CORSAIR este un nume recunoscut in industria de hardware PC, iar acesta reputatie se datoreaza gamei sale variate de produse, inclusiv modelul pe care urmeaza sa-l chinuim azi, anume CORSAIR MP600 Elite.
Acestia au inceput sa isi construiasca portofoliul de produse in anii ’90, initial ca producator de module de memorie RAM. De-a lungul anilor, CORSAIR s-a extins, intrand serios si lasandu-si amprenta in segmente precum solutii de racire de tip AIO, aer sau custom loop, carcase de PC, surse de alimentare, periferice gaming si, bineinteles, unitati de stocare.
Produsele CORSAIR sunt recunoscute in piata pentru fiabilitatea si performantele lor de top, adresandu-se in special entuziastilor de gaming, cat si celor avizi de performanta.
Iar in ultimii ani, CORSAIR si-a extins masiv catalogul de produse, ajungand in a contine inclusiv SSD-uri de inalta performanta, adresandu-se atat utilizatorilor de PC, cat si gamerilor care doresc sa isi imbunatateasca experienta de joc pe console, cum ar fi PlayStation 5, iar mai nou inclusiv pe gaming handhelds.
Gama de SSD-uri CORSAIR a evoluat constant, de la modelele SATA la cele NVMe, adoptand cele mai noi tehnologii pentru a oferi viteze mai mari.
Seria MP600 de pilda a fost introdusa pentru a valorifica potentialul magistralei PCIe Gen4, care permite viteze de transfer mult mai mari comparativ cu generatiile anterioare. SSD-urile din seria MP600 sunt apreciate pentru performantele lor inalte, fiabilitatea si designul eficient din punct de vedere termic.
Specificatii
Denumire produs | CORSAIR MP600 Elite |
Interfata | PCIe 4.0 x4 |
Form Factor | M.2 2280 |
Controller | Phison PS5027-E27T |
NAND | 3D TLC |
Viteze secventiale | - citire 7000 MB/s - scriere 6200 MB/s |
MTBF | 1.500.000 ore |
Dimensiuni | 80 mm x 24 mm x 9.0 mm |
Galerie foto
Intai formalitatile, apoi dansul
CORSAIR MP600 Elite este proiectat pentru a se potrivi perfect in slotul M.2 al unei console PlayStation 5, respectand toate cerintele de dimensiune impuse de aceasta consola.
Form factor-ul M.2 2280 il face compatibil si cu majoritatea placilor de baza pentru PC, laptopuri, NAS-uri, dar si alte device-uri ce suporta stocari de tip M.2.
Un aspect remarcabil al acestui SSD este radiatorul din aluminiu cu low profile, care ajuta la disiparea caldurii si la prevenirea throttling-ului termic.
Acest lucru este esential pentru a mentine performantele inalte ale SSD-ului chiar si in timpul utilizarii intense, cum ar fi gaming-ul sau transferul de fisiere mari.
CORSAIR MP600 Elite ofera o performanta impresionanta, cu viteza de citire secventiala de 7,000MB/s si viteza de scriere secventiala de 6,500MB/s, astfel stocarea permite transferuri rapide de fisiere si incarcarea rapida a jocurilor.
In ceea ce priveste IOPS (Input/Output Operations Per Second), MP600 Elite ofera 1,000,000 IOPS pentru citire aleatorie 4K si tot 1,000,000 IOPS pentru scriere aleatorie 4K. Aceste specificatii sunt esentiale pentru sarcini care implica un numar mare de operatiuni mici si rapide, cum ar fi incarcarea si salvarea jocurilor sau a aplicatiilor de mare volum de date.
Cu o durabilitate de 600TBW, MP600 Elite ofera o solutie de stocare pe termen lung de inalta fiabilitate. Memoria NAND 3D TLC este proiectata sa reziste la un numar mare de scrieri si citiri, asigurand o performanta de lunga durata.
La baza performantei SSD-ului CORSAIR MP600 Elite se afla controlerul Phison E27T, o componenta esentiala care contribuie la realizarea unor viteze de transfer impresionante si la mentinerea unui nivel ridicat de fiabilitate.
Controlerele SSD sunt echivalentul “creierului” unui SSD, gestionand toate operatiile de citire si scriere ale datelor. In cazul CORSAIR MP600 Elite, Phison E27T joaca un rol crucial in maximizarea performantei si in asigurarea unei experiente de utilizare de top.
