In ultima perioada nu au fost cine stie ce lansari cand vine vorba de mousi de gaming, in special pe segmentul wireless.
Au scos SteelSeries un mouse ce pare interesant, anume Aerox 9, insa personal n-am fost asa interesat de el din doua motive: carcasa honeycomb si faptul ca este pentru MMORPG-uri/MOBA-uri.
Sa nu fiu inteles gresit, imi plac pana si mie mousii cu atatea butoane in special care se afla pe lateralul perifericului, insa in clipa de fata un astfel de mouse mi-ar fi util doar in mediul de munca. Iar ultima perioada evit pe cat de mult posibil sa utilizez chestii fancy sau de gaming la munca.
Dar daca sa revin la subiect. Pe segmentul esports fps, exista doar doua branduri la vedere cand vine vorba de mousi wireless de gaming: Razer si Logitech. De ce exista doar ei? Pe langa ca au produse cu senzor de top, acumulator care tine mult si finisaje premium, lucrul care a captivat toata atentia este faptul ca au scos mousi lightweight cu carcasa plina.
Pe unde vezi mousi lightweight vezi doar carcase honeycomb, adica au gauri in ele. Iar cei doi producatori amintiti mai sus au reusit sa scoata greutati similare sau in unele cazuri mai jos pe mousi wireless, dar si cu carcasa plina, lucru ce este absolut impresionant.
Logitech a luat piata pe sus cu senzorul HERO, iar implementarea lui pe G Pro Wireless, mouse ce a fost lansat in august 2018, a avut probabil cel mai mare impact pe care l-am in ultimii ani.
La un an distata a scos si Razer modelul lor wireless care era capabil sa ofere performante similare cu un produs wired, anume Razer Viper Ultimate. Mouse superfain, venea la fix pentru ca G Pro nu are o forma la care te adaptezi tocmai usor, iar lucrul asta nu poate fi spus despre Viper.
Anul trecut Logitech a scos G Pro X Superlight, mouse care iar a captat atentia, desi nu pare un salt mare intre cei doi mousi. Sigur, au taiat 20 de grame din mouse, de apreciat. Insa i-au luat si din features. Au scos iluminarea (care oricum era inutila), au pastrat senzorul HERO care cu update de firmware a ajuns sa urce la 25 000 DPI (cel mai bun la momentul respectiv), au scos butoanele laterale de pe partea stanga facand astfel un mouse simetric ce poate fi folosit doar de dreptaci si au imbunatatit skatez-urile.
Insa cea mai mare problema ramane carcasa. Asta pentru ca eu personal am reusit sa “tocesc” doua sample-uri de Logitech G Pro Wireless, mai exact efectiv faceam crater in carcasa unde tineam degetele pe lateral.
Aparent problema asta era des intalnita la mouse-ul asta, asa ca cei de la Logitech au trantit un fix care pare mai mult taiat de costuri decat dezinteres sa rezolve problema. Mai exact, in pachet sa gasesc niste gripuri laterale de vinilin. Nu-s rele, dar se uzeaza destul de repede. Mult mai repede decat skatez-urile chiar, iar cand se intampla asta mouse-ul devine tare incomod in utilizare.
Si uite ne vedem azi cu un sample de Razer Viper Pro v2. A fost un mouse atat de leak-uit inainte de lansare incat lumea nici n-a mai fost surprinsa cand au anuntat oficial mouse-ul. Bine, nici cei de la Razer nu s-au ascuns cu aceasta lansare, pentru ca am vazut cu minim doua luni inainte de lansare jucatori pro de CS la eventuri cu acest periferic.
Razer Viper Pro v2 are o mostenire grea. Dar si concurenta pe masura, atat de la rivali, cat si din propria gradina. Acum sa vedem daca-i in stare de ceva sau nu.
Specificatii
Denumire produs | Razer Viper v2 Pro |
Conectivitate | Wireless 2.4 GHz, Wired USB-C |
Senzor | Focus Pro 30K Optical Sensor 30 000 DPI |
Polling rate | 1000 Hz |
Viteza tracking | 750 IPS |
Numar butoane | 6 |
Switch-uri | Razer Optical Mouse Switches Gen-3, 90 mil clicks |
Skatez | 100% PTFE |
Dimensiune | 126.7 mm x 57.6 mm x 37.8 mm |
Greutate | 58 grame |
Durata acumulator | 80 ore |
Iluminare | Nu |
Pret | 150 euro |
Constructie si utilizare
In intro o sa descriu experienta de unboxing. Cum deschizi cutia, zaresti doar mouse-ul, la fel cum se intampla si la concurenta. Dupa ce scoti mouse-ul si suportul de plastic pe care este asezat, gasesti si loot-ul din box.
