Am revenit dupa mini vacanta mentala pe care mi-am impus-o, asa ca am inceput ceva mai serios, anume am luat in primire un sistem de la PC Garage.
V-am mai spus si in trecut, dar simt ca este nevoie sa ma repet. Nu blamez pe cei ce isi cumpara sisteme premade, asta pentru ca nu toata lumea s-ar descurca sa-si faca un PC custom.
Doar ca in piata, nu e doar ceva specific mioritic ci este o pandemie globala, in magazine gasesti in mare parte PC-uri premade mediocra la suprapret.
Totusi, cei de la PC Garage au inceput acu ceva ani sa vina si in ajutorul utilizatorilor novice sau comozi si ofera PC-uri premade la preturi realiste.
De pilda azi ar trebui sa gadil un Balaur dedicat gamerilor fara prea mari ifose, anume celor ce se joaca titluri moderne si nu numai in rezolutie FullHD.
Este bun de ceva acest PC? Nu stiu, dar o sa aflam dupa ce rulam clasicul bundle de teste sintetice si jocuri. Sa purcedem!
Specificatii
Procesor | Intel Core i5-12400F |
Placa de baza | GIGABYTE B760M GAMING DDR4 |
Memorie RAM | 32GB Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz |
Placa Video | GIGABYTE GeForce RTX 4060 WINDFORCE OC 8GB GDDR6 |
Stocare | SSD Kingston NV2 1TB PCIe Gen 4 |
Sursa | GIGABYTE GP-P650G, 80+ Gold, 650W |
Carcasa | ALPHAGEAR Tempest Mesh ARGB |
Galerie foto
Cu si despre BALAUR Legendar powered by GIGABYTE
Inima PC-ului BALAUR Legendar powered by GIGABYTE este asigurata de procesorul Intel Core i5-12400F. Acesta face parte din generatia Alder Lake, construit pe arhitectura hibrida 10nm Enhanced SuperFin.
Procesorul Intel Core i5-12400F dispune de 6 nuclee si 12 fire de executie, fiind ideal pentru gaming si sarcini de multitasking. Frecventa de baza este de 2.5 GHz, dar poate atinge pana la 4.4 GHz in modul Turbo Boost.
Alder Lake a fost prima generatie de procesoare Intel care introduce o arhitectura hibrida, care combina doua tipuri de nuclee: P-core (Performance cores) si E-core (Efficiency cores).
Totusi, procesorul cu care este dotat PC-ul ce urmeaza a fi testat de mine, anume i5-12400F, este echipat doar cu p cores, fiind proiectat pentru a oferi putere de procesare ridicata in aplicatii intensive si jocuri.
Ca si arhitectura Raptor Lake si Raptor Lake Refresh, Alder lake este compatibila atat cu memorii RAM DDR4, cat si DDR5.
Procesorul mentionat mai sus este montat pe placa de baza GIGABYTE B760M GAMING DDR4, care dupa cum ati dedus din denumirea produsului, are la baza chipsetul Intel B760.
Aceasta este compatibilia cu toatele generatiile Intel pe socket LGA 1700, anume Alder Lake (12th gen), Raptor Lake (13th gen) si Raport Lake Refresh (14th gen).
GIGABYTE B760M GAMING DDR4 are doua DIMM-uri destinate memoriilor RAM cu suport strict pentru modulele DDR4, un slot PCIe 4.0 pe x16 si unul PCI Express x1.
Pe partea de stocare, GIGABYTE B760M GAMING DDR4 beneficiaza de 2 port-uri M.2 si 4 porturi SATA.
Backpanel-ul nu este unul foarte bogat, dar este suficient de diversificat cat sa acopere nevoile esentiale ale utilizatorilor. Aici se afla un port USB Type-C, 3 porturi USB 3.2 Gen 1 si 2 porturi USB 2.0.
Tot aici gasim un port PS/2 pentru tastaturile si soarecii care ar fi trebuit pensionati, trei iesiri analogice dedicate solutiei audio, un port LAN 2.5 GbE si un ultimul rand, pentru solutia video integrata avem un HDMI, un DisplayPort si un DSub.
Solutia grafica dedicata este GIGABYTE GeForce RTX 4060 WINDFORCE OC 8GB GDDR6, care are la baza arhitectura Ada Lovelace de la NVIDIA.
Arhitectura Ada Lovelace a introdus pe piata imbunatatiri semnificative de performanta, dar si eficienta energetica fata de generatia precedenta.
GeForce RTX 4060 dispune de 8GB de memorie GDDR6, asigurand astfel o capacitate suficienta pentru jocuri moderne si aplicatii grafice in rezolutie 1080p.
Tehnologia Ray Tracing de generatie a treia, dar si DLSS 3.0 (Deep Learning Super Sampling) permit un realism vizual superior, dar si o performanta ridicata in jocuri.
Sistemul de racire WINDFORCE de la GIGABYTE utilizeaza doua ventilatoare de inalta performanta, heat pipe-uri din cupru si un backplate metalic pentru a asigura temperaturi optime si stabilitate pe termen lung.
