Review Intel i7 11700K

Review Intel i7 11700KF GetGeek.ro

Review Intel i7 11700KF GetGeek.ro

Uite ca a intrat in sfarsit si Intel in randul lumii, anume in sfarsit sunt si ei capabili sa foloseasca magistrala PCIe Gen 4.

A durat ceva, mai ales ca AMD a facut trecerea cu doi ani in urma. Doar ca a durat suspect de mult, mai ales ca acum bate la usa lansarea RAM-uilui DDR5.

Dar cu chiu, cu vai, iata-ne cu produsele intinse pe masa si ne scarpinam serios in cap si ne punem intrebari deja. Isi recapata Intel coroana de gaming king? Are un raspuns pe masura pentru produsele celor de la AMD?

Sau  continua sa se zbata fierbinte in socket si sa se comporte ca un copil razgaiat? Poate primim raspunsuri ceva mai jos.

 

Specificatii

Denumire produsIntel Core i7-11700KF
SerieRocket Lake
Socket1200
Proces fabricatie14 nm
Cores/threads8/16
Core clock3.6 GHz
Turbo clock5.0 GHz
TDP125W
Smart cache16MB
SRP384 USD

 

Testare

Ca si-n cazul lui i9 11900KF, iar am stat prea mult sa public materialul. Are rost acum sa caut scuze? Nu, ca cine stie ce-mi iese pe gura si o sa lase impresia ca am inceput sa fur din discursul celor de la Intel.

Bun, am pus procesorul in socket-ul placii de baza Asus Maximus XIII Hero, am aruncat pasta pe el, am pus AIO-ul, am pus modulele RAM in sloturi. Si am pornit.

Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga. Am incercat sa fac un mix intre jocuri recent lansate, jocuri cu un community imens, dar si jocuri cu cerinte mari.

Am utilizat cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume Counter Strike Global Offensive si Rainbow Six Siege.

Mai exact, pentru ca-s titluri multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.

Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume FullHD, 2K si 4K.

Lista de jocuri:

Insa din average voi scoate CS:GO-ul. De ce? Pentru ca este un titlu atat de inconstant si atat de prost scris incat nu doar de la patch la altul se misca diferit pe acelasi build. Patesc des chiar sa fluctueze FPS-urile de la o zi la alta.

Iar pe partea de teste sintetice am rulat un pachet restrans precum Cinebench R20, Winrar, 7Zip, PC Mark 10 si CrystalDiskMark.

Platforma test

 

Asus Z590

Asus ROG Strix Z590-E Gaming WiFi

i9 11900KF l-am testat pe Asus ROG Strix Z590-E Gaming WiFi, placa ce are dotari net superioare versus placa pe care am avut-o pe platforma de test anterioara, anume Asus Maximus XI Hero WiFi.

Asus pare ca au ales sa boosteze fiecare model de placa de baza din portofoliul ROG. Daca acum placile Strix parea o idee peste mainstream, acum poti spune ca-s placi de baza ce bat spre high end. Dar lucrul acesta este valabil si pentru celelalte placi Asus ROG cu chipset Z590.

 

Asus ROG Z590-I Gaming WiFi

Categoric placa de baza ce-mi place cel mai mult din “buchetul” Asus care mi-a trecut pragul. Bine, eu am si o oarecare afinitate pentru build-urile minimaliste cu placi de baza mitx.

Insa fiind vorba si despre ce placa de baza voi folosi pe platforma de test, din pacate n-am putut sa optez pentru superba ROG Z590-I Gaming WiFi. Nu m-a impiedicat faptul ca placa de baza are doar doua slot-uri de RAM, in timp ce pe platforma detine patru DIMM-uri. Puteam foarte usor sa renunt la modulele respective si sa fac trecerea la un kit dual channel mai mare.

Singurul impediment e ca, 11900KF, procesorul ce se afla pe platforma de teste, este un procesor fierbinte. Drept urmare, este necesara si o racire pe masura. Iar un radiator de AIO care-i capabil sa tina in frau un astfel de calorifer precum 11900KF, n-ar fi avut loc intr-o carcasa de dimensiuni reduse.

 

Asus Maximus XIII Hero

Evident ca ma infoi in pene, am utilizat macar pentru acest set de teste, placa de baza cea mai cu mot din pachet.

