Asus in ultimii ani au ceva lansari interesante. Sigur, nu e ca si cum pana acum era un producator de periferice care era in urma rau cu cerintele curente din piata, dar totusi nu dadeau nici tonul la distractie.
Erau oarecum la curent cu ce se intampla in piata, doar ca lasau impresia ca vor sa multumeasca mai mult utilizatorii care-s comozi si care agreaza cu adevarat intreg ecosistemul Asus.
Ei bine, iata Asus ROG Strix Flare II Animate este un produs care corespunde cu adevarat acestor termeni moderni.
Exceptand display-ul LED Anime Matrix, tastatura are constructie solida, vine dotata cu keycaps doubleshot PBT, port USB passthrough, dar cel mai important este faptul ca iti poti schimba switch-urile.
Da, ati citit corect, iti poti schimba switch-urile dupa bunul plac de pe o tastatura Asus ROG. Si culmea e ca, alti producatori de periferice la fel de mari precum cei de la Asus pana in clipa de fata nu au in catalog astfel de produse.
Constructie si utilizare
In sfarsit vedem si noi un producator de top ca implementeaza sistemul de swappable switches. Ce inseamna asta mai exact? Utilizatorul isi poate schimba switch-urile dupa bunul plac. De exemplu, daca ai switch-uri Cherry MX RGB pe tastatura, poti sa-ti pui dupa bunul plac switch-uri brown sau blue.
Un alt avantaj este ca in cazul in care iti moare un switch, il poti schimba singur, fara sa mai fugi cu tastatura in garantie. Sunt sigur ca nu putini sunteti carora le-a murit in anii trecuti unul sau mai multe switch-uri pe tastatura si in cel mai fericit caz, acel produs era in garantie si ar fi fost inlocuit cu unul nou, asta pentru ca switch-ul in mod normal este lipit pe PCB. Dar exista si cazuri nefericite in care nu aveai garantie si automat erai nevoit sa-ti cumperi alta tastatura.
Inlocuirea se face extrem de facil utilizand ustensilele din pachet, anume keycap puller si switch puller. Apoi utilizatorul trebuie sa puna pe PCB noul switch si aici se incheie actiunea de inlocuire a unui switch. Ma rog, rinse and repeat, pentru ca ai ceva switch-uri de inlocuit daca tot te apuci. Doar deh, ti-ai cumparat tastatura fullform.
Desi faptul ca poti schimba switch-urile este caracteristica de top a acestei tastaturi, Asus promoveaza intenst faptul ca este dotat cu display LED AniMe Matrix. Este un feature interesant, dar cam atat, datorita customizarii limitate a acestei zone.
Asta pentru ca din pacate libraria destinata zonei Anime Matrix este momentan saracacioasa. Sigur, aparent se mai fac update-uri ocazional si mai apar niste efecte, trebuie doar sa le observi in timp util si sa le downloadezi. Momentan gasesti disponibil pentru display-ul LED AniMe Matrix doar inimioare, fantome de Halloween, logo Republic of Gamers si inca cateva caractere/animatii.
Un lucru ce-mi place este faptul ca Asus au bagat adaugat pe partea superioara un port USB passthrough. Desi ignorat si omis pe multe tastaturi de gaming, acest port poate fi extrem de util in multe instante. De exemplu iti poti pune dongle-ul de la mouse-ul wireless, iti poti incarca telefonul la indemana, poti conecta un HDD extern sau de ce nu, un card reader. Sunt multe posibilitati, acum depinde si de nevoile fiecarui utilizator.
Asus ROG Strix Flare II Animate vine si cu un un wristpad extrem de comod. Problema lui este ca acesta nu este magnetic, deci risti ca wristpadul sa ramana pe loc in cazul in care plimbi tastatura pe birou. E drept, astfel de cazuri sunt rare, pentru ca e totusi o tastatura fullform, in cel mai bun caz ii schimbi usor pozitia.
Pe langa ca mi-as fi dorit ca acest wristpad sa fi fost metalic, mi-as si dorit si prezenta unui conector in care iluminarea sa treaca mai departe si catre acest accesoriu, precum cel prezent de pe Razer Huntsman Analog. Din pacate iluminarea de pe Asus ROG Strix Flare II Animate este passthrough din banda RGB prezenta pe partea inferioara si din pacate acest lucru taie din feng shui-ul tastaturii.
Suprafata metalica ii ofera un aer premium si de calitate lui Asus ROG Strix Flare II Animate. Problema cu aceasta suprafata este ca raman amprente destul de usor pe ea, dar iese in evidenta si praful depus pe ea. Insa exista un lucru pozitiv, faptul ca se curata relativ usor.
Asus ROG Strix Flare II Animate beneficiaza de un design absolut superb. Suprafata metalica impreuna cu iluminarea RGB ii ofera un aer aparte, impresie pe care nu ti-o lasa chiar orice tastatura. Iluminarea RGB iese la suprafata atat de sub switch-uri, cat si din banda RGB pozitionata pe partea inferioara.
Printre altele, Asus ROG Strix Flare II Animate vine dotata cu keycap-uri ROG PBT doubleshot de culoare neagra. Sample-ul de fata are in dotare switch-uri ROG NX Red, insa Asus mai au disponibile modele si cu alte trei modele de switch-uri: Cherry MX Red, Cherry MX Brown sau Cherry MX Blue.
Software
Produsele Asus beneficiaza de unul din cele mai complexe si complete ecosisteme prezente pe piata. Prin aplicatia Asus Crate poti configura/customiza laptopuri, iluminari de pe placi de baza, seta diverse la periferice precum mousi, tastaturi, casti si multe altele. Printre multe altele poti chiar face update la driverele placii de baza/periferice sau poti descarca ultimul BIOS al placii de baza.
In Asus Crate ii poti seta lui Asus ROG Strix Flare II Animate lucruri precum macro-uri, iluminare, modificare polling rate si customizarea zonei Anime Matrix.
Verdict
Asus ROG Strix Flare II Animate este o tastatura care arata bine, este utila si comoda, dar are si caracteristici de top.
Sigur, toate aceste implementari costa, vazand si pretul tastaturii. Asta pentru ca Asus ROG Strix Flare II Animate momentan nu o gasesti sub 1200 lei in retailul romanesc, pret care este totusi cam mare. Asta daca esti norocos si o gasesti in stoc.
Feature-ul Anime Matrix este interesant, dar nu atat de interesant cat sa merite implementarea lui pe o tastatura. Pe laptop cum a fost exclusiv pana acum, poate fi usor interesant. Dar pe tastaturi, cel putin cu implementarea actuala, poate fi de evitat, mai ales ca astfel produsul ar fi fost o idee mai ieftin.
Sigur, acum trebuie sa ii intelegem si pe cei de la Asus intentia lor a fost sa faca ceva nou. Ca astfel le-ar fi fost usor sa puna un display OLED de 2 x 4 cm in care utilizatorul si-ar fi putut afisa de exemplu temperatura procesorului sau a altei componente din carcasa. Insa am mai vazut astfel de implementari, nimic interesant.