Nu e un secret faptul ca viitorul pe segmetul de periferice de gaming este wireless. O spun de ceva timp si chiar daca fac ceva ce detest enorm, anume sa ma repet, trebuie subliniat acest lucru cu fiecare ocazie, asta pana devine o normalitate.
Si spun viitor si nu prezent pentru ca, cel putin in momentul de fata, nu avem un pachet complet de periferice de gaming wireless care sa te fac sa zici “gata, de maine renunt la fire”.
Au inceput mai intai cu unealta cea mai importanta, soarecul. Au dat rateuri uriase la inceput. Dar usor usor, trendul a fost ascendent, iar in clipa de fata avem mousi wireless la fel de performanti precum cei wired. Personal, ce cred ca ne retine sa nu zburdam toti spre mousi wireless sunt cateva argumente si nici unul dintre ele nu este performanta.
Pretul este cel mai important, ca na, la cat au investit in cercetare sa faca un senzor sa consume atat de putin curent, sa fie precis precum unul pe un soarec wired, dar si pus intr-o carcasa usoara, toate au dus la un cost de productie mai mare.
Din pacate insa, doar la mousi ne oprim cand putem spune ca avem aceleasi performante cu sau fara fir. Si celelalte periferice fac progrese, dar mai avem de asteptat.
Nu e primul meu dans cu Razer Viper Ultimate. Este chiar al 3-lea. Primul a fost la sfarsitul lui 2019 cand s-a lansat. Al 2-lea a fost in 2020, cand mi l-am facut main mouse. Si acum, poate ca mi s-a facut putin dor de el, am revenit. Si ca sa sarbatoresc ca atare, mi-am zis sa ma alint si am optat pentru versiunea Quartz.
Cand s-a lansat Razer Viper Ultimate era considerat un mouse de top. Dar ramane si-n ziua de azi?
Specificatii
Produs | Razer Viper Ultimate |
Forma | Simetrica |
Conectivitate | Wireless 2.4 GHz, Wired |
Durata utilizare | 70 ore (iluminare oprita) |
Senzor | Optic, Razer Focus+ 20000 DPI |
Viteza tracking | 650 IPS |
Butoane programabile | 8 |
Dimensiuni | 126.73 mm x 57.6 mm x 37.81 mm |
Altele | Asymmetric lift off, Motion sync, Smart tracking, Razer SpeedFlex, Razer Optical Switch |
Pret | 149.99 euro cu dock, 129.99 euro fara dock |
Utilizare
Am ceva sute de ore adunate in jocuri cu mouse-ul asta. Nu cu sample-ul de fata, ci cu modelul acesta in general. In mare, m-am jucat CS:GO, Dota 2 si Valorant pe alocuri.
Suprafetele textile pe care le-am utilizat sunt de la Xtrfy si SteelSeries. Mai exact, am uitilizat XTP1 Xizt si QCK+. Iar in urma cu un an, l-am utilizat si pe QCK Heavy si Razer Gigantus, atat versiunea 1 cat si versiunea 2.
Constructie
Razer Viper Ultimate are fix forma lui Viper varianta wired. Aceasta are o forma simetrica si este perfect si pentru stangaci.
Exista multi mousi care au forma simetrica, insa utilizatorii stangaci sunt faultati in multe cazuri datorita pozitionarii butoanelor laterale. Ei bine, pe Razer Viper Ultimate aceasta nu este o problema, pentru ca acestea nu-s iesite in relief.
Viper si Viper Ultimate sunt aproape identici, doar ca varianta wireless are cateva mici modificari. Mai exact, click-urile sunt taiate la imbinarea cu carcasa, probabil sa compenseze cu greutatea acumulatorului.
Ca dimensiuni, acesta masoara 126.73 x 57.6 x 37.81 mm, lucru ce-l face mouse mediu spre mare, cel putin la standardele actuale din piata. Sincer, chiar m-am asteptat ca Razer sa scoata si o varianta Viper Mini Wireless mai de buget. Ca sa se ia la tranta cu Logitech G305 pe segmentul de best buy.
Insa au scos doar Deathadder v2 Mini si Razer Viper Mini, soareci ce-s doar in varianta wired. Si au nimicit toata concurenta, mai ales ca cei doi soareci au fost listati mai mereu sub 200 lei peste tot, transformandu-i astfel best buy, dar si oferind o mica varietate.
