In urma cu ceva ani, monitoarele de gaming erau un moft, asta datorita faptului ca acestea aveau un pret de comercializare destul de ridicat.
Practic un monitor bun de gaming, de exemplu un oarecare model TN de 144Hz de la BenQ/Zowie costa fix cat un procesor high end consumer. Nu ca n-ar fi meritat, practic era top notch la vremea respectiva. Insa datorita pretului, putini utilizatori se puteau atinge de astfel de produse, in special in zona Romaniei.
Ei bine, anii trecut, s-au bagat in hora mult mai multi producatori, panel-urile au evoluat, iar in ziua de azi un monitor de gaming se gaseste sub pretul de vanzare de 800 lei. E drept, are un panel slab, insa totusi e mai bine decat sa te joci un titlu precum Valorant pe 60 Hz, nu? Dar vestea buna e ca in trecut aveai doar high end sau ceva foarte slab, iar acum pe piata gasesti monitoare pentru toate bugetele si cerintele fiecaruia.
Sigur, deja sunt disponibile monitoare 1080P de 500 Hz, monitoare 1440P de 360 Hz sau chiar monitoare 4k de 240 Hz. Insa vorbim deja de monitoare mult prea scumpe si oricum nisate.
Insa mare parte din gama acestor monitoare sunt cele entry level, asta pentru ca daca in trecut acest tip de produs era considerat o raritate sau un moft, acum chiar si de un casual consumer este considerat un lucru necesar.
BenQ are o istorie bogata si frumoasa in acest segment de produse, fiind recunoscuti la nivel global atat de gama de produse Zowie, segment ce este dedicat zonei esports, dar si monitoarele BenQ care desi intial erau mai pentru casual users, iata ca in ultimii ani au scos si monitoare de gaming sub acest brand.
Specificatii
Denumire produs | BenQ Mobiuz EX2710S |
Tip panel | IPS |
Rezolutie | 1920x1080 @165 Hz |
Luminozitate | 280 nits |
Contrast | 1000:1 |
Output video | - 1x Displayport 1.2 - 2x HDMI 2.0 |
Altele | HDR10, 2x 2.5W speakers, Eye care |
Pret vanzare | 1200 lei |
Unboxing
Printre scartaietoare gasesti si accesoriile de care ai nevoie pentru a utilza monitorul. Un primul rand, in blistere separate, gasim cablul de alimentare, ce este clasicul cu iesire IEC320 C13. Practic este fix cablul care alimenteaza si PC-ul, deci nu vine cu un alimentator fancy.
In celalalt blister se afla cablul HDMI, lucru ce ma dezamageste partial, asta pentru ca as fi preferat totusi un cablu Displayport. Noroc ca vine monitorul cu doua iesiri HDMI.
Pana sa ajungem la monitor, ne mai lovim de cateva lucruri. Avem suportul ce este asemanator cu cel prezent pe modelele anterioare. Don’t fix what’s not broken, right? Talpa se insurubeaza pe suportul monitorului, iar monitorul efectiv se monteaza pe acesta pana auzi click si gata, monitorul este securizat in suport. Practic, montarea monitorului pe suport dureaza sub 30 de secunde, trebuie doar sa insurubezi talpa si sa pozitionezi monitorul pe prinderea suportului.
Nu in ultimul rand, in cutie mai gasim si un “panel” ce ajuta partial la mascarea firelor, dar si a output-ului video, dar si audio.
Suportul monitorului BenQ Mobiuz EX2710S ii permite tilt forward si backward, dar acesta poate fi ajustat si in plan vertical sus-jos. Insa din pacate acesta nu poate fi montat in plan vertical decat in cazul in care se utilizeaza un alt suport, asta pentru ca cel default e locked in cazul in care ai dori sa iti pui monitorul in portrait mode.
Utilizare
Monitorul l-am utilizat aproximativ 3 saptamani, zilnic, cu o medie de ~8 ore pe zi. Acesta a fost mai mult ca 2nd screen pe timp de zi, iar dupa programul de munca a trecut ca main screen pentru a vedea ce si cum poate in jocuri.
Lista de jocuri nu este este foarte lunga, fiind utilizat in titluri precum World of Warcraft, Valorant sau League of Legends. Dar de curiozitate l-am folosit si pe consola PlayStation 5.
Meniu, conectivitate si features
Monitorul poate fi customizat in intregime utilizand meniul acestuia. Aici se pot customiza setari precum FreeSync, switch output video, preset-uri vizuale si multe altele.
