Sunt absolut sigur că mulți dintre voi v-ati aflat cel puțin odată în postura de a lua cu greu o decizie atunci când vine vorba de a achiziționa periferice pentru noul sau de ce nu, chiar și vechiul setup.
Sunt atât de multe opțiuni diferite, la prețuri diferite, încât de multe ori nici nu știi în ce direcție să mergi. Ce faci, te uiți la brandurile super populare, iei ceva similar cu ce ai văzut pe la prieteni, sau riști și încerci ceva care nu este mainstream?
Din experiența personală, la pomul lăudat (adică la brandurile mari) trebuie să mergi din start cu portofelul plin, chiar și pentru produsele ”accesibile” care se află în gama de jos sau cea mijlocie a respectivului brand.
La polul opus, există mărcile care chiar încearcă să livreze utilizatorilor săi produse la prețuri omenești, care oferă experiențe de utilizare bune, fără a fi nevoit să plătești ”taxa de popularitate”.
Pentru cei care se află în această situație, am pregătit un set de trei produse faine și accesibile de la Marvo: mouse, tastatură și o pereche de căști, pentru a echipa orice birou cu mai puțin de 500 lei, fără a simți că îți lipsește ceva. Bine, cu o singură excepție, dar despre asta puțin mai încolo.
Galerie foto
Tastatură wireless Marvo KG956W – lubrifiată și cu sunet interesant
Dincolo de numele ei complicat, această tastatură te va surprinde plăcut de la prima apăsare de buton, mai ales prin prisma faptului că are un preț de aproximativ 240 lei și oferă caracteristici și opțiuni similare cu una de 400-500 de lei sau chiar și mai mult.
Construită în totalitate din material plastic dur, Marvo KG956W lasă senzația unui produs robust construit cu simț de răspundere. Vă spun sincer, inițial am picat în capcana prejudecății, iar primul instinct a fost să strâmb din nas. Obișnuit cu expresia „prea bun ca să fie adevărat” am căzut în păcatul de a judeca o carte după copertă. Din fericire m-am înșelat și iată că se poate găsi pe piață un produs accesibil care să nu te facă să simți că ai cumpărat ceva scos dintr-o cutie prăfuită de sub tejghea.
După ce am scos-o din ambalaj, asemeni unui connoisseur în ale tastaturilor, am început să îmi plimb degetele peste taste. Efectul de „rattle” sau mai bine spus acel sunet scos de stabilizatoarele tastelor mari este minim spre inexistent. Toate butoanele stau bine fixate la locul lor.
De asemenea, o surpriză plăcută am avut-o în momentul în care am observat că switch-urile sunt bine lubrifiate, direct din fabrică, exact cum scrie pe cutie. Sunetul scos nu este nici pe departe apropiat de cel al unei tastaturi scumpe sau custom, însă este uniform și satisfăcător pe toată suprafața acesteia. Dacă bați cu degetul în baza tastaturii vei fi întâmpinat de un sunet plin, de asemenea uniform, fapt ce contribuie la profilul sonor al tastaturii.
Mai trebuie să vă spun că switch-urile sunt liniare și pot fi înlocuite ușor în cazul în care se defectează sau vrei să schimbi complet experiența tastării, totul datorită construcției de tip Hot Swap. Iluminarea RGB este de tip North Facing, iar culorile sunt vibrante. Poate luminozitatea putea fi puțin mai intensă, dar în contextul de față ar fi nedrept să comentez în plus.
Tastele, deși la prima vedere par neimpresionante, par a fi realizate din materialul popular PBT. Acest fapt se traduce prin rezistență ridicată la uzură, iar literele nu se vor șterge în timp. De asemenea, profilul tastaturii pare să fie OEM. Nu am siguranța acestor două informații întrucât pagina producătorului nu specifică aceste aspecte, însă asemănările cu alte produse care prezintă aceste caracteristici sunt foarte mari.
Pe partea de conectivitate fără fir, tastatura folosește atât o conexiune 2.4 GHz, cât și una Bluetooth ce suportă împerecherea simultană cu până la 3 dispozitive. Transferul de date și încărcarea bateriei interne (1200 mAh) se efectuează cu ajutorul unui conector USB-C poziționat în extrema stângă a carcasei.
Apreciez foarte mult faptul că acesta, deși îngropat, dispune de suficient spațiu de jur împrejurul său pentru a facilita utilizarea oricărui tip de cablu, chiar și a celor custom care au mufe mai groase.
Un ultim lucru mai am de menționat asupra acestei tastaturi: este compatibilă atât cu sistemele ce rulează Windows cât și cele care rulează macOS. Foarte tare!
Per total consider că această tastatură este o alegere potrivită pentru toți cei care își diresc un produs accesibil care să le ofere un grad rezonabil de personalizare, dar și satisfacție în timpul utilizării.
