Intr-un regat de soareci, poate exista un singur rege al soarecilor. Oare poate ASUS ROG Gladius III sa fie acela?
Raspunsul la intrebarea de mai sus este: nu. Ramai aici pentru primul episod “Forged in Fire” –tehnologic– pentru a afla de ce.
Unboxing
ASUS se ridica la standardul pe care mi l-a creat cand am scris despre Tastatura ASUS ROG Claymore II. Mouse-ul vine intr-o cutie care se inchide magnetic (whoa), imbracat in spuma dar ii lipseste acel pouch marca ROG. Mai contine un cablu ROG Paracord USB Type-C Male-to-male + un adapator USB 2.0. Compenseaza cu altceva, in schimb;
ASUS ROG Gladius III vine cu un set de patine de schimb ROG Omni Mouse feet (stiti voi, soarecii se dau pe patine) si un set de switch-uri extra. Ce sunt switch-urile acestea misterioase? Mai jos, la sectiunea Performanta.
Build quality & aspect
Direct din teaca, o sa spun din start ca nu arata sau se simte ca un mouse cu un pret atat de mare.
Plasticul este flexibil dar in sensul negativ, incat pare usor crapat dintr-o presiune mare exercitata (rage?) sau daca mi-ar glisa prea tare din mana si ar zbura de pe birou. Comparativ cu un mouse extrem de ieftin pe care-l folosesc si acum, Razer DeathAdder Essential, nu-mi da impresia de un mouse solid.
Iluminare RGB avem sub logo care se va afla mereu sub palma ta, pe rotita de scroll si pe lateral. Cei de la ASUS spun ca pe lateral, exista o sectiune gravata cu laser si iluminata. Eu spun ca este o bucata de plastic usor transparenta cu un beculet LED RGB in spate. Nimic spectaculos aici.
ASUS ROG Gladius III este un mouse asimetric, are o greutate de 79g si exista un singur model – cel pentru dreptaci. Tipicile butoane care pot fi modificate ca functionalitate sunt pe partea stanga (doua mai exact), rotita de scroll se simte, intr-adevar, foarte receptiva iar comutatorul de DPI este sub rotita de scroll.
Conectivitate & controls
ASUS ROG Gladius III se conecteaza via wireless 2.4 GHz printr-un dongle receiver, Bluetooth (cough) si prin cablu USB Type-C cu un adaptor USB 2.0.
Am inceput testele printr-o conexiune cu un laptop prin Bluetooth. Cum v-am mai spus pana acum, nu este o conexiune stabila si vor exista intreruperi. Ba mai mult, cu cat exista interferenta mai mare prin undele magice BT, sa zicem de o boxa wireless la cativa metri de tine, intreruperile sunt constante.
Conectat prin wirelss 2.4 GHz, ma asteptam la o experienta lina insa aici au inceput problemele;
Nu sunt inca sigur daca a fost o problema cu mouse-ul pe care l-am primit eu insa au existat intreruperi atat de dese si mari incat am inceput sa-mi suspectez PC-ul ca are vreo problema in partea de GPU. Cursorul, efectiv, avea momente cand sarea pe ecran dintr-o parte in alta. Receiver-ul se afla la mai putin de un metru distanta de mouse.
Conectat prin cablu nu au existat intreruperi sau alte probleme.
Butoanele de pe laterala stanga pot fi modificate incat sa aiba diverse functionalitati. Pentru mine, optiunea stock de back/forward in browsing e cea dorita. Rotita de scroll are un click amortizat si este foarte receptiva, avand un efect de scroll lin.
Performanta
Din nefericire, pentru o acuratete cat mai mare, am optat sa folosesc ROG Gladius III conectat prin cablu iar asta va deduce puncte.
Este un mouse usor, datorita plasticului subtire, perfect pentru twitch shooters/MOBAs/RPGs. Cu niste setari de DPI redus, devine un mouse decent pentru jocuri RTS. DPI-ul se poate defini in 4 trepte din software-ul ASUS Armoury Crate dar si prin DPI On-The-Scroll pentru precizia cifrei DPI – adica poti modifica DPI-ul cu o cifra exacta pe care o cauti on the fly.
