Ultima aventura in universul Blackwell de azi nu putea sa fie decat o placa video speciala, ceva mai aparte, astfel sta mot in bancul de probe fix ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5070 Ti 16GB OC Edition.
Arhitectura NVIDIA Blackwell constituie baza tehnologica a placii ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5070 Ti 16GB OC Edition, promitand cel putin in mod teoretic, marea cu sarea.
Arhitectura dezvoltata de NVIDIA aduce imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste capacitatea de procesare grafica si eficienta energetica, fiind proiectata pentru a excela in sarcinile grafice complexe si in aplicatiile bazate pe inteligenta artificiala.
In centrul arhitecturii Blackwell se afla a 5-a generatie de Tensor Cores, optimizate pentru a maximiza performantele AI prin operatii FP4 si suport DLSS 4. Optimizarea de care am pomenit aduce o crestere semnificativa a eficientei in sarcinile de deep learning, esentiale pentru tehnologii precum DLSS 4, care utilizeaza inteligenta artificiala pentru a imbunatati calitatea imaginii si performanta in jocuri.
Noile streaming multiprocessors din arhitectura Blackwell sunt proiectati special pentru a eficientiza rularea shaderelor neuronale, o tehnica inovatoare care utilizeaza retele neuronale pentru a crea efecte vizuale complexe si realiste, imbunatatind substanțial realismul grafic.
A 4-a generatie de RT CoresCores permit gestionarea eficienta a Mega Geometry, referindu-se la scene 3D extrem de detaliate, cu un numar imens de poligoane, esentiale pentru Ray Tracing, astfel oferind o experienta vizuala mult mai imersiva si detaliata in jocurile si aplicatiile care utilizeaza aceasta tehnologie.
Sistemul de racire al placii ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5070 Ti 16GB OC Edition este unul dintre atuurile acestei implementari, avand rolul principal de a se asigura de livrarea performantelor termice, cat si a fiabilitatii pe termen lung. Cooling Mastery, un design termic avansat, include tehnologii precum ventilatoare Axial-tech, vented exoskeleton, phase-change GPU thermal pad si design MaxContact.
Ventilatoarele Axial-tech genereaza un flux de aer cu pana la 31% mai puternic comparativ cu ventilatoarele standard, imbunatatind semnificativ capacitatea de racire.
Vented exoskeleton, un design al carcasei cu multiple ventilatii, faciliteaza disiparea caldurii, contribuind la mentinerea unor temperaturi optime de functionare.
Phase-change GPU thermal pad utilizeaza un material termic performant care se adapteaza la forma GPU-ului, imbunatatind transferul termic si disiparea caldurii de la nucleul grafic, asigurand o racire eficienta si longevitatea placii.
Design-ul MaxContact, exclusiv GPU-urilor ASUS, extinde suprafata de contact a radiatorului cu GPU-ul cu 5%, comparativ cu design-urile traditionale, imbunatatind transferul termic cu pana la 2°C.
Durabilitatea si calitatea constructiei reprezinta una dintre prioritatiile seriei TUF Gaming, reflectandu-se si asupra placii video ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5070 Ti 16GB OC Edition. Durabilitatea premium este asigurata prin utilizarea componentelor military grade, incluzand bobine TUF si MOSFETs, cat si condensatorii TUF.
Bobilele TUF si MOSFETs-urile certificate conform standardelor militare, asigura o alimentare stabila si fiabila a GPU-ului, imbunatatind stabilitatea generala a acesteia, cat si a sistemului in sine.
Condensatori metalici TUF 5K, ofera o toleranta la temperatura cu 52% mai mare si o durata de viata de 2.5 ori mai mare comparativ cu condensatorii standard.
Un strat protector aplicat pe PCB protejeaza placa impotriva scurtcircuitelor cauzate de umiditate, praf sau alte particule.