Si testand in ultima perioada mousi precum Xtrfy M42, Glorious Model O- sau SteelSeries Aerox 3, mi-am reconfirmat faptul ca urasc meritat skatez-urile prezente pe Razer Viper Ultimate.
In primul rand, mi se par mult prea mici pentru suprafata, dar si greutatea mouse-ului. Dar cel mai important, desi sunt din PTFE, aceste patine sunt de o calitate indoielnica. Asta pentru ca simt in multe cazuri cum mi se ineaca mouse-ul in mousepad, mai ales pentru ca eu sunt low sensitivity user.
Ca greutate, Razer Viper Ultimate sta destul de bine, mai exact cantareste 77 grame. Curios este faptul ca sample-ul de l-am utilizat cand a fost lansat soarecul cantarea 74 grame. Si nu e vreo balarie aratata de catre cantar. Pe cutia sample-ului Quartz scrie clar ca acesta cantareste 78 grame, iar pe cutia sample-ului black pe care-l utilizam cand acesta a fost lansat scria 74 de grame.
Chiar daca au aparut mousi mai usori, atat wireless cat si wired, acesta sta destul de bine.
Este chiar mai usor decat Razer Deathadder V2 Pro, lucru ce ma surprinde sincer. Ma asteptam ca Deathadder wireless sa fie cel putin la fel de usor, daca nu chiar mai.
Dock-ul a fost schimbat de catre Razer pentru mousii wireless din portofoliul lor. Inainte, era o chestie urata, glossy ce se zgaria extrem de usor. Acum l-au facut ceva mai mic si cu vopsea mata, dar tot e oarecum inutil. Ca sta mouse-ul de parca s-a urcat pe cal pe mine nu ma incalzeste cu nimic. Mai ales ca nu poti utiliza mouse-ul cand e montat in dock. Sincer daca as avea posibilitatea, as cumpara varianta non dock.
Butoane
Switch-urile optice pe un mouse pare un progres tehnologic bine venit. Un lucru ce parea oarecum “wow” cand a fost prima oara implementat pe Razer Viper, a devenit un lucru ce in zilele noastre pare oarecum basic need, asta pentru ca Razer au pus switch-urile optice pe toti mousii pe care i-au lansat in ultima perioada, indiferent ca-s mousi budget sau premium.
Click-urile sunt destul de faine la utilizare. Acestea au actiune scurta, lucru ce mie ca jucator de FPS-uri imi place destul de mult.
Nu doar switch-urile sunt prezente pe toti soarecii. Lucrul asta se repeta si la scroll, fiind prezent si el pe toti mousii Razer lansati de la sfarsitul 2019 pana in prezent.
Ce-mi place la Viper e ca butoanele laterale nu-s iesite deloc in relief. Intalnesc des mousi, indiferent ca-s simetrici sau ergonomici, care au butoanele extrem de mult iesite in relief, lucru ce pe mine ma enerveaza teribil. Acestea se gasesc pe ambele parti si se pot programa dupa bunul plac al fiecarui utilizator.
Eu personal mi le dezactivez, ca patesc destul de des cand ma joc si ma concentrez sa am spasme si sa apas din greseala butoanele laterale.
Grip-urile laterale sunt cauciucate dar totusi sunt solide. Nu-s moi, dar ofera o senzatie placuta in utilizare, lucru ce nu poti spune despre chiar orice mouse de gaming.
Senzor
Razer Focus+ a fost prima oara implementat pe Razer Viper Ultimate. Chiar daca versiunea wired a aparut cu doar ~doua luni inainte sa vina versiunea wireless, Razer a optat ca versiunea cu fir sa vina cu un senzor o versiune mai veche. Asta cel mai probabil pentru ca nu erau pregatiti sa implementeze optic nou.
Senzorul a venit cu trei features ce vor sa ia fata concurentei: smart tracking, asymmetric lift off si motion-sync. Si o sa parcurg extrem de scurt ce inseamna fiecare.
Smart tracking este calibrarea automata a senzorului pe diferite suprafete utilizate. Ati ghicit, este vorba de mousepad-uri. Mai exact, feature-ul asta se asigura ca acuratetea si LOD-ul (loft off distance) raman constante.
Motion sync asigura transferul de date dintre senzorul mouse-ului si PC in intervale regulate de timp, lucru ce se reflecta intr-un tracking consistent.
