Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/getgeek/public_html/wp-content/themes/goodlife-wp/inc/framework/thb-lazyload.php on line 35
Dupa un puhoi de placi video ce urmeaza de fel? Da, alte placi video, dar cum vreau sa iau o pauza mentala de la a testa atrocitatile celor de la NVIDIA si sa-mi descretesc creierul de la problemele cu driverii celor de la AMD, am zis sa iau o gura de aer si sa bibilesc un monitor, anume AOC AGON PRO AG456UCZD.
Monitoare OLED mi-au tot trecut pragul in ultima perioada, modelul celor de la AOC nefiind nici primul, dar nici ultimul. Totusi, privind specsheet-ul, produsul pare promitator. Daca e asa sau nu, urmeaza sa aflam.
Specificatii
Denumire produs | AOC AGON PRO AG456UCZD |
Dimensiune display | 44.5" |
Aspect ratio | 21:9 |
Rezolutie nativa | 3440 x 1440 |
Refresh rate | 240 Hz |
Timp raspuns | 0.03 GTG |
Luminozitate | 1000 cd/m² |
Conexiuni disponibile | - 2x HDMI 2.0 - 1x DisplayPort 1.4 - 1x USB Type-C /w DP Alt & PD 90W - Jack 3.5 mm - USB-B passthrough - 4x USB 3.2 Gen 1 (hub USB) |
Prindere vesa | 100 x 100 |
Difuzoare | 2x 8W |
Accesorii incluse | - Cablu HDMI - Cablu DisplayPort - Cablu USB-B - Cablu USB Type-C - telecomanda - adaptor prindere VESA |
Altele | - Bluelight Reducer - Flicker-Free - AdaptiveSync - HDR10 |
Pret vanzare | ~5000 lei |
Galerie foto
OLED, OLED si iar OLED
Designul monitorului de gaming AOC AGON PRO AG456UCZD este specific gamei AGON de la AOC, avand un suflu premium, dar nu uita totusi ca este un produs din segmentul gaming si are anumite insertii in design sa ne aduca aminte de acest lucru. Bezel-ul subtire isi aduce si el aportul la acest aspect modern cu ifose de premium.
Suportul metalic inclus in pachet permite o gama larga de ajustari, oferind utilizatorului posibilitatea de a optimiza pozitia ecranului pentru un confort sporit, fie in sesiuni de gaming, sau fie daca monitorul este utilizat intr-un mediu profesionist.
Acesta poate fi ajustat pe inaltime de 100mm, inclinarea intre -3 si +13 grade si muta stanga – dreapta +/- 15 grade.
Baza suportului este solida si oarecum stabila, talpa avand si piciorusele antiderapante pentru a asigura o aderenta imbunatatita pe suprafetele de lucru, prevenind deplasarea accidentala a monitorului chiar si in cazul vibratiilor sau miscarilor neasteptate ale biroului.
Dar suportul in sine este unul mediocru in cel mai bun caz. Chiar daca permite o ajustare oarecum decenta, talpa este prea mare si mananca prea mult spatiu pe suprafata de lucru. Dar culmea e ca nu asta este cea mai mare problema. Problema e ca monitorul se “balbaie” cand este montat pe suportul cu care este livrat, acesta tremurand la fiecare atingere sau vibratie/interactiune mai puternica a utilizatorului cu biroul.
In partea dorsala, suportul are un “bat” retractabil pe care utilizatorul il poate folosi sa-si odihneasca perechea de casti, dar are si o clema de prindere a cablurilor. Clema din pacate nu este una foarte mare si poate tine in frau 2-3 cabluri groase, precum alimentarea, HDMI-ul si DisplayPort. De asemenea, langa clema nu se afla un orificiu passthrough pentru cabluri, acestea efectiv stau in lateralul suportului.
Insa problema suprafetei, dar mai ales cea a “tremuratului” se poate rezolva cu o suma de bani extra, pentru ca monitorul AOC AGON PRO AG456UCZD are pe spate prindere VESA 100 x 100. Doar ca monitorul de la AOC cantareste ~11.5 kg, asadar trebuie procurat un suport teapan, care are un pret de pornire undeva in jurul sumei de 600 lei.
