TSMC construieste o a doua fabrica de cipuri pentru a satisface cererea de semiconductori din SUA. Expansiunea marcheaza una dintre cele mai mari investitii straine directe din SUA.
Casa Alba si Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) au anuntat planuri de a construi o a doua fabrica de chipuri in Arizona, a raportat AZCentral. Acest lucru va creste investitia companiei in stat de la 12 la 40 de miliarde de dolari, reducand in acelasi timp puternic dependenta SUA de importurile de semiconductori.
Ambele fabrici TSMC impreuna vor produce 600.000 de wafers pe an. „La scara, aceste doua ar putea satisface intreaga cerere a SUA pentru cipuri americane cand vor fi finalizate”, a declarat Ronnie Chatterji, de la Consiliul Național Economic, pentru CNBC. „Aceasta este definitia rezilientei lantului de aprovizionare. Nu va trebui sa ne bazam pe nimeni altcineva pentru a produce cipurile de care avem nevoie.”
Noua fabrica anuntata va produce cipuri de ultima ora de 3 nanometri pana in 2026. Extinderea marcheaza una dintre cele mai mari investitii straine directe din SUA si cea mai mare din Arizona. TSMC si-a imbunatatit recent planurile si la prima sa unitate de cipuri, anuntand ca va produce acum wafers de 4 nanometri in loc de wafers de 5 nanometri. Primele cipuri urmeaza sa fie fabricate acolo incepand cu 2024, Apple si NVIDIA fiind printre primii clienti.
CHIPS and Science Act a alocat 52,7 miliarde de dolari in imprumuturi si alte stimulente, plus miliarde in plus in credite fiscale, pentru a incuraja investitiile in productia de semiconductori din SUA. Legislatia isi propune sa stimuleze finantarea privata in producția de cipuri din SUA.
UE si SUA implementeaza un mecanism de „transparenta” in jurul sprijinului oferit sectorului cipurilor. O parte nu o va orbi pe cealalta cu subventii neasteptate pentru semiconductori, care le-ar putea pune pe oricare dintre ele intr-un dezavantaj competitiv. O problema similara a aparut in timpul unei vizite recente a presedintelui francez Macron, deoarece liderii UE s-au plans ca Legea SUA pentru reducerea inflatiei este nedreapta fata de companiile non-americane.