Prin catalogul din dotare cu mousi wireless de gaming, Logitech a fost primul producator care a convins un utilizator ca poate linistit sa faca trecerea de la fir la firless.
Logitech a aruncat pe piata un senzor extrem de bun, anume HERO, dotandu-l mai pe toti mousii lor, indiferent ca acestia erau wireless sau nu.
Au pus acest senzor pe toate tipurile de bugete: mousi de buget (G305, G Pro), mousi entrylevel (G604, G703) dar si pe mousi premium (G Pro Wireless, G903, G502).
Logitech G Pro Wireless a fost primul mouse wireless care a fost luat in serios de jucatorii profesionisti de CS:GO. Pana sa apara Logitech G Pro Wireless, jucatorii profesionisti prferau in proportie de ~65% mousi de la Zowie. Restul de ~35% utilizau mousi wired de la Razer, SteelSeries, Logitech si altii.
Si s-a lansat mouse-ul. Si intr-un timp foarte scurt, Logitech a ciupit procent serios din utilizatori, atat de la Zowie, cat si de la ceilalti producatori. Nu-mi aduc aminte procentul exact, dar stiu ca prin 2019 sau inceputul lui 2020 peste 50% inca preferau Zowie, vreo 30% utilizau Logitech G Pro Wireless si restul procentelor se duceau catre Razer, SteelSeries, HyperX si cine se mai gasea pe acolo.
Daca nu stiti cum functioneaza scena de CS, este printre putinele esport-uri in care un sponsor/parterner nu poate sa-i impuna unei organizatii sau unui jucator sa foloseasca un produs anume. Mai ales cand vine vorba de un mouse, unealta extrem de importanta intr-un astfel de joc.
Chiar daca nu a fost lansat acum multi ani, Logitech G Pro Wireless, a fost un mouse extrem de apreciat, atat de catre gameri profesionisti, cat si de cei casual.
Era mouse-ul perfect? Categoric nu. Are o forma nu tocmai obisnuita la care iti lua ceva timp sa te obisnuiesti. Datorita performantei, caracteristicilor dar si a vizibilitatii in piata, Logitech l-a catalogat drept un mouse premium. Performanta si anumite caracteristici confirmau cele spune de catre producator, dar nu era mouse-ul perfect.
Chiar mie mi-au trecut pe mana 3 sample-uri in doar 2 ani. Primul avea probleme de tracking cum l-am scos din cutie, mi l-au schimbat cei de la suportul celor de la Logitech instant. Al 2-lea dupa doar cateva luni i-a decedat scroll-ul, iar la al 3-lea sample, pe care l-am utilizat cel mai mult, am facut crater in grip datorita transpiratiei acide.
Plus, cand s-a lansat mouse-ul, a fost un lot cu probleme in care se incalecau click-urile intre ele. In fine, Logitech a mai avut in istorie cateva balarii facute pe ici pe colo, dar mereu au invatat din greseli.
Si chiar trecand peste toate problemutele astea, Logitech G Pro Wireless are o zestre frumoasa in spate, pe care trebuie sa o lase mostenire lui Superlight. Dar se va ridica mezinul din familia G Pro Wireless la standardele predecesorului?
Specificatii
Denumire produs | Logitech G Pro X Superlight |
Senzor | Optic, HERO 25K |
Viteza tracking | 400 IPS |
Forma | Simetrica |
Greutate | 63 grame |
Dimensiuni | 125 x 63.5 x 40 mm |
Polling rate | 1000 Hz |
Conectivitate | Wireless 2.4 GHz, Wired USB |
Durata acumulator | ~70 ore |
Pret | 149 Euro |
Altele | Compatibil Logitech Powerplay, Memorie onboard profil, skatez-uri No-additive PTFE |
Utilizare
Logitech G Pro X Superlight a fost mouse-ul pe care l-am testat pe cele mai multe suprafete textile, dar l-am stresat si ceva mai mult in jocuri decat alt soarec venit la review. Am utilizat doar mousepad-uri precum SteelSeries QCK+, HyperX Fury S XL, Razer Gigantus si XTP1 Xizt.