Dar ar fi cazul sa trec si la implementari reusite ale monitorului de la AOC, asa ca o sa incep cu hub USB, care este prezent pe laterala stanga am monitorului AOC AGON PRO AG456UCZD. Acesta beneficiaza de patru porturi USB 3.2 Gen 1 Type A, doar ca accesul nu este foarte facil la el, astfel ar trebui sa-ti conectezi periferice pe care nu trebuie sa le plimbi prea des, precum mouse-ul, tastatura sau un charger Qi.
Exista si o parte pozitiva in a conecta periferice precum mouse-ul si tastatura din dotare la hub-ul USB al monitorului AOC AGON PRO AG456UCZD, datorita integrarii KVM-ulu. Prin integrarea KVM-ului, utilizatorul poate folosi acelasi kit de periferice pe doua device-uri distincte, precum un PC si un laptop sau chiar un PC si o consola. Comutatorul KVM-ului este intuitiv si este relativ rapid, trecerea intre platforme facandu-se printr-o simpla apasare de buton.
Daca am pomenit capitolul de conexiuni, trebuie sa aduc in discutie si backpanel-ul monitorului AOC AGON PRO AG456UCZD. Aici gasim un port USB Type-C care ofera suport DisplayPort Alternate Mode, cat si Power Delivery de pana la 90W, unde utilizatorii pot conecta si incarca device-uri precum tablete, telefoane, laptop-uri sau chiar console portabile de gaming precum ROG Ally X de la ASUS sau Steam Deck.
Langa portul USB Type-C de care am amintit se afla o iesire analogica jack 3.5 mm destinata solutiei audio, unde utilizatorul poate conecta o solutie stereo precum un sistem 2.0/2.1 sau o pereche de casti. Langa avem un port USB-B, de unde isi trage seva hub-ul USB de care am amintit odinioara.
Pe langa port-ul USB Type-C, mai gasim trei input-uri video, anume doua porturi HDMI 2.0 si un DisplayPort 1.4. La portul DisplayPort 1.4 utilizatorul beneficiaza de intreaga “putere” a monitorului, avand suport pentru refresh rate-ul de 240Hz la rezolutia nativa.
Din pacate, fiind doar doua banele porturi HDMI 2.0, acestea sunt limitate la un refresh rate de 100Hz cand ruleaza rezolutia nativa de 3440 x 1440. Aceasta limitare poate fi un minus imens pentru mare parte a utilizatorilor. De pilda eu de fel conectez la un monitor doua device-uri, un PC si un laptop. Evident, PC-ul il conectez prin intermediul DisplayPort, iar laptop-ul, desi are port HDMI 2.1, sunt fortat sa-l utilizez prin portul HDMI 2.0 al monitorului, deci sunt limitat la un refresh rate de 100 Hz, fata de 240 Hz cat poate monitorul prin intermediul portului DisplayPort.
Meniul OSD-ului nu a suferit modificari, fiind identic cu cel prezent pe alte monitoare din gama AGON. OSD-ul poate fi accesat prin telecomanda inclusa in pachet, dar si prin intermediul joystick-ului amplasat in spatele monitorului, inclinat spre latura dreapta.
La fel ca hub-ul USB, joystick-ul nu este foarte accesibil, incomodand accesul atat amplasarea sa, cat si dimensiunea si curbura display-ului. Telecomanda ar fi avut rolul sa iti usureze existenta si accesul in OSD, dar face asta doar pe alocuri. Aceasta functioneaza doar in anumite pozitii, de fel cand aceasta este pozitionata sub logo-ul frontal. In laterale si de la distanta, telecomanda nu este foarte responsive.
Desi are un meniu oarecum invechi, OSD-ul este util si ticsit cu functii esentiale. Utilizatorul are acces la diverse preset-uri, configurarea input-ului video si a porturilor USB, switch-ul KVM-ului si multe altele.
Monitorul include si functii avansate de protectie a panel-ului OLED, concepute pentru a minimiza riscul de burn-in si pentru a prelungi durata de viata a panel-ului. Printre acestea se afla functii precum pixel orbiting, logo detection si pixel refresh, intalnite pe toate monitoarele AGON Pro care-s dotate cu un astfel de panel.
Monitorul AOC AGON PRO AG456UCZD integreaza doua difuzoare de 8W, care in teorie ar putea fi utile. In realitate, calitatea audio redata de acestea este mediocra in cel mai bun caz. Insa nu fac haz de necaz, fiind totusi vorba de un monitor de gaming, focusul fiind pe alte implementari. Asadar ma bucur de existenta lor si atat.