Functia Dual BIOS ofera flexibilitate utilizatorilor, permitand selectarea intre modurile Quiet si Performance, adaptand placa la preferintele individuale, cat si la scenariile de utilizare.
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5070 Ti 16GB OC Edition este compatibila cu aplicatia ASUS GPU Tweak III, care este un software pentru tuning-ul placii video, permitand utilizatorilor sa monitorizeze si sa ajusteze frecventele, tensiunile si curba de functionare a ventilatoarelor, optimizand performanta si consumul energetic.
MuseTree este o aplicatie inovatoare care integreaza AI magic, oferind functionalitati creative si experimentale bazate pe inteligenta artificiala.
Tehnologia AURA SYNC permite sincronizarea iluminarii ARGB a placii video cu alte componente si periferice compatibile, creand efecte de iluminare sincronizate si personalizate la nivelul intregului ecosistem ASUS.
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5070 Ti 16GB OC Edition atinge o frecventa in OC mode de 2610MHz si de 2588MHz in boost. Aceasta are o 16GB GDDR7 cu o viteza de 28 Gbps, un bus 256-bit, dar si 8960 CUDA Cores.
Placa de la ASUS are cinci output-uri video, dintre care doua sunt HDMI 2.1b si trei DisplayPort 2.1b.
Testare
Platforma test
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza Z790 AORUS PRO X
- Procesor Intel Core i7 14700K
- Cooler AORUS Waterforce X II 360
- RAM Kingston Fury Renegade RGB 32GB 8000 MT/s CL 38
- Stocare AORUS Gen5 14000 SSD 4TB
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- Monitor AORUS FO32U2
- OS Windows 11 Pro
Jocuri si aplicatii utilizate
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga, ci oarecum de dimensiune medie. Am incercat sa fac un mix intre jocuri cu o comunitate mare, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat aproape cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume la Rainbow Six Siege si Rainbow Six Extraction. Mai exact, pentru ca este titlu multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume 1920×1080, 2560×1440 si 3840×2160.
- A Total War Saga Troy – Ultra preset
- Assassin’s Creed Mirage – Ultra High preset
- Assassin’s Creed Valhalla – Ultra High preset
- Avatar: Frontiers of Pandora – Ultra preset
- Black Myth: Wukong – Cinematic preset
- Borderlands 3 – Badass preset
- Counter-Strike 2 – Very high preset
- Cyberpunk 2077 – High preset
- Far Cry 6 – Ultra preset
- Horizon Zero Dawn – Ultimate preset
- Marvel’s Guardians of the Galaxy – Ultra preset
- Metro Exodus Enhanced – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off, Reflections Hybrid
- Rainbow Six Extraction – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Rainbow Six Siege – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Red Dead Redemption 2 – Ultra preset
- Returnal – Epic preset
- Shadow of the Tomb Raider – Highest preset
- Strange Brigade – Ultra preset, Async Compute
- The Callisto Protocol – High preset
- The Talos Principle 2 – Ultra preset
- Total War: WARHAMMER III – Ultra preset
- Watch Dogs Legion – Ultra preset
- World War Z – Ultra preset
3DMark
Time Spy
Time Spy Extreme
Fire Strike
Fire Strike Ultra
Speed Way
Port Royal
Steel Nomad
Steel Nomad Light
Jocuri
A Total War Saga Troy
Assassin’s Creed Mirage
Assassin’s Creed Valhalla
Avatar: Frontiers of Pandora
Black Myth: Wukong
Borderlands 3
Counter-Strike 2
Cyberpunk 2077
Far Cry 6
Horizon Zero Dawn
Marvel’s Guardians of the Galaxy
Metro Exodus Enhanced
Rainbow Six Extraction
Rainbow Six Siege
Red Dead Redemption 2
Returnal
Shadow of the Tomb Raider
Strange Brigade
The Callisto Protocol
The Talos Principle 2
Total War: WARHAMMER III
Watch Dogs Legion
World War Z
Average
DLSS 4
Am testat performanta placii si am obtinut ceva rezultate interesante cand vine vorba de NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti, atat in jocuri, cat si in benchamkuri sintetice. Totusi, un aspect pe care vreau sa-l abordez este DLSS 4, macar in treacat, asta pentru ca in mare parte este “feature-ul” vedeta al arhitecturii Blackwell de la NVIDIA.
