Bai baieti, mi s-a luat de gaming, componente, periferice si mai stiu eu ce. Vreau altceva de la viata!
V-am mai maltratat emotional si in alte materiale in care v-am spus ca imi impun o maturitate controlata, la modul ok, radem, glumim, muncim, dar mai putin copilarit, gaming si meme-uri.
Bine, asta si pentru ca multe agentii concep aceasta publicatie ca strict gaming si atat. Daca au ceva cu luminite RGB, ma baga in seama, daca nu, ei bine ati inteles ideea.
Si cum vreau sa ies din zona mea de confort, vreau sa testez ceva mai aparte. Intra in scena, Lenovo Yoga Book 9, o struto camila la baza. Ba este laptop, ba ai zice ca e tableta datorita touch screen-ului, tot ce stiu eu in clipa de fata e ca nu pierd iar ~2 zile in a benchui jocuri peste jocuri.
Asadar, hai sa vedem ce specificatii are si sa vedem cum m-am descurcat cu el cat timp l-am maltratat.
Specificatii
Denumire produs | Lenovo Yoga Book 9 13IRU8 |
Procesor | Intel Core i7-1355U |
RAM | 16GB LPDDR5X |
Stocare | 1TB NVMe |
Display | 2x 13.3" 2.8K OLED |
Porturi | 3x Thunderbolt 4 |
Baterie | Baterie 80Wh, 4 celule |
Incarcator | 65W USB Type-C |
Dimensiuni | 299.1 mm x 203.9 mm x 15.95 mm |
Greutate | 1.34 Kg |
OS | Windows 11 Home |
Altele | - speakere Bowers & Wilkins 4W - 802.11 ax 2x2 - Bluetooth 5.3 - camera web 720p, Windows Hello - tastatura wireless BT - Lenovo Digital Pen 3 |
Pret comercializare | ~10800 lei |
Galerie foto
Lenovo Yoga Book 9 este echipat cu procesorul Intel Core i7 1355U, care face parte din familia Raptor Lake. Fiind un procesor destinat solutiilor mobile, acesta are 2 performance cores ce pot atinge o frecventa maxima de 5 GHz, dar si 8 efficient cores care ating plafonul de 3.7 GHz.
Procesorul are de asemenea 12 fire de executie, cu 12 MB Intel Smart Cache. Dupa cum am zis, acest procesor este destinat gadget-urilor portabile, asta datorita eficientei sale energetice. Asta pentru ca procesor Intel Core i7 1355U in mod idle are un TDP de doar 15W, iar cand acesta este “sugrumat” pentru a atinge capacitatea sa maxima, procesorul poate atinge un TDP de 55W.
Procesorul are o solutie grafica integrata. IGP-ul de pe Intel Core i7 1355U este un Intel Iris Xe, cu o frecventa dinamica de 1.30 GHz, suport pentru DirectX 12.1 si OpenGL 4.6.
Pe Lenovo Yoga Book 9 avem parte de doua display-uri de 13.3″, cu rezolutie nativa 2880 x 1800 la un refresh rate de 60 Hz. Cele doua display-uri au un panel OLED, cu o luminozitate de 400 nits.
Touchscreen-ul este foarte receptiv si precis, permitand interactiuni fluide si naturale. Capacitatea ecranului de a se roti complet il face extrem de versatil pentru utilizarea in moduri multiple, de la laptop la tableta sau mod de afisare in mod portrait. De asemenea, suportul pentru Lenovo Digital Pen 3 adauga o dimensiune suplimentara de creativitate si productivitate, oferind utilizatorului o modalitate aparte de ai usura munca.
In pachetul lui Lenovo Yoga Book 9 gasim o tastatura wireless care se conecteaza la device prin Bluetooth. Tot in pachet gasim si Lenovo Digital Pen 3 care are mai multe intrebuintari. Pe langa ca utilizatorul poate mazgali sau scrie cu el, acest device poate fi folosit si pe post de mouse, asta daca nu vrei sa-ti folosesti degetele si lasi amprentele pe toata aria a celor doua display-uri.
