Procesoarele EPYC de la AMD vor alimenta un nou supercomputer, numit Polaris. Mai exact, vor fi folosite procesoarele din a doua si a treia generatie din seria EPYC.
Anuntul a fost facut atat de AMD intr-un comunicat de presa, cat si de Hewlett Packard Enterprise (HPE) si Departamentul de Energie al SUA (DOE), Argonne National Labs (ANL). Vor fi folosite 560 de procesoare pentru a imbunatati modelarea, simularea si fluxurile de lucru intensive ale datelor.
Polaris va folosi AMD EPYC 7532 si EPYC 7543 pentru a atinge o performanta de aproape 44 petaflopuri. Noul supercomputer va fi astfel de 4 ori mai puternic decat supercomputerele actuale detinute de ANL. Polaris este programat sa fie instalat luna aceasta si intra in functiune la inceputul anului 2022.
DOE a stabilit ca AMD sa fie singurul furnizor de GPU si CPU pentru a alimenta doua din cele 3 sisteme exascale.
Cu ajutorul AMD EPYC, performanta inteligentei artificiale teoretice a supercomputerului Polaris va ajunge la 1.4 exaflops, in scopuri stiintifice.
A treia generatie a procesoarelor AMD EPYC a fost introduse in luna martie a anului 2021. Vice presedintele senior al AMD, Forrest Norrod, a enumerat cateva dintre cele peste 200 recorduri ale procesorului, precum dubla performanta a procesoarelor cu 64 de nuclee fata de competitie.
Asadar, prin EPYC, AMD a venit in ajutorul DOE pentru a pregatii cercetatorii si oamenii de stiinta pentru al treilea supercomputer din clasa exascale. Comunitatea High Performance Computing (HPC) va putea folosi sistemul Polaris in primavara anului 2022. Atunci vor putea pregati sarcini de lucru pentru urmatoarea generatie pregatita de DOE.
AMD este un brand inovator in tehnologie, functionand de peste 50 de ani in domeniu. Ei sunt responsabili pentru procesoare cunoscute precum seria Ryzen sau placi video precum seria Radeon.