DLSS 4, disponibil exclusiv pe placile video GeForce RTX din Seria 50, introduce Multi Frame Generation, care genereaza cadre noi, intercalate intre cele deja randate, folosind un model AI avansat si un accelerator pentru fluxul optic.
Spre deosebire de DLSS 3, care adauga doar un cadru suplimentar, DLSS 4 poate crea pana la trei cadre noi pentru fiecare cadru generat prin metoda traditionala. Acest lucru se traduce printr-o crestere semnificativa a FPS-urilor, de pana la 8 ori mai mult comparativ cu randarea conventionala, fara a afecta calitatea imaginii, si face posibila o experienta de gaming aparte, chiar si in 4K.
Modelul AI pentru generarea de cadre este acum cu 40% mai rapid, foloseste cu 30% mai putin VRAM si functioneaza intr-un singur pas pentru a genera mai multe cadre.
DLSS 4 este compatibil cu jocurile deja existente, iar prin aplicatia NVIDIA, utilizatorii vor putea activa aceste imbunatatiri in jocurile care le accepta. Peste 75 de titluri vor beneficia de Multi Frame Generation in momentul lansarii placilor GeForce RTX 50, inclusiv jocuri populare ca Alan Wake 2, Cyberpunk 2077 si Star Wars Outlaws.
Jocurile care utilizeaza deja Frame Generation pe placile GeForce RTX 40 vor vedea o imbunatatire a performantei pe placile GeForce RTX 50, cu o utilizare mai eficienta a VRAM-ului. De asemenea, utilizatorii de placi mai vechi NVIDIA GeForce RTX vor beneficia de imbunatatiri semnificative, in special datorita noului model AI pentru Ray Reconstruction, Super Resolution si DLAA, care sunt disponibile deja in peste 50 de jocuri.
Acum, sa trecem la benchmark-uri. Mai jos, aveti jocurile testate rulate nativ, cu presetul cel mai solicitant activat si cu Ray Tracing activ. De asemenea, veti gasi si cifrele cu DLSS 4 activat.
Consum
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5070 Ti 16GB OC Edition este o placa video blanda din punct de vedere al consumului, atingand pragul maxim de 311W., fiind cu un consum chiar mai mic decat ASUS ProArt GeForce RTX 4080 OC Edition 16GB.
Temperaturi
Implementarea de 3.125 slots isi spune cuvantul, ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5070 Ti 16GB OC Edition avand un peak termic de doar 64 °C, similar cu ASUS ROG Strix GeForce RTX 4080 16GB.
Concluzie
Nu este un secret ca ASUS nu da rasol cand vine vorba de produsule TUF, iar daca mai era nevoie de vreo dovada, ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5070 Ti 16GB OC Edition este aici sa demonstreze asta.
Implementarea TUF impresioneaza in mod placut, atat din punct de vedere al performantei, dar si a racirii.
Acum stiu ca pare ca ma ascund dupa deget cand vine vorba de stocuri si preturi si necaracteristic mie, nu incep cu texte de edgelord si sa improsc cu noroi in stanga si-n dreapta. Nu este o situatie tocmai placuta pentru utilizatorul de rand, care astepta cu nerabdare arhitectura Blackwell in speranta unui posibil upgrade grafic al PC-ului din dotare. Sper doar ca problema cu disponibilitatea, dar in special cea a preturilor de comercializare sa se rezolve cat mai curand, asta pentru a nu repeta iar o noua “criza” cum a fost pe vremea celor doua mineriade crypto.