Sigur, acesta se loveste de multe ori de o limitare stupida, care la baza este vina celor de la Microsoft, doar ca Lenovo pare sa nu ofere leac momentan. Anume, daca cele doua display-uri sunt in landscape si in Control Panel le pozitionezi cum sunt si fizic, adica unul sub celalalt, daca vrei sa muti o fereastra de pe ecranul doi pe ecranul numarul unu o duci o viata grea. Dar in sens invers, miscarea este fluida.
Utilizatorul poate accesa si touchpad-ul, dar si tastatura virtuala, pe care le poate pozitiona pe al 2-lea display. Insa, nu sunt foarte responsive, lucru ce m-a facut sa trec inapoi pe tastatura wireless, dar si la Lenovo Digital Pen 3.
Pe partea de conectivitate, lucrurile stau in felul urmator. Lenovo Yoga Book 9 este echipat cu trei porturi Thunderbolt 4, avand suport atat pentru DisplayPort 1.4, cat si Power Delivery 3.0. In rest cam atat, nu avem parte de vreo iesire HDMI, jack 3.5 mm sau chiar card reader.
Tot la capiolul conexiune, Lenovo Yoga Book 9 suporta conexiune wireless WiFi 6E prin modului wireless de Bluetooth 5.3.
Solutia audio este bazata pe codecul Realtek ALC3306de, iar situatia cu difuzoarele audio sta in felul urmator. Toata magia are amprenta celor de la Bowers & Wilkins, avand doua difuzoare de 2W pe post de woofere si doua tweetere tot de 2W per bucata.
Bateria cu care vine dotat Lenovo Yoga Book 9 este de tip Li-Polymer cu o capacitate de 80 Whr. Cu rezolutia nativa si cu luminozitatea la intensitate maxima, cat timp am amenajat noua redactie am lasat Lenovo Yoga Book 9 sa cante in surdina, sa redea playlist-uri de pe Youtube. Bateria a rezistat eroic, mergand de dimineata pana cand am inceput sa ma pregatesc sa-mi strang catrafusele si sa plec spre casa, adica putin peste 8 ore.
Concluzie
Conceptul lui Lenovo Yoga Book 9 este unul interesant. Nu este prima data cand vedem pe piata produse de genul si cel mai probabil nu o sa fie nici ultima data.
Dar, dupa cum m-am si asteptat, nu e pentru mine. Ba mai mult, in primele 30 de minute dupa unboxing si pus in functiune am avut momente in care efectiv m-am simtit ca un boomer ca stiam ce sa fac mai departe.
Unde l-as vedea in viata de zi cu zi? In posesia unei dudui care are ocupatia de interior design si imi arata pe Lenovo Yoga Book 9 cat de ingalat si inapoiat sunt, dar imi arata ea cum mi-ar usura viata daca as muta plantele prin casa.
Bine, lasand glumele deoparte, sunt chestii care chiar mi-au placut la Lenovo Yoga Book 9. In primul rand, cele doua display-uri OLED, care se vad superb, doar ca-s prea mici pentru ce mi-ar trebui mie. Calitatea audio este una impresionanta, avand in vedere ca avem de-a face cu o mogaldeata.
Dar sunt si cateva lucruri care nu mi-au placut la Lenovo Yoga Book 9. Cel mai mult m-a iritat “combo-ul” de touchpad si tastatura virtuala, care dupa cateva minute de utilizare am pus cruce si am trecut inapoi pe tastatura Bluetooth, dar si pe Lenovo Digital Pen 3.
Daca tot l-am pomenit pe Digital Pen, nici el nu m-a dat neaparat pe spate. Clar, in unele instante ar fi un device util, doar ca este un gimmick care parea interesant acu ceva ani, nu in zilele de azi.
Porturile sunt prea putine, trei la numar, dar inteleg si de ce s-a optat doar pentru atatea. Pentru ca este un device de mici dimensiuni, usor si portabil, iar in cazul in care l-ar fi impopotonat cu mai multe porturi, s-ar fi contrazis cu ideea de baza. Macar sunt toate Thunderbolt 4.
Si trecand in revista razant cam ce avem in dotare si ce poate Lenovo Yoga Book 9, pretul lui de vanzare in momentul in care am testat si publicat device-ul se invartea in jurul sumei de 10800 lei, care nu este tocmai o suma pe care o ai in buzunar cand te duci la cont de strada sa-ti iei o cafea si un ecler.