Cand eram ucenic la publicatia anterioara, am avut sub nas, ma rog, mai bine zis peste urechi, prima versiune de ROG Delta, fiind clar un semn ca cei de la ASUS o sa patrunda si spre piata de esports, desi eu l-am ignorat complet.
Da, mi-a placut perechea de casti ROG Delta la vremea respectiva, poate si probabil pentru ca aduceau destul de mult cu alte casti de gaming care mi-au placut foarte mult, un model din catalogul celor de la Sennheiser. Doar ca modelul celor de la ASUS era cu specificatii “la zi”, in timp ce EPOS / Sennheiser comercializa acea gama de casti din ineritie, fara marketing sau un update sa-l aduca cu specificatiile oarecum la zi.
Au aplicat o strategie complet gresita, pe care au apicat-o in trecut si cei de la SteelSeries: 0 lansari in ultimii ani, sperat sa vanda din nostalgie, de parca publicul lor vechi n-ar imbatrani si s-ar juca la 40 de ani la fel cum o faceau la 18. Si stim cu totii unde sunt acum EPOS ca brand.
Ma rog, ROG Delta II promite multe venind mai furtunos si mai utilat decat “batranul” Delta. Dar daca ofera o calitate si o experienta similara sau mai buna, ramane de vazut.
Specificatii
Denumire produs | ROG Delta II |
Conectivitate | - Jack 3.5 mm - ROG SpeedNova 2.4 GHz - Bluetooth |
Format | Over ear |
Autonomie acumulator | 1800 mAh, pana la 110 ore @2.4 GHz cu iluminarea oprita |
Port charging | USB Type-C |
Difuzoare | 50 mm, diafragma placata cu titan |
Impedanta | 32 ohm |
Frecventa | 20Hz - 20KHz |
Microfon | Unidirectional, detasabil, -40 dB, 100Hz - 10KHz |
Compatibilitate | - Windows - macOS - Nintendo Switch - iOS - Android 4.4+ - Xbox - PlayStation 5 |
Greutate | 318 grame |
Altele | - Aura Sync - Cupe extra - Armoury Crate |
Pret comercializare | ~250 USD |
Galerie foto
Pachet, constructie, confort
ROG Delta II pastreaza design-ul distinctiv al modelelor anterioare din aceasta gama de produse, un design care nu este ales doar pentru aspectul sau, ci mai mult pentru functionalitatea sa, anume aceasta cupa oarecum tringhi, chiar in forma de D. Deci litera “D” din denumire nu este chiar intamplatoare.
Perechea de casti din catalogul Republic of Gamers vine cu doua tipuri de cupe, una din piele sintetica si alta din material textil, oferind astfel flexibilitate in functie de doleantele fiecarui utilizator in parte. Cupele sunt adanci de aproape un centimetru, ceea ce inseamna ca ofera spatiu suficient pentru urechi, evitand astfel disconfortul dupa sesiuni lungi de utilizare.
De asemenea, cupele sunt ajustabile in plan vertical dupa capul utilizatorului, dar pot fi ajustate si in plan vertical dupa bunul plac.
Cu o greutate de 318 g, ROG Delta II este o pereche de casti de gaming relativ usoara, iar forta de apasare pe urechi si crestetul capului este una dintre cele mai lejere pe care le-am experimentat in ultimul timp, oferind un nivel ridicat de confort.
Cu toate acestea, trebuie mentionat ca, datorita acestei presiuni mai reduse, stabilitatea poate fi afectata in cazul miscarilor bruste ale capului. Asta pentru ca daca incep si misc brusc din cap, perechea de casti pleaca putin de pe pozitia initiala.
Iluminarea RGB este un element care contribuie la aerul pompos pe care-l emana ROG Delta II. Perechea de casti benefiaza de ecosistemul Aura Sync, ceea ce inseamna ca poti sincroniza iluminarea cu alte dispozitive compatibile din portofoliul celor de la ASUS. RGB-ul poate fi personalizat in multiple moduri sau poate fi oprit complet printr-o apasare lunga de 5 secunde a butonului de pe casca stanga, ceea ce este util pentru cei care doresc sa prelungeasca durata acumulatorului.
Desi ROG Delta II nu este o pereche de casti impunatoare fizic, cupele sunt ticsite cu butoane, porturi si potentiometre. Pe cupa dreapta se afla butonul de comutare pe conexiunea Bluetooth, un potetiometru destinat volumului strict acestei conexiuni si jack-ul de 3.5 mm.
Pe cea stanga se afla conectorul jack 3.5 mm al microfonului detasabil, portul de incarcare USB Type-C, un comutator de oprire sau pornire, inca un potentiometru dar pentru interfata 2.4 GHz. Acesta are si functie dubla, la o simpla apasare poti da mute/inmute la microfon.
Dar intre potentiometrul de volum pentru conexiunea ROG SuperNova si comutator se afla un buton, care indica daca perechea de casti este pornita, la apasare are functie de play/pause, la o apasare mai lunga de 5 secunde opreste iluminarea RGB, iar la o apasare de ~15 secunde reseteaza la setarile din fabrica perechea de casti de la ASUS.
ROG Delta II vine cu optiuni de conectare extinse, doua utilizand o conexiune wireless, dar si una wired, prin intermediul jack-ului 3.5 mm.
Pe wireless, perechea de casti ASUS poate fi conectata prin Bluetooth, cat si prin ROG SuperNova, cea din urma care utilizeaza clasica magistrala 2.4 GHz, oferind astfel o versatilitate remarcabila utilizatorului.