In pachet gasesti o carticica complet neagra cu instructiuni de utilizare si conectare la Synapse, dar si niste stickere Razer non Chroma. Pe langa acestea, se gasesc si lucruri utile precum dongle-ul wireless, cablu USB Type-C to USB A si grip-uri ce le poti pune pe lateralele mouse-ului si pe click-uri.
Razer Viper v2 Pro arata aproape identic cu Viper Ultimate, insa sunt si niste mici deosebiri, unele pozitive, unele nu prea.Fiind un mouse simetric, Razer a decis sa scoata butoanele laterale de pe partea dreapta, astfel stangacii putin dezavantajati in utilizarea acestui mouse.
Soarecul vine fara iluminare RGB, lucru ce mie personal imi place. Din pacate sunt perfect convins ca multi o sa fie impotriva acestul lucru, insa serios, exceptand cand nu esti la birou, cand ai timp sa observi iluminarea mouse-ului. Mi-a dat un usor vibe de Razer Deathadder Black, fiind unii din mousii mei preferati alltime.
Razer Viper v2 Pro nu are grip-uri laterale de cauciuc atasate cum avea modelul anterior, asta cel mai probabil pentru a impaca si capra si varza. Asta pentru ca, desi Viper Ultimate nu avea problema cu carcasa precum G PRO Wireless, erau unii utilizatori care nu agreau grip-ul lateral. Astel, Razer i-a dat sansa fiecarui utilizator sa foloseasca mouse-ul cum prefera, cu sau fara grip. Momentan, prefer varianta fara grip lateral.
Razer Viper v2 Pro are un LED sub scroll, ce se aprinde cand mouse-ul iese din sleep sau cand faci toggle DPI sa stii pe ce treapta ai ajuns.
Pe burta mouse-ului se observa cele mai multe diferente intre cele doua modele. Razer a si luat, dar a si modificat! In primul rand, Razer a scos compatibilitatea cu dock-ul de charging prezent pe Viper Ultimate, Deathadder v2 Pro sau Basilisk Ultimate.
E un alt lucru pe care eu il consider benefic, insa cel mai probabil o sa existe un numar mare de utilizatori care o sa strambe din nas pentru ca acest lucru a fost eliminat. Personal, consider ca acel dock era doar de estetica si nu aducea nimic util in utilizare.
Un alt lucru de care Razer Viper v2 Pro duce lipsa este lacasul dongle-ului wireless. Aici sunt nitel contrariat, asta pentru ca acel lacas facilita transportul, indiferent daca esti pro gamer sau doar un filthy casual ca mine. De exemplu, daca vreau sa il folosesc la munca, ca sa nu pierd dongle-ul sunt fortat sa-l pun in port-ul USB al laptopului cand transport catrafusele dintr-o locatie in alta.
Alt lucru ce a suferit modificari sunt skatez-urile. Daca in partea frontala au schimbat nitel forma, acestea acopera cam acelasi dimensiuni. Insa se observa ca in partea inferioara avem o bucata mai lunga de skatez versus cea gasita pe Viper Ultimate. Personal, as fi preferat un petic mare de skatez cum este cel pe Superlight.
Razer Viper v2 Pro vine cu 6 butoane, anume: click stanga, click dreapta, scroll si butoanele laterale de backward si forward. Pe burta se gaseste ultimul buton, ce are dubla functie. Prima este de ON/OFF, ce se actioneaza tinand butonul apasat aproximativ 3 secunde. A 2-a functie este de DPI cycle, ce se actioneaza pintr-o simpla apasare.
Scroll-ul pare identic cu cel prezent pe Viper Ultimate. Este un scroll comod in utilizare si destul de silentios, fiind foarte putin “vocal” doar daca dai cu ura in el.
Probabil feature-ul vedeta al lui Razer Viper v2 Pro este greutatea. Razer a reusit sa ofere un mouse wireless de doar 58 de grame, care are o baterie de 80 de ore. Sunt producatori care nici wired nu-s capabili sa ofere un mouse atat de usor. Ce sa mai vorbesc de carcasa, ca sunt obligati sa ofere “clasicul” honeycomb. Ca o comparatie, Razer Viper Ultimate are o baterie de 70 de ore, iar Logitech G Pro X Superlight ofera o durata de utilizare similara.
