In ultima perioada, chiar daca nu am aparut mega constant, sa stiti ca nu am stat degeaba, ci am testat la greu lucruri – pe care sper ca in curand sa le si pot publica.
Insa am zis sa iau o mica pauza, in acest inceput de vara torida, sa-mi pun creierul nitel pe standby, sa nu-mi mai incalec ochii cu cifre si benchmark-uri si efectiv sa stau si sa tastez pana uit de mine.
Asadar, am luat in primire una din multele tastaturi care poposesc in redactie si tanjesc a fi desigilate, fotografiate si utilizate. Si am zis hai sa incep cu o tastatura de la ASUS, anume ROG Strix Scope II 96 Wireless.
De ce am zis sa aleg modelul celor de la ASUS inainte altora? Pentru ca mi-a placut teribil de mult experienta cu ROG Falchion RX Low Profile, desi sunt constient ca azi, o imi lovesc falangele de cu totul alt concept de tastatura mecanica wireless.
Bun, nu o sa va mai plictisesc inutil, asta pentru ca nu am ce introducere pompoasa sa-i fac lui ROG Strix Scope II 96 Wireless. Tot ce pot sa spun e ca am asteptari mari de la ea si cred ca nu o sa ma dezamageasca.
Specificatii
Denumire produs | ROG Strix Scope II 96 Wireless |
Form factor | 96% |
Dimensiuni | 377 mm x 131 mm x 40 mm |
Greutate | ~1000 grame |
Tip conexiune | - Wired USB - ROG SpeedNova wireless (2.4 GHz) - Wireless Bluetooth |
Switch-uri disponibile | - ROG NX Storm clicky - ROG NX Snow linear |
Keycaps | Doubleshot PBT |
Altele | - AURA Sync - N Key Rollover - Polling rate 1000 Hz - Armoury Crate - Hotswapabble - OMNI Receiver |
Pret comercializare | ~1100 RON |
Galerie foto
Constructie si utilizare
ROG Strix Scope II 96 Wireless este o tastatura de gaming wireless ce masoara 377 mm x 131 mm x 40 mm si cantareste putin peste un kilogram, asta fara a fi atasat cablul de incarcare la ea.
Tastatura este gandita pe contept 96%. Ce inseamna mai exact acest form factor? Ei bine, in mare parte este o tastatura full form factor, doar ca lipsesc cele 6 butoane clasice de Insert, Delete, Home, End, Page up si Page down, avand aceste functii mutate pe alte taste, actionandu-se in “parteneriat” cu butonul Function.
ROG Strix Scope II 96 Wireless este o tastatura ce se comercializeaza cu doua tipuri de switch-uri, anume ROG NX Storm clicky si ROG NX Snow linear. In cazul de fata, pe bancul de probe tastatura este dotata cu ROG NX Snow linear prelubed.
Insa aceasta vine cu un feature esential care din pacate lipseste in mare parte pe tastaturile mecanice produse si comercializate de branduri de renume, anume ca este hot swappable. Pe scurt, iti poti schimba switch-urile daca nu iti plac cele prezente deja.
Ca sa va faceti o idee de cum se aud switch-urile ROG NX Snow linear prelubed, iata mai jos un mic soundtest.
Iar pentru a preveni uzura in timp, keycap-urile prezente pe ROG Strix Scope II 96 Wireless sunt double shot PBT.
Tastatura suporta trei magistrale de conexiuni, dintre care una wired si doua wireless – RF 2.4 GHz si Bluetooth. Switch-ul intre conexiuni se face prin comutatorul prezent pe partea superioara a tastaturii, avand fix pozitiile urmatoare: RF 2.4 GHz, wired si Bluetooth.
Daca tot am pomenit de partea superioara a tastaturii, ar trebui sa specific ce se mai afla acolo, asa-i? Ei bine, pe langa portul USB Type-C destinat incarcarii sau utilizarii tastaturii pe o conexiune wired, avem si un lacas magnetic pentru receiver-ul wireless al tastaturii.
