Da, stiu ca nu sunteti obisnuiti ca eu sa-mi fac aparitia cand vine vorba de review-uri de telefoane, dar a facut soarta in asa fel incat sa ne cionim unii de altii in intersectie.
Adi a plecat in vacanta peste mari si tari, iar telefonul nu a venit in timp util ca sa-l puna in bagaj. Dar poate tot raul spre bine, asta pentru ca mi-ar fi util sa butonez si eu cateva telefoane, pentru ca m-am decis intr-un final sa-mi schimb batranul iPhone 11.
Dar pana sa ajungem sa vorbim despre asta, hai sa va fac o mica introducere in viata mea de “pasionat de GSM&Co”.
Feciorie, bat-o vina
Ca multi plozi nascuti si crescuti in ’90, primul telefon pe care l-am detinut a fost un Bosch 509e pe care ma suna doar mama ca sa confirm ca am ajuns intreg acasa, fiind nevoit sa parcurg un drum lung de 3 strazi de la scoala pana in domiciliu. Nici nu stiu ce aveam atunci, alo sau Dialog, stiu sigur ca nu era connex.
Dupa ce am mai crescut nitel, mai exact prin clasele 6-8, am trecut la celebrul Nokia 3310, pe care-l impopotonasem cu fel si fel de carcase cu LED-uri, ringtone-uri si imagini cumparate de pe teletext sau de pe revistele Terra.
Deja fiind mandru fecior, apelul telefonic a incetat sa mai fie cu circuit inchis. Am inceput sa fiu apelat si de catre tata, bunica, dar in special de catre colegi si prieteni. Bine, poate mult spus sunat cand vine vorba de colegi si prieteni. Ne dadeam beep-uri intre noi ca sa nu ne consumam creditul si stiam ce insemna acel beep pentru fiecare individ in parte.
Daca primeam beep de la Augustin de la etajul 7 insemna ca trebuia sa scot capul pe balcon sa vad ce vrea, daca imi dadea beep Victor probabil trebuia sa scot iar capul pe balcon sa vad daca a venit sa ma ia la fotbal. Iar daca ma suna Spulber Senior, insemna ca am comis-o si trebuia sa fiu mielusel pana ajungea acasa.
Daca tot am pomenit de senior, o sa fac un mic offtopic. Ca sa ma motiveze sa-mi imbunatatesc notele de la scoala, mai ales ca venea si examenul de capacitate, s-a prins ca functionam pe baza de stimulent. Practic, ma intreba ce vreau sa-mi cumpere. Mai o bicicleta, mai un monitor nou, ba un sistem audio.
Iar pentru examenul de capacitate, am vrut un telefon nou, desi acel Nokia 3310 era inca functional si bun, iar eu ma jucam toata ziua Snake pe el. Zis si facut. Mi-am imbunatatit nitel atitudinea vis-à-vis de scoala, am luat si capacitatea cu brio, Spulber Senior a prestat: Nokia 3220. Asta ca sa va dati seama, eram pasionat de RGB inainte sa fie in meta.
Dar in liceu, deja era moda telefoanelor cu MP3, colegii faceau schimb intre ei de melodii, ba aveau o camera ceva mai civilizata decat cea prezenta pe telefonul meu, asadar m-am milogit de tatal creator sa-mi schimbe telefonul, iar acesta a clacat. Mi-am luat Nokia 6230i, eram fericit ca pot sa ascult muzica la scoala, mi-am cumparat si un MMC ca sa stochez cat mai multa muzica.
Trece o perioada, bacul incepe sa bata la usa, seniorul a intrat nitel in panica ca aveam iar o atitudine indolenta, mai ceva ca Adrian Cristea, PC-ul de acasa era suficient de bun cat sa nu ma poata clinti pe aceasta categorie si mi-a zis. Iei bacul cu brio, iti cumpar ce telefon vrei.
