SSD-urile externe au devenit o parte esentiala din trusa unui profesionist in ziua de azi, fie ca e vorba de un creator de continut sau GFX artist.
In aceasta era a informatiei, in care fiecare fisier conteaza, nevoia de a stoca, transfera si accesa rapid date estentiale este mai mare ca oricand. Din acest motiv, SSD-urile externe nu au fost vreodata doar un moft, ci o necesitate.
Vazand aceasta lacuna persistenta pe piata, cei de la Kingston au lansat SSD-ul extern XS1000, o solutie de stocare compacta si destul de rapida, menita sa satisfaca doleantele utilizatorului.
Avand la dispozitie o conexiune USB 3.2 Gen 2, dar si disponibil sub 1TB sau 2TB, Kingston XS1000 incearca sa astupe aceasta gaura di gama de SSD-uri externe. Insa ramane de vazut daca este capabil sa livreze ce promite sau ba. To the GetGeek mobile!
Specificatii
Denumire produs | Kingston XS1000 |
Capacitati stocare disponibile | - 1TB - 2TB |
Dimensiuni | 69.54 mm x 32.58 mm x 13.5 mm |
Greutate | 28.7g |
NAND | 3D |
Interfata utilizata | USB 3.2 Gen 2 |
Viteza citire secventiala | Pana la 1050 MB/s |
Viteza scriere secventiala | Pana la 1000 MB/s |
Compatibilitate sistem operare | - Windows 10, 11 - macOS 10.15.x sau mai nou - Linux Kernel 4.4.x sau mai nou - Chrome OS - Android - iOS |
Culori disponibile | - Negru - Rosu |
Accesorii incluse | - Cablu USB Type-C la USB A - Adaptor din USB Type-C in USB A |
Galerie foto
Cu si despre Kingston XS1000
Designul SSD-ului extern Kingston XS1000 este unul simplist, dar totusi eficient. Cu o dimensiuni de 69.54 mm x 32.58 mm x 13.5 mm si o greutate de doar 28.7 grame, SSD-ul produs de cei de la Kingston este un o unitate de stocare extrem de portabila.
Forma sa dreptunghiulara si finisajul complet negru ii confera un aspect discret, dar totusi modern.
Metalul si plasticul sunt materialele ce au fost utilizate pentru a construi carcasa SSD-ului extern Kingston XS1000, oferind astfel feeling tactil placut, dar si o rezistanta ceva mai lunga.
Totusi ar trebui sa mentionez faptul ca spre deosebire de verisorul sau mai fasnet, anume XS2000, Kingston XS1000 nu vine cu un husa/sleeve de protectie din cauciuc, dar nici nu are o certificare IP pentru protectie impotriva apei sau prafului.
In ceea ce priveste conectivitatea, Kingston XS1000 dispune de un port USB Type-C, iar in pachet se afla un cablu USB Type-C la USB A. Cei de la Kingston nu au inclus si un cablu USB Type-C la USB USB Type-C, insa au inclus in pachet un adaptor din USB Type-C la USB A, astfel utilizator poate conecta SSD-ul extern la alte device-uri care sunt dotate cu USB Type-C.
Kingston XS1000 este compatibil cu o varietate mare de sisteme de operare, lucru ce este de laudat. SSD-ul extern este compatibil cu Windows 10 si 11, macOS, Linux, Chrome OS, chiar si Android sau iOS.
Kingston XS1000 nu beneficiaza functii avansate de securitate, cum ar fi criptarea hardware. Pentru utilizatorii business sau cei care gestioneaza date sensibile, aceasta ar putea fi problematic. Desi criptarea software poate fi o solutie, aceasta necesita instalarea unor programe suplimentare pe fiecare dispozitiv cu care SSD-ul este utilizat, lucru ce categoric poate deveni incomod.
De asemenea, Kingston vine cu un mini software, anume Kingston SSD Manager. Doar ca versus aplicatiile oferite de catre competitori, nu era prea multe lucruri, ci doar niste informatii pe care le poti prelua si din alte software-uri.
Pe ultimul tab este Acronis, o aplicatie utila pentru clonare sau back-up al stocarilor din dotare, doar ca amplasarea lui e dubios in acesta aplicatie numita Kingston SSD Manager, practic instalezi un program ca sa instalezi altul.
Benchmark
Am ajuns intr-un final la partea mea favorita, unde ma simt cel mai comod, anume de a testa produse, in cazul de fata trebuie sa vad cat de fasnet este SSD-ul extern Kingston XS1000.
Metodologia de teste este cea clasica cand vine vorba de stocari, indiferent ca vorbim de cele interne sau externe, cum este cazul de azi.
Am rulat benchmark-uri precum CrystalDiskMark, ATTO Disk Benchmark, As SSD si Anvil’s Storage Utilities. De asemenea, am mutat si o arhiva de ~6GB de pe SSD-ul pe care se afla sistemul de operare al platformei de test pe SSD-ul extern Kingston XS1000.
ATTO Disk Benchmark
As SSD
Anvil’ Storage Utilities
CrystalDiskMark
Copiere fisier SSD NVMe PCIe 4 -> Kingston XS1000
Concluzie
Ei bine, Kingston XS1000 livreaza ce a zis in specificatii, anume o citire si o scriere secventiala de ~1000 MB/s.
In plus, design-ul sau minuscul il face usor de transportat, dar fiind atat de usor, dar si mic, exista riscul sa-l uiti in buzunarul de la blugi sau camasa si sa-l arunci in masina de spalat haine. Nu spun ca am facut asta (inca), dar ma vad facand asta pe viitor. Evident, nu intentionat.
Kingston XS1000 este disponibil sub doua capacitati, anume de 1TB si 2TB. De asemenea, este disponibil sub doua culori, negru si rosu. Si cel rosu sincer arata oleaca mai bine, dar s-ar putea sa se vada urmele de uzura mai proemiment.
Eu nu prea sunt o fire care perinda prin vazduh dupa cum ii taie mintea, ci sunt pe conceptul ala de boomer, acasa si la munca si cam atat. Foarte rar cand ma mai scot cu japca din casa diversi prieteni la o cafea sau un gratar.
Dar totusi, am o utilitate in redactie pentru Kingston XS1000, una chiar importanta. Anume, o sa-l conectez la NAS, unde o sa faca zilnic back-up-uri la tot ce afla acolo, anume poze RAW, texte, documente, sau back-up site-ului. Si poate pe viitor, de ce nu si niste filmari. Astfel ii inlaturi si hiba legata de lipsa de criptare hardware, asta pentru ca o sa se ocupe NAS-ul de criptare a datelor.