Trendul de emigrare catre perifericele wireless este unul firesc. Insa pana-n clipa de fata, producatorii n-au reusit sa ofere un pachet complet cand vine vorba de arsenalul unui gamer mai hardcore.
La mousi cumva au nimerit-o in ultimii 2-3 ani, in special cei de la Razer si Logitech. Dar aici a fost un intreg circ pana au ajuns la mousii wireless de top. Inceputurile au fost pline de mousi cu senzor laser, topaitori sau alte probleme.
Iar cand vine vorba de celelalte periferice, inca nu m-a convins nimeni sa fac trecerea definitiva.
Ba au acumulator prost, ba sunetul este unul foarte prost si multe altele. Eu si acum imi aduc aminte prima pereche de casti wireless mai profi pe care am testat-o.
Este vorba de Razer Chimaera 5.1, o pereche de casti ce a costat ceva bani. Experienta? A fost una ridicola, evident. Pe scurt, pe analog sunetul era mizer. Pe optic se auzea ceva mai bine, dar nu puteai utiliza microfonul. De ce vorbesc de fire cand vine vorba de casti de gaming wireless?
Nu am gresit, ci efectiv asa se conecta la PC charging dock-ul ce avea rol si de receiver. Si ca sa fie tacamul complet, acumulatorul nu rezista o sesiune de gaming oleaca peste casual, adica undeva peste 6 ore.
Dar in ultimii ani au lansat mai toti casti de gaming wireless. Razer, Logitech, SteelSeries, Corsair, Asus, HyperX si multi altii. A nimerit-o cineva pana acum? Nu. Dar sunt semne ca suntem aproape. Pentru mine cel putin, pare un deja-vu pe care l-am trait cu soarecii fara coada.
Specificatii
Produs | Razer Nari Ultimate |
Conexiune | Wireless 2.4 GHz, Wired jack 3.5 mm |
Freq Raspuns | 20 Hz- 20 KHz |
Impedanta | 32 Ω |
Diametru difuzoare | 50 mm |
Microfon | Unidirectional, retractabil |
Durata acumulator | 8 ore cu iluminare si HyperSense (haptic), 20 de ore cu ele dezactivate |
Altele | THX Spatial (Virtual Surround Encoding) |
Pret lista | 199.99 Euro |
Constructie
Cand am scos Razer Nari Ultimate din cutie, m-a lovit un val de nostalgie. Asta pentru ca imi aduc putin aminte de Icemat Siberia, dar in acelasi timp si de Razer Barracuda.
Nari Ultimate ca design par niste casti solide, dar si flexibile in acelasi timp. Dar parca imi lasa impresia ca au facut rabat de la ceva. Ca mi se pare cam greu de crezut ca au omis asa ceva. Problema e ca toata greutatea se afla pe cupe si tija se sustinere nu face fata.
Desi sunt comode, nu stau fixe pe cap. Daca ma uit stanga-dreapta prin camera, se plimba si perechea de casti cu mine. Iar daca ma ridic si ma plimb prin redactie imi da senzatia ca daca as topai oleaca mai mult s-ar putea sa ajunga pe mocheta. Si lucrul asta chiar se intampla cand rabatez spatarul scaunului, castiile efectiv o iau la vale.
Pe cupa dreapta, se afla doar volumul si orificiul de depozitare a dongle-ului USB in cazul transportului.
Toata actiunea are loc pe cupa stanga, unde gasim atat porturi, cat si butoane. Ca porturi, Razer Nari Ultimate vine cu jack 3.5 mm pentru sunet analog si USB pentru alimentare. Ca butoane, acesta pereche vine cu mute microphone, volum balanta gaming si voice. Dar si butonul de on/off, ce are langa un LED ce palpaie ocazional verde cand acestea sunt pornite.
Pentru aceste casti, Razer n-au optat pentru un microfon detasabil, ci au implementat clasicul mecanism retractabil. Cand microfonul se afla in stadiul “mute”, LED-ul din partea frontala a microfonului ramane aprins, mai exact este rosu ca Deadpool. Cand acesta este pe modul “unmute”, acest LED se stinge.
Ca distanta intre PC si casti, am reusit sa ma plimb prin redactie undeva peste 10 metri fara sa pierd din semnal sau calitate audio. Moartea semnalului insa sunt peretii, in special cei grosi. De trecut printr-un perete gros a reusit, dar prin al 2-lea, deja pierdeam semnalul foarte des. Dar asta e “boala” produselor de genul.
Utilizare
Am testat castiile atat cand munceam, dar si cand ma jucam. Le-am utilizat in jocuri precum Valorant, CS:GO sau Dota.
