Va spuneam in review-ul lui SteelSeries Aerox 3 ca sunt multi producatori care sufla serios in ceafa celor de la SteelSeries cand vine vorba de gama de produse.
Unul din acei competitori de pe piata sunt baietii suedezi de la Xtrfy, ce din punctul meu de vedere ii surclaseaza cu mult pe cei de la SteelSeries cand vine vorba de a satisface cerintele din piata. Singurul motiv pentru care SteelSeries inca nu au fost depasiti de baieti precum Glorious sau Xtrfy este datorita renumelui, brand ce in urma cu ceva ani era un colos. Dar asta nu o sa tina pana la nesfarsit.
Pentru cine nu stie mai nimic de cei de la Xtrfy sau acum aud pentru prima data de ei, o sa va fac eu un scurt rezumat. Sunt niste baieti din Suedia, care au pornit business-ul pe principiul celor de la QPAD (rest in peace). Au abordat piata locala mai intai, alegand pentru primii ani sa faca distributie doar in tara natala si in tarile invecinate.
Usor usor awareness-ul lor a crescut pe nisa de gaming si au reusit in urma cu ceva ani sa intre in actionariatul unei organizatii de gaming de renume, anume Ninjas in Pyjamas. Cu timpul au inceput sa-si extinda atat distributia, cat si sponsorizarea altor organizatii de gaming.
Iar ca produse, nu au lansat periferice ce ieseau in evidenta. Aveau un mix intre performanta si confort, reteta similara cu cea utilizata de cei de la Zowie pe partea de periferice.
Dar cu timpul au inceput si produsele lor sa iasa in evidenta. Produse precum M3, M4, H1 si altele.
Viitorul suna promitator pentru suedezi si chiar sper sa nu aiba soarta celor de la QPAD. Dar trendul lor pare pozitiv din ultimii ani.
Specificatii
Produs | Xtrfy M42 RGB |
Forma | Simetric |
Senzor | Optic, PMW3389 |
Viteza tracking senzor | 400 IPS |
Switch-uri | Omrom 20M |
Greutate | 59 grame, fara cablu |
Altele | Skatez PTFE, Cablu Xtrfy EZCord |
Iluminare | RGB |
Pret | 60 euro |
Utilizare
Am avut ceva emotii cand am intrat in posesia mouse-ului, asta pentru ca am avut ceva asteptari de la soarec. Mi-a placut teribil de mult modelul anterior, Xtrfy M4. Si de fel eu am ghinion, cand am asteptari peste medie de la un produs, sunt dezamagit crunt. Dar cum l-am scos din cutie, mi-a placut atat de mult forma, incat am inceput sa-l car dupa mine si la munca.
Si am utilizat mouse-ul pret de 3 saptamani. Pe langa task-urile zilnice, l-am abuzat in jocuri precum CS:GO, Valorant sau Dota 2. Iar suprafetele pe care le-am utilizat sunt Xtrfy XTP1 Xizt si SteelSeries QCK+.
Constructie
Desi feeling-ul carcasei imi aduce aminte destul de mult de M4, cei de Xtrfy au modificat forma pentru M42. Acesta este mai mic si aduce mai mult a Rival 100 sau pe alocuri chiar cu Kinzu. Mouse-ul masoara 118 mm x 38 mm si ajunge la 64 grame, asta luand in calcul si o bucata din cablu, lucru ce trebuie facut intr-o utilizate standard cand vine vorba de mousi wired.
Un lucru nou cu care vine Xtrfy M42 este faptul ca beneficiaza de o carcasa “modulara”. Bine, carcasa e mult spus, in realitate ii poti schimba cocoasa, astfel fiecare utilizator poate “moda” mouse-ul dupa bunul plac si partial dupa grip-ul utilizat.
Skatez-urile PTFE sunt excelente pe acest model. Aluneca fara cusur pe suprafata de lucru, indiferent de sensivitatea utilizata de catre utilizator.
Si fiind un mouse “esports ready”, ca si M4, Xtrfy M42 vine fara software. Exista doar un tool prin care poti updata firmware-ul mouse-ului. Toata configurarea mouse-ului se face din butoanele prezente pe soarec.
