In era curenta primeaza cateva lucruri esentiale precum viteza si mobilitatea, astfel cu trecerea timpului SSD-urile au devenit din periferice ignorate sau nistate in produse aproape indisepensabile utilizatorilor
Da, am zis aproape, pentru ca nu chiar oricine are in camara un SSD extern, asta pentru ca abia in ultimii ani utilizatorii casnici de pe plaiul mioritic au inceput si ei sa isi doteze PC-urile din dotare cu SSD-uri NVMe, avand pana odinioara in ograda SSD-uri pe interfata SATA. Daca il aveau si pe ala.
Dar pentru unii utilizatori stocarea externa este una crucianala, ma refer la indivizii care nu stau locului sau care trebuie sa plimbe stocarea de la un dispozibiv la altul, indiferent ca vorbim de telefoane, camere foto, laptop-uri, NAS-uri, console de gaming, PC-uri si alte device-uri ce mai permit extinderea stocarii cu un device extern.
Da, ma regasesc si eu printre acesti indivizi, iar de cand am inceput sa utilizez astfel de stocari, viata mea a devenit oleaca mai roz. Nu, nu are legatura cu cutia produsului.
Doar ca pana recent, umblam cu HDD-uri externe. Da, isi faceau treaba, aveau stocare suficienta pe care se afla mai bine de jumatate din viata mea digitala, de la pubertate pana in prezent. Dar fiind HDD-uri, evident viteza era una infioratoare. Si-au facut treaba raposatele HDD-uri externe, dar ar fi cazul sa le pensionez si sa-l bag in seama pe nepotul lor, al mai fastet si mai chipes, anume tovarasul SSD extern.
Unul dintre cele mai impresionante produse de pe piata din acest segment este SSD-ul extern ADATA SE880. Acest model se remarca printr-un design compact si specificatii tehnice aparte. Dar hai sa nu-l laud pana nu-l nu intra in hora, hai sa vedem impreuna daca SSD-ul extern ADATA SE880 o sa-mi indulceasca existenta sau ba.
Specificatii
Denumire produs | ADATA SE880 |
Capacitati stocare disponibile | - 500GB - 1TB - 2TB - 4TB |
Interfata utilizata | USB 3.2 Gen2 x2 Type-C |
Viteza citire secventiala | Pana la 2000 MB/s |
Viteza scriere secventiala | Pana la 2000 MB/s |
Compatibilitate sistem operare | - Windows 8 / 8.1 / 10 / 11 - Mac OS X 10.6 sau mai nou - Linux Kernel 2.6 sau mai nou - Android 8.0 sau mai nou |
Culori disponibile | - Albastru - Titanium grey |
Accesorii incluse | - Cablu USB 3.2 Type-C - USB Type-C tata - Cablu USB 3.2 Type-C - USB A tata |
Galerie foto
Cu si despre ADATA SE880
ADATA SE880 este disponibil in patru variante de stocare: 500GB, 1TB, 2TB si 4TB. Modelul pe care mi-am pus falangele si trebuie sa-l stresez azi in teste este cel de 1TB, fiind in teorie o capacitate de stocare suficienta cat sa-mi mut si sa-mi stochez datele si fisierele esentiale. Practic ultmii 3-4 ani de existenta internauta.
Dimensiunile ale SSD-ului sunt ADATA SE880 de 64.8 x 35 x 12.25 mm, iar greutatea de doar 31 grame. Dimensiunea sa mica, cat si greutatea redusa fac din ADATA SE880 un device ideal pentru utilizatorii care sunt in continua miscare si prefera produse compacte.
Insa ce mi-a sarit in ochi cand vine vorba de designului SSD-ului extern ADATA SE880 este lipsa unui capac de protectie pentru portul USB 3.2 Gen2 x2 Type-C. Si spun asta pentru ca acest lucru ce s-ar putea dovedi problematic cu timpul, asta pentru ca se pot depozita particule de praf sau scame pe port-ul USB.
Un aspect important al SSD-ului extern ADATA SE880 este interfata utilizata, anume USB 3.2 Gen2 x2 Type-C, asta pentru ca aceasta este capabila sa ofere viteze de transfer de pana la 20Gbps. Ca sa traduc ce am zis in fraza anterioara, utilizand interfata USB 3.2 Gen2 x2 Type-C, SSD-ului extern ADATA SE880 este capabil sa transfere fisiere cu o viteza de pana la 2000 MB/s, ceea ce este considerabil mai rapid comparativ cu majoritatea SSD-urilor externe de pe piata care utilizeaza USB 3.2 Gen2. mai exact, viteza este dubla.
Insa pentru a beneficia de aceste viteze maxime, este necesar ca device-ul pe care-l utilizezi, indiferent ca este laptop, PC sau altceva, trebuie sa vina cu un astfel de port USB 3.2 Gen2 x2 Type-C, altfel daca este utilizat pe un banal Type-C 10Gbps sau USB 3.2 Gen2 vitezele de citire si scriere secventiala se injumatatesc.
SSD-ului extern ADATA SE880 este compatibil cu sisteme de operare precum Windows 8/8.1/10/11, Mac OS X 10.6 sau versiuni mai noi, Linux Kernel 2.6 sau versiuni mai noi, dar si Android 8.0 sau versiuni ce urmeaza a fi lansate. Deci da, acopera o plaja mare de OS-uri.
ADATA SE880 vine beneficiaza de o aplicatie interesanta, anume ADATA SSD Toolbox. Aceasta permite utilizatorilor sa efectueze operatiuni de securizare a datelor, backup sau chiar clonare a stocarilor din dotare.
Benchmark
Bun, am ajuns la partea mea favorita, unde ma simt cel mai comod, anume de a testa produse.
Metodologia de teste este cea clasica cand vine vorba de stocari, indiferent ca vorbim de cele interne sau externe, cum este cazul de azi.
Am rulat benchmark-uri precum CrystalDiskMark, ATTO Disk Benchmark, As SSD si Anvil’s Storage Utilities. De asemenea, am mutat si o arhiva de ~6GB de pe SSD-ul pe care se afla sistemul de operare al platformei de test pe SSD-ul extern ADATA SE880.
Platforma test
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza Z790 AORUS PRO X
- Procesor Intel Core i7 14700K
- Cooler AORUS Waterforce II 360
- Stocare Kingston Fury Renegade 2TB
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER AERO OC 16GB
- RAM Kingston Fury Renegade RGB 32GB 8000 MT/s CL 38
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- Sistem operare Windows 11 Pro
ATTO Disk Benchmark
As SSD
Anvil’s Storage Utilities
CrystalDiskMark
Copiere fisier SSD NVMe PCIe 4 -> ADATA SE880
Concluzie
SSD-ul ADATA SE880 arata bine. Nu doar din punct de vedere al constructiei sau design-ului, ci in special cand vine vorba de performanta oferita.
A zis in spec sheet ca este capabil de scriere si citire secventiala de aproximativ 2000 MB/s, asta a livrat, nu a stat la discutii.
Iar lipsa capacului poate fi un impediment pentru unii utilizatori, insa pentru mine nu, pentru ca stocarea o sa fie statornica, o voi aloca NAS-ului din redactie, unde o sa stocheze back-uri si nu numai.
Pretul pentru versiunea de ADATA SE880 1TB este de ~420 lei, fiind un pret onest pentru performanta redata, dar si mobilitatea pe care ti-o asigura.
Iar daca capacitatea de 1TB tie nu-ti este suficienta, nu dezerta. Dupa cum am zis si mai sus, ADATA SE880 este disponibil si in capacitati de 2TB si 4TB, acum doar tu decizi care ti se potriveste.