Si iar am cedat, mi-am subliniat iar ca oricat de rotund m-as da eu ca am principii si nu clachez, ei bine, m-a motivat iar sa trag de mine si sa incerc sa iau note cat mai mari. Asadar, mi-a luat Nokia 5610 XpressMusic, telefon care mi-a placut foarte mult, pe care ma jucam toata ziua tetris si ascultam KORN, dar saracutul si-a dat sufletul rapid. Nu, nu ca ar plesnit ceva la el, ci efectiv l-am scapat in galeata cu apa. Nu intrebati.
Nici nu stiu ce au urmat dupa acel 5610. Stiu ca a fost vreo doua telefoane Samsung, un Sony Erricson, dar eu nu eram multumit de vreunul. Ba o perioada chiar am “imprumutat” si Nokia 9500 al seniorului, doar ca-mi cadeau nadragii cand mergeam cu el pe strada in buzunar. Da, la vremea respectiva probabil telefonul era mai greu decat mine.
Insa usor a inceput adevarata era a smarphone-urilor. Eu deja eram la facultate, incepusem si sa ma angajez, part time ce-i drept, vedeam colegii de grupa ca umbla cu fel si fel de telefoane si am zis ca ar fi cazul sa intru si eu in randul lumii. Asadar, mi-am dat un salariu intreg pe un Samsung Ace.
Dragutel el la vremea respectiva, micut dar fasnet. Si am zis ca o sa-l pastrez pana-l stric sau moare el din proprie initiativa. Vai de bine, cat m-am inselat.
A urmat o perioada de cativa ani de schimbam telefoanele anual mai des decat erau lansate FIFA-urile. Practic procuram 2-3 telefoane pe an, asta si pentru ca avansam din punct de vedere al carierei, implicit si ca venit. Iar cum nu aveam rate, plozi de crescut sau facturi de plata, toti banii munciti se duceau pe distractie sau astfel de achizitii.
Am stationat oleaca de timp la Note 3 al celor de la Samsung, fiind probabil telefonul meu preferat all time alaturi de acel Nokia 5610. Dar am reusit sa-l stric, l-am facut bumerang intr-o dimineata si ca sa vezi, nu a venit inapoi functional. Minus un punct pentru cei de la Samsung.
Si am zis ca poate imi cumpar ceva si gata, ma potolesc. Nope, am schimbat job-ul, implicit si domeniul de activitate. M-am angajat ca un partener Orange, unde trebuia sa cunosc foarte bine gama de produse si asta mi-a alimentat si mai rau aceasta adictie de a schimba telefoanele ca pe sosete. Ma rog, aproape. Cred ca-mi cumparam telefoane mai des decat imi procuram sosete.
Iar incepeam sa rotesc telefoane, m-am lovit de Samsung, iPhone, Huawei, Xiaomi-uri, OnePlus, cine stie ce alte branduri care-mi scapa acum. Practic am trecut ca Voda prin loboda, incercand fel si fel de smartphones, doar doar astup haul din mine si alimentez in mod sintetic serotonina.
Dar in mai putin de doi ani, am spus stop joc si am parasit acel job. Si culmea e ca, plecand de acolo, a inceput si activitatea mea jurnalistica.
Cand am plecat de acolo aveam un Xiaomi Mi Mix 3, un telefon care conceptul sau de baza se batea cap in cap cu necesitatile mele. Eu nu fac de fel selfie-uri, ci pozez halba de bere sau cana de cafea, o pisica de pe strada sau cum ninge afara.
Si am zis ok, it’s not you, it’s me. DIVORT! Am zis sa trec la un alt telefon, cumparandu-mi iPhone 11. Si s-a intamplat minunea. Din 2019 pana azi, eu am ramas la acel telefon, a fost un mariaj aproape perfect, eu ramanand loial acelui telefon, desi pe piata au aparut fel si fel de modele si branduri interesante, inclusiv realme, despre care in mod normal ar trebui sa vorbesc azi. Stai nitel nea Sky Li, mai am nitel offtopic de varsat de pe suflet si o sa incep sa abordez si subiectul de azi, anume realme 12. Ce vrei sa-ti fac acum, daca cu implementarea GDPR-ului au murit mare parte din forumuri.
