Dupa parerea mea, RTX 4070 Ti mi se pare cea mai interesanta placa din noua generatie a celor de la Nvidia.
Da, Nvidia a fost “certata” pe buna dreptate de catre comunitate pentru acel 4080 12GB pe care l-au “retras”, dar brandul verde ne-a aratat ca sunt magicieni priceputi si l-au lansat sub 4070 Ti.
Ei bine, trecand practicele meschine ale celor de la Nvidia, RTX 4070 Ti este ceva misto pentru client. Are performante similare cu varful de gama al generatiei anterioare care a fost lansat anul trecut si a fost mult mai scump. Stai, acum ca ma gandesc mai bine, cine si-a cumparat anul trecut varful de gama cand a fost lansat si-a luat o mare teapa. Practic iar o practica dubioasa a celor de la Nvidia?
Ma rog, trecem peste. Performanta similara cu varful de gama al generatiei anterioare. Check. Ce avem in plus acum? Ei bine, un consum simtitor mai mic. Automat lucrul asta se traduce si in temperaturi mult mai mici. Bun bun, doua puncte bine ochite de catre Nvidia.
Mai avem ceva pozitiv cu arhitectura Ada? Da, chiar destule. DLSS 3, procesor de streaming net imbunatatit, dar si a 3-a generatie de nuclee Ray Tracing. Pana acum totul frumos.
Pai si de ce nu ne bucuram? Ei bine, pentru ca vedem pretul de vanzare, asta pentru ca RTX 4070 Ti are un SRP de 4500 lei. Evident nu se gaseste vreun model acel pret. Si chiar daca ar fi, nu este chiar un pret accesibil pentru toata lumea. So… big green guy strikes again.
Specificatii
Denumire produs | Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12GB |
Interfata | PCI-E 4.0 |
Memorie | 12 GB GDDR6X |
Memory Bus | 192 bit |
Core clock | 2640 MHz |
Cuda cores | 7680 |
Alimentare | 1x 16 pin (adaptor inclus in pachet) |
Output video | - 1x HDMI 2.1 - 3x Displayport 1.4a |
Dimensiuni | L=336 W=140 H=58 mm |
SRP | 849 USD |
Galerie foto
Testare
Platforma test
- Carcasa Thermaltake View 51 TG Snow Edition aRGB
- Placa de baza Z690 Aorus Xtreme
- Procesor Intel i7 12700KF
- Cooler Corsair iCUE H170i Elite LCD
- RAM Adata XPG Lancer RGB 32GB 5200 MHz
- Stocare Corsair MP600 1TB PCIe Gen 4, Adata Legend 750 1TB
- Sursa be quiet! Straight Power 11 1200W Platinum
- OS: Windows 11
Jocuri si aplicatii utilizate
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga. Am incercat sa fac un mix intre jocuri cu o comunitate mare, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume Counter Strike Global Offensive si Rainbow Six Siege.
Mai exact, pentru ca-s titluri multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume 1920×1080, 2560×1440 si 3840×2160.
- Metro Exodus – 1920×1080 – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off
- Total War Saga Troy – Ultra preset
- Borderlands 3 – Ultra preset
- World War Z – Ultra preset
- Rainbow Six Siege – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Assassin’s Creed Valhalla – Ultra High preset
- Watch Dogs Legion – Ultra preset
- For Honor – Extreme Preset
- Shadow of the Tomb Raider – Highest preset
- Counter-Strike: Global Offensive – Max details, motion blur off, no AA
- Horizon Zero Dawn – Ultimate Preset
- Strange Brigade – Ultra preset, Async Compute
- Red Dead Redemption 2 – Ultra preset
Pentru temperaturi, am rulat Unigine Heaven. Iar pentru control ventilatoare si inregistrarea temperaturilor, am utilizat MSI Afterburner.
Jocuri
Metro Exodus
Total War Saga Troy
Borderlands 3
World War Z
Rainbow Six Siege
Assassin’s Creed Valhalla
Watch Dogs Legion
For Honor
Shadow of the Tomb Raider
Counter-Strike: Global Offensive
Horizon Zero Dawn
Strange Brigade
Red Dead Redemption 2
Average
Average-ul l-am facut in doua ipostaze: cu si fara CS:GO. Asta pentru ca CS:GO “beneficiaza” de un engine care este mai mult dupa toane sau dupa patch-uri. Mai exact, e greu sa ai mereu aceleasi cifre in CS:GO cand rulezi benchmark-uri. Poate chiar imposibil.
Mi-ar fi fost mai usor totusi sa-l sterg din lista si sa postez average-ul doar pentru 12 jocuri, fara CS:GO. Insa totusi am optat sa-l includ si pe el, asta pentru ca desi este un titlu hulit de multi, inca este un titlu cu playerbase imens si lumea inca isi construieste PC-uri specific pentru acest joc.
Indiferent de rezolutia in care a fost testata, Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12GB sta extrem de aproape de sora sa mai aratoasa, anume Aorus GeForce RTX 4070 Ti Master 12GB.
With CS:GO
Without CS:GO
3DMark
Time Spy
Time Spy Extreme
Fire Strike
Fire Strike Ultra
DirectX Raytracing feature test
Port Royal
Temperaturi
Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12GB a stat intr-o “cutie” foarte bine ventilata, anume Thermaltake View 51 TG Snow Edition aRGB, carcasa in care se invart doua ventilatoare Thermaltake Pure 20 ARGB de 200 mm, sapte ventilatoare Thermaltake Pure 12 ARGB de 120 mm, dar si trei ventilatoare Corsair ML RGB Elite de 140mm.
In profil auto, placa a atins maximum 63 °C, fiind la egalitate cu Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB Gaming OC, dar fiind si cu 2 °C mai rece decat Aorus GeForce RTX 4070 Ti Master 12GB.
Iar setand cele trei ventilatoare in sync cu turatia la maxim, placa atinge 59 °C, fiind iar la egalitate cu modelul celor de la Gigabyte de RTX 4080, dar totusi de data aceasta cu 2 °C mai calda decat 4070 Ti de la Aorus.
Oricum, temperaturile obtinute pe placile celor de la Gigabyte pe seria RTX 40 sunt cu adevarat impresionante. Avand un consum de aproximativ maxim de 300W, este impresionant ca placa sta mai rece decat un RTX 3070, care are consum mai mic.
Concluzie
Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12GB este un model reusit al chipsetului RTX 4070 Ti. E drept, Aorus GeForce RTX 4070 Ti Master 12GB este o placa video oleaca mai performanta, mult mai aratoasa, dar este si sesizabil mai scumpa.
Iar diferenta de pret dintre cele modele Gigabyte, sincer m-as orienta catre Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12GB, iar diferenta de pret as baga-o fie intr-un kit de RAM mai performant, fie intr-o sursa mai de calitate. Ca banuiesc ca toti care va uitati la 4070 Ti aveti deja Z790 sau X670E, depinde de caz.
Placa este disponibila in stocul celor de la PC Garage, iar in momentul publicarii materialului aceasta era comercializata la pretul de 5232 lei, in timp ce modelul Aorus este comercializat la listat la pretul minim de 5600 lei.