Review Router Wireless Tenda TX9 PRO AX3000

Review Router Wireless Tenda TX9 PRO AX3000

Stim cu totii cat de frustrant e sa iti apara “Connection problems” in mijlocul unui joc online, sau sa vorbesti ca fraierul intr-un apel pe Teams, fara sa primesti vreun raspuns, ca sa iti apara cateva secunde bune mai tarziu “Hold on. Looks like something went wrong[…]”.

De cele mai multe ori problemele de genul sunt cauzate de routerele standard de la furnizorul de internet, pentru ca sunt de obicei micute, ieftine, si cel mai probabil vechi. Asa ca cea mai buna solutie e sa iti conectezi un alt router mai potent pentru WiFi, prin cablu la routerul de la ISP.

Gama de alegeri e foarte mare, de la 100 de lei pana la mii de lei. Asa ca, ce sa alegi? De unde stii ce-i potrivit pentru tine?

Nici eu nu stiu ce-i potrivit pentru tine in mod specific, dar router-ul din acest review e intr-o categorie mid-range si s-ar putea sa fie potrivit cel mai multora dintre voi care stati la apartament.

Router-ul TX9 PRO de la Tenda promite o acoperire foarte buna WiFi 6 printr-o combinatie de 4 benzi distribuite prin 4 antene puternice.

 

 

Specificatii

Denumire produsTenda TX9 PRO AX3000
Standarde retea- WiFi 6 (802.11ax)
- LAN Gigabit Ethernet
Data Rate- 2.4GHz up to 574Mbps
- 5GHz up to 2402 Mbps
ProcesorDual Core 1.6GHz
Numar antene externe4 antene omnidirectionale 6 dBi
ButoaneWPS/Reset button
Putere transmisieCE:
<20dBm(2.4G)
<23dBm(5G)

Reglaj putere: mare/medie/mica

Beamforming
MU-MIMO
FirewallForbid UDP flood attack
Forbid TCP flood attack
Forbid ICMP attack
Forbid WAN PING from internet
SecuritateWPA-PSK,WPA2-PSK, WPA/WPA2-PSK
WPA3-SAE/WPA2-PSK
Securitate wireless: activeaza/dezactiveaza
WPS(WiFi Protected Set-up) fast encryption
Filtrare clienti
Control parental (black list si white list)
Remote Web Management
AlteleSmart Traffic Prioritisation
Clonare nume utilizator si parola PPPoE
Smart Wi-Fi Schedule
BSS Coloring
Tenda Cloud
Aplicatia Tenda
Bandwidth Control
Guest Network
IPTV
VLAN
MAC Clone
Static Routing
System Log
Backup
SRP439,99 RON

 

Galerie foto

Review Router Wireless Tenda TX9 PRO AX3000

 

Instalare

Procesul de instalare e foarte rapid si usor. Conectezi routerul la priza si la sursa de internet printr-un cablu UTP (este unul plat inclus in pachet, foarte dragut!) . Iar apoi te conectezi la router prin cablu sau prin WiFi cu parola de pe spatele acestuia iar apoi iti va aparea un prompt de quick setup.

In acest setup este un singur pas foarte simplu, si anume setarea numelui conexiunii si parolelor de conectare si de admin, care pot fi una si aceeasi. Conectarea initiala poate fi facuta de pe un PC sau telefon.

 

Navigare si features

Dupa conectare router-ul poate fi configurat prin interfata web (http://192.168.0.1/) sau prin aplicatia Tenda WiFi. Ambele ofera acces la configurari similare, interfata web oferind totusi setari mai detaliate si mai specifice.

 

Printre configurarile oferite gasim features des intalnite pe majoritatea routerelor, cum ar fi Blacklist/Whitelist, WiFi Schedule, WPS, AP Mode, Guest network, DHCP, WPS, AP Mode si Bandwith control.

Dar gasim si niste setari mai noi sau mai speciale, precum IPv6, Automatic reboot cu detectie de trafic, Parental control pentru limitarea dispozitivelor selectate intre anumite ore, Transmit Power (separat pe fiecare banda in interfata web, si generic pentru ambele in aplicatia mobila), cateva tipuri de Firewall, IPTV si Virtual Server.

 

Viteze si acoperire

Viteza pe cablu este cea asteptata, foarte apropiata de ce promite furnizorul de internet, dar asta este ceva ce poate cam orice router gigabit atunci cand are un singur dispozitiv legat prin cablu. Partea buna e ca viteza se mentine destul de sus si cand sunt si multiple alte dispozitive conectate la retea prin Wi-Fi.

 

Viteza pe 5GHz este si ea foarte apropiata de cea pe cablu, fiind conectat la router in proximitatea acestuia de pe un telefon.

 

Intr-un apartament de 2 camere acoperirea 5GHz este teoretic la fel de buna ca cea 2.4GHz, folosindu-se de o combinatie de OFDMA si MU-MIMO pentru gestionarea a multiplelor dispozitive conectate, cu o banda de pana la 2402Mbps, care este mult peste ceea ce ofera furnizorul meu.

Dar practic vitezele sunt mult mai slabe decat in proximitatea router-ului, mai inconsistente  si ping-ul creste cu cat sunt mai multi pereti intre tine si router, si totusi conexiunea mai stabila decat pe 2.4GHz.

 

Viteza pe banda de 2.4GHz este mai mica decat pe 5GHz in proximitatea router-ului, ceea ce este de asteptat pentru ca banda este mai mica, de “doar” 574Mbps, si similara, poate putin mai buna, la o camera distanta.

Teoretic ar trebui sa fie mai consistenta si mai potenta decat conexiunea pe 5GHz dar eu am patit mai des sa pierd conexiunea de 2.4GHz in alte camere, pe cand cea de 5GHz s-a mentinut.

 

Concluzie

Daca vrei renunti la mare parte din fire, sa faci upgrade la WiFi 6, fie ca ai un router mai vechi sau doar router-ul de la furnizor, Tenda TX9 Pro ofera multe optiuni de configurare si securitate, dar si o performanta buna pentru pretul cerut. Pretul se invarte in jurul a 350 RON, si este unul corect.

Exit mobile version