Phison E27T este construit pe baza tehnologiei de 12nm de la TSMC, ceea ce ii permite sa combine performanta ridicata cu eficienta energetica.
Acest controler este un design DRAM-less, ceea ce inseamna ca nu utilizeaza un cache DRAM dedicat, dar se bazeaza pe HMB (Host Memory Buffer) pentru a imbunatati performanta.
HMB foloseste memoria sistemului pentru a compensa lipsa DRAM-ului, oferind totusi viteze de transfer competitive si o performanta generala excelenta.
Phison E27T este un controler de tip quad-level cell (QLC), ceea ce inseamna ca gestioneaza datele pe patru canale. Aceasta arhitectura permite o latime de banda mare si un transfer rapid de date.
Spre deosebire de controlerele mai vechi, Phison E27T beneficiaza de un procesor ARM Cortex-R5 care functioneaza la o frecventa mai mare, maximizand astfel performanta in sarcini intense.
Phison E27T include suport pentru criptarea AES 256-bit, care ofera un nivel ridicat de securitate a datelor. Aceasta este o caracteristica importanta pentru utilizatorii care doresc sa protejeze informatiile sensibile stocate pe SSD-uri.
Comparat cu controlerele mai vechi, precum Phison E21T, E27T aduce imbunatatiri semnificative in performanta si eficienta. Spre deosebire de E21T, Phison E27T functioneaza la o frecventa mai mare si beneficiaza de o latime de banda mai mare, ceea ce ii permite sa atinga viteze mai mari si sa gestioneze mai bine sarcinile intensive.
Desi exista controlere care pot atinge viteze similare sau mai mari, Phison E27T ofera o balanta excelenta in raport viteza, cost si eficienta energetica.
Si totusi, hai sa nu va mai recit clasica poveste din spec sheet-ul celor de la CORSAIR si sa chinuim nitel SSD-ul MP600 Elite in teste.
Instalare, teste loadout si viteza
Instalare SSD
Montarea SSD-ului in consola Sony PlayStation 5 este una dintre cele mai simple si rapide operatiuni de tip do it yourself pe care le-am facut recent, poate chiar vreodata.
Pasii pe care trebuie sa-i urmeze utilizatorul sunt foarte simpli. Intai, utilizatorul trebuie sa scoata capacul lateral care nu are logo-ul PlayStation imprimat, sa desfaca un surub, sa plaseze SSD-ul in slotul dedicat stocarii, sa prinda SSD-ul cu acelasi surub, sa puna capacul lateral la loc. Gata.
Odata finalizate aceste operatiuni banale, consola trebuie pornita , iar aceasta detecteaza automat noul SSD montat. Utilizatorul va trebui doar sa formateze unitatea de stocare nou instalata.
Ulterior, din meniul Control Panel, acesta poate muta jocurile pe noul SSD sau poate opta pentru instalarea jocurilor direct pe SSD-ul din slotul PCIe 4.0.
Teste loudout PlayStation 5
Am luat cele mai la indemana titluri instalate si le-am testat initial pe stocarea interna a consolei. Dupa aceasta actiune, am mutat jocurile pe SSD-ul CORSAIR MP600 Elite 1TB si am repetat testele efectuate anterior.
In testele de loadout am utilizat 8 titluri, iar acestea sunt:
- Cyberpunk 2077
- Ghost of Tsushima
- God of War Ragnarök
- Horizon Forbidden West
- Marvel’s Spider-Man Remastered
- Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
- Ratchet and Clank: Rift Apart
- Shadow of the Tomb Raider
Rezultatele scoase de SSD-ul CORSAIR MP600 Elite sunt unele foarte bune. In loadtime-uri mici precum cel de pe cele doua titluri Spiderman, SSD-ul de la CORSAIR scoate timpul stocarii interne de pe PlayStation 5. Insa CORSAIR MP600 Elite iese la rampa cand loadtime-ul jocului este mai mare, fiind in toate cazurile mai rapid decat stocarea interna a consolei.
Teste viteze
Da, testele de loadout pe consola PlayStation 5 arata bine.
Dar totusi, ca sa ne dam seama si de vitezele de scriere si citire ale SSD-ului CORSAIR MP600 Elite, acesta trebuie azvarlit in platforma de test.
Pentru a obtine aceste cifre, am rulat benchmark-urile clasice precum Crystal Disk Mark, As SSD, Atto Disk Benchmark si Anvil’s Storage Utilities.