Senzorul Focus Pro 30K Optical Sensor se misca absolut superb pe suprafetele textile pe care le-am utilizat, anume Razer Gigantus, SteelSeries QCK Heavy si HyperX Fury S. Senzorul beneficiaza si el de tehnologiile senzorului utilizat pe modelele anterioare, anume Asymmetrical cut-off, Smart Tracking si Motion Sync.
In mare senzorul nou pare sa fie capabil de tracking si pe geam, are o acuratete cu 0.2% crescuta versus senzorul anterior, insa consuma si mai putin curent, lucru ce se traduce automat in durata acumulatorului mai mare.
Software
Razer Synapse este probabil cel mai cunoscut software de configurare a perifericelor de gaming. Si asta nu doar din pricina faptului ca da, Razer este un brand de renume, ci si datorita numeroaselor integrari in ecosistemul Razer Chroma.
Si totusi, Razer Synapse are ceva probleme, chiar si dupa atata amar de timp.
Desi cred ca spun asta mereu cand vine vorba de Razer, ce ma irita pe mine teribil cand vine vorba de Synapse este faptul ca daca se gandeste el sa-si faca update la aplicatie, poti sa-ti iei adio de la porturile USB pentru o scurta perioada de timp. Si asta se intampla indiferent ca ai conectate la aceste porturi periferice de la alti producatori, HDD-uri externe, rack-uri sau orice altceva.
Am patit acum ceva luni chiar sa las PC-ul pornit cateva ore cu procesorul activ de a face backup-uri de pe un HDD extern intr-un HDD conectat in rack USB, iar apoi cand m-am intors am vazut ca task-ul nu s-a finalizat pentru ca Synapse si-a facut update si mi-a taiat toate USB-urile.
Oricum, ignorand acest “feature”, chiar daca Synapse isi mai pune piedica singur din cand in cand, este un software ok.
Si totusi vad ca de ceva timp in Synapse este un mic clutter, anume imi “recomanda” anumite produse, lucru ce-l vad si in SteelSeries Engine. Ignorand ca-mi umple imaginea cu ceva in plus inutil, recomanda si produse care nu fac parte din categorii similare. In cazul de fata, imi recomanda o tastatura “memcanica”, iar la Razer Kraken V3 Pro imi recomanda Razer Deathadder Mini, produse din categorii diferite de preturi ce e destul de greu sa le vezi impreuna intr-un combo.
In Razer Synapse poti customiza mouse-ul dupa bunul plac. Cum mouse-ul nu are iluminare, a disparut si tabul de lighting (yay).
Insa poti customiza treptele DPI sau le poti elimina complet sa ramai doar cu una, poti modifica polling rate-ul, macro-uri sau calibrarea pe suprafata utilizata.
Concluzie
Razer Viper v2 Pro m-a cucerit total. N-am mai avut de ceva timp dubii la un review daca vreau ca acel mouse sa-l fac noul meu main sau sa raman la catrafusele vechi.
E un mouse foarte bun, destinat segmentului professional gaming, celor tryhards sau celor care vor sa obtina maximul de avantaj versus adversarul lui.
Pare usor reteta urmata de Logitech de la G Pro Wireless la G Pro X Superlight, doar ca au facut-o oleaca mai cu cap.
Au disparut features, e drept. Majoritatea inutile din punctul meu de vedere, precum iluminarea sau incarcarea prin dock. Avantajele oricum sunt vizibile si bine venite.
Insa sunt putin dezamagit ca desi au mai taiat pe ici colo din costuri, evident ca au crescut RRP-ul. Acum sa zicem ca o sa dea vina pe inflatie. Mouse-ul are un pret recomandat de vanzare de 150 euro, insa momentan e doar listat in Romania dar nu e pe stoc. Cel mai probabil lucrul asta o sa se schimbe in scurt timp.
Dar per total, da, Razer Viper v2 Pro este un mouse premium, se comporta ca atare si merita luat in seama. Cel mai probabil in clipa de fata este cel mai bun mouse de gaming. Acum astept implementare similara si la Deathadder si, de ce nu, Razer te rog eu lanseaza intr-un final si Razer Viper Mini Wireless.