Nu m-am gandit vreodata ca o sa apuc sa pun mana literalmente pe un mouse de la Glorious, mai ales ca nu sunt un fan al carcaselor gaurite de dragul de a scadea greutatea mouse-ului.
Dar iata-ne in punctul in care pot scrie niste cuvinte despre un astfel de periferic. M-a impresionat mouse-ul, nu o sa mint si nu o sa o iau pe ocolite.
Constructie
Unul din punctele forte al acestui mouse este greutatea, clar. Acesta cantareste undeva in jur de 69 de grame si pot spune ca se simte, comparand cu alti mousi wireless din piata, cum ar fi my good old G305.
Desi am trecut de ceva timp la un G Pro X Superlight, pot spune ca in jocuri si chiar si in daily use, o greutate semnificativ mai mica a mouse-ului face ca oboseala resimtita pe incheietura dupa sesiuni mai lungi de gaming sau de daily use sa nu apara foarte devreme.
Estetic, mouse-ul arata foarte bine, si se simte si foarte bine in mana. Carcasa este maricica, astfel incat pentru o persoana cu mana mica va fi foarte dificil sa aveti un grip comfortabil.
In schimb, pentru persoanele cu mainile medii sau mari, este ideala forma, astfel incat permite si claw grip si palm grip fara nicio problema. Deci din punct de vedere al comfortului, eu vad asta ca pe un mare plus.
Calitatea carcasei mi-a dat impresia de un produs de calitate, clar. Plasticul este dur si nu arata a material care se uzeaza foarte repede si pare sa fie si foarte rezistent in timp si probabil si la socuri (pentru cei ce-si pierd rabdarea in jocuri :D).
Butoane
Click-urile sunt cel mai mare minus al acestui mouse, din punctul meu de vedere. Initial, am trait cu impresia ca acestea sunt foarte usor de apasat, dar nu a fost deloc asa.
Din ce am simtit, mouse-ul are un sistem (nu stiu cat de intentionat este) de “pre-click”, in care inainte de a da click, se trimite un mini-feedback catre degete, ceea ce, in functie de grip-ul pe care il ai, e posibil sa para un pic inselator si sa iti dea de inteles ca ai efectuat click-ul dar nu s-a inregistrat.
Click-urile in sine sunt destul de greoaie, nefacandu-l (pentru mine, personal) un mouse indeal pentru jocuri de tip FPS (CS:GO, Call of Duty, Battlefield, Apex Legends, etc).
Pe de alta parte, responsiveness-ul click-urilor este foarte bun si nu am observat delay-uri sau probleme din punctul asta de vedere.
Are doar doua click-uri laterale, care pentru anumite persoane, probabil este un alt minus. Pentru mine, personal, cele 2 butoane sunt suficiente iar calitatea click-urilor imi pare mult superioara click-urilor 1 si 2, fara pre-click si cu un responsiveness foarte bun.
Conectivitate
Cand vine vorba de responsiveness, nu am avut niciun fel de problema cu mouse-ul. Desi dongle-ul era conectat la PC prin prelungitor si pus un pic mai departe de unitate (pentru ca mai folosesc mouse-ul si stand pe canapea).
Pe langa asta, era pus intre alte dongle-uri pe care le folosesc diferite periferice, nu am avut niciun moment in care sa simt ca a pierdut semnalul sau ca au existat interferente de semnal, ceea ce mi se pare extraordinar.
Senzor
BAMF, senzorul celor de la Glorious, folosit la modelul Model O Wireless nu mi-a facut nicio problema, desi am auzit de la persoane care au folosit acest mouse ca ar fi avut diferite probleme cu el.
In jocurile pe care le joc si in daily use, nu am sesizat niciun fel de skipping sau freeze-uri, ceea ce m-a impresionat si il consider un senzor “top of the line”, cel putin pentru mine.
Baterie
Un al doilea punct forte al acestui mouse este durata de viata a unei incarcari. O incarcare completa m-a tinut in jur de 2 – 2.5 zile de folosire 10+ ore pe zi, ceea ce nu mi se pare deloc rau.
Daca nu faceti calatorii indelungate unde aveti o nevoie constanta de un mouse cu baterie full, nu ar trebui sa aveti nicio problema. In cel mai rau caz, se poate conecta prin cablul USB-C si din ce am vazut, in vreo 20 de minute de conectare, se poate scoate suficienta baterie cu care sa mai folositi o zi intreaga mouse-ul.
Cutie si accesorii
Pachetul in care vine contine un cablu braided destul de lung, un adaptor USB-C -> USB-A pentru dongle-ul aferent conexiunii wireless, un manual de utilizare, un sticker cu logo-ul lor si, desigur, mouse-ul in sine.
Software
Software-ul oferit de cei de la Glorious, si anume Glorious Core este unul decent. Nu am avut niciun fel de probleme cu el, cum am mai citit pareri ale altor utilizatori.
Acesta permite remaparea butoanelor si ofera o ampla varietate de optiuni pentru aceasta. Soft-ul mai permite si inregistrarea de macro-uri, schimbarea polling rate-ului, diferite setari de DPI dar si customizarea efectelor RGB de pe carcasa mouse-ului.
De asemenea, prin Core se pot face si update-urile de firmware, check-ul pentru update-uri noi fiind facut la fiecare lansare a soft-ului, din ce am observat.
Concluzie
Cei de la Glorious m-au impresionat cu modelul O Wireless. Durata de viata a unui ciclu de utilizare al bateriei si greutatea sunt printre cele mai mari puncte forte care recomanda acest mouse.
Dar pe mine personal m-au dezamagit suficient de tare click-urile astfel incat as mai plusa cu 50RON la buget pentru a achizitiona un Pro X Superlight, asta daca-l prindeti la promotie (nu pentru ca l-as avea deja, dar mi s-a parut cel mai bun mouse wireless pe care am pus mana pana acum).
Consider ca multi nu vor considera click-urile o problema, iar pentru acestia, nu pot decat sa recomand acest mouse cu incredere, pentru ca din punct de vedere al functionalitatii, nu m-a dezamagit.