Utilizatorii platformei PC se impart in mai multe categorii. Nu, nu o sa-i separ pe categorii de titluri jucate, ce fac la PC in mod normal, ci strict ca nivel de cunostinte.
E vorba de cei care poseda cunostinte avansate, cei ponderati in materie de cunostintele in domeniu si nu in ultimul rand, cei novice. Ma rog, mai sunt unii care mai se plimba printre aceste trei descrieri, insa poate o sa-i ating la suflet o idee mai incolo.
Bun, cei avansati marea majoritatea prefera sa-si asambleze singuri PC-urile, indiferent ca utilitatea acestor battlestation-uri este fie de a dormi in jocuri crancene, fie de a munci de pe ele. Da, e misto, e un lego mult mai costisitor, practic ceva la care apeleaza un fecior care are timpul si dispozitia finaciara de a face acest intreg heirup.
Sunt cei entry level, care au oleaca cunostinte, dar prefera sa nu se bage. Sau sunt prea comozi. Si mai sunt si cei complet novice, care te suna noaptea ca a ramas fara spatiu de stocare si te intreaba daca poate sa stearga System32 ca sa instaleze CS2 sau de ce se face albastra o icoana cand dai click pe ea. Si spun asta ca sunt Stan Patitu’, practic eu sunt tech support pentru rude si prieteni 24/24 si ma lovesc des de astfel de cazuri. Va rog frumos sa nu ma mai cautati!
Si ce au in comun cei fara de cunoastere in acest domeniu mirific? Ei bine, isi procura PC prebuilt. In teorie totul frumos, tu dai banii, un expert iti face o configuratie excelenta pentru bugetul tau si tu poti zbiera linistit pe Discord in urmatorii ani. Da, in teorie suna bine, insa din pacate realitatea e alta.
Ei bine, aceste brand-uri care comercializeaza astfel de produse de fel cam profita fie de comoditatea clientului, fie de faptul ca are 0 cunostinte. Sigur, vizual PC-ul ala pe care ti l-a pus in carca si pe care ai platit 4 salarii arata demential, luminite, bostane iluminate si iesite in relief, racire lichid, etc.
Dar ceea ce e in interior conteaza. Hai ca am dat-o si la sentiment. Iti arunca un CPU bunicel, dar la un McCombo prost. O placa de baza low budget, niste rami pricajiti cu latenta uriasa si o frecventa ridicola, o stocare lenta, un GPU cu racire tip turbina, o racire cu un radiator de 120mm sau un air cooler care gafaie cand este montat pe procesorul tau fierbinte precum un calorifer care nu este racit de la Radet, si nu in ultimul rand, o sursa pe care n-as monta-o nici pe un PC de office.
E drept, lucrul asta se intampla mai mult afara, nu neaparat pe plaiurile mioritice. Nu neaparat ca romanii sunt mai priceputi sau chibzuiti, ci pentru ca-s mai saraci. Da, se comercializeaza cateva unitati si pe la noi, ca de, romanul e si fudul, dar nu suficient cat sa merite bagarea de seama. Si aici imi incepe sa-mi palpaie inima mea de elitist in materie de PCMR.
Dar uite ca exista si cazuri fericite. PC Garage, care este un magazin cu vechime mare si destul de infipt in sfera asta a produselor de gaming, indiferent ca vorbim de componente sau periferice, de ceva ani isi fac si comercializeaza PC-uri de tip prebuilt in propriul garaj (ba dum tss).
Bine, unitatea care azi poposeste pe biroul meu nu este nici primul, dar nici ultimul PC lansat de catre cei de la PC Garage. Nu este nici primul testat de catre mine. Pana acum, cam toate PC-urile construite si comercializate de catre ei par a fi echibrate, avand un balans bun intre performanta oferita si pretul solicitat pentru produs.
Insa nu o sa va mai plictisesc mai mult decat e cazul, hai sa vedem niste poze, sa vedem ce se afla prins in suruburi dincolo de geam si, cel mai important, sa vedem ce poate cu adevarat din punct de vedere al performantei tovarasul DRAGON Legendar.
