Incepem luna septembrie in forta, asta pentru ca nu e timp de ragaz, avem de testat luna aceasta placi de baza, continuam ruta Zen 5, coolere si alte componente interesante, dar ca sa nu-mi fac peri albi la inceput de luna, o sa incep cu ceva mai dragalas, anume SSD-ul extern Lexar SL500 1TB.
Ca vrem sau nu vrem sa recunoastem, am devenit oarecum dependenti de astfel de device-uri, in special intr-un mediu creativ, business sau unul strict, unde confidentialitatea este un aspect important.
Si SSD-urile externe au inlocuit usor dar sigur pe piata batranele HDD-uri externe, la fel cum s-a intamplat si cu cele interne, prezente in device-urile utilizate de zi cu zi precum laptop-uri, PC-uri, console de gaming si multe altele.
Bine, era o trecere ce parea logica, asta pentru ca SSD-urile au o durata de viata mai lunga, viteze secventiale superioare, criptarea datelor, dar mai ales faptul ca-s usor de transportat – asta pentru ca sunt de dimensiuni mici, putin mai mari decat un pachet de guma de mestecat.
Specificatii
Denumire | Lexar SL500 |
Capacitati stocare disponibile | - 500GB - 1TB - 2TB - 4TB |
Interfata utilizata | USB 3.2 Gen2x2 Type-C |
Dimensiuni | 85 mm x 54 mm x 7.8 mm |
Greutate | 43 g |
Viteza citire secventiala | Pana la 2000 MB/s |
Viteza scriere secventiala | Pana la 1800 MB/s |
Compatibilitate sistem operare | - Windows 7, 8, 10, 11 - Mac OSX 10.6 sau mai nou - iOS - Harmony OS - Android 4.4 sau mai nou |
Culori disponibile | negru metalic |
Accesorii incluse | - Cablu USB 3.2 Gen 2x2 Type-C - Husa - Lanyard - Adaptor magsafe |
Galerie foto
Cu si despre Lexar SL500
Prima impresie conteaza intotdeauna, iar Lexar SL500 exceleaza din start la acest capitol, asta datorita designul sau minimalist, dar si rafinat in acelasi timp.
Cu dimensiuni de doar 85 mm x 54 mm x 7.8 mm, SSD-ul extern Lexar SL500 are o grosime de aproximativ 8mm, ceea ce il face mai subtire decat majoritatea dispozitivelor prezente in ograda personala.
Dar greutatea redusa de doar 43 de grame isi si ea aduce aportul la acest concept, practic SSD-ul de la Lexar este aproape insesizabil atunci cand il porti dupa tine, in ghiozdan, in geanta sau chiar in buzunarul de la piept.
Desi Lexar SL500 nu este un SSD rugged, anume rezistent la socuri si apa, constructia sa din aluminiu ii ofera un plus de durabilitate.
Dar, pentru un plus de siguranta la transport sau in utilizare, evident isi face prezenta husa cauciucata prezenta in pachet, care este si magnetica. Astfel, il poti monta pe un iPhone si acesta ramane lipit de telefon de parca ar depinde viata sa de asta.
Dar in cazul in care in buzunarul tau se afla alta marca de telefon, cei de la Lexar au fost baieti de gasca si au pus in pachet si un “adaptor” pe care-l poti monta practic orice device, pentru ca este pe baza de adeziv, iar suprafata superiara este magnetica, asta pentru a face priza cu husa de care am amintit.
Daca tot am pomenit de pachet, ar trebui sa specific ce sa mai afla in traista. Aici mai gasim un lanyard, care se poate prinde in coltul din dreapta a husei cauciucate, astfel poti purta SSD-ul extern Lexar SL500 inclusiv ca un breloc. Dar gasim si un cablu USB 3.2 Gen 2×2 Type-C, asta pentru a beneficia de intreaga viteza de citire si scriere de care este capabil SSD-ul extern de la Lexar.
Daca SSD-ul extern Lexar SL500 impresioneaza la capitol design si bundle, asta nu inseamna ca acesta se impotmoleste la capitolul specificatii.
SSD-ul extern beneficiaza de interfata USB 3.2 Gen2x2, ceea ce ii permite sa atinga viteze impresionante de pana la 2000MB/s la citire secventiala si 1800MB/s la scriere secventiala. Astfel de cifre sunt cu adevarat impresionante pentru un dispozitiv portabil, cu dimensiuni reduse.
Cu toate acestea, pentru a beneficia de viteza maxima, trebuie sa ai un device compatibil cu interfata USB 3.2 Gen2x2, ceea ce poate reprezenta o provocare in anumite instante, avand in vedere ca nu toate telefoanele, tabletele, laptop-urile sau PC-urile vin echipate cu acest standard de port USB. Dar despre viteze o sa vorbim oleaca mai incolo, la capitolul benchmark.
