Cei de la Razer sunt baietii care probabil au cele mai multe refresh-uri cand vine vorba de periferice de gaming.
Si asta pe alocuri a facut sa-si atraga si un mic val de antipatie, iar acest lucru a fost pe alocuri meritat. Doar Deathadder saracul cate “modele” noi a primit in primii ani de viata, desi schimbari majore precum senzori sau switch-uri noi au fost rar. Modificarile de la un model la altul in mare parte erau ca mai aparea o iluminare, mai schimba un cablu. Si cam atat.
Lucrul asta nu se intampla doar la segmentul de mousi de gaming. Se intampla si la casti, tot cam in perioada respectiva, generatiile intre ele se diferentiau mult prea putin.
Si totusi cumva si nu stiu de ce, desi imi place acest lucru, de vreo 4 ani Razer chiar incearca sa ofere ceva misto si nou de la un “revamp” la altul. Nu-i iese de fiecare data, asta e clar. Dar si cand ii iese…
Razer Kraken V3 Pro se vrea a fi o pereche de casti wireless ce intra in segmentul premium. Are concurenti pe masura. Nu neaparat doar din propria curte, ci si de la rivali.
Usor dar sigur, cel mai probabil, o sa trecem aproape toti pe periferice wireless. Problema e ca in clipa de fata, nu poti face trecerea complet.
Sigur, cand vine vorba de mousi, avem de ceva timp pe piata modele wireless ce au input lag foarte asemanator cu soareci pe fir. Da, este si o diferenta de pret de multe ori semnificativa, insa de multe ori confortul utilizatorului castiga in detrimentulul costului.
Iar cand vine vorba de segmentul de tastaturi wireless de gaming suntem extrem de aproape sa avem ce ne-am dorit. Bine, acolo nici nu a fost extrem de greu. Sunt cateva modele pe piata la care chiar maine poti trece cu usurinta, trebuie doar ca individul sa fie dispus sa plateasca costul extra. Adica fix ca la mousi.
Si totusi, de ce nu trecem cu totul la wireless? Ei bine, nu stiu cum sunteti voi, dar eu in ultimii ani am facut trecerea totala pe wireless si de fiecare data am revenit partial pe wired foarte repede. Si ce ma determina sa fac swap-ul inapoi la fir? Da, e vorba de casti.
Chiar daca si acest segment s-a imbunatati vizibil in ultimii ani, inca nu este unde si-ar dori un utilizator. Inca nu avem calitatea audio unde ne-o dorim, ne-am dori un acumulator ce e mai fortos. Dar eu imi doresc si urmatoarele: sa nu stau cu 10 dongle-uri in porturile USB, ci sa am unul singur pentru 2-3 periferice conectate. Poate o sa fie posibil pe viitor, evident sa ai periferice doar de la un singur producator.
Si un alt lucru ce-l doresc e un ecosistem de charging universal, sa nu stau iar cu 10 mate sa-mi incarc ba casca, ba mouse-ul, ba mai stiu eu ce. Charging-ul Qi parea interesant, a fost bagat in seama de baieti precum HyperX sau Logitech, dar in clipa de fata pare deja un proiect abandonat.
Specificatii
Denumire produs | Razer Kraken v3 Pro |
Freq | 20 Hz – 20 kHz |
Drivere | Razer TriForce Titanium 50 mm |
Conectivitate | Wireless 2.4 GHz, Wired 3.5 mm |
Greutate | 372 g |
Microfon | HyperClear SuperCardioid, Unidirectional, detasabil |
Durata acumulator | - 11 ore cu haptic/iluminare pornita - 44 de ore cu haptic/iluminare oprita |
Compatibilitate | - Wired: PC, Playstation 4/5, Nintendo Switch, Xbox, platforme mobile - wireless: PC, Playstation 4/5, Nintendo switch |
Pret | 200 euro |
Constructie
O lunga perioada de timp, Razer isi lua hate mare de la “elitistii” PCMR pentru ca, desi produsele lor erau flashy si scumpe, erau considerate ca au un build quality mult prea scazut pentru ce se vrea a fi. Sau ca sa-i citez, “dom’le, zici ca-s facute pe vapor”.
In ultiminii ani Razer au schimbat macazul. Din castiile care acum ceva ani riscai de multe ori sa se prelinga o cupa pe umar, acum au in portofoliu produse care sunt extrem de rezistente, flexibile si pot sa satisfaca in mare parte si cererile unui utilizator exigent. Adica fix asta sunt Razer Kraken V3 Pro, sunt rezistente desi trag de ele de parca m-ar plati cineva sa le stric si totusi perechea rezista.