Specificatii
Placa de baza | Gigabyte Gaming X B650 |
Procesor | AMD Ryzen 5 7600X |
Cooler | Deepcool LS520 |
RAM | Corsair Vengeance 32GB RAM DDR5 5200MHz |
Placa video | Sapphire Radeon RX 7900 XT Pulse 20GB |
Stocare | ADATA Legend 800 PCIe 4.0 2TB |
Sursa | Seasonic G12-GM15-A751GMAFH |
Carcasa | ALPHAGEAR Artisan ARGB |
Altele | - Licenta Windows 11 Home - Game ready (vine cu ultimele drivere, BIOS, update-uri Windows si platforme de jocuri) - Customizare iluminare folosind ecosistemul RGB Fusion GCC - Suport GPU |
Pret comercializare | 8.998,99 lei |
Galerie foto
Cu si despre PC Gaming DRAGON Legendar Game Ready
Toata ecuatia de azi incepe cu placa de baza Gigabyte Gaming X B650, MB cu format ATX, are in posesia sa 4 DIMM-uri DDR5 si suporta rami cu frecventa de pana la 8000 MT/s. Aceasta are un backpanel echipat corespunzator, avand 3 porturi analogice destinate zonei audio, 3 port-uri USB 3 Gen1, 1 port USB 3.2 Gen2, un port USB Type-C 10GBps si nu in ultimul rand trei porturi USB 2.0. Tot pe backpanel gasim doua output-uri video, un DisplayPort 1.4 si un HDMI 2.1. Nu un ultimul rand avem butonul de Q-FLASH al BIOS-ului, portul LAN de 2.5 GbE si un port PS/2. PS/2? What year is this?
Suportul dedicat stocarii este unul destul de bun. Placa de baza Gigabyte Gaming X B650 are trei sl0t-uri M.2 cu form factor 25110/2280, dar si 4 port-uri destinate batranei magistrale SATA 3.
Inima sistemului este asigura de procesorul AMD Ryzen 5 7600X, un procesor cu 6 core-uri si 12 fire de executie, conceput pe arhitectura 5nm la TSMC, care are un frecventa basic de 4.7 GHz, iar in turbo acesta creste la 5.3 GHz.
Acesta este racit de cooler-ul de la Deepcool, anume LS520. Acesta are un radiator de 240 mm pe care vin montate cele doua ventilatoare de 120 mm. Atat pompa, cat si ventilatoarele sunt iluminate ARGB, iar customizarea lor se face prin software-ul GCC al placii de baza. Aici este vorba si despre o mica colaborare intre cei de la PC Garage si Deepcool, pe pompa fiind prezent logo-ul acestui produs.
Placa video este un AMD Radeon RX 7900 XT 20GB de la Sapphire, anume modelul Pulse. Aceasta are Boost clock de pana la 2450 MHz, 5376 Stream Processors, VRAM 20GB GDDR6 si un bus de 320 bit. Pe partea de output video sta foarte bine, avand doua porturi HDMI si doua porturi DisplayPort. Nu in ultimul rand, placa vine montata pe un suport anti GPU sag, lucru ce ma bucura, mai ales ca nu este o placa video chiar mica din punct de vedere al dimensiunilor.
Stocarea este una PCIe Gen 4 de 2TB. ADATA Legend 800 dupa cum aminteam este o stocare pe magistrala PCIe 4.0, 3D NAND Flash cu viteza secventiala de scriere de pana la 2,800MB/s, iar de citire de pana la 3,500MB/s.
Kit-ul dual channel de 32GB RAM este de la Corsair, avand frecventa de 5200 MHz, CL40, functionand la timing-urile 40-40-40-77 cu voltaj 1.25 V.
Sursa este de la Seasonic, anume G12-GM15-A751GMAFH, fiind o sursa non modulara de 750W cu certificare Gold, iar aceasta masoara 40 mm x 150 mm x 86 mm. Aceasta beneficiaza de standardul de protectii OPP, OVP, OCP, SCP si are un ventilator de 120 mm silentios.
Toata petrecerea are loc in carcasa ALPHAGEAR Artisan ARGB. Desi este un middle tower (480 x 470 x 205 mm), aceasta are suport inclusiv pentru placi de baza cu format E-ATX, panoul frontal este full mesh, iar pe lateral beneficiaza de un tempered glass prins pe sistem de “usa”. Suportul pentru radiatoare este unul bun, iar in carcasa poti monta radiatoare de 360 mm in tavan sau in partea frontala, de 280 mm si 240 mm in tavan sau in partea frontala, dar poti monta si un radiator de 120 mm in partea inferioara, in partea frontala sau in tavan.
Carcasa vine echipata cu patru ventilatoare ARGB, trei in partea frontala, iar ultimul este montat in partea inferioara a carcasei. In tavan mai poti monta 3 ventilatoare de 120 mm sau 2 ventilatoare de 140 mm, insa in cazul de fata locul este ocupat de AIO-ul de la Deepcool. Toata iluminarea, ca si in cazul recent mentionatului cooler, se customizeaza dupa bunul plac in aplicatia GCC. Practic, atat ventilatoarele de pe racire, cat si cele de pe carcasa pot fi sincronizate in aplicatia amintita.
