Mousepadul este cu siguranta perifericul care este cel mai ignorat sau chiar care este luat cel mai putin in serios, desi probabil multi gameri nu inteleg cat de importanta este sinergia dintre mouse si mousepad. Si nu in ultimul rand cu gamerul in sine.
Si din pacate pe alocuri este ignorat si de catre producatori. Unii producatori au nimerit reteta succesului pe acest segment de produse inca de acum multi ani si n-au avut ce imbunatatire sa aduca. Practic in ultimii ani au scos doar limited editions sau produse branduite cu diverse jocuri sau organizatii de gaming. Evident vorbesc de produsele celor de la SteelSeries, anume QCK+ si QCK Heavy.
Sigur, nu-s singurele produse de genul consacrate pe acest segment. Razer au avut multi ani produsele Mantis, insa treptat au trecut catre produsele Goliathus, iar in ultimii ani mutandu-se catre Gigantus.
Din pacate, utilizatorul in sine are in general niste repere gresit setate cand se doreste sa achizitioneze un mousepad nou. In primul rand nu il considera un consumabil si il schimba la fel de rar ca mouse-ul, adica la o perioada de 2-3 ani. Din pacate, din punctul meu de vedere este o abordare gresita. Asta pentru ca in special mousepad-urile textile se uzeaza destul de repede, suprafata se toceste si astfel precizia scade, lucru ce iese teribil in evidenta in jocuri precum CS:GO sau Valorant. Culmea e ca astfel de suprafete sunt utilizate de marea majoritate a gamerilor, indiferent ca vorbim de nivel profesionist sau doar un casual pleb, dar din pacate foarte putini utilizatori iau actiune.
Al 2-lea lucru dupa care se ghideaza gresit utilizatorul este pretul sau design-ul. Fie vor ceva care sa fie cat mai ieftin, fie vor ceva care are un dragon desenat sau un personaj anime. Toti merg pe premiza ca “e tot mousepad, indiferent ca acesta valoreaza 20 lei sau 100 lei, tot la fel aluneca mousepad-ul”. Din pacate situatia nu sta chiar asa. Sunt diferente enorme de precizie, chiar si de ergonomei intre-un mousepad low budget gen cele de la A+ si un mousepad mainstream precum HyperX Fury S. Asta ca sa nu iau in primire mousepad-uri premium precum cele de la Artisan.
Sigur, exista si mousepad-uri care nu-s ieftine dar sunt proaste. Si din pacate acestea sunt cazuri de hit and miss, pe care nu prea le poti ocoli. Din pacate nu am un exemplu recent, insa este unul destul de evident. Se da urmatoarea situatie: nu este un secret ca-s fan al organizatiei de gaming Schroet Kommando, drept urmare in am achizitionat setul celor de la Mionix, anume Sargas 450 SK si Avior SK. Cand am facut aceasta achizitie am avut o perioada de cateva saptamani-luni in care am avut probleme mari cu precizia in jocurile FPS, insa jucandu-ma destul de putin in aceasta perioada de timp, problema de tracking am pus-o in carca lipsei de grind. Sincer, am crezut initial ca am un mouse prost pe birou si am fost dezamagit ca am spart cateva sute de lei degeaba pe acel produs. Iar dupa cateva zile mi s-a luat de problema aim-ului prost, drept urmare am luat primul mouse din casa care mi-a iesit in cale, anume un SteelSeries Rival 100. Situatia s-a repetat, asa ca am zis sa incerc si un ultim mouse, anume un Razer Deathadder. Ati ghicit, situatia s-a repetat.
Cum am facut trecerea inapoi pe mousepad-ul SteelSeries QCK+, situatia s-a imbunatatit. Si chiar imi pare rau ca l-am bociferat degeaba pe Mionix Avior SK, asta pentru ca s-a dovedit pana la urma ca fiind un mouse chiar decent pentru acele vremuri. Insa aici poate interveni si problema urmatoare: faptul ca mousii aveau senzori prosti. Sigur, poate fi luat in calcul si acest lucru, insa vazand aderenta proasta dintre skatez-urile mousilori si suprafata lucioasa a mousepad-ului, gandul m-a dus doar catre acea problema, asta pentru ca pe Deathadder aveam skatez-uri Corepad, nu cele default.