Pe cupa stanga avem aproape toata actiunea, totusi parca prea ingramadite: butonul de mute/unmute microfon, volum, portul jack 3.5 mm, portul de charging si portul microfonului.
Cupa dreapta este aproape complet goala, are un sigur buton ce are functie dubla. La un tap scurt functioneaza pentru a comuta hapticul si acesta are 4 trepte: off, low, medium si high. La o apasare lunga a aceluiasi buton, se face switch-ul modulului de iluminat RGB.
In pachet gasim urmatoarele accesorii utile: microfonul detasabil, receiver-ul wireless, cablu de charging USB Type-C si cablul de conectare la jack 3.5 mm ce are 4 pini.
Razer Kraken V3 Pro sunt dotate cu iluminare RGB, ce este prezenta pe lateralul cupelor. Problematic este faptul ca suprafata aceasta este fina si pe langa ca raman amprente mult prea usor. Suprafata se poate zgaria foarte usor daca transporti des perechea de casti. Un exemplu daca le iei cu tine la munca si nu le pui intr-o husa protectiva risti sa te trezesti ca ai o zgrietura de toata frumusetea pe aceasta suprafata.
Utilizare
Sunet wireless si wired
Chiar daca in ultimii ani au tot aparut foarte multe modele de casti de gaming wireless, totusi multi utilizatori ocolesc acest segment din diverse motive.
Pe langa pret, calitate audio scazuta versus wired sau acumulator mic, un alt factor ce ii influenta pe utlizatori sa fie sceptici cand vine vorba de casti wireless. Acesta era faptul ca aceste casti se aud prea incet, desi calitatea audio la unele modele seamana din ce in ce mai mult cu cea prezenta pe o pereche de casti wired.
De exemplu, mie imi plac cum se aud Logitech G Pro X Wireless sau HyperX Cloud II Wireless. Insa nu ramaneam permanent la ele pentru ca se auzeau prea incet pentru gusturile mele. Si astfel mereu ma intorceam intr-un timp relativ scurt la my go to combo utilizat in ultimii ani, anume HyperX Cloud Alpha S + Creative G6.
Ei bine, Razer Kraken V3 Pro se aud surprinzator de tare pentru o pereche de casti wireless. Si chiar daca se aud tare, nu isi pierde nici din calitatea audio cand acestea stau pe volum 100%.
Iar cand vorbim de wired, ce pot sa mai zic. Experienta se imbunatateste din punct de vedere calitativ, chiar daca am acum atasat un fir de casca.
Da, este alta lume cand conectezi Razer Kraken V3 Pro la un DAC precum Creative G6. Si ce m-a bucurat teribil, desi nu eram sigur la inceput, este faptul ca microfonul functioneaza atat pe modul wireless, cat si pe modul wired. Nu as fi putut deduce acest lucru automat din faptul ca are 4 pini cablul prezent in pachet, asta pentru ca nu de putine ori am primit in pachetele unor casti astfel de cabluri si sa ma trezesc ca in mod wired nu poate fi folosit microfonul.
Atat in modul wired, cat si in cel wireless, Razer Kraken V3 Pro se aud foarte bine din punct de vedere calitativ. Desi nu-s niste casti cu un bass pronuntat cum imi plac mie in mod obisnuit, sesiunile de muzica au fost o incantare de multe ori cand am utilizat aceste casti. Insa m-a dezamagit nitel faptul ca soundstage-ul nu este asa impresionant precum m-as fi asteptat, lucru ce l-am observat cu usurinta intr-un titlu FPS precum Counter Strike Global Offensive.
Cand vine vorba de “tehnologii noi” eu ma adaptez oleaca mai greu. Sau nu neaparat ca ma adaptez mai greu, ci ajung sa imbratisez aceste features destul de tarziu, cand lumea deja s-a plictisit de ele. Asta daca se intampla intr-un final sa accept acel feature in viata mea.
Un exemplu este ray tracing. A avut lipici la public, astfel au implementat acest lucru pana si pe console. Insa pe mine nu ma coafeaza cu nimic, chiar si in 2022 eu as prefera o placa video mai puternica si cam atat, din partea mea poate sa nici nu fie capabila sa ma gadile cu ray tracing.
Cam in aceasta categorie intra si hapticul. In muzica, mi se pare inutil. Sigur, iti lasa o impresie falsa, poate chiar se intampla un fenomen placebo, faptul ca o pereche precum Razer Kraken V3 Pro are un bass impresionant. Insa in realitate tie iti vibreaza cupa si cam atat.