Cum subliniam si ceva mai sus ca este evidenta imbunatatirea implementarilor prezente pe placi Asus ROG de la o generatie la alta, evident ca de la acest lucru nu face rabat Maximus XIII Hero. Cu adevarat o bijuterie de placa de baza, extrem de potenta in overclock, insa vine si cu un pret pe masura.

 

Asus TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Exista placi de baza cu chipset Z590 si mai de “buget”. Asta daca putem spune asta, avand in vedere ca placa de baza are un pret de vanzare ce se invarte in jurul sumei de 1100 lei.

Oricum, Asus imi lasa senzatia ca in ultimii doi ani au un focus marit pe gama de produse din segmentul TUF. Aici se afla toate produsele mainstream, unde evident se fac volume, adica grosul de vanzari.

Si spun ca imi lasa impresia ca nu neglijeaza produsele TUF pentru ca, daca comparam implementarile de la competitie din segmentul high end versus mainstream, vedem diferente uriase uneori.

Ok, logic ca aceste diferente se gasesc si aici, dar ii mai da cateva chestii in plus si omului care-i mai atent la bugetul cheltuit pe o placa de baza, placa video periferice de gaming sau mai stiu eu ce din alt segment de produse.

Am un deja-vu cand vine vorba de produsele TUF. Asta pentru ca am mai trait lucrul asta pe propria piele, acum multi ani cand Asus si-a separat segmentul de gaming de restul gamei de produse. Era un focus imens pe ROG, lucru ce-mi sare acum in ochi cand vine vorba de produsele TUF.

 

PCIe Gen 4.0

Feature-ul vedeta pe chipsetul Z590 este categoric PCIe Gen 4.0. Si ca va arat ca in sfarsit poate si Intel asta, am imprumutat de peste tot SSD-uri m.2 mai de toate felurile.

 

Jocuri

Counter Strike Global Offensive

 

Horizon Zero Dawn

 

Metro Exodus

 

Rainbow Six Siege

 

Shadow of the Tomb Raider

 

Assassin’s Creed Valhalla

 

Watch Dogs Legion

 

Average

Practic, i9 11900KF nu este vreun upgrade vs procesorul din generatia trecuta. Si nici nu bate AMD, mai ales ca din pacate n-am reusit sa pun mana pe un Ryzen 5950X ca sa vedem exact si cat este diferenta.

Deci singurele beneficii importante versus Comet Lake sunt evident PCIe Gen 4.0 si IGP-ul mai rapid. Evident, acolo unde este cazul.

 

Teste sintetice

PC Mark

 

7Zip

 

Cinebench R20

 

Winrar

 

Concluzie

O lansare ce se voia a fi albastra, in realitate mai mult este cenusie. Practic n-au facut mare lucru cei de la Intel versus generatia anterioara, cel mai importata aditie fiind PCIe Gen 4.0.

i7 11700K/KF este un procesor care merita este mai mult sa fie bagat in seama decat i9 11900K/KF. Diferenta de pret intre cele doua procesoare este mult prea mare, iar diferenta de performanta este mult prea mica.

Singurul procesor care chiar merita sa fie bagat in seama din seria Rocket Lake este i5 11600K, fiind potent in gaming, dar avand si un pret relativ ok.

Cu lansarea aceasta, Intel avea sansa sa-i bata pe AMD la propriul joc. Ok, nu putem sa va batem la performanta, dar putem sa va batem la preturi.

Dar cei de la Intel a dovedit pentru a nu stiu cata oara ca-s lacomi si uite ca tot si-au pozitionat sus ca preturi procesoarele din aceasta generatie. Pare ca profita de faptul ca AMD au mici rupturi de stocuri la anumite modele.

Oricum, tot AMD ofera cele mai bune solutii cand vine vorba de procesoare, atat in jocuri, cat si in multe alte aplicatii destinate mediului profesionist. Si cel mai probabil la urmatoarea serie Ryzen care teoretic vine anul acesta, AMD o sa-i serveasca lui Intel o tava plina de procesoare cu care ii v-a umili pentru al 3-lea an la rand.

Si inca nu ma pot decide daca in clipa de fata imi pare rau pentru cei de la Intel sau chiar sa imbratisej acest “stomp”. Pe gura imi vin doua cuvinte: pacat si penibil.

Exit mobile version