Monitorul de gaming AOC AGON PRO AG456UCZD are un panel OLED de 44.5″, fiind capabil de un refresh rate de 240 Hz, cu o rezolutie nativa de 3440×1440 si capabil de un timp de raspuns de 0.03 GtG.
Fiind vorba de un panel OLED, atat contrastului acestuia, dar mai ales culorile redate sunt impresionante, in special in jocuri. Desi nu m-as fi asteptat, panel-ul iese si mai mult in evidenta cu pornirea HDR-ului.
Display-ul este compatibil atat cu Freesync, cat si cu G-Sync, astfel utilizatorul poate scapa de screen tearing in jocurile preferate indiferent de ce GPU are in propria ograda.
Si spuneam ca acesta straluceste in special in gaming, pentru ca intr-un work environment acesta nu m-a impresionat cu adevarat. Cu editorul de text sau cu Lightroom-ul in fata, iese in evidenta PPI-ul mic, iar aceasta densintate a pixelilor poate fi enervanta in astfel de medii.
Monitorul AOC AGON PRO AG456UCZD are o curbura pronuntata a display-ului de 800R, ce poate fi utila pe suprafete de lucru ceva mai mici, dar o astfel de curbura poate duce la un disconfort vizual, mai ales daca utilizatorul este amplasat prea aproape de display.
Concluzie
Pacat. Nu-mi vine in minte altfel cum as putea incepe acest final de material. Pe hartie, AOC AGON PRO AG456UCZD pare un monitor fabulos. Din pacate, realitatea este cu totul alta.
Panel-ul este unul ok, dar densitatea pixelilor ma oripileaza pe alocuri, mai exact cand vreau sa scriu un articol sau imi propun sa editez o imagine RAW in Lightroom.
Insa suportul este cel mai mare minus al monitorului. Talpa ocupa prea mult spatiu pe birou, nu are orificiu prin care iti poti baga cablurile, iar clema din spate poate tine doar cateva cabluri, vreo doua input-uri video si o alimentare. Hai, poate tine in frau maxim patru, sa tragi si cablul USB Type-C care este subtire. Dar cel mai mare minus al suportului este stabilitatea pe care o ofera monitorului, care este una foarte proasta. Nu, monitorul nu cade din picioare, dar acesta efectiv danseaza in suport la fiecare miscare o idee mai agresiva a mouse-ului sau atingerea biroului.
Curbura monitorului mi se pare prea agresiva. Cea de 800R prezenta pe monitorul AOC AGON PRO AG456UCZD poate fi placuta de anumiti utilizatori, dar pe mine m-a incurcat mai mult, mai ales cand foloseam functia PbP si nu imi dadeam seama pe alocuri daca o poza este dreapta sau ba.
Alt minus ar fi si implementarea celor doua porturi HDMI 2.0. De ce? De ce faci asta AOC? Ar fi costat probabil 1-2 USD in plus un port HDMI 2.1. De ce scoti un monitor UWQHD cu refresh rate de 240 Hz si fortezi utilizatorul sa poata folosi monitorul la adevarata sa putere doar prin intermediul DisplayPort-ului?
OSD-ul este invechit deja si cred ca ar trebui un revamp al interfetei. Si zic doar al UI-ului pentru ca, cel putin momentan, OSD-ul ofera o varietate buna la capitolul configurare.
Ok, am fost cam acru pana acum, as vrea sa-mi descretesc fruntea si sa spun si lucruri pozitive despre monitor. Sunt? Da, sunt cateva.
Hub-ul USB este foarte util, chiar daca este prost amplasat, la fel ca joystick-ul de altfel. In hub-ul USB iti poti conecta mouse-ul si tastatura, iar extra, poti beneficia si de KVM daca conectezi monitorul la doua device-uri.
Design-ul monitorului AOC AGON PRO AG456UCZD este unul placut, integrandu-se excelent atat in setup-uri de gaming, cat si in medii profesionale.
Dar ma repet, pacat. AOC AGON PRO AG456UCZD promitea marea cu sarea, si a livrat doar solnita goala si nisip pe talpi. Din pacate nici pretul de ~5000 lei nu-l ajuta. Exista ceva monitoare mai interesante cu panel OLED la pretul acesta, e drept, nu pe aspect ratio 21:9. Doar ca sa dai ~1000 Euro pe un monitor cu ceva hibe, dar mai ales cu HDMI 2.0 pe un panel UWQHD e putin hilar.