Bun, iPhone 11, mariaj perfect, banii stateau fericiti in contul bancar ca nu mai schimbam telefoanele des. Viata e frumoasa, iOS merge brici, camera e suficienta pentru necesitatile mele.
Dar cum e in viata, orice mariaj incepe sa scartaie. Totul a inceput cu bateria lui iPhone 11, care a inceput sa clacheze. Asta pentru ca, in clipa de fata, ajung sa incarc telefonul chiar si de trei ori pe zi. Ma rog, nu cu ciclu complet, cel putin ultimul charge.
Dar cumva nu eram neaparat convins sa schimb telefonul, ziceam ce mare lucru, il incarc si gata, nu are rost sa arunc banii pe fereastra. Totusi, cand am decis la inceputul acestui an sa-mi iau spatiu pentru redactie, astfel telefonul a inceput sa fie folosit ceva mai mult. Fiind o perioada lunga de timp adeptul remote-ului, telefonul era folosit foarte putin, doar la apeluri si setat alarme. Dar cum am inceput sa plec zilnic de acasa, telefonul deja isi reintra in rol: mail-uri, wapp, poze, memes. Asadar, bateria a inceput sa-si arate limitele.
Dar tot anul acesta au inceput sa apara si alte probleme, care nu tin de partea fizica a telefonului, ci de natura software. Asta pentru ca am inceput sa ma lovesc des de probleme, fie cu aplicatii facute de altii, fie cu ceva intern Apple, unde efectiv cand imi era lumea mai draga sau aveam urgent nevoie de ceva specific, telefonul claca. Si eram fortat sa dau reboot si sa astept rezolvarea problemei, eu fierbeam de nervi de-mi venea uneori sa vad daca iPhone 11 ricoseaza intreg din perete.
Totusi erau momente cand problemele nu reveneau sau daca o faceau, era dupa o perioada mai lunga de timp. Dar am zis ca problemele software din ultima perioada, dar in special diminuarea capacitatii a acumulatorului, ar cam fi cazul dupa aproape 5 ani de zile sa-mi caut telefon nou.
Asadar o sa ma mai vedeti pe aici prezent in perioada urmatoare, pentru ca este ocazia perfecta sa ma decid ce telefon sa-mi procur mai departe. Scuze Adi, scuze cititorule GetGeek, scuze agentie de PR, scuze producator de telefoane mobile.
Bun, ca orice om intreg la minte trebuie sa-mi astern ce necesitati am de la un telefon, asa-i? Ok, imi trebuie o camera foto decenta, ca in cazul in care vad ceva misto pe strada sau sunt chemat la o lansare a unui produs, sa nu car dupa mine si camera mirrorless din redactie.
Ce necesitati mai am? O baterie cu capacitate mare, sa nu stau sa incarc telefonul de 2x pe zi. Ok, greu, vedem cum o scoatem la capat.
Altceva? Putere de calcul mare. Anume, nu-mi trebuie neaparat cel mai cel procesor, dar imi trebuie ceva care sa nu caraie cand am multe aplicatii deschise si ma plimb printre ele ca si cum as fi pe tarlaua mea.
Da, cam multe cerinte pana acum, altceva? Display-ul. Foarte important. Da, nu ma mai joc pe telefon de ani buni. Tetris ma joc acum in redactie pe un monitor UWQHD de 34″, e ok. Dar tot as vrea ca urmatorul telefon sa fie dotat cu un ecran cu un refresh rate macar de 90 Hz.
Bun, acum ca v-am plictisit de moarte hai totusi sa incepem aceasta aventura pe termen scrurt, sper eu, ca sa-mi gasesc urmatorul telefon care sa ma acompanieze in urmatoarele aventuri. Primul pe lista: realme 12.
