Nu stiu cum mi le tot centreaza universul in ultimul timp, eu vreau sa fiu un adult responsabil si sa stau sa ma ocup de scris si testat fel si fel de gadget-uri interesante, dar uite ca in redactie ma trezesc din neant cu produse precum Lenovo Legion R25f-30.
Da, nu pot sa fiu serios cu astfel de produse, automat trebuie sa ma joc, mai ales boala copilariei, anume Counter-Strike, asta pentru ca monitorul Lenovo Legion R25f-30 fix acestui “concept” de utilizator ii se adreseaza.
Nu o sa va mai plictisesc inutil, o sa montez monitorul, o sa deschid PC-ul si Steam-ul, o sa ma joc niste multe ore pe el si dupa o sa ma plang ca n-am apucat sa livrez materialele restante. Drept urmare, cand o sa ma traga de maneca diversi de ce n-am postat articolele X si Y, o sa le dau acest url.
Specificatii
Denumire | Lenovo Legion R25f-30 |
Diagonala | 24.5" |
Aspect Ratio | 16:9 |
Tip panel | VA |
Timp raspuns | - 0.5 ms MPRT - 1 ms Extreme Mode |
Rezolutie | 1920 x 1080 |
Refresh rate | 240 Hz (280 Hz Overclock OSD) |
Luminozitate | - SDR: 350 cd/m² - Peak HDR: 380 cd/m² |
Contrast | 3000:1 |
Conexiuni | - 2x HDMI 2.1 - 1x DisplayPort 1.4 - 1x jack 3.5 mm |
Prindere VESA | 100 x 100 |
Altele | - AMD FreeSync Premium - Blue Light Reducer - Flicker-Free - HDR10 - ClearMR 7000 |
Pret | ~900 RON |
Galerie foto
Cu si despre Lenovo Legion R25f-30
Din punct de vedere estetic, Lenovo Legion R25f-30 adopta un design sobru. Carcasa neagra mata si bezel-uri subtiri pe trei laturi contribuie la aspectul discret al acestuia, ce se poate face pierdut usor intr-un ecosistem de gaming, cat si unul profesionist care nu bate spre segmentul de tryhard – hyperbeast.
Suportul monitorului permite diverse modifcari, inclusiv inclinare intre -5 si 22 de grade, pivotare in jur de ±30 de grade si o ajustare pe inaltime pe o plaja de 135 mm. Exista posibilitatea de a pivota ecranul in mod portret, ceea ce poate fi util pentru anumite activitati, precum programarea.
Suportul este unul solid si foarte customizabil, insa are o talpa care ocupa foarte mult spatiu din suprafata biroului, lucru ce o sa fie resimtit puternic in special pe birourile bu blat mic.
Dar monitorul se poate monta si pe un suport 3rd party, asta pentru ca acesta are prindere VESA 100 x 100, astfel utilizatorul are un plus de customizare, o ergonomie crescuta, dar mai ales salveaza spatiul pe suprafata de lucru.
Luand la intrebari panel-ul VA folosit de Lenovo Legion R25f-30, se poate observa ca acesta are un contrast nativ foarte ridicat, lucru care este totusi specific tehnologiei VA. Acesta atinge pragul de aproximativ 3000:1, ceea ce asigura un negru ceva mai prodund, dar mai ales un nivel de detaliu superior in zonele intunecate ale imaginii.
De pilda in scenarii de gaming, mai ales in titluri precum Counter-Strike 2, sunt zone slab iluminate precum tunelul de pe site B din de_dust2 sau mid tunnel-ul de pe Ancient unde abia daca vezi mustiucul armei, iar un panel mai binecuvantat in privinta asta iti va indulci existenta in astfel de situatii, mai putin cand iti bubuie un flash in fata.
Luminozitatea maxima atinge un pragul de pana la 380 cd/mp, suficient de ridicat pentru majoritatea mediilor de utilizare.
Fiind un monitor cu panol VA, unghiurile de vizibilitate sunt de 178/178 de grade, permitand observarea continutului fara distorsiuni cromatice sau pierderi notabile de contrast atunci cand privirea se abate putin de la centrul ecranului.
Desi de fel panel-urile VA sunt dezamagitoare cand vine vorba de culorile radate, cel prezent Lenovo Legion R25f-30 este calibrat destul de bine, fiind poate chiar cel mai calibrat panel VA de care m-am lovit in ultimii ani.
Calitatea imaginii este sustinuta si de capabilitatile extinse in ceea ce priveste spectrul de culori. Monitorul “acopera” aproximativ 99% sRGB, fiind potrivit pentru cei ce creeaza continut pentru web, social media sau chiar editari foto-video la nivel novice.
Suporta o acoperire de 90% a DCI-P3, standard folosit adesea in productiile cinematice, oferind un plus de saturatie si vivacitate in culori.