Mai este ceva. KG956W este ideală chiar și pentru curioșii care vor să guste hobby-ul de a meșterii o tastatura și de a învăța cum se personalizează una, dincolo de simpla schimbare a keycaps-urilor. Posibilitățile de experimentare sunt aproape nelimitate.
NOTĂ: cel mai probabil garanția se va pierde în momentul în care carcasa este deschisă, așa că mare grijă în cazul în care curiozitatea câștigă 😀
Mouse Marvo Fit Lite G1
„Îmi place că este colorat!” Nu sunt cuvintele mele, ci ale prietenei mele. Câteodată suntem orbiți de reclame și titluri pompoase, ca ulterior să omitem simplicitatea lucrurilor, fiind într-o continuă căutare frenetică pentru performanță.
De ce am spus aceste lucruri? În funcție de situație, uneori avem nevoie de un produs simplu, accesibil și de încredere, dar de foarte multe ori alegem opțiuni scumpe, adesea sub întrebarea „ce fac dacă am nevoie de mai mult?” Hmmmmm, am picat și eu de multe ori în acest păcat.
A fost nevoie de un mouse de 70 lei ca să îmi arate că nu trebuie să dai o căruță de bani pe un accesoriu care o bună parte din timp face un singur lucru: mută cursorul pe ecran și selectează diferite elemente grafice.
Marvo Fit Lite G1 este un mouse pe cablu onest, fără prea multe surle și trâmbițe, dar care are luminițe RGB pentru a se alinia cu toată estetica „de gaming”. Dincolo de aceste lucruri, este dotat cu butoanele standard, rotița scroll și două butoane laterale cu funcțiile de FORWARD și BACKWARD. În plus, mai există un buton pentru schimbarea DPI-ului și unul pentru comutarea modului, aflat la baza mouse-ului.
Clickurile folosesc switch-uri durabile Omron, iar senzorul este un Pixart 3327 cu o rezoluție de 1200 DPI.
Forma lui Fit Lite G1 este foarte confortabilă, cel puțin pentru mâinile mele destul de mari. Vreți să vă spun ceva fain? Acest mouse vine în pachet cu o carcasă de schimb ce permite modificarea dimensiunii acestuia, făcându-l astfel mai mic și mai ușor de utilizat chiar și pentru cei care au mâini mai mici. Vă reamintesc? 70 de lei! Ce poți vrea mai mult de atât din perspectiva utilizării zilnice?
L-am testat aproape 3 săptămâni și nu am ce să îi comentez. Senzorul este suficient de precis pentru această zonă de preț, butoanele se apasă ușor, iar în ceea ce privește gamingul casual, am eliminat cu succes toți inamicii din jocurile single player preferate.
Nu am avut probleme cu el nici pe desktop, nici pe laptop și m-am bucurat să îl folosesc de fiecare dată când am avut ocazia. Este un mouse pe care să îl iei la o competiție? Cel mai probabil nu. Este un mouse care să nu îți lase impresia unui produs discutabil? Cu siguranță DA! Entuziasmul meu își are sursa în prețul acestuia deoarece la final, utilizatorul obișnuit are parte de o experiență mai mult decât decentă fără a plăti extra.
Personal cred că este un foarte bun exemplu de a afirma că „simplu” nu înseamnă ceva negativ, cel puțin în cazul de față.
Căști Wireless MARVO HG9086W
Fie că vrei să asculți conținutul audio preferat în intimitatea proprie sau nu vrei să îi deranjezi pe cei din jurul tău, mai ales dacă lucrezi de la birou, o pereche de căști este de nelipsit din arsenalul oricărui utilizator desktop sau laptop.
Marvo HG9086W este o pereche de căști care combină funcționalitatea extinsă și accesibilitatea cu o experiență audio modestă, dar potrivită pentru mai multe scenarii de utilizare. Prețul acestui produs se învârte în jurul sumei de 200 lei în momentul realizării acestui material.
Modelul de față este unul de tip Over Ear, cu o construcție din material plastic și o greutate relativ redusă de aproximativ 220 grame. Pernuțele și banda pentru cap sunt căptușite cu bureți moi acoperiți cu material textil și spre deosebire de pielea naturală sau cea sintetică, nu se încinge așa rău în momentele de utilizare îndelungată. Aș considera acest lucru un plus, în ciuda factorului estetic diminuat.
Confortul în timpul purtării este și el bun, mai ales dacă iei în considerare încadrarea de preț. Am apreciat faptul că nu mi-am simțit capul ca și cum s-ar afla într-o incintă închisă și nici nu am fost supus unei presiuni laterale puternice pe urechi. Flexibilitatea benzii pentru cap este atent calibrată încât are abilitatea să țină căștile pe poziție fără a avea senzația că ești prins într-o menghină.
