HyperX Cloud Flight S sunt urmasele lui Cloud Flight, o varianta care vine cu ceva functii in plus, dar fara cablu rosu la vedere si fara logo rosu pe casca. Le-am testat in activitati de zi cu zi, in jocuri ca Apex Legends, Valorant si Dota 2, dar si in seriale si chat pe Discord.
Specificatii
Produs | HyperX Cloud Flight S |
Conexiune | Wireless, 2.4GHz USB Dongle |
Tip | Over ear, semi-open |
Microfon | Da, flexibil si detasabil, cu LED de status si noise-cancelling |
Diametru difuzoare | 50 mm |
Impedanta | 32 Ω |
Frecventa de raspuns | 20 - 20.000 Hz |
Pret lansare | 749.99 RON (169.99€) |
Constructie si confort
HyperX Cloud Flight S sunt o pereche de casti wireless de gaming, semi-open back, ce functioneaza pe frecventa de 2.4 GHz cu dongle USB dedicat. In pachet vei gasi castile, microfonul, dongle-ul USB pentru conectare, si un cablu Micro-USB pentru incarcare. Da, Micro-USB din pacate, ca multe alte casti, nu USB-C. Si o mentiune importanta ar fi si ca nu au jack de 3.5mm pentru a putea fi folosite cu fir. Daca sunt conectate pentru incarcare ele vor functiona, dar dongle-ul trebuie sa fie si el conectat.
Cupele castilor sunt din plastic iar difuzoarele de 50mm sunt cuprinse de niste pad-uri groase de spuma moale. Sunt confortabile, si parca iti imbratiseaza urechile. E un fit confortabil, mai strans decat la Cloud II sau Cloud Alpha dar totusi destul de confortabil. Interiorul cupelor are un burete moale ce acopera difuzoarele, si chiar daca ating putin difuzorul cu urechea nu este deranjant.
Cupele se pot rabata la 90 de grade incat sa le poti tine dupa gat cand nu le folosesti si totusi sa nu te incomodeze prea tare. Mie totusi nu mi s-a parut asa comoda pozitia si am preferat de fiecare data sa le dau jos de tot daca nu le mai foloseam o vreme. Mecanismul prin care se rabateaza cam scartaie de obicei, ca la Logitech G332/G433, si nu e un minus mare dar am sitmtit nevoia sa mentionez asta.
Banda de deasupra are si ea un burete, mai moale decat ce e pe cupe, si care uneori a lasat banda sa imi apese cam tare pe cap. Reglajul castilor e si el din plastic si are trepte bine definite.
Pe cupa din stanga vei gasi microfonul detasabil, un buton pentru pornirea/oprirea castilor, un buton pentru a porni/opri efectul de surround 7.1, iar pe exterior un cluster de 4 butoane personalizabile. Intre microfon si butonul de surround gasim mufa Micro-USB pentru incarcare.
Butonul de pornire/oprire a castilor trebuie tinut apasat indelungat pentru a se activa, si este putin ciudat, pentru ca imediat cum il apesi se aude un fasait in casti, ca si cum ar porni, dar daca nu il tii apasat ele totusi nu pornesc si fasaitul dispare. Abia dupa ce il tii apasat cam o secunda se aude si bipaitul care iti confirma ca sunt pornite castile. Desi butonul este langa cel de surround ele se deosebesc usor la atingere pentru ca cel de pornire este bombat spre interior, iar cel de 7.1 spre exterior.
Butonul pentru surround cred ca poate fi util daca preferi sa asculti muzica fara 7.1 si apoi vrei sa intri intr-un joc single-player cu efecte misto, sau sa te uiti la un film. Personal nu l-am folosit decat sa vad cum functioneaza. La apasare se opreste pentru o secunda sunetul si apoi reporneste cu setarea modificata.
Butoanele de pe exteriorul cupei sunt putin ciudate pana te obisnuiesti cu ele, si pentru mine au ramas putin ciudate la folosire cam pe tot parcursul folosirii castilor. Ele vin programate din fabrica pentru a seta echilibrul dintre voce si joc pe cele din fata/spate, sidetone on/off pe cel de sus si mute/unmute microfon pe cel de jos. Poti sa le reprogramezi cu o lista de actiuni predefinite folosind software-ul HyperX NGENUITY, dar va trebui sa tii softul pornit ca reprogramarile sa functioneze.