Bine, lucrul asta il spun si pentru ca nu prea ma joc titluri single player. As vedea util acest lucru in titluri precum God of War sau ceva similar. Sau chiar in VR. Sau chiar in filme, e misto cand bubuie o masina intr-o secventa si casca iti vibreaza pe cap. Insa o spun iar, nu e pentru mine.
Voice chat
Cand vine vorba de microfoanele prezente pe perechiile de casti de gaming, Razer nu prea sunt recunoscuti in piata ca acestea ar fi capabile de o calitate prea rasarita. Exemple sunt multiple, cel mai atroce microfon de care m-am lovit pe o casca ce se voia a fi premium la vremea ei a fost Razer Tiamat v2 7.1. O pereche de casti faina, mai ales cu cateva tweak-uri, insa microfonul este sub orice critica.
Nici casti lansate in ultimii ani precum Kraken Ultimate, Nari Ultimate, Blackshark v2 Pro sau Kaira Pro n-au din pacate un microfon prea rasarit, pe alocuri chiar submediocru.
Ce au in comun acele modele enumerate? Ei bine, la vremea respectiva au reprezentat varful lor de gama din portofoliul celor de la Razer, iar acestea au avut totusi si hibe.
Razer Kraken V3 Pro in sfarsit scapa de aceasta problema si beneficiaza de un microfon care se aude bine, clar si functioneaza bine atat pe modul wired, cat si pe wireless.
Mica problema e ca pe modul wired daca n-ai prin casa un splitter audiosi daca doresti sa le conectezi la un DAC precum Creative G6 nu poti folosi microfonul. Asta pentru ca ce se afla in pachet, anume cablul pentru jack 3.5 mm, din pacate vine doar cu conectare one way. Sigur, exista DAC-uri si iesiri 3.5 mm pe carcase care beneficiaza de o singura iesire si poti conecta un cablu cu 4 pin (cum este cel prezent in pachetul Razer Kraken V3 Pro) si astfel poti beneficia si de microfon.
Software
Razer Synapse este probabil cel mai cunoscut software de configurare a perifericelor de gaming. Si asta nu doar din pricina faptului ca da, Razer este un brand de renume, ci si datorita numeroaselor integrari in ecosistemul Razer Chroma.
Si totusi, Razer Synapse are ceva probleme, chiar si dupa atata amar de timp.
Desi cred ca spun asta mereu cand vine vorba de Razer, ce ma irita pe mine teribil cand vine vorba de Synapse este faptul ca daca se gandeste el sa-si faca update la aplicatie, poti sa-ti iei adio de la porturile USB pentru o scurta perioada de timp. Si asta se intampla indiferent ca ai conectate la aceste porturi periferice de la alti producatori, HDD-uri externe, rack-uri sau orice altceva.
Am patit acum ceva luni chiar sa las PC-ul pornit cateva ore cu procesorul activ de a face backup-uri de pe un HDD extern intr-un HDD conectat in rack USB, iar apoi cand m-am intors am vazut ca task-ul nu s-a finalizat pentru ca Synapse si-a facut update si mi-a taiat toate USB-urile.
Oricum, ignorand acest “feature”, chiar daca Synapse isi mai pune piedica singur din cand in cand, este un software ok.
Concluzie
Razer Kraken V3 Pro sunt niste casti superbe. Insa nu perfecte. Au finisaje faine, reda sunetul cu o fidelitate iesita din comun pentru niste casti de gaming, chiar si pe modul wireless.
Si totusi de ce nu-s perfecte? Stiti ce features lipsesc de pe aceste casti si daca ar fi fost, probabil ar fi intrat garantat in categoria best buy? Bluetooth si charginh Qi.
Ok, asta cu charging-ul Qi nu face parte din conceptul lor de produse, deci se poate ignora, pare doar un moft personal.
Da, stiu ca e putin absurd sa spui ca niste casti de 1000 de lei ca ar fi putut intra in categoria best buy, insa cand ai niste casti atat de bune de ce nu arunci pe ele tot ce ai la dispozitie?
Hapticul poate fi o experienta faina, in special in jocuri single player sau in filme. Insa eu nu sunt adeptul acestui feature. Prefer oricand calitate audio si in cazul unei perechi de casti wireless o capacitate mare a acumulatorului. E bine ca macar Razer Kraken Pro v3 nu face rabat de aceste lucruri absolut esentiale.