Logitech G502 este cu siguranta printre cele mai cunoscute periferice de gaming, indiferent de categoria produsului. Si cu siguranta este probabil cel mai bine vazut produs din catalogul celor de la Logitech.
Mouse-ul a avut din start priza la public, iar motivul principal a fost forma mouse-ului. Logitech G502 are o forma excelenta si extrem de comoda in utilizare, insa venea la pachet si cu unele hibe. Ei bine, a fost mereu considerat un mouse mult prea greu si datorita acestului lucru nu a fost niciodata luat in serios pe scena esports. A fost considerat un mouse excelent pentru casual players si cam atat. Still, Ergo is king, right?
Ei bine, azi pe bancul de probe se afla nepotul lui G502, anume Logitech G502 X. Ce avem nou? Pai avem cateva lucruri, insa cele care ies cel mai mult in evidenta sunt greutata scazuta si switch-urile noi. Ce a ramas tot neschimbat? Senzorul, deoarece ca avem tot senzorul optic HERO 25K, insa nu este un lucru rau, asta pentru ca chiar daca au trecut ceva ani de cand cei de la Logitech au aruncat pe piata acest senzor, chiar si la sfarsitul lui 2022 inca este cel mai bun de pe piata.
Specificatii
Denumire produs | Logitech G502 X |
Tip conexiune | Wired - USB |
Dimensiuni | 131.4 mm x 41.1 mm x 79.2 mm |
Greutate | 89 grame |
Senzor | Optic HERO 25K |
Viteza tracking | 400 IPS |
Numar butoane | 13 |
Tip switch-uri | Lightforce |
Altele | Skatez PTFE, storage 5 profile onboard memory |
Culori disponibile | alb / negru |
Pret recomandat de vanzare | 384 lei |
Constructie si utilizare
Pachetul mouse-ului este destul de saracacios. Trecand peste sticker-ul si sheet-urile inutile, in pachet se mai afla doar butonul dummy button pentru sniper button prezent pe grip-ul lateral, pentru ca acum acesta este detasabil spre deosebire de cum era butonul pe modelele precedente. Dummy button-ul este similar pe sistemul utilizat in trecut de catre Logitech pe alti mousi. De exemplu, pe Logitech G Pro Wireless sau G903 Hero puteam pune dummy buttons pe lateral, insa feature care din pacate a disparut de pe Logitech G Pro X Superlight. Pacat, mie personal mi-a placut.
Marele “upgrade” pe care l-a primit Logitech G502 X de la modelul anterior este faptul ca au pus soarecul serios la slabit. Si o sa spuneti ca well, 87 de grame nu este neaparat un mouse usor. Lucru ce este relativ adevarat, asta pentru ca Zowie EC acum cativa ani avea doar cateva grame in plus decat Logitech G502 X. Ei bine, Logitech G502 Hero cantareste fix 121 grame, insemnand ca Logitech G502 X este cu aproximativ 28% mai usor.
Sigur, nu doar greutatea este schimbata. Logitech a decis in sfarsit sa vina cu switch-uri noi pe soarecii de gaming si iata ca intreaga colectie de G502 X ce a fost lansata in urma cu putin timp vine echipata cu noile switch-uri hibride optic-mecanice denumite Lightforce. In teorie, Logitech se lauda ca switch-urile noi vin cu o tehnologie revolutionara de micro-switch care combina beneficiile switch-urilor optice cu senzatia celor mecanice pe care majoritatea utilizatorilor o agreaza. Tot Logitech ne relateaza faptul ca tehnologia Lightforce prezenta in switch-ul optic foloseste parti de contact galvanic si se comporta la fel ca switch-urile mecanice, mentinand senzatia de claritate.
In mare da, se simte o diferenta si ofera si o experienta placuta, insa sunt putin poluat fonic de catre acestea, avand o senzatie fonica ca acestea ar fi destul de greoaie in utilizare in anumite ipostaze.
Mouse-ul si-a pastrat infinity scroll-ul care este prezent atat pe modelele anterioare de G502, dar si pe alti mousi din catalogul celor de la Logitech. Este un feature fain, mai ales ca-l poti activa si dezactiva cand doresti prin apasarea unui buton. Iar sa fiu sincer acest infinity scroll este extrem de util atat in browsing, cat si intr-un mediu business. Insa grip-ul prezent pe scroll a suferitusoare usoare modificari, inainte avand striatiile ceva mai iesite in relief si in plan orizontal, iar acum pe Logitech G502 X acestea ies mai putin in relief si sunt in plan oblic.