Pe casca din dreapta e doar o rotita digitala de volum, pozitionata destul de intuitiv inspre spatele cupei. Rotita modifica volumul din Windows si se invarte in continuu.
Per total e un fit ok, destul de confortabil, dar constructia imi pare mai slaba calitativ decat ce m-as astepta de la niste casti la pretul lor de retail de la noi.
O functie neasteptata este cea de incarcare wireless. Da, castile astea sunt compatibile cu standardul Qi de incarcare wireless. Desi sunt prezentate mai peste tot alaturi de pad-ul de incarcare wireless de la HyperX, acesta nu este inclus in pachet din pacate, ci trebuie cumparat separat. Mie personal nu mi se pare utila incarcarea wireless pe casti, mai ales ca bateria lui Flight S tine in jur de 30 de ore. Si chiar tine, neasteptat de bine. Asa ca o data, maxim de 2 ori pe saptamana nu ma deranjeaza sa le bag la incarcat. Probabil ca daca as fi fost deja obisnuit sa imi pun alte device-uri pe incarcatorul wireless mi s-ar fi parut o functie mai utila.
Conexiunea castilor a fost foarte stabila pe toata perioada testarii. Singurul moment cand s-au intrerupt a fost cand am mers cu ele pe cap pana in bucatarie. Asta a presupus totusi 2 pereti de beton si vreo 6 metri de hol, deci as spune ca nu e vina castilor, cam orice conexiune wireless ar fi facut figuri la distanta asta.
Calitate audio
Aici trebuie sa recunosc ca am pornit cu asteptari mari de la Cloud Flight S. Fiind posesor de Cloud Alpha de ceva timp si stiind ce pot, folosindu-le zilnic, ma gandeam ca Flight S sunt un fel de varianta wireless a lui Alpha. M-am inselat, nu au nicio legatura ca sunet, poate Cloud Mix sunt mai apropiate de Alpha decat astea.
Cloud Flight S au un sunet destul de cald, cu medii foarte bune. Vocea se aude foarte bine in ele. Am observat asta prima oara pe Discord, cand am sta de vorba cu prietenii seara, i-am auzit mai clar si parca mai aproape decat la Alpha. M-au surprins placut pe partea asta. Am observat ca si in clip-urile la care m-am uitat pe YouTube, fie ca erau podcast-uri sau review-uri, se auzea clar vocea. In jocuri aceeasi treaba, vocea personajelor se aude clar si parca peste celelalte zgomote din mediu. Si asta e un lucru foarte bun, daca le folosesti in mare parte pentru YouTube, jocuri si voice chat.
Trecand la muzica se cam schimba povestea. Castile suna in continuare bine, dar cu niste minusuri. Inaltele si joasele nu sunt la fel de consistente ca mediile. Vocile suna in continuare destul de bine, clar si parca mai aproape de urechea ta.
Inaltele uneori devin prea ascutite si cu o tenta metalica. In majoritatea pieselor ascultate au sunat bine, dar uneori parca prea ascutit. Se simte si ca nu au aceeasi plaja larga de frecvente ca Alpha, adancimea unor sunete fiind limtata. In genuri precum punk-ul am resimtit asta cel mai mult.
Joasele suna bine in majoritatea cazurilor, rareori am simtit ca mi-ar fi placut sa loveasca mai tare. Nu va asteptati la mega bass de la castile astea, nu sunt genul, dar ofera totusi o experienta placuta. Unde nu mi-a placut cum suna bass-ul a fost la trap si hip-hop. Parca vocea acopera bass-ul si il suprima. Aici e posibil sa fie din cauza felului in care sunt configurate difuzoarele, cu accent pe voce. Nu e ceva ce am intalnit prea des, de obicei se intampla invers, ca bass-ul sa intre peste voci.
In restul genurilor muzicale pe care le-am ascultat au sunat bine, mai ales genuri precum rock, metal si deathstep, unde chiar arata ce pot castile astea.
