Pana acum cativa ani nu gaseai casti de gaming care sa se auda bine si la muzica. Sa se auda bine in jocuri si decent in muzica mai gaseai casti de genul la SteelSeries, Siberia V2 sau 5Hv2. Dar casti care sa se auda chiar bine nu prea. In cele mai multe cazuri si microfoanele erau cam naspa si multe din ele crapau dupa cateva luni de folosinta doar. In ziua de azi gasim ceva casti, si am facut review-uri la o parte din ele, care se aud superb in jocuri si chiar binisor si in muzica. Iar asta a inceput de vreo cativa ani incoace, si astazi revenim la niste casti pe care probabil multi dintre voi le-ati avut sau inca le aveti, daca acum 2-3 ani aveati buget de vreo 400-500 lei, sau daca le-ati prins mai recent la reducere. Sunt niste casti aparute prin 2018 care se aud superb in jocuri, duc muzica blana, au microfoane bune si sunt bine construite. E vorba de Cloud Alpha de la HyperX si G Pro (prima varianta) de la Logitech.
Constructie
HyperX Cloud Alpha sunt construite ca un tanc si totusi destul de usoare. Cum au Takstar 80 la baza, design-ul exterior e si el inspirat din cel al castilor DT770, dar intr-o forma mai alungita. Prima data sar in evidenta la exterior prinderile de aluminiu vopsite in rosu, acoperite in partea de sus de o banda de piele sintetica umpluta cu spuma moale. Sunt super rezistente, si au destul flex incat sa stea bine pe orice cap. Cupele sunt facute dintr-un plastic acoperit cu un strat cauciucat si aluminiu si sunt destul de fixe, nu pot fi rotite pentru a sta plate in jurul gatului. Totusi par ca vor tine o eternitate, iar eu le-am si agatat de cateva ori cablul cu scaunul si le-am trantit pe jos, din greseala, si nu au nicio urma sau defect.
G Pro par si ele bine construite, dar e complet un alt tip de constructie. Design-ul e super simplu si straight forward, cum arata cele mai multe casti. Sunt construite din plastic cu banda de rezistenta metalica, reglabila, si desi par super usoare, nu sunt mult mai usoare decat Alpha, ci doar cu 39 grame (259g fata de 298g). Plasticul de pe cupe este acoperit cu un strat cauciucat si pare si el destul de rezistent, desi la prima vedere nu pare sa reziste la acelasi nivel de abuz ca Alpha, si banda scartaie din cand in cand la indoire. Cupele in schimb se pot roti si permit castilor sa stea mai bine in jurul gatului.
Nu le-am avut la fel de mult timp pe ambele sa pot face o comparatie 100% fair, dar mie imi pare ca Alpha sunt o idee mai bine construite si cu idea de a crea un produs foarte durabil de la inceput.
Castigator: HyperX Cloud Alpha
Confort
HyperX Cloud Alpha au unele din cele mai misto pernute pe care le-am intalnit pe o pereche de casti, nu doar de gaming. Sunt dintr-o spuma cu memorie moale, acoperita cu piele sintetica, si se simt divin pe urechi. Strang foarte putin si pot fi purtate multe ore la rand fara niciun fel de disconfort, chiar nu se simt. Cupele sunt mari si pot incadra cam orice tip de urechi, iar interiorul cupelor are un strat generos de burete moale, ca in cazul in care ar atinge urechea, sa nu atinga direct pe difuzor. Banda de sustinere e si ea moale si acoperita cu piele sintetica, si ofera destul suport fara sa apese pe crestet. Am avut zile in care le-am tinut 8 ore sau mai mult pe urechi si nu m-au deranjat absolut deloc, si asta purtand ochelari.
Logitech G Pro vin cu 2 seturi de pernute. Un set, cel montat pe casti, e acoperit cu piele sintetica, iar cel de schimb cu un fel de nabuc. E un material mai fin la atingere si izoleaza o nuanta mai putin fata de piele. Ambele seturi sunt destul de dure ca si elasticitate si stau foarte ferm pe cap. Sunt destul de adanci incat sa fie destul de rar cazul sa atinga cineva cu urechea de difuzor, dar interiorul lor nu e la fel de bine capitonat ca la Alpha, deci in cazul in care atingi cu urechea de difuzor nu va fi chiar placut. Castile sunt destul de confortabile si au un fit destul de stramt, chiar snug. Treaba se schimba complet cand imi pun ochelarii. Pernutele fiind destul de dure nu se muleaza bine pe ochelari si efectiv simt cum imi infig bratele de la ochelari in craniu si imi storcesc urechile peste ele.
Castigator: HyperX Cloud Alpha, as spune chiar detasat pentru purtatorii de ochelari.
Conectivitate si accesorii
Ambele perechi de casti au microfoane detasabile, cablu jack TRRS de 3.5mm detasabil, si splitter in 2 jack-uri, unul pentru microfon si unul pentru casti. Ambele pot fi folosite totusi atat pe PC-uri cat si pe laptop-uri sa telefoane mobile, avand o sensibilitate destul de scazuta si o impedanta decenta. Alpha necesita totusi mai multa putere avand o impedanta de 65 ohm.
Castigator: Egalitate, sunt similare pachetele.