Mouse-ul s-a purtat onorabil pe toate suprafetele, mai putin pe una: HyperX Fury S XL. Asta pentru ca mousepad-ul este putin pufos. Utilizand-ul si low sensitivity (400 DPI), aveam momente cand simteam ca mouse-ul mi se afunda in mousepad sau este oprit in a face miscarea completa pe care o doresc.
Ca perioada de “stres” l-am utilizat aproape o luna. Mouse-ul l-am utilizat zilnic, atat in activitati zilnice, dar si in jocuri precum CS:GO, Valorant sau Dota 2.
Constructie
Suprafata mouse-ului pare neschimbata. Forma este si ea neschimbata. Acumulatorul tine oleaca mai mult , acum cu ~10 ore. Deci cum au reusit sa-l faca si mai slab decat Logitech G Pro Wireless? Cel mai probabil, au reusit sa faca un acumulator de dimensiuni reduse/greutate redusa, insa sa ofere si durata de viata ceva mai lunga, anume in jur de 2 saptamani cu utilizare zilnica medie spre mare. Posibil sa fi ciopartit pe alocuri si din carcasa, asta pe interior.
Diferenta intre cei doi mousi este una maricica. Logitech G Pro nu este un mouse greu la cei 80 de grame pe care-i are, insa Logitech a aratat ca stiu si ei sa faca mousi “plini” si usori. Deci se poate fara gauri in soarec mai baieti. Si ce e mai de laudat este faptul ca si Razer a ajuns la greutati similare pe mousi fara gauri. Doar ca acei mousi sunt wired si de dimensiuni mici, in timp ce Logitech G Pro X Superlight este un mouse ce se incadreaza mai mult la un mouse mediu ca dimensiune.
Carcasa pe Logitech G Pro Wireless avea o hiba mare, cel putin din punctul meu de vedere. Era faina la atingere, dar suprafata se tocea destul de usor la o utilizare de doar cateva luni. Atat eu, cat si alti utilizatori aveam damburi in carcasa, in special in zona gripului, dar pe alocuri si pe click-uri.
Ei bine, Logitech pare sa fi venit cu un fix banal, ieftin, dar si eficient: gripurile laterale. Iti lasa impresia ca aceste ar fi din vinilin doar ca au un feeling ceva mai fain. Mie imi plac teribil de mult acete grip-uri. Utilizam astfel de accesorii auxiliare si acum 15 ani pe mousi precum Intelli 1.1 sau 3.0. Singura mea dezamagire e ca n-au pus un grup si pentru podul palmei. Si faptul ca sunt magneti de praf.
Skatez-urile aflate pe Logitech G Pro Superlight sunt net superioare modelului anterior. Daca la mouse-ul anterior erau 4 mogaldete, 3 ce se invarteau in jurul capacului, pe Superlight situata se schimba putin. Pe partea superioara a burtei, mouse-ul are un skatez ce acopera aproximativ 1/3 din suprafata. Zona senzorului se afla si ea incercuita de o patica circulara, dar aceasta nu are in totalitate utilitate aici.
Logitech au fost inspirati si au pus un pachet doua capace pentru burta mouse-ului. Unul clasic, ca si cel prezent si pe Logitech G Pro Wireless, dar si unul acoperit complet de o folie de skatez. Daca se utilizeaza capacul din urma, mouse-ul ajunge astfel sa aiba acoperit aproximativ 2/3 din burta doar din skatez-uri.
Butoane
Personal, ma irita teribil faptul ca au scos butoanele “fake”. Eu cand ma joc si ma concentrez am spasme involuntare, mai ales la mana pe care o tin pe mouse. Mereu apas butoanele laterale, indiferent de ce mouse folosesc, ca solutie evidenta imi le dezactivez acele butoane.