Un alt aspect important la care SSD-ul extern Lexar SL500 straluceste este compatibilitatea extinsa cu multiple platforme si sisteme de oprare. Acest SSD este compatibil cu sisteme de operare precum Windows 7, 8, 10, 11, macOS 10.6 si versiuni ulterioare, Android 4.4 sau mai versiune mai noua, dar inclusiv are compatibilitate cu Harmony OS. Practic, poti conecta SSD-ul extern Lexar SL500 la tablete, smartphones, console de gaming, PC-uri si laptop-uri, televizoare smart si lista poate continua.
Securitatea datelor este un aspect esential in zilele noastre, iar cei de la Lexar a tinut cont de acest lucru. SSD-ul extern Lexar SL500 vine livrat cu software-ul Lexar DataShield, care asigura criptarea datelor AES pe 256 de biti, ceea ce asigura ca datele tale sunt protejate impotriva accesului neautorizat. In cazul in care SSD-ul este pierdut sau furat, criptarea AES iti ofera linistea ca datele tale sunt in siguranta si nu pot fi accesate fara parola stabilita de tine. De asemenea, software-ul DataShield este compatibil atat cu sistemul de operare macOS, cat si cu Windows.
SSD-ul extern Lexar SL500 este disponibil in mai multe variante de capacitate, patru ca sa fiu mai exact, pornind de la capacitatea 512GB si culminand cu cea de 4TB, ceea ce iti ofera o gama variata de optiuni in functie de necesitatile avute de fiecare utilizatorul in parte.
Modelul de 1TB, care este de altfel si subiectul acestui material, ofera un echilibru excelent intre spatiul de stocare si pret, fiind suficient de incapator pentru a stoca o librarie de dimensiune medie spre mare de fotografii, videoclipuri sau proiecte business.
De pilda, in clipa de fata eu am copiat pe SSD-ul Lexar SL500 toate pozele pe care le-am facut in 2024, atat cele brute, cat si cele editate. Si am ceva poze facute, si totusi am ramas cu ceva spatiu liber.
Capacitatea de 1TB poate fi considerata drept ideala pentru majoritatea utilizatorilor care au nevoie de un SSD extern pentru backup, transfer rapid de fisiere de dimensiuni medii si mari sau acces rapid la date pe mai multe dispozitive.
Benchmark
Am ajuns intr-un final la partea mea favorita, unde ma simt cel mai comod, anume de a testa produse, in cazul de fata trebuie sa vad cat de rapid este SSD-ul extern Lexar SL500.
Metodologia de teste este cea clasica cand vine vorba de unitati de stocare, indiferent ca vorbim de cele interne sau externe, cum este cazul de azi.
Am rulat benchmark-uri precum CrystalDiskMark, ATTO Disk Benchmark, As SSD si Anvil’s Storage Utilities. De asemenea, am mutat si o arhiva de ~16GB de pe SSD-ul pe care se afla sistemul de operare al platformei de test pe SSD-ul extern Lexar SL500.
Platforma test
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza Z790 AORUS PRO X
- Procesor Intel Core i7 14700K
- Cooler AORUS Waterforce II 360
- Stocare Kingston Fury Renegade 2TB
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER AERO OC 16GB
- RAM Kingston Fury Renegade RGB 32GB 8000 MT/s CL 38
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- Sistem operare Windows 11 Pro
ATTO Disk Benchmark
As SSD
Anvil’ Storage Utilities
CrystalDiskMark
Copiere fisier SSD NVMe PCIe 4 -> Lexar SL500
Concluzie
SSD-ul extern Lexar SL500 de 1TB se remarca printr-o combinatie aparte: performanta, design si securitate.
Este o unitate de stocare ideala pentru utilizatorii care au nevoie de o solutie de stocare rapida si sigura, dar mai ales pentru cei care pun accent pe portabilitate.
Iar daca capacitatea de 1TB nu-ti este suficienta, exista si variantele de 2TB, respectiv 4TB.
Cui ii se potriveste SSD-ul extern Lexar SL500? Ei bine, il vad extrem de util in garderoba cuiva care are in dotare un iPhone 15 Pro si filmeaza toata ziua content, asta pentru ca acesta poate inregistra direct pe unitatea de stocare externa in formatul Apple ProRes.
Dar poate fi util si in alte medii business care-s mereu pe fuga, de exemplu ca SSD-ul extern Lexar SL500 sa se afle in posesia unui fotograf sau cuiva care umbla cu fisiere care contin date confidentiale si tine la siguranta acestora.