Skatez-urile au fost si ele imbunatatie versus modelul anterior.Cele prezente pe G502 Hero erau din teflon – black ce se zgariau incredibil de usor, insa se comportau mai mult decat onorabil pe suprafata textila pe care am tot forjat mouse-ul. Ei bine cele prezente pe Logitech G502 X sunt Low-friction PTFE feet si asigura o utilizare imbunatatita si mult mai lina. Ar trebui sa specific si ce suprafete am avut in dotare cat am tras de G502 X, nu-i asa? Ei bine, am folosit doar mousepad-uri textile, iar modele sunt SteelSeries QCK Heavy, Logitech G840 si HyperX Pulsfire Mat Large. Pe toate suprafetele patinarea mouse-ului a fost sublima, insa a iesit in evidenta pe suprafata celor de la HyperX, mousepad care are inclinatie catre utilizatorii low sensitivity – control.
Software
Sincer cand primesc periferice noi la review nu sunt prea entuziasmat sa instalez software-uri pe platforma pe care o folosesc. Asta petru ca majoritatea acestor aplicatii mi-au adus probleme, indiferent ca vorbim de Synapse, Ngenuity sau chiar GHUB. Dar imi revine partial zambetul pe buze cand primesc periferice care-s plug and play, deci fara aplicatii. Sau macar care au memorie de stocare profiluri si asfel instalez aplicatiile perifericelor pe laptop si stochez setarile dorite.
Ei bine, daca nu stiati, de peste un an cei de la Logitech au lansat aplicatia Onboard Memory Manager. Sau pe scurt puteti sa-i spuneti OMM. Practic, este o aplicatie lite in care iti poti configura perifericul Logitech G dupa bunul plac, indiferent ca vorbim de DPI stages, polling rate sau iluminare. Tot ce trebuie sa faci e sa salvezi modificarile aduse pe unul din profilurile avute de catre device.
Sigur, cine nu este comod in a folosi o astfel de aplicatie se poate intoarce la “universul” Logitech GHUB. In aceasta aplicatie, Logitech G502X poate fi customizat in doua moduri: fie cel clasic, in care ai la indemana toate setarile necesare, mod ce este partial pentru cei care s-au mai lovit de GHUB sau care nu si-ar prinde degetele in aplicatie.
Sau mai exista si varianta pentru un utilizator novice, in care GHUB au un intro similar jocurilor video in care iti poti configura mouse-ul.
Concluzie
G502 X este o aditie interesanta in catalogul celor de la Logitech. Sau mai bine zis refresh, nu e chiar tocmai o aditie. Practic, G502 a primut un update la anul 2022. Bine, nu ca raposatul ar fi fost cu mult in urma.
Logitech G502 X are o forma comoda, dar si suprafata soarecului ajuta la acest confort. Sigur, si din punct de vedere vizual arata bine. Faptul ca s-a renuntat la RGB, cel putin pe varianta wired nu mi se pare o idee rea. Personal nu ma afecteaza acest “feature” lipsa, pentru ca desi am mai spus-o de foarte multe ori, iluminarea RGB pe periferice precum mousii de gaming mi se pare complet inutila. Fancy, dar inutila.
Singura “mare” problema pe care o vad la Logitech G502 X este categoric firul, asta ca uneori imi lasa impresia ca are provenienta de la un mouse office premium. Desi este subtire si oarecum flexibil, de exemplu eu n-am putut sa folosesc mouse-ul fara bungee. Si aici internivea o problema, pentru ca firul fiind subtire, scapa destul de des din “ham-ul mouse bungee-ului.
Nici pretul nu este de ignorat, asta pentru ca Logitech G502 X are un SRP de 384 lei. Iar la acest pret deja te uiti catre niste mousi wireless, ceva mai budget.
Insa raman la parerea ca atat modele anterioare cat si G502 X raman totusi mousi de casual gamer, dar care totusi prefera calitate.
Dar sunt partial surpins ca au implementat switch-urile Lightforce prima data pe Logitech G502 X. Are sens sa le puna prima data pe cel mai de succes model de mouse din era moderna a producatorului, insa m-as fi asteptat lao astfel de implementare pe urmarul mouse premium dedicat jucatorilor de FPS si orientat catre scena esports, anume un refresh al lui Logitech G Pro X Superlight.