Sistemul BALAUR Legendar powered by GIGABYTE vine echipat cu un kit dual channel de 32GB RAM de la Corsair, anume modelul Vengeance LPX, care opereaza la o frecventa de 3200MHz. Chiar daca vorbim de niste module RAM pe DDR4, acest kit este mai mult decat suficient pentru cerintele actuale din piata, atat in gaming, cand si in alte aplicatii adiacente.
Capitolul stocare este asigurata de SSD-ul Kingston NV2 PCIe Gen 4, avand capacitatea de stocare de 1TB. Nu este prima data cand ne lovim de acest model in teste, dar chiar daca am mai spus-o in trecut, dar si o sa o deduceti din testele ce urmeaza, situatia cu acest model este in felul urmator.
Desi foloseste magistrala PCIe 4, la capitolul scriere si citire secventiala sta destul de modest, avand viteze comparabile cu SSD-urile PCIe 3 high end.
Insa, daca nu impresioneaza la capitolul viteze, Kingston NV2 PCIe Gen 4 1TB este un SSD de cursa lunga, fiind un model fiabil.
Sursa utilizata este tot de la GIGABYTE, anume modelul GIGABYTE GP-P650G. Modelul GP-P650G de la GIGABYTE reprezinta o sursa de alimentare de inalta calitate, proiectata pentru a satisface cerintele sistemelor de gaming si nu numai.
Ventilatorul de 120mm cu rulment hidraulic (HYB) asigura o racire eficienta si silentioasa, prelungind astfel durata de viata a sursei.
Cu certificarea 80 PLUS Gold, GP-P650G asigura o eficienta energetica de 90% la sarcina tipica, reducand pierderile de energie si contribuind la scaderea facturii de electricitate.
Durabilitatea este garantata cu un MTBF de peste 100,000 de ore, iar protectiile avansate includ OVP (Over Voltage Protection), OPP (Over Power Protection), SCP (Short Circuit Protection), UVP (Under Voltage Protection), OCP (Over Current Protection) si OTP (Over Temperature Protection).
Aceste functii asigura siguranta si stabilitatea sistemului, prevenind eventualele daune cauzate de fluctuatiile de tensiune sau supraincarcari.
Conectorii includ un ATX/MB 20+4 Pin de 600mm, doua CPU/EPS 4+4 Pin de 600mm si 150mm, patru PCI-e 6+2 Pin de 500mm si 150mm, sase SATA de 500mm si 150mm si trei 4 Pin Peripheral de 500mm si 150mm. De precizant insa ca GIGABYTE GP-P650G este una non modulara.
Ultima componenta care si ofera acoperis acestor componente este carcasa ALPHAGEAR Tempest Mesh ARGB. Aceasta este compatibila cu placi de baza de tip E-ATX, ATX, mATX si mITX, ceea ce o face versatila pentru diverse configuratii de sisteme.
Culoarea neagra confera un aspect elegant, iar dimensiunile de 480 x 418 x 210 mm si greutatea de 6.2 kg asigura un echilibru perfect intre spatiu intern si compactitate.
ALPHAGEAR Tempest Mesh ARGB dispune de un mesh frontal complet, asigurand un flux de aer optim pentru racirea componentelor aflate in interior.
Panoul lateral transparent realizat din tempered glass permite vizualizarea componentelor interne si iluminarea ARGB, adaugand un plus de atractivitate sistemului.
Suportul pentru radiatoare include optiuni variate: un radiator de 120/240/280/360mm in partea frontala, un radiator de 120mm in partea dorsala si un radiator de 120/240/280mm in tavan, permitand configuratii diverse de racire de tip AIO.
Carcasa include o telecomanda si un hub PWM+ARGB 3-Pin 5VDG, capabil sa gestioneze pana la sase ventilatoare, oferind utilizatorilor control total asupra iluminarii si vitezei ventilatoarelor.
Modurile de iluminare pot fi modificate prin software-ul placii de baza, prin telecomanda inclusa sau prin butonul LED/RESET de pe carcasa.
Carcasa include trei ventilatoare RGB: doua de 120 mm in partea frontala si unul de 120 mm in spate. De asemenea, suporta pana la sase ventilatoare in total, cu optiuni aditionale pentru ventilatoare: trei de 120 mm sau doua de 140 mm in fata si doua de 120 mm sau doua de 140 mm in tavan.
Pe I/O, carcasa dispune de doi conectori USB 2.0, un conector USB 3.0 si doua jack-uri de 3.5 mm pentru casti si microfon, oferind acces rapid la porturile de conectivitate esentiale.
Testare
Jocuri si aplicatii utilizate
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga, ci oarecum de dimensiune medie. Am incercat sa fac un mix intre jocuri cu o comunitate mare, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat aproape cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume la Rainbow Six Siege si Rainbow Six Extraction. Mai exact, pentru ca este titlu multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Fiind un PC destinat gamingului pe rezolutia 1920 x 1080, nu avea rost sa rulez benchmark-uri pe alte rezolutii precum 1440p sau 2160p. Ar fi meritat rulate doar pentru curiozitatea personala, dar azi nu ma simt curios.