Specificatii
Model | realme 12 RMX3999 |
Ecran | - 6.72" - IPS - 120Hz - FHD+ (1080x2400) |
Dimensiuni | 165.6 mm x 76.1 mm x 7.7 mm |
Greutate | 188 grame |
Chipset | Mediatek Dimensity 6100+ |
GPU | Mali-G57 MC2 |
Memorie RAM | 8GB |
Memorie interna stocare | 256GB |
Camera principala | 108 MP, f/1.8, 24mm wide, PDAF |
Camera selfie | 8 MP, f/2.0, 26mm wide |
Filmare camera principala | FHD @30FPS |
Filmare camera selfie | FHD @30FPS |
Software | - Android 14 - Realme UI 5.0 |
NFC | Da |
Baterie | - 5000 mAh - 1-50% in 30 min prin USB Type-C 45W |
Difuzoare stereo | Da |
Culori disponibile | - Woodland Green - Twilight Purple |
Data lansare | 21 martie 2024 |
Pret lansare | 1299 RON |
Galerie foto
Pachet si telefonul in sine
Bundle-ul din pachet este destul de basic. Pe langa telefon, gasim clasicele welcoming sheets si instructiuni banale de utilizare, o husa transparenta, cheita SIM, cablu USB A to USB Type-C si incarcatorul de 45W. Pe telefon vine premontanta o protectie pentru display, pe care cel mai probabil o veti inlocui cu un tempered glass.
realme 12 are un design modern si elegant, cu un finisaj usor dubios pe spate, in sensul bun. Acesta fiind o combinatie intre o suprafata mata, dar in acelasi timp lucioasa. Cert este faptul ca acea suprafata magnet de amprente, insa vizual partea dorsala a lui realme 12 ii ofera acestuia un aspect care bate spre un produs din gama premium.
Acesta masoara 16.56 cm x 7.61 cm x 0.77 cm, iar atat spatele, cat si intreaga rama sunt confectionate din plastic, facandu-l in telefon relativ usor, cantarind doar 188 grame.
Telefonul este echipat cu un amprenta montat lateral, integrat in butonul de pornire.
Realme 12 vine cu un port USB Type-C, o mufa pentru casti de 3.5 mm si un difuzor audio care este amplasat in partea de jos, in partea dreapta.
realme 12 vine dotat cu un display de 6.72″, avand o rezolutie nativa 1080 x 2400 (FHD+) si un refresh rate de 120 Hz, avand o luminozitate de 800 nits. Display-ul lui realme 12 este capabil sa afiseze imagini clare, avand culori vibrante si vii.
realme 12 vine echipat cu procesorul Mediatek Dimensity 6100+, 8GB RAM si o capacitate interna de stocare de 256GB. Cea din urma poate fi crescuta prin adaugarea unui microSD, care se pozitioneaza pe tavita simului.
Camera speram sa fie un subiect forte pentru realme 12, dar pare ca se transforma rapid intr-un subiect tabu.
Desi subiectul fotografiei se diferentiaza de fundal, lucru de apreciat, are momente dese cand diferentele de contrast nu ies prea bine in evidenta. De pilda, unde-s ochii cainelui? Inteleg saracul catel are ochii carpui, dar totusi, nu se vad in poza. Iar toata actiunea are loc afara, pe soare, unde lumina ne inunda pe toti.
Camera suporta un zoom de pana la 20x, insa nu inseamna ca si ar trebui sa fie utilizat.
Pe distante mici si medii sa zicem ca ar fi oarecum mediocru, treaca mearga. Insa pe o distanta oleaca mai mare, sa zicem ce depaseste 7-8 m, calitatea imaginii este una atroce. Iar in poza de mai jos, cainele arata de parca ar fi fost incarcata imaginea intr-o aplicatie care adauga un filtru cartoon-ish.