Prezenta HDR10, chiar daca nu este la nivelul unui monitor HDR de top, ar trebui sa confera o profunzime suplimentara imaginilor, imbunatatind umbrele si luminozitatea in scenele cu diferente mari de expunere. Insa, din pacate, este unul atroce si as evita pe cat de mult posibil utilizarea acestui preset.
Ceea ce impresioneaza cu adevarat la panel-ul prezent pe monitorul Lenovo Legion R25f-30 este refresh rate-ul de 280 Hz, ce poate fi optinut prin overclocking de la cei 240 Hz standard, prin intermediul OSD-ului.
De asemenea, timpul de raspuns de 0.5 ms MPRT si 1 ms in modul Extreme asigura o claritate excelenta a miscarii, fara efecte notabile de ghosting. Iar acesta este vizibil in jocurile fast paced precum Counter-Strike 2, VALORANT sau alte FPS-uri sau Battle Royal-uri similare.
Tehnologia AMD FreeSync Premium elimina complet fenomenul de screen tearing, ajuta la mentinerea unei consistente vizuale ridicate, rezultatul final fiind un gameplay mult mai placut ochiului.
Pe de alta parte, monitorul este conceput pentru a proteja ochii utilizatorului pe termen lung. Functiile precum Flicker-Free si Blue Light Reducer contribuie la reducerea oboselii vizuale, mai ales atunci cand se petrec mai multe ore in fata ecranului.
Monitorul dispune de doua difuzoare integrate de 3 W fiecare, insa calitatea sunetului este una mediocra cu inclinatii spre atroce pe alocuri. Aceste difuzoare integrate pot fi utile pentru uz ocazional, vizionari scurte de videoclipuri sau conferinte video, dar pentru o experienta cu impact sonor pronuntat, un set de boxe externe sau o pereche de casti este un must have.
Conectivitatea oferita de Lenovo Legion R25f-30 este relativ adaptata standardelor actuale, asta pentru ca monitorul dispune de un port DisplayPort 1.4, cat si de doua porturi HDMI 2.1, permitand conectarea mai multor surse precum PC-uri, laptopuri si console de gaming. Da, e usor dubios prezenta acelui HDMI 2.1, care ar fi fost mai util pe un monitor cu rezolutie nativa QHD sau 2160p, nu pe unul FullHD.
Exista si o iesire audio de 3.5 mm, utila pentru conectarea castilor, avand in vedere ca difuzoarele integrate nu exceleaza.
OSD-ul este usor de navigat si ticsit cu functii ce se pot dovedi a fi utile celui de acasa. Pe langa customizari de luminozitate, contrast, scalling sau overclock la 280 Hz, au si ceva preset-uri ce acopera o plaja mare de utilizatori.
Concluzie
Lenovo Legion R25f-30 este un monitor de gaming echilibrat, fiind un monitor excelent pentru gameri, cat si pentru utilizatorii casual.
Panel-ul cu rezolutie nativa 1920 x 1080 cu refresh rate-ul ridicat de 280 Hz, impreuna cu timpul de raspuns mic si suportul pentru AMD FreeSync Premium, asigura o experienta fluida in gaming, in special in jocurile fast paced.
Insa cel mai mult m-a impresionat acuratetea culorilor redate, chiar daca vorbim de un panel VA.
Design-ul este unul simplist, insa nu ma deranjeaza acest lucru, ci din contra, apreciez lucrurile simple, care nu tipa inutil.
Lenovo Legion R25f-30 are trei iesiri video, doua porturi HDMI 2.1 pentru a atinge acei 280 Hz inclusiv pe ele, nu doar pe DisplayPort.
Suportul este unul foarte bun, este stabil, permite o customizare mare, inclisiv pivotarea sa in mod portrait in ambele sensuri, dar talpa suportului este una mare, lucru ce poate atrage anumite antipatii.
Dar totul a fost in mare roz pana acum, ar trebui sa ating si subiectele negative. HDR-ul este unul atroce, insa nu este neaparat capat de tara, vorbind pe langa de un monitor relativ accesibil ca pret, cat si unul ce se adreseaza jucatorilor de FPS-uri.
Ok, apreciez ca au dotat monitorul cu HDMI 2.1, astfel utilizatorul nu este fortat sa utilizeze doar DisplayPort-ul in cazul in care vrea sa “utilizeze” toti 280 Hz pe care-i are la dispozitie monitorul de la Lenovo. Insa as fi dorit si dotarea monitorului cu un hub USB, chiar daca ar fi fost si unul cu doua porturi USB A.
Tragand linie, Lenovo Legion R25f-30 este un monitor excelent, mai ales ca este foarte bine pozitionat ca pret, fiind listat pe meleagurile mioritice la ~ 900 lei.