Avand parte de aceste conexiuni, asta inseamna ca poti conecta ROG Delta II la o gama uriasa de produse, de la PC-uri sau laptop-uri care utilzieaza sistem de operare Windows sau macOS, console de gaming precum Nintedo Switch, Xbox sau PlayStation, pana la telefoane si tablete care folosesc OS Android sau chiar iOS.
Insa asta nu este tot, asta pentru ca pe ROG Delta II are posibilitatea de a utiliza simultan conexiunile 2.4 GHz si Bluetooth, permitand utilizatorului sa fie de exemplu conectat la doua dispozitive, precum PC la conexiunea ROG SuperNova si la smartphone prin conexiunea Bluetooth, astfel se poate si juca, dar poate prelua si apeluri. De aici si controlele plasate intuitiv pe cupele castilor, care asigura control separat pentru cele doua conexiuni wireless, dar am amintit de ele ceva mai sus.
Acumulatorul prezent pe ROG Delta II are o capacitate impresionanta, de 1800 mAh, dar este si foarte bine optimizat consumul, asta pentru ca pe conexiunea ce foloseste interfata 2.4 GHz, anume ROG SuperNova, acestea au o capacitate de pana la 110 ore de utilizare continua, dar cu iluminarea RGB oprita.
Evident, in cazul in care pornesti iluminarea RGB, durata de utilizare a acumulatorului scade vertiginos, ajungand aproape la jumatate.
Utilizare
Sunet
Impedanta de 32 ohmi indica o sensibilitate crescuta, ceea ce inseamna ca poti astepta o redare fidela si puternica a sunetului, atat in continut multimedia, cat si in sesiuni de gaming.
Difuzoarele de 50 mm placate cu titan prezente pe ROG Delta II sunt responsabile pentru o experienta audio la un nivel superior. Acestea ofera un sunet clar, puternic, precis si bine echilibrat, cu un profil audio curat, potrivit ideal pentru gaming.
S-a mers la fel ca pe primul model de ROG Delta, unde inginerii au considerat ca bass !== calitate audio. Chiar daca-s niste casti bune pentru content audio, principalul scop al modelului ROG Delta II e sa ofere o experienta aparte in sesiuni de gaming.
Si o face, asta pentru ca acel bass care nu lipeste, ci este cu bun simt, nu este zelos sau vulgar, ofera un sunet mai precis si mai calitativ in jocuri competitive precum Counter-Strike 2, VALORANT, PUBG, Apex Legends sau multe altele, unde precizia audio este extrem de importanta.
Mediile sunt curate, oferind o distinctie clara intre diferitele elemente sonore, fie ca e vorba de dialoguri in jocuri sau detalii subtile din muzica. Inaltele sunt si ele bine definite, fara a deveni stridente mai ales in content media.
In modul Bluetooth, sunetul este usor mai comprimat comparativ cu modul 2.4GHz, dar diferenta este una minora si nu afecteaza experienta finala.
Evident ca folosind conexiunea prin jack-ul de 3.5mm, sunetul este cel mai dinamic si mai bogat, oferind o experienta audio completa. Dar aici depinde si de dotarile din ograda utilizatorului, asta daca le conectezi la un telefon modest, nu o sa ai parte de o experienta audio aparte. Dar daca le conectezi la un DAC bun de gaming precum Creative G6, ROG Delta II sunt divine.
Voice chat
Microfonul detasabil prezent pe perechea de casti ROG Delta II de la ASUS este conceput pentru a oferi o comunicare clara si precisa in timpul sesiunilor de gaming.
Cu un model de captare unidirectional, acesta se concentreaza pe vocea utilizatorului, minimizand zgomotul de fundal.
Sunetul captat este clar, puternic, cu o usoara influenta flat, dar per total calitatea este una peste medie. V-as fi lasat si niste demo-uri cu vocea mea suava, dar in perioada asta sunt lovit de alergie la ambrozie si vorbesc mai mult pe nas, deci as fi faultat acest test.
Software
Perechea de casti de gaming ROG Delta II poate fi customizata din aplicatia Armoury Crate, unde poti configura aproape toate componentele si perifericele din catalogul ASUS, precum placi de baza, placi video, microfoane, AIO-uri, tastaturi, mousi si multe altele, indiferent ca fac parte din catalogul Republic of Gamers, TUF sau ProArt.
Cand vine vorba de ROG Delta II, in aplicatia Armoury Crate ai parte de o customizare peste medie. Ai acces la un equlizer ce poate deveni util in anumite situatii, in special in gaming, dar ai parte si de ceva customizari asupra microfonului sau a iluminarii RGB.
Concluzie
Mi-as dori sa iau la puricat mai des astfel de produse, pentru ca mi-e usor sa-mi las parerile despre un produs precum ROG Delta II.
Confortul este unul aparte in utilizare, dar s-ar putea sa-ti cada de pe cap daca te apleci prea mult sau daca te sperie motanul din casa si tresari.
Calitatea audio redata este una impresionata, atat pe conexiunea wireless, cat si pe mod wired prin intermediul conexiunii jack 3.5 mm.
Design-ul este unul foarte placut, sunt cu siguranta unele dintre cele mai atractive casti de gaming din punct de vedere vizual.
Durata acumulatorului este si ea una buna spre impresionanta. Sigur, pe piata sunt casti cu capacitate similara sau chiar mai mare a acumulatorului, dar au lacune la alte capitole, in timp ce perechea de casti de la ASUS nu.
Singura “buba” cand vine vorba de ROG Delta II este pretul, asta pentru ca are un pret de vanzare in jurul sumei de 250 USD. Nu spun ca nu-si merita pretul, ba din contra. Doar ca, avand in vedere contextul actual in care ne aflam, parca totusi e cam mult sa dai ~1250 lei pe o pereche de casti, chiar daca se poate dovedi a fi o investitie pe termen lung.