Cand mi-am schimbat bancul de lucru, trecand intr-un mediu cu mai putina lumina, adica cu acoperis deasupra cheliei, situatia a ramasoarecum similara, desi unele subiecte fotografiate aratau de parca erau desenate. De pilda, cartofii din imagine nu erau portocalii, iar acum cand ma uit la ei ma cuprinde un mic deja-vu din copilarie cand ma jucam CS 1.6 si dadeam digital vibrance la maxim.
Pe low light situatia este una oarecum decenta, desi nu m-as fi asteptat. Pe o strada unde iluminatul stradal este prezent, dar nu isi face simtita prezenta prea mult, pozele au iesit chiar acceptabil, fiind vizibile si niste detalii in acestea.
Camera selfie este una decenta, chiar daca din punct de vedere al specificatiilor nu impresioneaza neaparat. Acesta capteaza imaginea destul de bine, atat intr-un mediu bine iluminat, dar si in aer liber dupa ora 22.
Indoor situatia nu e nici ea neaparat roz. In redactie, cu doua softbox-uri pornite, dar si cu o lumina decenta pe tavan, imaginile tot nu au vlaga, sunt lipsite de viata.
Modul Pro imbunatateste nitel experienta, dar nu cat sa fie rentabil. Pentru poze statice este oarecum decent, desi ocupa foarte mult o astfel de poza versus calitatea redata.
Marea problema e ca esti fortat sa il folosesti pentru fotografii statice, precum in cazul unei persoane care sta la poza, un obiect sau mai stiu eu. Un animal agitat sau o masina in trafic o sa iasa ca Superman in benzile desenate cand decola.
Marea mea frustrare legata de calitatea pozelor e ca vorbim de un telefon lansat in 2024, care totusi din punct de vedere calitativ este doborat efectiv de un telefon lansat acum aproximativ 5 ani, anume OnePlus 7T Pro, cu care este facuta poza de mai jos cu pisica pe post de maimuta.
Da, stiu ca compar un telefon entry level cu ceva ce a aderat candva spre segmentul flagship. Totusi, nu ar fi trebuit ca OnePlus 7T Pro sa fie capabil sa livreze culori asa vii, e drept intr-un mediu cu lumina naturata, in timp ce pe realme 12 pozele de multe ori parca nu au suflet.
Bun, si daca tot m-am plimbat si am facut poze, o sa va mai las un cateva, fara ca sa mai subliniez ceva specific.
O sa fie salvata camera de pe realme 12 cand vine vorba de filmare? Nu, cand vine vorba de filmari situatia este mai rea decat cea de pe fotografii.
Camera este capabila sa filmeze doar in 720p sau 1080p la 30 fps. Pana acum, pe modestie, insa calitatea video nu este una cu care sa defilezi, desi sunetul captat este unul decent.
Bun, hai ca deja am impresia ca m-am ofticat mai mult decat era cazul, zic sa trec mai departe si sa abordez un subiect pozitiv. Cand vine vorba de baterie, acesta poate fi capitolul la care sta realme 12 cel mai bine. Avand un acumulator cu capacitate de 5000 mAh, care suporta si fast charging de 45W impreuna cu incarcatorul din pachet, astfel fiind capabil de o incarcare de ~50% a bateriei in doar 30 de minute.
Intr-o utilizare oarecum banala, in care m-am plimbat ici colo cu telefonul prin oras dupa mine, facut niste multe poze, filmulete, uitat pe social media si la meme-uri, pot sa ma declar mai mult decat multumit de durata de viata a bateriei. Asta pentru ca in sfarisit, dupa ani de zile de utilizare zilnica a unui iPhone, nu-mi mai incarcam telefonul de doua ori pe zi, ci o faceam undeva la 28 de ore. Daca o faceam si pe asta.
Nu, nu o sa ma joc vreun joc precum PUBG sau mai stiu eu ce, not my cup of joe. Dupa cum v-am zis si in introducerea materialului, pe mine ma intereseaza strict cum performanteaza telefonul in taskuri zilnice.
