Cea mai mare afacere din industria gamingului tocmai a luat sfarsit: Microsoft a cumparat Activision Blizzard.
Afacerea dintre cei doi titani valoreaza $68,7 miliarde. Aceasta este cea mai mare achizitie din istoria companiei. Oficial, Microsoft a devenit a treia cea mai banoasa companie de gaming, dupa Tencent si Sony.
Bobby Kotick va ramane CEO al Activision Blizzard. Odata ce se va termina acordul, Activision Blizzard va raporta CEO-ului Microsoft, Phil Spencer.
„Gamingul este cea mai dinamica si interesanta categorie de divertisment pe toate platformele de astazi si va juca un rol cheie in dezvoltarea platformelor metaverse”, a declarat Satya Nadella, presedinte si CEO, Microsoft. „Investim profund in continut, comunitate si cloud de clasa mondiala pentru a introduce o noua era a jocurilor care pune jucatorii si creatorii pe primul loc si face jocurile sigure, incluzive si accesibile tuturor.”
Phil Spencer a declarat ca va oferi ,,cat mai multe jocuri Activision Blizzard” prin Xbox Game Pass si PC Game Pass.
Conform blogului Activision Blizzard, tranzactia s-ar putea efectua cu succes abia in ,,anul fiscal 2023 al Microsoft”. Pana atunci, compania va opera individual.
„De mai bine de 30 de ani, echipele noastre incredibil de talentate au creat unele dintre cele mai de succes jocuri”, a continuat Bobby Kotick in scrisoarea lui.
Dupa achizitii care includ multe miliarde de dolari precum Skype sau LinkedIn, Microsoft aproape ca-si tripleaza recordul de investitii cu Activision Blizzard. Cea mai scumpa achizitie a fost LinkedIn cu un pret de $26,2 miliarde.
Microsoft a mai incercat sa cumpere si Discord pe $10 miliarde anul trecut, insa a esuat.
Activision Blizzard inca se confrunta cu numeroase procese si investigatii din cauza scandalurilor sexuale din cadrul firmei. Din cauza scandalelor, oameni importanti au parasit compania.
Poate ca afacerea incheiata cu Microsoft va reda gloria numelui Blizzard de altadata.
Odata cu Activision Blizzard, studiourile interne ale Xbox Game Studios ajunge la 30.