Pe langa asta, am ascultat si ceva muzica pe ele, genuri precum rock alternativ sau nu-metal, hiphop si deephouse.
Jocuri
In jocurile FPS m-au surpins placut Razer Nari Ultimate. Cel mai mult m-am jucat Valorant cu ele si mereu aveam tendinta cand auzeam ceva sa-i cer confirmarea unui coechipier care se afla langa mine sau care era spectator pe POV-ul meu.
Redau precis sunete esentiale din jocuri, chiar daca adversarul este la distanta de pozitia ta ingame. Si se face usor distingerea dintre sunetele redate.
Feedback-ul haptic este enervant in unele ipostaze, mai ales in FPS-uri. Desi in teorie poate chiar sa te ajute, sa reactionezi ca se reda un sunet. Dar in realitate situatia nu este asa.
Stateam mereu sa procesez de ce mi se misca casca pe ureche, luandu-mi astfel focusul de la joc. Si sunt sigur ca nu m-as “obisnui” cu un asemenea feature nici daca le-as folosi 2 ani.
Dar cred ca in jocuri VR functia de Haptic ar oferi o experienta faina. Sau pe alocuri chiar si in titluri singleplayer. Dar in multiplayer, categoric trebuie evitat.
Multimedia
In schimb, hapticul este un feature destul de fain in muzica. Cel putin mie imi place, pentru ca-mi da senzatia, desi sunt constient ca este una falsa, ca amplifica bass-ul.
Asta pentru ca eu sunt “consumator” de bass de mic copil.
Dar daca dezactivez hapticul, experimentez cu adevarat bass-ul prezent pe casti. Si este unul destul de fad. Este acolo, dar m-am lovit de casti, chiar si wireless, cu un bass mai interesant.
Soundstage-ul, desi unul mediocru, pare mai fain decat cel prezent pe alte casti wireless de gaming, precum Logitech G935 sau HyperX Cloud Flight S.
Voice chat
Microfonul este unul decent, atat pe inregistrari, cat si voicechat direct. Mica problema e ca are un gain imens cu setarile ce sunt puse default de catre aplicatia Razer Synapse.
Si trebuie te joci putin la tweak-uri, ca sa-ti gasesti setarile potrivite. Trebuie sa iei in calcul multi factori. Mediul tau inconjurator, sa nu-i surzesti pe cei de pe Discord, cat de tare vorbesti si multe-multe altele.
Dar per total, este un microfon decent, cel putin pentru niste casti wireless. Posibil, cu tweak-uri aduse in Synapse evident, dar si in aplicatiile utilizate, sa fie cel mai bun microfon pe care l-am gasit pe o pereche de casti wireless.
Software
Pentru configurare, se utilizeaza aplicatia Razer Synapse 3. Aici putem modifica diverse setari audio, dar si customizarea iluminarii RGB.
Per total, Synapse este un software decent, dar are anumite scapari uneori. Si zic asta pentru ca utilizez zilnic produse Razer si ma lovesc de cate ceva ce pare minuscul la prima vedere, dar extrem de enervant in mod repetitiv.
In primul rand, ce ma agaseaza cel mai rau cand vina de aplicatia celor de la Razer, este faptul ca daca se apuca el sa dea un scan/update randomsi iti taie absolut toate port-urile USB. Nu conteaza ca ai HDD-uri externe conectate, periferice de la alti producatori, pana nu termina Synapse scanarea port-ului, nu poti folosi produsul.
O alta chestie ce este destul de enervanta e ca mai uita din setari. Si nu face swap de profil, ci efectiv dispar unele setari aduse produselor. Cel mai des o patesc cand vine vorba de iluminare, dar m-am trezit sa-mi mai piarda pe drum si o treapta de DPI sau macro-uri. Evident, vorbeam aici de produse Razer in general, nu strict de perechea de casti Nari Ultimate.
Si un alt lucru ce ma irita teribil, e ca nu stiu ce procentaj are bateria cat timp le folosesc. Asta pentru ca-ti apare un simbol care nu e foarte intuitiv. De exemplu, dupa indicatiile acelui simbol parea ca mai am 1/3 din baterie, dar in 30 de minute au cedat bateria produsului a cedat.
Concluzie
Razer Nari Ultimate este probabil cea mai buna pereche de casti wireless pe care am testat-o. Cel putin momentan. N-am avut onoarea sa testez prea multe modele, cele pe care am reusit le pot numara pe degete.
De exemplu, G733 sau Pro X de la Logitech n-am apucat momentan sa vad cum sunt. Sau mai bine spus sa aud.
Dar da, Raze Nari Ultimate sunt bune, cel putin cand vine vorba de calitatea audio in jocuri. In muzica ma gadila doar cu hapticul pornit, dar devine enervant destul de rapid.