Platforma test
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza Z790 AORUS PRO X
- Procesor Intel Core i7 14700K
- Cooler AORUS Waterforce II 360
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER AERO OC 16GB
- RAM CORSAIR Vengeance RGB DDR5 32GB 7000 MHz
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- Sistem operare Windows 11 Pro
Crystal Disk Mark
As SSD
Atto Disk Benchmark
Anvil’s Storage Utilities
Comparativ
Si totusi, ar trebui sa vedem si cum se situeaza CORSAIR MP600 Elite versus alte unitati de stocare. La capitolul viteza de citire secventiala, CORSAIR MP600 Elite sta bine, fiind oarecum egal sau putin superior SSD-urilor cu pret de lista similar. Insa acesta este devansat de SSD-urile high tier PCIe 4.
La capitolul de scriere secventiala, CORSAIR MP600 Elite scoate niste cifre ok, fiind superior primelor generatii de SSD-uri ce utilizeaza magistrala PCIe Gen 4, insa inferior SSD-urilor ce intra in gama de high end.
Teste temperaturi
Si totusi, parca ma simt nitel neimplinit. Nu, nu de vitezele lui CORSAIR MP600 Elite, pentru ca acestea arata destul de bine.
Ei bine, stiu ce ar putea completa acest review. Zic daca SSD-ul tot este in slot-ul M.2 de pe placa de baza, hai sa-l chinui si cand vine vorba de temperaturi.
Mai exact, vreau sa vad ce temperaturi atinge cu radiatorul cu care este livrat, cu radiatorul/shield-ul placii de baza si nu in ultimul rand vanilla, adica dezbracat – fara radiator.
Trebuie sa recunosc, cifrele m-au luat nitel prin surprindere. Da, ma asteptam la o diferenta mare intre racire pasiva, indiferent ca e vorba de radiatorul placii de baza sau cel al SSD-ului si SSD-ul descult.
Dar m-as fi asteptat ca shield-ul placii de baza sa faca o treaba mai buna decat radiatorul SSD-ului CORSAIR MP600 Elite.
De ce? Pentru ca este de dimensiune mai mare, iar disiparea caldurii ar fi trebui sa fi fost facuta mai bine de un astfel de accesoriu auxiliar.
Totusi, asta subliniaza calitatea radiatorului cu care CORSAIR MP600 Elite este livrat. Asta pentru ca, utilizand radiatorul din dotare, am obtinut o temperatura cu ~6% mai mica decat cea de pe radiatorul placii de baza si cu ~18% decat cand SSD-ul sade dezvelit in slot-ul M.2.
Da, procentual nu pare neaparat impresionant, dar valoric este o diferenta mare, avand o diferenta de 14 °C intre radiator si varianta fara racire pasiva.
Concluzie
Desi am mai avut in trecut stocari CORSAIR, atat pe SATA cat si pe M.2, CORSAIR MP600 Elite este un SSD care m-a surprins in mod placut.
Vitezele secventiale sunt oarecum similare cu ce se gaseste in piata cand vine vorba de segmentul high end al SSD-urilor PCIe 4. Versus aproape toate SSD-urile PCIe Gen 4 care au scos cifre mai bune decat CORSAIR MP600 Elite este ca SSD-ul celor de la CORSAIR este o stocare mai fiabila, fiind de cursa lunga.
Dar CORSAIR MP600 Elite m-a impresionat prin radiatorul sau ce ofera o racire impresionanta, chiar si intr-un mediu nu tocmai prietenos precum o platforma de test de tip opencase sau mai important, intr-o consola PlayStation 5.
In momentul in care am publicat materialul, SSD-ul CORSAIR MP600 Elite varianta de 1TB avea un pret de comercializare de ~500 lei, considerandu-l un pret just pentru performantele si specificatiile sale. In plus, acesta beneficiaza si de o garantie de 5 ani.
Insa daca te-ai decis ca SSD-ul CORSAIR MP600 Elite o sa fie urmatorul tau SSD fie pentru consola din dotare, fie pentru PC-ul din debara, dar consideri ca stocarea 1TB s-ar putea sa nu-ti fie suficienta, nu te panica.
CORSAIR MP600 Elite este disponibil si cu alta capacitate de stocare, inclusiv modele de 2TB si 4TB, astfel incat utilizatorii au luxul de a alege varianta care se potriveste cel mai bine nevoilor personale.