- A Total War Saga Troy – Ultra preset
- Assassin’s Creed Valhalla – Ultra High preset
- Assassin’s Creed Mirage – Ultra High preset
- Borderlands 3 – Badass preset
- Counter-Strike 2 – Very high preset, Ambient occlusion off
- Cyberpunk 2077 – High preset
- Far Cry 6 – Ultra preset
- Horizon Zero Dawn – Ultimate Preset
- Marvel’s Guardians of the Galaxy – Ultra preset
- Metro Exodus – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off
- Metro Exodus Enhanced – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off, Reflections Hybrid
- Rainbow Six Extraction – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Rainbow Six Siege – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Red Dead Redemption 2 – Ultra preset
- Shadow of the Tomb Raider – Highest preset
- Strange Brigade – Ultra preset, Async Compute
- Watch Dogs Legion – Ultra preset
- World War Z – Ultra preset
Nu ultimul rand voi rula si 3DMark. Clasicele Firestrike si Timespy, Port royal, Speedway, DirectX Raytracing feature test si altele.
Pentru partea de CPU, voi rula atat single core cat si multi cele 4 versiuni de Cinebench: R15, R20, R23 si 2024. Dar in acesta sectiune voi include si PCMark 10 varianta extended, dar CPU Profile din 3DMark.
Iar pentru stocare voi rula Crystal Disk Mark, AS SSD si Anvil’s Storage Utilities.
Rezultate benchmark jocuri
Jocuri
Titlu | Min | AVG |
---|---|---|
A Total War Saga Troy | 96 | 113 |
Assassin’s Creed Valhalla | 49 | 109 |
Assassin’s Creed Mirage | 42 | 100 |
Borderlands 3 | 53 | 94 |
Counter-Strike 2 | 83 | 219 |
Cyberpunk 2077 | 61 | 75 |
Far Cry 6 | 89 | 112 |
Horizon Zero Dawn | 65 | 117 |
Marvel’s Guardians of the Galaxy | 100 | 151 |
Metro Exodus | 46 | 87 |
Metro Exodus Enhanced | 41 | 70 |
Rainbow Six Extraction | 106 | 194 |
Rainbow Six Siege | 245 | 312 |
Red Dead Redemption 2 | 38 | 85 |
Shadow of the Tomb Raider | 115 | 153 |
Strange brigade | 155 | 195 |
Watch Dogs Legion | 55 | 83 |
World War Z | 169 | 205 |
3DMark
Time Spy
Time Spy Extreme
Fire Strike
Fire Strike Extreme
Fire Strike Ultra
Speedway
Port Royal
DirectX Raytracing feature test
Steel Nomad Light
Steel Nomad
NVIDIA DLSS feature test
Rezulitate benchmark CPU
Cinebench
Versiune | Single core | Multi core |
---|---|---|
R15 | 240 | 1751 |
R20 | 614 | 4726 |
R23 | 1667 | 12358 |
2024 | 100 | 691 |
CPU Profile
PCMark 10
Rezultate benchmark stocare
Crystal Disk Mark
As SSD
Anvil’s Storage Utilities
Balaur – yay or nay?
Nu ar fi foarte multe de spus despre BALAUR Legendar powered by GIGABYTE de la PC Garage, asta pentru ca dupa cum observati si din benchmark-urile de mai sus, ofera fix ce a promis – performanta peste medie in gaming fullHD.
Sigur, ar fi cateva lucruri de obiectat, cum ar fi utilizarea SSD-ului Kingston NV2, care este o stocare pe interfata PCIe 4 doar cu numele, vitezele sale fiind unele modeste, comparabile cu SSD-urile high tier din generatia anterioara.
Daca tot am vorbit de lucruri modeste, ar trebui sa specific si carcasa ALPHAGEAR Tempest Mesh ARGB, care nu m-a dat neaparat pe spate. Sigur, vine cu patru ventilatoare ARGB, dar si un hub pentru ele, insa wiremanagement-ul este unul modest.
Ok, dar au fost si lucruri pe care le-am apreciat la BALAUR Legendar powered by GIGABYTE de la PC Garage. In mare, intreg combo-ul procesor, racire, placa de baza si memorii RAM.
Intel Core i5-12400F este un procesor destul de teapan pentru gaming si nu numai. Iar faptul ca s-a optat pentru un cooler stock nu este un lucru de blamat, ci de apreciat, asta pentru ca ar fi fost de prisos o racire pe aer premium sau mai rau, un AIO. Doar ar fi adaugat inutil la pretul de vanzare.
Iar faptul ca s-a optat pentru DDR4 este iar un lucru de apreciat, asta pentru ca daca s-ar fi optat pentru o placa de baza cu chipset B760 si DIMM-uri DDR5 ar fi fost un cost mai mare care ar fi fost iar inutil.
Pretul de comercializare al PC-ului BALAUR Legendar powered by GIGABYTE este de putin sub 4000 lei, care pare un pret realist si onest pentru oferta celor de la PC Garage.
Mai departe, va este util sau nu Balauru’ gadilat azi, doar voi puteti sa decideti asta.