Receiverul este arhicunosctul OMNI Receiver, asta inseamna ca in cazul in care utilizatorul are de in custodie un mouse ROG compatibil cu aceasta functie, utilizatorul poate adauga soarecul Republic of Gamers in lista de pairing si sa foloseasca un singur dongle pentru ambele periferice.
ROG Strix Scope II 96 Wireless vine cu un multiwheel, iar dupa numele sau puteti deduce ca acesta are multiple functii. Actionand butonul de langa, pe care este inscriptionat logo-ul Republic of Gamers, ii se schimba functia de baza a acestui multiwheel.
Acesta poate avea functii predefinite precum schimbarea volumului, play – pause – next – previous in content media sau ajustarea iluminarii RGB de pe tastatura.
Dar nu in ultimul rand, ii poti si customiza functiile, anume ii poti seta un macro, o functie a mouse-ului sau a tastaturii sau sa deschida un website sau o aplicatie.
Tastatura ROG Strix Scope II 96 Wireless este livrata in pachet cu un palmrest, care se ataseaza magnetic pa layout-ul inferior al tastaturii. Acesta este destul de comod, fiind undeva la mijloc la capitolul pufosenie rigida. Da, stiu ca suna dubios, lasati-ma nitel sa ma descalt emotional si o sa va explic. Este suficient de pufos cat sa stai confortabil cat utilizezi wristrest-ul, dar suficient de rigid cat sa nu apara “gauri” de la utilizare, cum se intapla de fel la produsele rivale precum G513 sau Blackwidow V2 sau V4.
Software
Partea de software este asigurata de utilitarul Armoury Crate. Cu trecerea timpului aceasta aplicatia a devenit un ecosistem aparte unde componentele, perifericele si anumite gadgeturi ASUS, fie ele ROG sau TUF, au trait intr-o adevarata simbioza.
Sirul de produse ASUS comptabilite cu acest ecosistem este unul foarte lung, incepand cu placi de baza, AIO-uri, laptopuri, dar si periferice de gaming precum mousi, tastaturi, casti, microfoane si multe altele.
De pilda, in aplicatia amintita utilizatorul isi poate customiza tastatura ROG Strix Scope II 96 Wireless dupa bunul plac. De la iluminare RGB, remapare taste, setare macro-uri, customizare multiwheel si altele.
Concluzie
Bun, am ajuns cumva si la final, sper ca nu v-am plictisit prea rau. Iar treaba cu ROG Strix Scope II 96 Wireless sta in felul urmator.
Din punct de vedere al design-ului, tastatura celor de la ASUS este mirifica, cel putin vizual, cat si tactil. Dar nu sunt neaparat un fan al acestui concept de 96%, care in realitate e un full form factor cu extra steps.
Multiwheel-ul mi-a placut teribil de mult, atat functionalitatea si customizarea sa, cat si partea tactila.
Wrist rest-ul mi-a placut si el in mare parte, singurul repros pe care l-as avea e ca mi-as fi dorit sa fie dotat cu un magnet ceva mai puternic. Da, se prinde de tastatura, dar daca plimbi nitel tastatura pe suprafata de lucru, risti ca wrist rest-ul sa ramana in urma.
Switch-urile ROG NX Snow linear prelubed mi-au placut destul de mult, desi nu sunt neaparat un fan al switch-urilor de tip liniar, ci mai degraba fan clicky. In plus, tastatura ROG Strix Scope II 96 Wireless este hot swappable.
Keycap-urile mi-au placut si ele, fiind usor abrazive, lucru ce mi-a imbunatatit vertiginos viteza de a scrie, asta pentru ca nu mi-a mai fugit degetul pe tasta. Dar am o problema cu spacebar-ul, are momente cand suna de zici ca am un mic clopotel atasat de degete.
OMNI receiver-ul este un feature interesant si el, care poate usura viata unui utilizator de tip casual, dar nu-l vad neaparat utilizat de cineva care este elitist sau se joaca la greu jocuri competitive, asta pentru a preveni un plus de latenta nedorita.