In jocuri castile astea suna bine, pozitionarea e decenta si vei auzi mereu de unde vine inamicul. Adancimea soundstage-ului lasa putin de dorit totusi. Sunetul e simtit destul de aproape de ureche si uneori nu poti stabili cu precizie daca inamicul e la 20 sau 40 de metri de tine, dar vei sti precis directia din care vine.
Daca activezi surround-ul situatia se schimba. Castile parca devin dintr-o data mai adanci, si de cele mai multe ori vei auzi mai precis pe unde e inamicul. Surround-ul suna foarte bine in majoritatea cazurilor, efectele au adancime mai mare si parca jocul sau filmul devin o experienta mai placuta.
Desi e unul dintre surround-urile virtuale bune pe care le-am auzit, nu as recomanda folosirea lui in shootere competitive. Mi s-a parut ca nu este mereu precis si decele mai multe ori te poate induce in eroare. Il recomand din plin totusi pentru filme si alte tipuri de jocuri.
Izolare fonica
Cand le pui pe urechi sunetul din jur este atenuat foarte putin, dar o data ce dai volumul peste 25% iti va fi greu sa mai auzi altceva in afara de ce iti canta in casti. Izoleaza mai bine decat Cloud Alpha, dar nu excelent. Asta probabil se datoreaza faptului ca nu sunt complet inchise. Cupele au niste mici aerisiri in partea de sus, intre prinderi. Aeirisile acestea probabil ajuta cu adancirea sunetului, castile avand un sound stage nu foarte larg. Probabil daca nu aveau acele aeirisiri sunetul era si mai inchis dar izolau mai bine.
Microfon
Microfonul este flexibil, detasabil si are o lumina care se inroseste atunci cand este pe mute, ca sa iti dai seama mai usor ca vorbesti degeaba. Microfonul desi e asemanator nu este deloc ca cel de la Cloud Alpha, iar in cazul in care te intrebai, nu, nu se pot schimba intre ele.
Calitatea sunetului captat este decenta, dar nu grozava. Se aude mai infundat si mai putin clar decat cel de la Alpha si nu are un pop-filter, iar lipsa lui se simte. Se aud toate P-urile si F-urile foarte puternic, iar vocea in general suna ca si cum as avea o usoara raceala. Nu se aude rau, dar nici bine. E mai ok decat microfonul unor casti banale de telefon dar cam atat.
Era cumva de asteptat sa se auda mai slab decat pe fir, dar totusi castile astea parca ar fi meritat un microfon mai bun decat mediocru.
Software
Daca vrei sa iti personalizezi putin castile poti descarca software-ul HyperX NGENUITY (Beta) de pe store-ul Microsoft. Acesta e destul de simplu si nu ofera foarte multe functii. Poti seta volumul castilor, volumul microfonului, activa si dezactiva sidetone-ul si functia de surround, si poti seta balance-ul intre joc si chat. Toate astea le poti face desigur, si din butoanele de pe casti. Cu ce te poate ajuta softul sunt bifa de auto-optimizare a efectului de surround 7.1 si personalizarea butoanelor laterale. Bifand auto-optimize software-ul va detecta cand pornesti un joc si va porni automat surround-ul, iar cand iesi il va opri.
Butoanele laterale de pe casca stanga pot fi reprogramate folosind o lista de functii predefinita. Destul de util, daca nu iti foloseste unul din bind-urile standard si vrei sa iti pui sa zicem Play/Pause pentru muzica pe unu din butoane.
Concluzie
In momentul actual sunt ceva casti de gaming wireless in bugetul lui HyperX Flight S, si e un teritoriu din ce in ce mai contestat. Cu ce ies Flight S in evidenta? Cred ca in primul rand confortul, dar si calitatea audio. Nu as recomanda castile cuiva care sta foarte mult in voice chat, mai ales acum cand majoritatea lucram de acasa. Microfonul nu se preteaza si dongle-ul ar ocupa inca un slot USB din cele deja putine ale laptop-ului de munca. Dar le-as recomanda cuiva care se uita mult la filme si se joaca single playere. Per total sunt niste casti decente. Iar daca le prinzi la oferta in jurul a 500 lei eu zic ca merita.
Momentan castile sunt doar full price, nu am gasit nicio oferta pe nicaieri si pot fi cumparate la 749.99 RON.