Latenta la click este, intr-adevar, zero, exact ceea ce spune si pe cutie insa switch-urile ROG Micro Switches montate in interior sunt extrem de sensibile, cel putin pentru mine. Nu am maini grele si nici mari dar m-am trezit facand click-uri accidentale mult prea des.
Aici intervine, cred eu, o functionalitate pe care mi-as dori sa o vad mult mai des in piata: posibilitatea de a schimba switch-urile mecanice in maxim 2 minute.
ASUS ROG Gladius III are “Push-Fit Switch Socket” insemnanda ca este compatibil cu o gramada de comutatoare mecanice existente dar si cu Omnron Optical Micro D2FS, cu care si vine in pachet.
Cu o desurubare a doua suruburi din burta mouse-ului, se desface usor iar cu o penseta (inclusa in pachet) de scos switch-urile, am si facut schimb la cele Omnron Optical Micro D2FS cu 5 pini. Intr-adevar, sunetul s-a schimbat complet si nu neaparat inspre bine. Cred in continuare ca ROG Micro Switches emit un click mult mai placut. Insa am eliminat problema actionarii prea instantanee a click-ului.
Dupa gust, fiecare foloseste switch-urile potrivite insa cred ca este extraordinar de notat:
- Se pot schimba switch-urile foarte usor!
- Vine cu un set de switch-uri alternative in pachet!
Consider ca este un mouse destul de precis, senzorul optic ROG de 19,000 DPI si care simte miscare pana la 50g este, clar, cu un pas deasupra altor modele din clasa asta. ASUS spune ca senzorul este ‘tunat’ la chiar 26.000 DPI.
Confort
Din start, dupa cum am mentionat, este un mouse asimetric – intentionat pentru dreptaci. (rip stangaci)
Are o forma familiara mainii, acea bombata in palma si este un mouse care poate fi cuprins cu totul si ergonomic. Poate un pic prea inalt pentru mana mea comparativ cu un profil mai slim (A.K.A DeathAdder).
Accesul la butoanele laterale este intuitiv si rapid iar rotita de scroll este, si ea, usor accesibila.
Battery life
Oof. It ain’t great.
Fara iluminare, ASUS Spune ca duce pana la 55 de ore in modul wireless 2.4 GHz si 85 de ore prin Bluetooth.
Realistic vorbind, fara iluminare, am ajuns la 42 de ore. De Bluetooth nu mai vorbim. Niciodata.
Nu pot spune ca ma bucura faptul ca trebuie reincarcat atat de des. Am avut zile in care ma intrebam daca nu ar avea rost sa-l tin conectat tot timpul prin cablu, mai ales din cauza interuperilor extrem de agasante prin wireless.
Cu iluminarea pornita si setat sa se inchida dupa 15 secunde, viata de baterie este undeva la 30 de ore +/- o ora.
Software
ASUS ROG Gladius III functioneaza cu Armoury Crate. E programul ala de care zic ca e mai bun ca Synapse.
Prin Armoury Crate, putem calibra cititrea senzorului in functie de suprafata pe care gliseaza mouse-ul. Adica pe ce tip de mouse pad se afla, printre care si cateva cu nume tot de la ROG sau generic mousepad.
Putem calibra lift-off distance, care ii spune senzorului cand sa nu mai citeasca pentru ca am ramas fara spatiu pe birou si trebuie sa ducem mana inapoi la centru. De asemenea, efectele de iluminare printre care si Aura Sync.
Mai avem acces la power saving, la ce procent al bateriei sa clipoceasca rosu (o sa ti se ia de cate ori o sa vezi clipoceala aia). De asemenea, ce fac butoanele laterale, cum functioneaza scroll-ul si cand, polling rate si treptele de DPI.
Pretty standard if I may say.
Concluzie
Din pacate, rat king it is not. Si nici cea mai ascutita sabie de pe piata. ASUS ROG Gladius III aduce o schimbare pozitiva amestecata cu multe neajunsuri. Faptul ca putem schimba swtich-urile este minunat, practic prelungim infinit viata mouse-ului dar si putem personaliza click-urile. Dar cu un corp din plastic atat de slab, optiunea doar pentru dreptaci si probleme cand vine vorba de conectivitate, pretul nu este justificat aproape deloc.