Calitate Audio – Muzica
HyperX Cloud II erau bazate pe Takstar Pro 80, inspirate din Beyerdynamic DT770, iar Cloud Alpha se lauda cu ceva tehnologie dual chamber in plus fata de modelul anterior. Diferenta se simte, si in bine. Sunt la fel de bune ca DT770 Pro? Clar nu. Dar semnatura e asemanatoare, si calitatea nu e foarte departe. Totusi fata de Cloud 2 au imbunatatit sunetul per total dar si bass-ul, avand o baza deja solida, si au iesit niste casti superbe. Desi suna bine cu orice sursa, cu o placa de sunet dedicata castile se deschid mult ca sunet si au o semnatura foarte placuta. Bass-ul are un reflex placut si puternic dar fara sa intre peste medii. Mediile sunt foarte clare si bine separate. Inaltele sunt prezente si destul de bine pozitionate si ele, dar sunt cam slabe in volum fata de celelalte si uneori par a fi acoperite de medii. Asta nu inseamna ca nu se aud bine. Se aud excelent in muzica. Din ce am intalnit eu mai bine ca foarte multe casti pana in segmentul lor de pret (in jur de 400 lei). Si clar mai bine ca marea majoritate a castilor de gaming, indiferent de segment de pret.
Logitech G Pro pe de cealalta parte se aud.. decent in muzica. Bass-ul este puternic si rezonant si in cazul asta, dar mediile si inaltele nu sunt la fel de clare si bine separate. Par a fi casti optimizate cu adevarat pentru gaming si deloc pentur muzica. Sunetul suna cumva spart, incomplet, si cu o rezonanta putin ciudata in unele piese, avand un soundstage maricel, mai mare decat Cloud Alpha. Nu spun ca suna neaparat rau, comparativ cu multe alte casti de gaming suna bine, dar nu se compara cu Alpha.
Castigator: HyperX Cloud Alpha
Calitate Audio – Jocuri
Cloud Alpha avand o semnatura placuta, sunet bun si clar, si un soundstage maresuna super bine si in jocuri. Le-am folosit mult timp si nu am avut niciodata vreo problema in a imi da seama de directia si chiar pozitia sursei unui sunet. In Apex Legend cu volumul la 40%, am auzit de multe zgomote, de la distante mici dar mai ales foarte mari, pe care colegii mei de echipa nu le auzeau, si au fost de multe ori informatii vitale pentru un fight. Asta se datoreaza imagisticii foarte bune si soundstage-ului generos al lui Cloud Alpha. Le-as recomanda oricui pentru orice tip de jocuri, dar mai ales shootere. Nu izoleaza foarte tare cand le pui pe urechi, dar cand dai drumul la ceva muzica nu prea mai auzi ce se intampla in jur. In ziua de azi gasim doar HyperX Cloud Alpha S in magazine, care sunt foarte asemanatoare cu Alpha.
Cand am pus G Pro pe urechi si am inceput sa ma joc am fost sincer foarte placut surprins. Castile astea au o senzatie de spatialitate superba. Ca sunet in jocuri sunt foarte similare cu Alpha, si pot reda cu aceeasi fidelitate cu care redau si Alpha, dar cu un sound stage mai mare. Surprinzator de mare pentru dimensiunea lor, si pentru niste casti closed back. Dar se simt mai de graba ca niste semi-open backs, avand izolare slabuta, mai slaba decat Alpha. Revenind la sound stage, daca as lua castile astea doar pentru jocuri, si as avea altele pentru muzica, ar merita din plin. In ziua de azi totusi exista Logitech G332/G432/G433 care sunt foarte asemanatoare ca sound stage si ca sunet, dar cu mai putin bass, iar G Pro X fiind un upgrade considerabil din toate punctele de vedere fata de G Pro si celelalte mentionate.
Castigator: Logitech G Pro
Microfon
Ambele perechi de casti au microfoane foarte bune, detasabile, cu brat flexibil, si includ un mic pop-filter. Se aud foarte clar mediile si nu distorsioneaza vocea. Sincer as vrea sa am mai multe de spus, dar seamana foarte mult si ambele sunt bune, peste majoritatea modelelor de casti de gaming de la vremea lor dar si din ziua de azi. Din ce am incercat mai nou doar la G Pro X am intalnit microfon mai bun, nu cu mult, si asta doar in varianta cu placa de sunet USB si software-ul BLUE VO!CE.
Castigator: Egalitate si aici, ambele sunt bune, clare, reglabile si detasabile.
Concluzie
E o bataie stransa, ambele sunt casti foarte bune, suna bine, sunt bine construite si vin cu un pachet bun de accesorii. Nu e o decizie usoara si in multe cazuri e posibil sa fie doar de gust. Dar, in opinia mea, HyperX Cloud Alpha sunt superioare, mai ales pentru cum suna in muzica, dar si pentru ca se simt ca niste nori pe urechi, chiar daca nu au aceeasi senzatie de spatialitate pe care o au vechile Logitech G Pro. Iar G Pro au mai pierdut puncte pentru ca mie imi sunt aproape imposibil de purtat cu ochelari.
In ziua de azi insa doar HyperX Cloud Alpha mai pot fi cumparate din magazin, avand un pret in jur de 370 RON, ocazional la oferta in jurul a 270 RON. Au primit si o versiune mai noua, Alpha S, in paralel, cu placa de sunet si reglaj de bass. Logitech G Pro au fost inlocuite de G Pro X, care sunt o pereche complet diferita de casti, si nu mai pot fi gasite in magazin. Abia astept sa scoata si HyperX un model nou-nout de casti. Pana atunci, Alpha raman castile mele preferate de gaming.