Si carcasa la randul ei are un I/O decent echipat. Aceasta are 3 porturi USB, unul din fiecare practic. Unul este Type-C, un port USB 2.0, dar si un port USB 3 Gen 1. Langa acestea se gasesc si doua porturi audio jack 3.5 mm, unul pentru microfon, iar celalalt pentru casti.
Insa simt ca am uitat sa mentionez ceva. A da, ceva foarte important, mai ales pentru utilizatorii novice sau cei comozi. Sistemul PC Gaming DRAGON Legendar Game Ready vine OS preinstalat, anume Windows 11 Home. Suna bine. Insa, avand titulatura de “game ready”, cei de la PC Garage nu s-au oprit aici. PC-ul este livrat cu ultimul update de BIOS, ultimele drivere instalate sau update-uri ale sistemului de operare, dar si platforme precum Steam, Epic Games, Battle.net sau Ubisoft Connect preinstalate.
Wire management-ul este unul bine facut. Da, poate in poza pare un mic iures, asta pentru ca pleaca cablurile din diferite zone, insa asta este “capacitatea” carcasei cand vine vorba de aranjatul cablurilor, si sunt de parere ca cei de la PC Garage au extras maximul posibil cand vine vorba situata data.
Testare
Jocuri si aplicatii utilizate
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga, ci oarecum de dimensiune medie. Am incercat sa fac un mix intre jocuri cu o comunitate mare, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat aproape cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume la Rainbow Six Siege si Rainbow Six Extraction. Mai exact, pentru ca este titlu multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume 1920×1080, 2560×1440 si 3840×2160.
- A Total War Saga Troy – Ultra preset
- Assassin’s Creed Valhalla – Ultra High preset
- Assassin’s Creed Mirage – Ultra High preset
- Borderlands 3 – Badass preset
- Cyberpunk 2077 – High preset
- Far Cry 6 – Ultra preset
- Horizon Zero Dawn – Ultimate Preset
- Marvel’s Guardians of the Galaxy – Ultra preset
- Metro Exodus – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off
- Metro Exodus Enhanced – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off, Reflections Hybrid
- Rainbow Six Extraction – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Rainbow Six Siege – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Red Dead Redemption 2 – Ultra preset
- Shadow of the Tomb Raider – Highest preset
- Strange Brigade – Ultra preset, Async Compute
- Watch Dogs Legion – Ultra preset
- World War Z – Ultra preset
Nu ultimul rand voi rula si 3DMark. Clasicele Firestrike si Timespy, dar si Port royal, Speedway si DirectX Raytracing feature test.
Pentru partea de CPU, voi rula atat single core cat si multi thread cele 4 versiuni de Cinebench: R15, R20, R23 si 2024. Dar in acesta sectiune voi include si PCMark 10 varianta extended, dar si benchmark-ul intern din 7-Zip.
Iar pentru stocare voi rula benchmark-ul intern din 3DMark, dar si Crystal Disk Mark si Atto Disk Benchmark.
Rezultate benchmark jocuri
Jocuri
1920×1080
1920×1080 | Min | AVG |
---|---|---|
A Total War Saga Troy | 178 | 222 |
Assassin’s Creed Valhalla | 69 | 186 |
Assassin’s Creed Mirage | 58 | 150 |
Borderlands 3 | 61 | 139 |
Cyberpunk 2077 | 104 | 154 |
Far Cry 6 | 92 | 144 |
Horizon Zero Dawn | 61 | 216 |
Marvel’s Guardians of the Galaxy | 88 | 166 |
Metro Exodus | 101 | 174 |
Metro Exodus Enhanced | 85 | 145 |
Rainbow Six Extraction | 184 | 234 |
Rainbow Six Siege | 355 | 537 |
Red Dead Redemption 2 | 69 | 158 |
Shadow of the Tomb Raider | 231 | 307 |
Strange Brigade | 234 | 432 |
Watch Dogs Legion | 77 | 124 |
World War Z | 179 | 259 |
2560×1440
2560×1440 | Min | AVG |
---|---|---|
A Total War Saga Troy | 168 | 199 |
Assassin’s Creed Valhalla | 65 | 147 |
Assassin’s Creed Mirage | 53 | 135 |
Borderlands 3 | 56 | 123 |