Iar Asymmetric lift off ii permite utilizatorului sa seteze dupa bunul plac distante diferite de LOD.
Ei bine, Razer Focus+ se comporta de minune, indiferent in ce situatie decid sa-l stresez. Fie ca e high sens sau low sens, fie de suprafata utilizata sau mai stiu eu ce.
Totusi, senzorul are o hiba. Si mi-e ciuda ca n-am apucat sa testez si pe alti mousi wireless de la Razer acest lucru. Ei bine, situatia sta cam asa.
De exemplu, ca sa ofere un consum cat mai redus de curent, senzorul optic al celor de la Logitech, anume HERO 16K, intra in sleep relativ repede, de ordinul zecilor de secunde, lucru ce este sesizabil daca te joci mai multe ore cu un astfel de mouse.
Ca sa explic si unde este vizibil, se da urmatoarea situatie: un jucator de CS tine un unghi mai mult de 10-15 secunde, dar nu misca deloc de crosshair, ramane nemiscat. Exista o posibilitate mare ca senzorul HERO sa intre in sleep si cand adversarul tasneste in FOV-ul jucatorului ce tinea pozitia respectiva, exista o probabilitate destul de mare care tinea unghiu sa rateze kill-ul.
Ei bine, la Razer timer-ul de sleep al senzorului este vizibil mai mare. Undeva de peste 30 de minute, daca nu mai bine. Problema nu este consumul de curent cat sta senzorul pornit desi nu face nimic, ci revenirea din modul sleep. Mai exact, poti reutiliza mouse-ul doar daca reinsertezi dongle-ul in port-ul USB de mai multe ori sau repornesti mouse-ul in mai multe instante. Am patit chiar sa nu ma ajute nici acest lucru si sa trebuiasca sa restartez PC-ul. Si lucrul asta efectiv l-am patit cu toate sample-urile de Razer Viper Ultimate.
Software
Pentru configurarea mouse-ului se utilizeaza aplicatia Razer Synapse. In ea se pot customiza setari precum DPI, polling rate, iluminare, macro-uri si multe altele.
Desi este un software ce ar fi trebuit sa fie la maturitate, din pacate nu se intampla asta. Are destul de multe hibe, unele de care ma lovesc des, utilizand produsele lor zilnic.
Ca sa enumar doar cateva, sunt cele de uitat setari, in special de iluminare, scanarea random pe port-uri USB si inutilizarea acestora cand acest lucru se intampla, indiferent ca ai sau nu periferice de la alt producator in port-urile USB.
Dar si faptul ca la fiecare device nou instalat cere un “update” care dureaza ceva si culmea e ca, vrea si restart la PC. Am patit chiar sa schimb dongle-ul de pe un port USB pe altul si sa faca update si sa ceara restart.
Concluzie
Razer Viper Ultimate este un mouse extrem de reusit. Mi-a placut si cand l-am utilizat in perioadele anterioare, dar si acum.
Are o forma comoda, o capacitate buna a acumulatorului, dar este si un mouse oarecum usor. Dar mereu este loc de mai bine.
Singura hiba pe care o vad a mouse-ului sunt indiscutabil skatez-urile. Sunt penibile, mai ales pe un mouse atat de scump.
Dar ma bucura faptul ca Razer se afla intr-un real progres in ultimii 3 ani. Daca in trecut efectiv vomitau refresh-uri la produsele vechi care in realitate erau doar acelasi produs doar cu iluminare RGB sau cu logo-ul unei francize, acum par ca-s pusi pe treaba. Ca mai dau rateuri din cand cand nu trebuie sa-i urechem prea rau pentru ca se pare ca in ultima perioada chiar invata din greseli.
Sincer, imi place unde ne aflam cu mousii wireless, cel putin ca performanta. Cred ca, cel putin momentan, se mai poate finisa doar greutatea si marimea. Asta ca sa exclud acumulatorul.
Dar tot aparand modele, usor usor o sa scada pretul produselor de genul.
Chiar daca trecut aproape un an si jumatate, Razer Viper Ultimate inca nu este un mouse ieftin. Este listat des la promotii, undeva in jurul sumei de 500 de lei, care totusi nu este pentru oricine, mai ales cand vine vorba de un mouse. Si daca atat vi se pare mult, sa va readuc aminte ca pretul lui de catalog este undeva in jurul sumei de 800 de lei.