Tastatura wireless ASUS ROG Claymore II urmareste acelasi principiu pe care l-a stabilit modelul anterior; o tastatura high-end (very.high.end.) ambidextra, adica include un numpad care poate fi montat pe oricare parte dar si cu o revizie asupra design-ului si imbunatatiri practice.
Unboxing
Ia vezi, Razer, se poate!
ASUS ROG Claymore II vine intr-o cutie cutie demna de sabia dupa care este denumita. Trasa intr-un pouch din material textil si incastrata intr-un carton reciclabil, tastatura vine impreuna cu un wristpad magnetizat si numpad-ul optional care se poate atasa.
Pe langa acestea, include si un cablu imbracat Type-C male-to-male (wow!) dar si un adaptor pentru Type-C male-to-female (wow!!).
Build quality & aspect
Dintr-un plastic calitativ si bine inchegat, cu placi din aluminiu subtire care acopera fatada tastaturii si taste lucioase, ASUS ROG Claymore II va arata bine pe biroul tau insa cu mici probleme.
Cred ca includerea unui numpad modular este o idee excelenta.
Modularitatea este mereu o idee excelenta. Dar acest lux aduce trei situatii; odata montat numpad-ul, sub nicio forma, mutarea sau chiar stocarea tastaturii nu este o idee buna. Conexiunea fizica intre tastatura si numpad este extrem de subreda si poate plesni intr-o secunda de neatentie.
A doua situatie este ca ai piese in plus pe care sa le cauti si care parca se ascund singure: in fiecare parte a tasaturii si a numpad-ului exista capacele de plastic care acopera ansamblul de conectare. Sunt magnetizati si cat stau pe tastatura, ‘rotunjesc’ forma chiar placut.
A treia situatie este wristpad-ul magnetizat. Daca tastatura nu are numpad-ul atasat, atunci e exact ce-ti imaginezi. Numpad-ul este cu 20% mai mare ca tastatura in sine ceea ce poate arata iesit din decor.
Nu pretind ca exista o solutie in piata pentru a treia situatie pentru ca oricum ai modela wristpad-ul, in una din situatii, o sa fie prea lung sau prea scurt.
Unless….
Wristpad telescopic? ASUS, daca te apuci sa faci un wristpad telescopic, iau cel putin 20% din redevenente.
Tastele sunt placute la atingere si iluminate subtil, chiar si la 100% luminozitate. Sunetul pe care-l emit, in schimb, nu e tocmai orchestra pe care mi-o imaginam.
ASUS a optat pentru o schimbare. De la Cherry MX din versiunea anterioara la tastele ROG RX opto-mecanice, produse chiar de ei. ROG RX Red pe care le-am avut in modelul acesta sunt comparabile cu Cherry MX Silent Red.
Pe cat de placuta este atingerea si actionarea tastei mecanica, sunetul este dezamagitor.
Confort
ASUS ROG Claymore II, ca baza, este o tastatura tenkeyless cu 87 de taste, un numpad cu 17 taste, 4 butoane al caror rol se poate stabili din software, o bara de volum si un wristpad.
Datorita modularitatii numpad-ului, decizia e a ta referitoare la cat spatiu va ocupa si ce scop va indeplini.
Vrei sa joci niste runde de Call of Duty Warzone? Perfect, scoti numpad-ul si intri la joc.
Vrei sa faci niste calcule extrem de complexe pentru a determina rostul vietii? In sfarsit! Baga numpad-ul la loc.
Confortul, la acest model, provine din forma dar si libertatea de alegere.
Laudele trebuie acordate unde exista merit; wristpad-ul este placut, cu logo-ul ROG stantat in partea dreapta, albeit un pic cam ingust.
Conectivitate & media controls
ASUS ROG Claymore II este una din acele tastaturi moderne – se conecteaza prin wireless 2.4 GHz, Bluetooth sau cablu. Stim cu totii ce credem despre conexiunea Bluetooth. Nu te poti baza pe ea.
Pe partea de wireless 2.4 GHz, conexiunea este perfecta. Nu exista intreruperi sau intarzieri.
Din start, trebuie sa retinem, numpad-ul nu functioneaza si independent. El trebuie legat la tastatura ‘mama’ ca sa se poata alimenta. Alimentarea tastaturii se face din acumulatorii interni de care vom vorbi mai jos, la rubrica Battery life.
Reincarcarea tastaturii se face printr-o conexiune Type-C (praise the cord lord!), cablu care vine inclus, dupa cum spuneam.
Bara de volum, mi-a fost dor de tine.
ASUS ROG Claymore II este dotata cu tastele uzuale de media play/pause/next/prev/mute/volume up/volume down/etc insa cand se ataseaza numpad-ul optional, lucrurile devin si mai bune.
Numpad-ul are 4 butoane tactile care nu sunt de o calitate excelenta, suna usor a plastic ieftin dar arata ca butoanele de control dintr-un cockpit si sunt extrem de utile. Out of the box, preiau functiile mentioante anterior de media si sunt complementate de o bara de volum infinita. Foarte practic.
O alta optiune adaugata este modul de USB passthrough insa functioneaza doar cand tastatura este conectata prin cablu la PC. 🙁
Battery life
ASUS spune ca bateria ar trebui sa tina pana la 144 de ore pe o singura incarcare fara iluminare iar cu iluminare pornita la maxim, undeva la 43 de ore.
Sunt impresionat de cat tine bateria. Aceasta tastatura mecanica a aterizat pe biroul meu acum o saptamana cu 23%. A mai tinut cateva zile, treptat pierzand din iluminare. Dupa o incarcare full (aprox. 5 ore) si o saptamana de utilizare, folosita zilnic pentru job, unde tastez aproape 99% din timp, suntem la 68%.
Ca o concluzie a rodajului, avand doar setarea de a stinge iluminarea RGB cand nu este folosita, o incarcare plina m-a tinut aproape 12 zile. De-a dreptul impresionant.
Deasupra tastelor exista si un indicator a bateriei, tras intr-un plastic transparent si flancat de logo-ul ROG. Neat!
Software
ASUS ROG Claymore II functioneaza cu Armoury Crate, un software pentru Windows (RIP mac users) simplist dar util.
Putem remapa orice tasta, modifica jocul de lumini, actualizari ale firmware-ului, crea profiluri care sunt stocate pe PC sau in memoria tastaturii (pana la 5 in memoria onboard) si setari de power saving.
Armoury Crate are o interfata usor de folosit si un detaliu placut este ca la un prim click pe icoana programului din taskbar, se va afisa o interfata minimalista cu doar procentul bateriei.
Concluzie
Intr-o piata a tastaturilor mecanice dominata de Razer si Logitech, sunt impresionat de ASUS ROG Claymore II pentru pasul inovativ pe care-l face in a aduce accesibilitate pentru gamerii stangaci dar si pentru ideea de modularitate.
Cuplat cu un design placut si modern, un pachet complet de accesorii, ASUS ROG Claymore II este o tastatura mecanica excelenta dar ci un pret pe masura. Poate un pic prea pe masura.