Specificatii
Denumire produs | HyperX Pulsfire Mat |
Material | Textil cu baza cauciucata |
Culori/modele disponibile | Negru, Naruto, TimTheTatman Edition, RGB |
Dimensiuni disponibile | - M - 360mm x 300mm x 3mm - L - 450mm x 400mm x 3 mm - XL - 900mm x 420mm x 3mm - 2XL - 1220mm x 610mm x 3mm |
Utilizare
Exista 3 asemanari intre Pulsefire Mat si generatia anteriora de mousepad-uri din catalogul celor de la HyperX: dimensiunea, broderia si suprafata care are contact cu biroul. Cea din urma este identica, insa doar ca acum suprafata dintre “piciorusele” de cauciuc este acum de culoare rosie.
Suprafata de “lucru” este total diferita. Daca Fury S era orientat usor catre utilizatorii medium spre speed, asta datorita suprafetei fine, ei bine HyperX Pulsefire Mat este inclinat catre celalalt tip de utilizator, anume cei ce prefera controlul. Suprafata este mult mai aspra, avand mini striatii ce ies in relief si sunt vizibile atat cu ochiul liber, insa se simt si in utilizare.
De exemplu, eu fiind utilizator low sensitivity (400 DPI, sensitivity 1.85 @CSGO) ma simt mult mai confortabil pe aceasta suprafata si am un plus de precizie.
Sigur, vine si cu cateva probleme aceasta suprafata. Insa sunt digerabile. Prima, este faptul ca trebuie sa te adaptezi suprafetei, lucru ce din pacate nu se face instant. De exemplu, cand am facut swap de la Fury S la Pulsefire Mat m-am simt ca si cum mi-as fi schimbat mouse-ul si mi-a trebuit cateva zile sa-mi reajustez aim-ul si chiar sa modific nitel sensitivitatea din joc.
O alta problema ca fiind suprafata mai dura, skatez-urile mouse-ului se tocesc mult mai repede. Insa si skatez-urile intrand la categoria de consumabile, mi se pare o concesie pe care o poti face pentru un plus considerabil de control in jocuri, implicit de imbunatatire a aim-ului.
Ultima problema este faptul ca mizeria iese in evidenta instant pe el. Traind intr-un oras aglomerat si poluat precum Bucuresti, praful este in floare, drept urmare si pe mousepad apar aproape instant scame sau urme de praf. Vestea buna este ca se curata foarte usor suprafata. Daca ai o scama pe suprafata, poti da linistit cu mana pe mousepad si se ia instant. Daca murdaresti in schimb ceva mai rau mousepad-ul, poti apela linistit la un servetel umed.
Deci in mare, sunt 3 problemute, toate 3 cu rezolvare. Sau le poti trece cu vederea fara sa te zgaraie pe retina ceva sau sa-ti afecteze OCD-ul.
Am incercat trei mousi de gaming pe HyperX Pulsefire Mat, anume Logitech G502 X, Xtrfy M4 si Logitech G Pro Wireless Shroud Edition. Toti cei trei soareci au fost folositi in jocuri precum Dota 2, CS:GO sau Valorant. Iar setarile utilizate au fost 400 DPI, 6/11 Windows Motion settings si 1000 Hz polling rate. Toti mousii s-au comportat exemplar pe suprafata lui HyperX Pulsefire Mat, insa au iesit in evidenta mousii care aveau skatez-uri din PTFE, anume Logitech G502 X si Xtrfy M4. Logitech G Pro Wireless din pacate are skatez-uri de teflon si am avut cateva momente in care am simtit ca mi-ar fi trebuit o bucata de suprafata in plus pentru a fi sigur de tracking-ul dorit. Si asta s-ar rezolva fie prin niste skatez-uri mai bune pe Logitech G Pro Wireless, fie prin utiliziarea unui mousepad mai mare.
Concluzie
Mousepad-ul HyperX Pulsefire Mat este o aditie bine venita in acest segment de produse. Este un mousepad orientat catre precizie si control, deci aici ies la rampa utilizatorii low sensitivity.
Sigur, necesita o mica perioada de adaptare, chiar daca treci de la HyperX Fury S, insa daca ai reusit sa te adaptezi suprafetei nu vei regreta. In plus, HyperX l-au lasat in toate suprafetele posibile, mai putin cele small. Dar mai foloseste cineva mousepad de dimensiuni mici? Poate cei office, destul de sigur ca nu si gamerii.
HyperX Pulsefire Mat Large are un SRP de 19.99 $, fiind un pret mai mult decat onest pentru un astfel de produs, fiind cu siguranta in top5 mousepads disponibile pe piata.