Si da, realme 12 se misca destul bine in aplicatiile in care le-am utilizat, fiind responsive toate cazurile, indiferent cat de solicitant era sarcina de multitasking. Insa, ca sa vedeti ca sunt baiat de treaba, va las si niste teste sintetice.
Iar in Speedtest, realme 12 a stat chiar bine. Utilizand reteaua 5G, mi-a luat ceva sa ma plimb prin oras sa prind o viteza decenta (multumesc RDS), insa in cele din urma cum am ajuns oarecum aproape de birou, adica spre centrul orasului, prins o banda de download de 357 Mbps si una de upload de 107 Mbps.
Iar in birou, pe un router cu Wi-Fi 6 de joasa speta si pe cel mai mic abonament RDS Business, acesta a inregistrat 270 Mbps pentru download si 268 Mbps pentru upload.
Ok, ce ar mai fi de acoperit? Sistemul de operare, corect. In cazul de fata, avem un realme UI 5.0 bazat pe OS-ul Android 14.
UI-ul celor de la realme este una intuitiva, fiind usor de navigat si personalizat chiar si de o persoana novice sau de cineva ca mine, care n-a mai atins un telefon Android de foarte multi ani.
Insa, marea mea problema este ca are foarte multe aplicatii bloatware preinstalate. Efectiv cat am utilizat telefonul, am avut de multe ori impresia ca as fi un copil cu ADHD, am deschis Google Play, am selectat o groaza de aplicatii si am dat install. Iar cireasa de pe tort: m-am lovit si de reclame.
Concluzie
Este realme 12 urmatorul meu telefon? Cel mai probabil nu. Au fost lucruri care mi-au placut la el, dar si unele care mi-au displacut. Pana aici nimic socant, ca la orice produs, unele lucruri iti plac, altele ba.
Mi-a placut design-ul telefonului cap coada, de la pozitionare butoane laterale, pozitionarea camerelor, dar si prezenta port-ului jack 3.5 mm – asta pentru ca ma pot plimba linistit pe strada cu niste casti wired premium, nu-s fortat sa iau dupa mine o pereche de casti mediocre din punct de vedere a calitatii audio, dar wireless.
Bateria iar a fost un capitol la care realme 12 ia un mare thumbs up de la mine, fiind in sfarsit linistit pe drum ca nu o sa-mi moara telefonul daca fac 10 poze si chem un Uber.
UI-ul mi-a placul, usor de navigat, chiar daca am fost in anumite momente nitel lent pentru ca n-am mai pus mana pe un telefon cu sistem de operare Android de atata amar de vreme.
Insa nu mi-a placut faptul ca m-am lovit de ADS, dar mai important, droaia aia de aplicatii preinstalate care mai toate sunt inutile, m-a lasat rece.
Camera este probabil cea mai mare hiba a lui realme 12. Atat filmarile cat si fotografiile nu arata tocmai bine, avand o calitate net inferioara unor telefoane vechi precum iPhone 11 sau OnePlus 7t Pro, adica telefoane lansate acum 5 ani de zile.
Insa toata aceasta ura pe care mi-am creat-o involuntar vis-à-vis de realme 12 mi-a disparut complet cand am vazut pretul. Asta pentru ca am realizat ca am fost fix ca un caine care latra la gard foarte agresiv si realizeaza dupa ceva timp ca nu e nimic acolo si se duce la cotet sa se culce.
realme 12 are un pret de lista de 1299 lei, astfel realizand faptul ca am fost coleric si incep sa vad ceva mai accentuat lucrurile pozitive ale telefonului in tema.
Dar cam atat de la mine. Sper ca nu v-am plictisit prea rau. Ca sa scapati de mine si sa se intoarca Adi sa scrie telefoane, rugati-va sa-mi gasesc telefonul perfect in perioada urmatoare.