Este o moda de ceva timp printre producatorii de monitoare de gaming sa puna deoparte, cel putin partial, mult utilizatele panel-uri IPS, TN sau VA si sa faca un focus mare pe cele cu panel OLED/QD-OLED, iar AOC pare sa inceapa partial sa faca si ei acest lucru, scotand la inaintare model AGON PRO AG276QZD.
Bine, in ultimul timp daca ma uit mai bine pe catalogul acestor producatori, vad ca pana si panel-ul miniLED este marginalizat spre scos complet din uz, desi odinioara toti incercau sa defileze cu el.
Ei bine, azi ma vad fortat sa-mi pun iar casca pe cap, sa-mi scot mouse-ul de la incarcat si sa incep sa ma joc, pentru ca AGON PRO AG276QZD pare un monitor interesant, cel putin din prisma specificatiilor care-s insirate pe cutie si pe spec sheet-ul online.
Nu, nu o sa ma joc tetris pe el, desi mi-as dori acest lucru, ci o sa ma impusc cu eternii mei rivali internauiti din Counter-Strike 2. Dar o sa editez si niste poze, o sa redactez anumite materiale de pe el, inclusiv acesta si nu in ultimul rand, o sa ma uit la meme-uri. Foarte multe meme-uri.
Specificatii
Denumire | AGON PRO AG276QZD |
Diagonala | 26.5" |
Aspect Ratio | 16:9 |
Tip panel | OLED |
Rezolutie | 2560 x 1440 |
Refresh rate | 240 Hz |
Timp raspuns | 0.03 ms GTG |
Luminozitate | 1000 cd/m2 |
Contrast | dynamic 80.000.000:1 |
Conexiuni | - 2x HDMI 2.0 - 2x DisplayPort 1.4 - 1x USB B Upstream - 2x USB A 3.1 Gen 1 - 1x Jack 3.5 mm |
Prindere VESA | 100 x 100 |
Altele | - HDR 10 - G-SYNC Compatible - PbP - Low Blue Light - Difuzoare 2x 5W - G-menu |
Pret vanzare | ~3000 RON |
Cu si despre AGON PRO AG276QZD
Din punct de vedere vizual, monitorul AGON PRO AG276QZD pare a fi un model de gaming inclinat spre segmentul premium.
Display-ul are toate cele patru bezel-uri extrem de subtiri, ceea ce ii confera un aspect elegant, chiar daca vorbim despre un monitor de gaming. Astfel creeaza o experienta vizuala imbunatatita, dar mai ales OCD-ul nu te zgarie pe retina daca ai un monitor similar intr-un “ecosistem” multi monitor.
Monitorul AGON PRO AG276QZD are un suport ergonomic, care ofera ajustari pentru confortul utilizatorului. Acesta permite inclinarea ecranului intre -4° si 21.5°, o ajustare in inaltime de pana la 13 cm, rotirea in lateral intre -30° si 30°, dar si pivotarea monitorului in ambele sensuri.
De asemenea, pentru utilizatorii care vor un confort sportit, spatiu salvat pe suprafata de lucru sau o customizare extra, se poate monta monitorul pe un brat 3rd party, asta pentru ca monitorul de la AOC are prindere standard VESA 100 x 100.
In ceea ce priveste constructia, monitorul AGON PRO AG276QZD pare a fi unul este solid, desi oleaca subtire, iar suportul are o talpa hexagonala din metal care ofera o stabilitate foarte buna.
Monitorul vine echipat cu iluminare RGB pe spate, denumita Light FX, care poate fi personalizata prin intermediul OSD-ului.
AGON PRO AG276QZD este dotat cu un panel OLED de 26.5″, avand o rezolutie nativa QHD, un timp de refresh de 0.03 ms GTG si cel mai important, un refresh rate de 240 Hz. Astfel, monitorul de la AOC pare a fi conceput pentru jucatorii competitivi de FPS-uri, fie ca e vorba de PUBG, CS2, VALORANT, Apex Legends sau alte titluri similare ce va mai jucati voi zilnic.
Monitorul AGON PRO AG276QZD este G-SYNC compatible, dar are si suport pentru FreeSync, care elimina fenomenul sacaitor de screen tearing si asigura o sincronizare intre refresh rate-ul monitorului si frame rate-ul redat de placa video.
Panel-ul OLED ofera un contrast mult imbunatatit versus clasicele IPS-uri, VA-uri sau TN-uri, chiar si versus celelalt verisor scump, anume miniLED-ul.
Panel-ul montat pe AGON PRO AG276QZD beneficiaza de o luminozitate de 1000 nits, ceea ce face ca acest monitor sa fie perfect pentru utilizarea in medii luminoase, fara a compromite vizibilitatea sau calitatea imaginii.
Chiar si in mod HDR, monitorul ofera o experienta de vizionare aparte, care imbunatateste dinamica imaginii si reda detalii clare atat in zonele luminoase, cat si in cele intunecate.
In ceea ce priveste specificatiile legate de culori, monitorul AGON PRO AG276QZD acopera 136.7% din spectrul sRGB si 98.5% din DCI-P3, ceea ce il face excelent nu doar pentru gaming, ci si pentru creatorii de continut care au nevoie de o acuratete ridicata a culorilor. Lightroom goes brrrr.
Monitorul are un OSD usor de navigat, care este dotat cu ceva functii si customizari pentru utilizator, dar poseda si o interfata placuta din punct de vedere vizual.