BenQ Mobiuz EX2710S vine cu 10 preset-uri de culori, iar acestea sunt: HDR, Game HDRi, Cinema HDRi, FPS, RPG, Racing game, Custom, sRGB, M-Book si ePaper. Dupa caz, in “interiorul” acestor preset-uri utilizatorul poate modifica setari precum black equalizer, color vibrance, contrast, sharpness, gamma, blur reduction si altele.
Pe partea dorsala a monitorului se gaseste alimentarea, output-ul video, dar si cel audio. Acesta are doua port-uri HDMI 2.0, dar si un port Displayport 1.2. Putin la mai stanga se afla si doua butoane. Cel de jos are clasica functie de on/off, iar al 2-lea este un joystick cu functie multipla pentru navigarea meniului.
Tot din meniu se manageriaza si zona audio, indiferent ca vorbim de jack-ul de output prezent pe partea dorsala, sau de cele doua difuzoare de 2.5W incorporate in monitor. Difuzoarele se aud chiar decent, oarecum asemanatoare cu cele prezente pe un laptop mainsteam cu ceva aere spre high end. Insa nu prea au vlaga. Par utile doar in cazul in care monitorul se afla intr-o camera mica si utilizatorul vrea sa vizualizeze/asculte ceva si ii e lene sa-si puna perechea de casti pe cap.
Imagine & experienta in jocuri
Monitorul l-am utilizat in trei situatii individuale: work environment & browsing, gaming multiplayer pe PC si gaming singleplayer pe PlayStation 5.
In work environment & browsing monitorul este comod, insa datorita rezolutiei nu iese neaparat in evidenta. Asta pentru ca na, browsing-ul este mult mai comod in rezolutie 1440P.
In jocuri multiplayer cu scene bright (Valorant, World of Warcraft), monitorul se vede impecabil. Evident BenQ Mobiuz EX2710S iese in evidenta in titluri fast paced, unde refresh rate-ul chiar iese la rampa. Drept urmare in Valorant s-a dovedit a fi cel mai utila situatie in care as fi putut utiliza monitorul.
Dar l-am incercat si pe un PlayStation 5, mai mult de curiozitate. Si da, a mers fara probleme, fiind compatibil la 120 Hz cu aceasta platforma. Si aici m-am semi indragostit de monitor, asta pentru ca in God of War Ragnarok, dar si in Horizon Forbidden West ies in evidenta culorile superbe redate de catre un panel IPS.
In mare, monitorul se vede superb, n-am experimentat deloc ghosting desi in trecut m-am mai lovit de monitoare similare in care am avut parte de acest “feature”, dar nu in ultimul rand faptul ca il pot utiliza aproape la “maxim” pe PlayStation 5 m-a surprins placut. Practic m-a convins ca ar fi cazul sa renunt la monitorul meu vechi si sa-mi procur caut tot un monitor 1440P dar cu panel IPS.
Concluzie
BenQ Mobiuz EX2710S intra categoric in zona best buy pe portiunea sa de pret, asta pentru ca monitorul se comercializeaza in jurul sumei de 1200 lei. Sigur, mai sunt si alte variante la un buget cu ~50 euro mai mare, anume 1080p-uri budget de 240Hz sau 1440P cu panel VA.
Insa varianta celor de la BenQ consider ca este una superioara. Sigur, daca te orientezi catre cele doua variante expuse mai sus o sa ai o rezolutie mai mare sau refresh rate mai mare. Insa in cazul lui BenQ Mobiuz EX2710S beneficiaza de un panel mult mai bun, care in plus este si IPS.
Singurul repros pe care-l am asupra lui BenQ Mobiuz EX2710S este ca nu ma ajuta pe partea de conectivitate. Nu ma refer la faptul ca are doua iesiri HDMI si una Displayport, asta pentru ca acele iesiri sunt suficiente. Poti lega monitorul la consola PlayStation 5 si la PC iar switch-ul sa-l faci instant. Fac referire la faptul ca nu beneficiaza si de un hub USB, lucru ce-l consider indispensabil pe un monitor de gaming, indiferent ca ma gandesc la unul high end sau ceva entry level.
Insa la nivel tehnic nu am ce sa-i reprosez lui BenQ Mobiuz EX2710S. Are un design slick, reda culorile mai mult decat acceptabil, beneficiaza de un panel rapid, pretul nu este deloc ridicat.