Ce mi-a placut la mousi precum Logitech G Pro Wireless sau G 903 era faptul ca in pachet aveam set-uri de butoane fake pe care le puneam in locul celor ce se puteau apasa.
Desi are o forma simetrica, mouse-ul se poate dovedi incomod in utilizare de catre cei stangaci datorita butoanelor laterale.
Scroll-ul este identic ca cel prezent pe G Pro Wireless. Singura diferenta este una estetica, anume pe Superlight acesta este alb si impreuna cu cauciucul cu striatii de culoare neagra ofera un contrast placul la vedere.
Senzor
Principalul atuu al mousilor Logitech din ultimii ani a fost cu siguranta senzorul optic HERO. Practic, cu el au aparut mousii wireless cu adevarat agreati de catre toti gamerii, atat profesionisti, cat si cei amatori/casual.
HERO a suferit un mic upgrade in ultima perioada, senzorul urcand pana la 25600 DPI. Bine, este o aroganta mai mult, asta pentru ca utilizatorii de high sensitivity nu se duc mai sus de 1600 DPI. Sau nu ar trebui.
Senzorul se comporta ireprosabil indiferent de suprafata sau ipostaza in care ii trece prin minte unui utilizator sa utilizeze un soarec dotat cu un astfel de senzor. Bine, pastrand evident un mediu de gaming sau utilizare standard PC, ca sa nu o dam in altele.
Software
Logitech si-a mutat perifericele acum ceva ani dintr-o aplicatie in alta, mai exact din Logitech Gaming Software in Logitech G Hub. Ca la orice trecere de pe un software pe altul, au fost cateva probleme de functionalitate, insa usor s-au mai rezolvat din ele.
Din pacate, inca te mai poti lovi de bug-ul in care daca iei vreun BSOD dubios, software-ul efectiv nu-ti mai vede perifericele conectate. Si singura rezolvare este reinstalarea aplicatiei.
In Logitech G Hub utilizatorul isi poate customiza mouse-ul dupa bunul plac. Setari de macro-uri, DPI, polling rate, iluminare RGB (nu este cazul aici) si multe altelele.
Concluzie
Logitech G Pro X Superlight are o forma foarte comoda cand ajungi sa te obisnuiesti cu ea, o greutate geniala, cel mai bun senzor aflat pe un mouse de gaming si niste patine destul de bune.
Este mouse-ul perfect? Ca si-n cazul lui Logitech G Pro Wireless, nu. Dar poate ca nici nu treubuie sa fie perfect. Poate fi o unealta utila in mana cui trebuie.
Da, nu mi-a placut faptul ca materialul carcasei este acelasi, drept urmare iar as fi facut crater in carcasa. Dar au venit cu fix usor, grip-uri latarale adezive care-s chiar faine.
Nu mi se pare nici normal sa-l faca mouse-ul si mai scump. In teorie, costul de productie al mouse-ului n-ar fi trebuit sa creasca prea mult. Avem tot bundle-ul ala doar ca in pachet se afla un capac un plus, un set de grip-uri laterale si niste skatez-uri schimbate. Asta inseamna cativa dolari. In rest, carcasa, senzorul dar si restul de accesorii sunt cele prezente si la mouse-ul vechi. Oricum, incercam sa trecem si peste asta.
M-am plans unui prieten acum cateva zile, pana sa incep sa scriu materialul acesta. Si daca e sa-i urmez sfatul, ar trebui sa ignor micile lucruri ce m-au iritat si sa-mi vad de joc.
Da, Logitech G Pro X Superlight este un mouse demential de bun pentru jucatori de FPS-uri. Si asta o spune un batran care a tocit peste 100 de modele de mousi la viata lui.
Momentan, mi-l transform in main mouse. Acum sa vedem cat o sa ma si tina.