Acesta vine cu preset-uri pentru diferite genuri de jocuri, cum ar fi RTS, FPS sau Racing, dar si doua moduri personalizabile de catre utilizatori, Gamer 1 si Gamer 2. Aceste preset-uri permit ajustarea setarilor de imagine in functie de preferintele personale sau de cerintele specifice ale jocurilor rulate, asigurand astfel o experienta de gaming imbunatita.
La capitolul conectivitate, AGON PRO AG276QZD sta oarecum decent. Si spun asta pentru ca, desi are ceva porturi la dispozitie, AOC au decis sa “salveze” cativa dolari fix unde ma doare. Mai exact, au dotat monitorul cu doua porturi HDMI 2.0, astfel refresh rate-ul maxim care poate fi atins pe aceste porturi este de doar 144 Hz in rezolutia nativa a monitorului.
Dar ca sa mai salveze nitel situatia, s-a decis dotarea lui AGON PRO AG276QZD cu doua porturi DisplayPort 1.4, asta pentru a rula rezolutia 2560 x 1440 la un refresh rate de 240 Hz.
AGON PRO AG276QZD este compatibil cu consolele de jocuri de ultima generatie, cum ar fi PlayStation 5 si Xbox Series X/S. Monitorul poate afisa prin intermediul porturilor HDMI 2.0 la rezolutia nativa QHD, la un refresh rate de 120 Hz.
Monitorul vine dotat si cu un hub USB A, unde utilizatorii isi pot conecta parte din periferice, charger-ul wireless pentru telefon sau alte device-uri ce au folosesc o astfel de conexiune.
AGON PRO AG276QZD are si jack audio de 3.5 mm pentru casti, precum si doua difuzoare integrate de 5 W fiecare. Desi difuzoarele nu sunt foarte puternice, ele ofera o calitate oarecum decenta pentru o utilizare casual, cand vrei sa auzi o stire sau un mic video pe youtube, dar cam atat, de preferat sa nu asculti muzica, sa nu te uiti la filme sau sa nu te joci cu sunetul redat pe aceste difuzoare.
Concluzie
AGON PRO AG276QZD este un monitor de gaming excelent, care combina performantele impresionante ale unui panel OLED cu o serie de dotari extrem de utile precum un hub USB sau un brat bun, menite sa imbunatateasca experienta de joc a uitilizatorului.
Insa, desi intentia celor de la AOC era sa faca din AGON PRO AG276QZD giuvaerul de pe coroana, al mai cu stea in frunte monitor din gama lor, din pacate au dat ceva rateuri.
Desi se vede exceptional monitorul AGON PRO AG276QZD si se simte absolut superb in gaming, in editare foto sau chiar o navigare banala pe reddit, acesta are ceva probleme de functionalitate care nu ar fi trebuit sa fie prezente pe un monitor care vrea sa primeasca funda de high tier.
De pilda, am avut doua probleme de care m-am lovit in mod constant, chiar zilnic, cat timp am utilizat monitorul de la AOC. Prima, cand panelul isi lua dim out cand eram idle ca plecam de la birou, cand ma intorceam si incepeam sa reutilizez PC-ul, panelul ramanea intr-o coma inexplicabila, luminozitatea fiind scazuta chiar si dupa cateva zeci de secunde de utilizare si eram fortat sa ma plimb printre taburi si fereste cateva secunde spre zeci de secunde ca sa-si revina.
A 2-a, care-mi scotea peri albi, era in felul urmator. Cand eram tanar fecior si pe buzunarul parintilor, eu nu opream PC-urile, ci le lasam pornite 24/24, 7/7, doar stingeam monitorul si plecam in lume. Ei bine, de cand sunt un adult responsabil si pentru redactie trebuie sa achit si utilitatile pe langa chiria aferenta, seara cand plec spre casa opresc PC-urile si laptop-urile din camara, online fiind doar router-ul si NAS-ul. Dimineata cand ma intorc la birou, pornesc PC-ul, implicit si monitorul AGON PRO AG276QZD si timp de 20-30 minute dispar in neant ba sa-mi fac o cafea, ba sa ud o planta, ba sa intreb pe vecinul de palier daca a vazut meciul lui Dinamo de aseara, iar apoi ma intorc la PC. Ei bine, viata e oarecum roz, incep sa deschid mail-ul sa vad ce comunicate de presa am mai primit, sa verific in ce stadiu mai sunt colegii mei cu articolele ce se afla in pending, deci toata actiunea asta plus cea de dinainte are loc in maximum o ora. Din pacate pe tovarasul AGON PRO AG276QZD il apuca plansul, imi cere pixel refresh, bate din picioare ca e online de 4 ore (desi el e online de 1h) si vrea sa se odihneasca nitel.
Dar AOC au mai sfeclit-o la un capitol cand vine vorba AGON PRO AG276QZD. Nu, nu pretul, asta pentru ca are un pret acceptabil spre bun pentru un monitor QHD cu panel OLED. Rateul lor e ca au dotat monitorul cu HDMI 2.0, deci pe rezolutia nativa a monitorului poti beneficia de un maxim de 144 Hz, in timp ce refresh rate-ul de 240 Hz este utilizabil doar pe cele doua porturi DisplayPort 1.4.
Ca sa va fac un rezumat a rantului de mai sus, cei de la AOC au avut toate uneltele necesare ca sa faca din AGON PRO AG276QZD cu adevarat impunator, dar s-au impiedicat de pragul usii si acum noi stam sa adunam deranjul facuta de ei.