Deoarece vorbim despre o pereche de căști dedicate jocurilor, iluminarea RGB este și ea prezentă într-un mod subtil sub formă de benzi subțiri poziționate pe exteriorul cupelor celor două căști. Aspectul general al căștilor urmărește liniile de design ale industriei însă nu „urlă” a gaming într-un mod intrusiv.
Butoanele pentru controlul volumului, al microfonului și cel de împerechere, alături de mufa USB-C pentru încărcare, toate se află pe casca stângă, în timp ce casca dreaptă nu prezintă nici un alt element extern.
Așa cum am menționat în rândurile de mai sus, MARVO a luat decizia să ofere utilizatorilor săi o experiență completă în ceea ce privește conectivitatea și compatibilitatea cu diferite dispozitive. În primul rând există posibilitatea de a fi utilizate cu diferite dispozitive folosind conexiunea Bluetooth 5.3. În al doilea rând, căștile pot fi folosite și în modul wireless 2.4G.
Aici, adaptorul ascunde un mic secret. La prima vedere pare un dongle USB tip A obișnuit, dar dacă te uiți cu atenție, vei observa că este alcătuit din două piese. Dacă le separi, vei descoperi că piesa ce încorporează conectorul USB-A este de fapt un adaptor, iar transmițătorul în sine este cel în formă L echipat cu USB tip C. Acest lucru facilitează utilizarea conexiunii 2.4G chiar și cu majoritatea telefoanelor cu Android sau cu unele laptopuri moderne care nu dispun de mufe USB-A.
Mai mult, căștile sunt compatibile inclusiv cu consolele de jocuri precum Xbox și PlayStation de generație curentă. În al treilea și ultimul rând, utilizatorii conservatori pot folosi legătura pe cablu audio Jack 3.5.
Aceste modalități multiple de conectare nu facilitează doar compatibilitatea ci și flexibilitatea, oferind posibilitatea de a fi folosite în scenarii diferite cu întrebuințări diferite. Era să uit, microfonul este detașabil, așa că dacă vrei să le folosești atunci când mergi pe stradă, nu vei fi confundat cu un agent call center 😀.
Uite că am ajuns și la partea de care am fost mai puțin impresionat: calitatea audio. Pe hârtie, conform producătorului, căștile sunt echipate cu difuzoare de 40 mm ce au un răspuns de 20 Hz – 20 KHz și o sensibilitate de 110 dB ± 3 dB.
În teorie aceste cifre ar trebui să rezulte într-o experiență audio echilibrată, atât din punct de vedere al înaltelor cât și al frecvențelor joase. În realitate, basul este timid, iar căștile nu par să reușească să surprindă în totalitate emoția pieselor sau atmosfera intensă a jocurilor video.
Trebuie totuși să le acord credit pentru faptul că în timpul gameplay-ului, pașii inamicilor se disting ușor de celelalte sunete, însă în cazul jocurilor cu coloană sonoră licențiată precum Pacific Drive sau Guardians Of The Galaxy, căștile par să fie o piedică în a savura pe deplin experiența audio.
În mod clar, fidelitatea acustică nu este un punct forte, însă persoanele mai puțin pretențioase vor aprecia mai mult adaptabilitatea acestor perechi de căști. Personal le-aș încadra în categoria imaginară „ceva care scoate sunet”.
Poate pare dur, însă în cazul jocurilor, elementul audio poate fi cel care te determină să te joci în continuare sau sa închizi jocul, mai ales în cazul celor de tip single player, orientate pe poveste unde sunetul este un element esențial în experiența totală de gameplay.
Un ultim lucru mai am de menționat, iar acela este legat de autonomie. Acumulatorul de 800 mAh poate oferi aproximativ 4 zile de utilizare moderata, adică în jur de 6-7 ore de audiție pe zi. În mod evident, acest lucru poate varia în funcție de volumul ascultat. Bateria se încarcă prin intermediul unei mufe USB-C, iar cablul este inclus în pachet.
Iată că am ajuns și la finalul acestui material. Părerile personale despre aceste trei produse sunt foarte pozitive, mai ales cele legate de tastatură și mouse. Dacă mă întrebi pe mine, acestea două acoperă toate nevoile de bază ale unui utilizator obișnuit, oferind flexibilitatea necesară în funcție de sistemul folosit. Ba mai mult, consider că acestea pot aduce mai multă satisfacție în momentul în care ști „că nu ai dat mult” pe ele, dar ai primit „ceva” de încredere.
În ceea ce privește perechea de căști, cu excepția calității audio, nu am prea multe de „cârcotit”. Totuși sunt 200 de lei, iar pentru suma aceasta primești conectivitate multiplă și o experiență de ascultare decenta. Cum ar spune orice român „sunt ok”
În încheiere, recomand aceste produse pentru oricine vrea să își actualizeze setup-ul într-un buget redus, fără a simți că lipsesc elemente importante.