Cyberpunk 2077 | 99 | 121 |
Far Cry 6 | 89 | 134 |
Horizon Zero Dawn | 55 | 185 |
Marvel’s Guardians of the Galaxy | 84 | 164 |
Metro Exodus | 83 | 141 |
Metro Exodus Enhanced | 71 | 107 |
Rainbow Six Extraction | 179 | 231 |
Rainbow Six Siege | 321 | 420 |
Red Dead Redemption 2 | 63 | 132 |
Shadow of the Tomb Raider | 161 | 211 |
Strange Brigade | 225 | 324 |
Watch Dogs Legion | 74 | 120 |
World War Z | 176 | 246 |
3840×2160
3840×2160 | Min | AVG |
---|---|---|
A Total War Saga Troy | 100 | 119 |
Assassin’s Creed Valhalla | 42 | 86 |
Assassin’s Creed Mirage | 43 | 85 |
Borderlands 3 | 42 | 75 |
Cyberpunk 2077 | 46 | 54 |
Far Cry 6 | 86 | 108 |
Horizon Zero Dawn | 49 | 102 |
Marvel’s Guardians of the Galaxy | 77 | 124 |
Metro Exodus | 60 | 92 |
Metro Exodus Enhanced | 45 | 60 |
Rainbow Six Extraction | 90 | 138 |
Rainbow Six Siege | 173 | 214 |
Red Dead Redemption 2 | 58 | 87 |
Shadow of the Tomb Raider | 90 | 109 |
Strange Brigade | 143 | 175 |
Watch Dogs Legion | 54 | 85 |
World War Z | 136 | 157 |
3DMark
Time Spy
Time Spy Extreme
Fire Strike
Fire Strike Ultra
Speedway
Port Royal
DirectX Raytracing feature test
Rezulitate benchmark CPU
Cinebench
Aplicatie | Single | Multi |
---|---|---|
Cinebench R15 | 310 | 2393 |
Cinebench R20 | 756 | 6034 |
Cinebench R23 | 1950 | 15454 |
Cinebench 2024 | 116 | 878 |
PCMark 10
7-Zip
Rezultate benchmark stocare
Crystal Disk Mark
Atto Disk Benchmark
3DMark Storage Benchmark
Concluzie
In toata “cariera” mea de pseudo jurnalist de tech cred ca am fost destul de realist si am tras de mine teribil sa nu ma las invrajbit de mirajul fashionist al unui produs/brand, ci sa fiu cat mai strict si la subiect cand trebuie sa critic produsul in mod real, dar sa-i aduc si un buchet de flori acolo unde merita.
Aceasta “mogaldeata” de la PC Garage, PC Gaming DRAGON Legendar Game Ready, este cu adevarat un PC foarte bun pentru gaming in rezolutie 1440, care o sa satisfaca cerintele chiar si unui tembel elitist ca mine. Bonus, fiind platforma AM5, dar si a intreg sistemului gandit de cei de la PC Garage, utilizatorul nu este pe viitor limitat cand vine vorba de posibile upgrade-uri.
Ar fi fost loc de mai bine cand te uiti la componente? Categoric. Insa asta cu as fi preferat produsul X in locului componentei Y, as fi adaugat Z lei ca sa obtin produsul Q e un du-te vino care nu se opreste niciodata.
Sincer, dupa mine singura componenta care e partial cu semnul intrebarii este stocarea. Nu fac referinta la capacitatea de stocare, asta pentru ca 2TB sunt “destui” pentru a stoca jocuri cu duiumul. In schimb, as fi optat pentru o stocare “true” PCIe 4, macar ceva cu viteze de transfer de 5000 MB/s cand vine vorba de citire si scriere.
Insa inteleg si de ce n-au optat pentru asta. E drept, boost-ul de performanta in gaming ar fi fost inexistent, s-ar fi simtit o idee mai bine in teste sitentice sau intr-un mediu ceva mai profesionist.
Iar in al 2-lea rand, ca individ care in trecut a cochetat si el in domeniul achizitiilor in segmentul asta de piata, este o actiune extrem de grea sa gasesti si sa procuri acelasi model pentru aceeasi componenta in parte, asta ca PC-ul sa fie produs inhouse la linie, toate XYZ unitati sa vina cu aceleasi componente. Asta pentru ca ar fi fost cric ca 10 PC-uri sa fie comercializate cu stocarea X, 15 cu alta placa de baza, 3 cu alta placa video si tot asa.
Bun, ca sa nu o mai lungesc inutil. PC Gaming DRAGON Legendar Game Ready este un PC de gaming foarte bun, foarte echilibrat cand vine vorba de raportul performanta versus pretul solicitat, dar care vizual este si placut.
Drept urmare, PC Garage au facut o treaba buna, sper sa o tina tot asa si cu urmatorii dragoni, balauri, cartite si ce mai au ei prin vizuna.