu de pilda, cand l-am primit si am vazut cat spatiu mananca din birou, am vrut sa-mi aduc suportul TV de podea de acasa. Dar l-as fi adus degeaba, ca nu aveam cum sa prind VESA 100 x 100 pe suport, suruburile prinderii din pachetul lui Philips Evnia 42M2N8900 ar fi trecut ca prin branza in suportul meu de podea.
OSD-ul este cu dus si-ntors. Este curat, ai parte de multe setari, dar navigarea lui poate fi usor problematica pentru cineva care se afla intr-o pasa proasta sau nu are prea multe “fire de executie”. Telecomanda m-as fi asteptat sa imbunatateasca vertiginos browsing-ul in OSD, dar o face doar partial, nu cat sa ma incante si sa nu pomenesc de acest lucru.
Apreciez faptul ca monitorul Philips Evnia 42M2N8900 vine cu doua porturi HDMI 2.1, fiind excelent atat pentru console precum PlayStation 5, cat si pentru legarea la alte device-uri extra.
Pe alocuri, Philips Evnia 42M2N8900 pare puturos. Daca nu utilizez PC-ul pret de cateva minute, monitorul intra intr-un fel de standby, lucru de apreciat. Doar ca are momente in care incep sa reutilizez si fie se “trezeste” si revine la luminozitatea uzuala, fie ramane in continuare in stadiul de “dim light” si isi da seama de boacana abia dupa cateva minute de utilizare. Si ce e trist este ca nu sunt rare momentele astea, asa ca daca n-ai rabdare, trebuie fie sa deschizi OSD-ul, fie sa incepi de nebun sa te plimbi printre tab-urile de pe Chrome pana isi da seama a dormit mai mult decat era cazul.
Apreciez si PD-ul 3.0, cat si DisplayPort-ul prin acel USB Type-C. De pilda, conectam destul de des ROG Ally X prin intermediul acelei conexiuni, unde si incarcam consola, dar functiona si ca output video, astfel transformand din senin consola celor de la ASUS intr-un mini PC veritabil.
Si daca tot sunt la capitolul aprecieri, ador si dotarea sa cu un hub USB de 5Gbps, unde iti poti conecta linistit dongle-urile wireless de la mousi, tastaturi, charger-ul Qi sau ce alceva vrei sa mai conectezi.
Ma gandeam sincer sa pensionez monitorul care si-a facut treaba pe platforma de test, anume Philips 278E1. Astfel, renuntand la tovarasul 278E1, mi-as fi facut upgrade la Philips Evnia 42M2N8900, pentru ca evident mi-ar trebui un monitor UHD pe platforma de test. Insa dupa un calcul matematic simplu (uitat in contul bancar), am zis ca mai bine, cel putin o perioada, raman pe batranul si loialul Philips 278E1. Asta si pentru ca mai bine as investi o parte din suma pe un obiectiv nou si sa mai raman si cu niste bani sa platesc niste luni chiria redactiei.