In stanga senzorului optic se afla butonul de switch DPI, iar deasupra skatez-ului inferior se afla comutatorul de switch polling rate. Curios e ca au ales doar trei trepte, anume 125Hz, 500Hz si 1000Hz. Iar sub scroll avem prezent buton ce are rolul doar de a modifica iluminarea RGB.
Desi cei de la Xtrfy specifica faptul ca este un mouse simetric, devine problematica utilizarea lui de catre un stangaci. Asta pentru ca daca acel utilizator nu utilizeaza claw grip, exista riscul destul de mare ca acel utilizator sa actioneze fara dorinta lui butoanele laterale.
Am vazut pe alocuri ca unii review-eri se plang de cablu, ca ar fi o idee cam rigid si ca unii ar prefera chiar sa echipeze mouse-ul cu un cablu paracord. Mie sincer nu-mi displace cablul prezent pe Xtrfy M42. Simt faptul ca acest cablu este ceva mai rigid decat cel prezent pe alti mousi similari, insa lucrul asta chiar nu ma afecteaza cand utilizez mouse-ul.
Si se pare ca au venit si cu un mic fix, nu stiu daca este intentionat sau doar s-a nimerit pentru ca este o carcasa mai mica. Carcasa prezenta pe M4 scartaia destul de des, lucru ce este intalnit mult mai rar pe M42. Cricket-ul inca exista, sa nu credeti ca a disparut complet, dar este mult mai rar si nu la fel de sesizabil.
Butoane
Click 1 si 2 au o actiune placuta la apasare, cel putin cand aceasta are loc cum se face in mod normal, adica fiind actionate doar din partea frontala.
Dar am vazut destui utilizatori care au un grip mai dubios si astfel pozitioneaza degetele la mijlocului click-ului. Si partea dubioasa ca daca se actioneaza in alta zona decat cea din buza click-ului, utilizarea acestuia devine mai greoaie. Si spun ca este dubios pentru ca click-ul nu este bucata intreaga din carcasa. Bine, nu se face cu mult mai greu apasarea click-ului, dar este sesizabil acest lucru.
Butoanele laterale sunt pozitionate pe partea stanga a mouse-ului , fix sub click 1. Acestea sunt gandite fain, neiesind prea mult din releif. Lucrul acesta este util de exemplu pentru mine, pentru ca patesc des in jocuri cand ma concentrez sa apas din greseala pe butoanele laterale daca-s iesite ceva mai mult in relief.
Scroll-ul mi se pare aproape perfect. Desi mie in general imi place scroll-ul care are elemente iesite mai in relief decat in mod normal. De exemplu, imi place foarte mult cel prezent pe Glorious Model O.
Am facut o exceptie pentru ca cel prezent de pe Xtrfy M42 este incredibil de silentios. Posibil sa fie cel mai silentios scroll de care m-am lovit pe un mouse de gaming care nu este utilat cu un “infinite scroll”. Daca-mi aduc aminte bine, cred ca fix asa era si pe Xtrfy M4.
Concluzie
Xtrfy M42 RGB e unul din mousii care chiar mi-au placut cu adevarat in ultimii doi ani. Are un senzor de top, o carcasa usoara si o forma aproape ideala.
Dar cum lucrurile nu pot fi perfecte, imi displace faptul ca arata ca o bucata de branza emmental. Nu ma deranja prea rau lucrul acesta in urma cu un an. Chiar am crezut ca asta e sacrificiul pe care un gamer trebuie sa-l faca ca sa beneficieze de un mouse usor, sa arate de parca a trecut un burghiu pe el de 100 de ori.
Dar uite ca n-a fost asa, lucru dovedit chiar de cei de la Razer. Au aratat ca poti avea un mouse foarte usor si cu o carcasa “plina”. Si ce ma mira teribil e ca, efectiv toti producatorii si-au gaurit mousii pentru a fi usori. De la SteelSeries, la HyperX sau Cooler Master. E greu sa-ti angajezi un meserias in laboratorul de chimie?
Dar oricat de hater as fi, Xtrfy M42 chiar e un mouse foarte bun. Si progresul celor de la Xtrfy este vizibil la fiecare lansare. Sper sa o tina tot asa.