Indiferent de ce platforma utilizam pentru recreere, fie ca aceasta este PlayStation 5, PC sau orice alta consola, dupa o anumita perioada de timp utilizatorul ajunge sa ramai fara spatiu de stocare si se vede nevoit sa ia atitudine
Fie acesta isi sterge titlul pe care-l joaca cel mai putin, insa atunci daca nu vezi jocul instalat din librarie parca atunci ti se face cheful al mai rau sa-l joci. Si iar il downloadezi. Si iar n-au spatiu de stocare.
Insa exista si o alternativa, pe care multi o folosesc. Anume, sa-ti atasezi stocare extra. Cei de la Sony au permis utilizatorilor PlayStation 5 sa-si faca singuri upgrade-ul cand vine vorba de stocare, fara ca utilizatorul sa-si piarda garantia asupra produsului. Ma rog, mai mult e coexistenta intre stocarea interna si un mediu de stocare nou.
Si care este cea mai la indemana solutie? Un SSD de tip M.2, insa aici nu poti pune chiar orice model de SSD. Trebuie unul rapid, ca sa tina pasul macar cu stocarea interna a consolei. Si nu in ultimul rand, trebuie si un SSD cu heatsink, asta pentru ca mediul PS5 nu este chiar asa permisiv cand vine vorba de airflow. Drept urmare, stocarea trebuie sa fie rece, altfel intervin probleme de performanta.
Desi sunt ceva variante pe piata, cei de la Kingston si-au expus si ei modelul care poate reprezenta o varianta de upgrade pentru consola din casa. Acesta este Kingston Fury Renegade varianta cu heatsink, SSD M.2 cu form factor 2280 care utilizeaza magistrala PCIe 4.0 x4. Acesta este disponibil sub 4 stocari, anume 500GB, 1TB, 2TB si 4TB.
Se va bucura consola din redactie ca i-am facut un upgrade bine meritat? Ramane de vazut, cert e ca era cazul sa iau actiune fac aceasta actiune in viitorul apropiat.
Specificatii
Denumire produs | Kingston Fury Renegade |
Interfata | PCIe 4.0 x4 |
Form Factor | M.2 2280 |
Controller | Phison E18 |
NAND | 3D TLC |
Viteze secventiale | -500GB citire ~7.300MB/s, scriere ~3.900MB/s -1TB citire ~7.300MB/s, scriere ~6.000MB/s -2TB citire ~7.300MB/s, scriere ~7.000MB/s -4TB citire ~7.300MB/s, scriere ~7.000MB/s |
MTBF | 1.800.000 ore |
Dimensiuni | 80 x 23.67 x 10.5 mm |
Galerie foto
Instalare, teste loadout si viteza
Instalare SSD
Instalarea SSD-ului in consola Sony PlayStation 5 este una din cele mai usoare si rapide actiuni pe care le-am facut recent cand vine vorba de “mesterit gadgetesc”. Actiunea pe care utilizatorul trebuie sa o urmeze este una foarte simpla. Utilizatorul trebuie sa scoata capacul lateral care este blank (nu cel cu logo-ul PlayStation), indeparteaza un surub, pune SSD-ul in slot-ul consolei, prinde SSD-ul pe pozitie, pune surubul orificiului la loc, dar si capacul lateral si gata interventia fizica pentru upgrade.
Dupa aceasta actiune se porneste consola, aceasta o sa detecteze automat prezenta stocarii introduse recent si utilizatorul efectiv trebuie doar sa formateze stocarea si atat. Abia apoi, acesta poate din Control Panel sa-si mute jocurile pe noua stocare sau sa opteze ca de acum jocurile sa fie instalate pe SSD-ul prezent in slot-ul PCIe 4.0.
Dupa cum am zis si mai sus, intreaga actiune este foarte simpla si rapida, durand maxim 3 minute cu tot cu formatarea stocarii. Daca totusi utilizatorul are nevoie si de indrumare vizuala, cei de la Sony au facut un mic tutorial pentru aventura upgrade-ului survenit asupra stocarii.
Teste loadout
Am luat cele mai la indemana titluri instalate si le-am testat initial pe stocarea interna a consolei. Dupa aceasta actiune, am mutat jocurile pe SSD-ul Kingston Fury Renegade 2TB si am repetat testele efectuate anterior.
In testele de loadout am utilizat 8 titluri, iar acestea sunt:
- Shadow of the Tomb Raider
- Ratchet and Clank: Rift Apart
- Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
- Marvel’s Spider-Man Remastered
- Horizon Forbidden West
- God of War Ragnarök
- Ghost of Tsushima
- Cyberpunk 2077
Pe langa spatiul suplimentar de stocare, Kingston Fury Renegade 2TB vine si cu un upgrade vizibil de viteza. In mare parte din titluri acesta a fost o idee mai rapid decat SSD-ul intern al consolei. Au fost si doua titluri cu loadtime mic, in care cele doua unitati de stocare au scos timp identic, aceste titluri fiind Ratchet and Clank: Rift Apart si Marvel’s Spider-Man: Miles Morales. Totusi, am dat si de o anomalie, in care stocarea interna a fost putin mai rapid decat SSD-ul nou instalat, iar aceasta a fost prezenta pe un alt titlu cu loadtime mic, anume Marvel’s Spider-Man Remastered.
Teste viteza
Si totusi, am fost curios cum se comporta SSD-ul si intr-un PC, asta pentru ca sunt ahtiat dupa cifre si comparative. Drept urmare, am aruncat SSD-ul in platforma de test si am rulat cele mai clasice software-uri de benchmark-uri destinate unitatilor de stocare: CristalDiskMark, As SSD si ATTO Disk Benchmark. Atat in slot-ul M.2, cat si in ROG Hyper m.2 Card vitezele au fost similare, astfel mai jos gasiti vitezele rezultate utilizand perifericul auxiliar de la Asus.
Platforma test
- Carcasa Thermaltake View 51 TG Snow Edition aRGB
- Placa de baza Asus ROG Maximus Z690 Hero
- Procesor Intel i7 12700KF
- Cooler Corsair iCUE H170i Elite LCD
- RAM Adata XPG Lancer RGB 32GB 5200 MHz
- Placa video Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC 24GB
- Sursa be quiet! Straight Power 11 1200W Platinum
- OS: Windows 11
Crystal Disk Mark
As SSD Benchmark
ATTO Disk Benchmark
Concluzie
Kingston Fury Renegade 2TB este un produs demn de luat in seama cand un utilizator de PlayStation 5 se hotaraste sa-si faca upgrade cand vine vorba de stocare. Este un SSD rapid, rece, iar datorita faptului ca cei de la Kingston l-au scos in mai multe variante de stocare, acopera nevoile si bugetul oricarui tip de utilizator.
In cazul in care consideri ca 2TB parca sunt ca multi, exista variante cu stocare mai mica, doar ca au viteza de scriere o idee mai redusa. Si daca 2TB nu-ti sunt suficienti pentru stocare, exista si varianta de 4TB, care este la fel de rapidca ca varianta testata azi.
Acum facand upgrade-ul, ii apreciez oleaca pe cei de la Sony ca i-au permis utilizatorului sa-si faca upgrade fara a fi necesare cunostinte avansate. Practic au usurat procesul atat de mult, incat si un utilizator novice poate instala SSD-ul in lacasul “magic”. Totusi, sunt de apreciat si baietii de la Kingston ca au scos un produs care merge manusa impreuna cu consola celor de la Sony.