Am cam scris ceva periferice in ultimul timp, dar promit ca Dark Project Nexus Ultra este ultimul, cel putin pe luna aceasta.
Nu, nu m-am intors la “vechea” pasiune, mousii de gaming, desi oameni din media m-au intrebat ce-i cu mine de am facut iar trecerea catre periferice de gaming.
E doar temporar, in special datorita acestui produs, pentru ca eram foarte curios sa vad care-i treaba cu el. Si ca sa va plictisesc total, o sa fac si un mic intro despre mine, in special pentru cei noi veniti aici, trecutul meu “gameresc” este in felul urmator, asta ca sa va introduc putin in lumea mea.
Ignorand perioada pe care am petrecut-o pe acest pamant fara buletin, cand ma urcam prin copaci, bateam mingea in spatele blocului sau pe terenul abandonat de la Girueta, unde plecam de acasa dimineata, intorcandu-ma in camera mea abia seara, lucrurile s-au schimbat cand am facut trecerea catre gaming.
Pe vremea cand eram un adolescent cu cosuri pe fata, iar trupe precum 30 Seconds to Mars sau The Rasmus erau la mare cautare, petreceam zile intregi jucand-ma Counter-Strike. M-au acaparat si alte jocuri in perioada respectiva, precum Diablo II Lord of Destruction sau World of Warcraft. Dar m-a prins rau febra CS-ului, asa ca am inceput sa experimentez cu tot felul de periferice, sperand sa descopar acel dispozitiv ideal care sa-mi duca abilitatile la un nivel superior.
Counter-Strike-ul nu-l jucam doar de acasa, ci si prin salile de internet, mai ales ca pe atunci etapele PGL se desfasurau doar in locatii afiliate competitiei. Nu era saptamana in care sa nu trec pragul unor sali ca Wired, Discovery Arena sau ZoomLess. Ajungeam si prin TopNet sau RedZone, dar mult mai rar. Si culmea, desi acasa aveam un setup mult mai performant, dar si mai comod, mergeam in net caffe-urile pentru atmosfera.

Totul s-a schimbat cand eram fie in pregatire pentru bac, fie in primul an de facultate, aparent memoria mea incepe sa dea rateuri cu timeline-ul exact. Atunci, cei de la PGL au permis desfasurarea etapelor competitiei interne de acasa, totul fiind online, cu un playoff doar pentru divizia A la final de sezon. Desi imi placeau salile de net, cred ca am mai vizitat una de maxim cinci ori dupa aceasta schimbare facuta de gasca vesela a lui nea Silviu Stroie.
Asa ca am inceput sa investesc si mai mult in setupul de acasa. PC-ul era unul de top, desi incepusem sa ma joc doar Counter-Strike. Aveam pana si un LCD cu 120 Hz, anume Samsung 2233 RZ, care a costat o caruta de bani la vremea respectiva, fiind primul monitor LCD cu refresh rate mare, pana atunci monitoarele cu panel LCD nu treceau de pragul de 75 Hz.
Deci setup-ul era impecabil, AC-ul era pornit 24/24 deoarece curentul era ieftin atunci, dar nu plateam eu factura oricum ci seniorul, internetul era rapid si stabil, deci trebuia doar sa performez pe harta.
Perifericele pe care le detineam erau iar erau si ele de top, dar aveam mania de a schimba mouse-ul foarte des, pentru ca simteam ca fiecare model imi punea o piedica mecanica sau mentala in a face ceva specific. Un mouse ba nu puteam sa trag “glont cu glont” datorita formei, unul nu-mi placea cum cum avea tracking-ul, altul ii zbura senzorul in papadie daca foloseam un mousepad colorat, altul nu-mi placea scroll-ul ca nu puteam sa fac bunny hop cum trebuie si lista poate continua pana maine.
Cand am intrat in aceasta lume a jurnalismului tech, in biroul colegului meu Octavian de atunci, am inceput sa astern intr-un spreadsheet toti soarecii utilizati de mine de cand m-am apucat de jocuri pana in ziua respectiva. Cifra mousilor testati depasea borna de 150 de modele, iar dupa putini ani cand am trecut de pragul de 200 SKU-uri am incetat sa mai tin condica.
Da, am schimbat si testat ceva mousi la viata mea, a fost pozitiv pentru ca am putut sa-mi cladesc calitatea dea a-mi forma relativ repede o opinie despre un mouse cand venea la review. Dar exista si doua parti negative. Prima, pana sa ajung in aceasa “fratie” a jurnalismului tech din Romania, am cheltuit o galagie de bani pe soareci. A 2-a, printre alte motive pe care nu vreau sa le recunosc nici azi, mi-a ruinat “visul” de ajunge pro gamer de CS, asta pentru ca mi-am stricat muscle memory-ul schimband mousii mai des decat pe sosete. Gata, cred ca v-am plictisit destul.
Dark Project Nexus Ultra este primul mouse din pepiniera celor de la Dark Project pe care am pus mana, pana acum doar testand o tastatura de la ei, anume Dark Project ALU87B Celestial. Tastatura respectiva mi-a ridicat asteptarile legate de produsele din catalogul celor de la Dark Project, asa ca acum astept lucruri marete din partea lui Dark Project Nexus Ultra. Acum ramane de vazut daca livreaza sau nu.
Specificatii
Denumire | Dark Project Nexus Ultra |
Forma | Simetrica |
Tip conexiune | - Wired - Bluetooth - RF 2.4 GHz |
Senzor | PixArt PAW3950 |
Viteza Tracking | 750 IPS |
Polling rate | 125 Hz/ 250 Hz/ 500 Hz/ 1000 Hz/ 2000 Hz/ 4000 Hz/ 8000 Hz |
Switch-uri | - Click-uri Omron Optical Switches - Butoane laterale Huano Black Shell White Dot - Scroll Huano Black Shell Blue Dot |
Culori disponibile | Negru |
Durata acumulator | 120h @ 1000 Hz |
Numar butoane | 6 |
Dimensiuni | 126 mm x 40 mm x 64 mm |
Greutate | ~51 |
Skatez | - 2x PTFE 100% (unul de rezerva) - 1x Glass Skatez |
Altele | - Cablu paracord USB Type-C la USB A - Grip-uri adezive - Chipset Nordic 52833 - Customizare LOD/motion sync, angle snapping |
RRP | 600 RON |
Galerie foto
Constructie si utilizare
Aruncand o privire pe specsheet-ul lui Dark Project Nexus Ultra, acesta pare a fi un mouse wireless conceput pentru gameri profesionisti sau pentru cei ce adera la acest statut social.
Dark Project Nexus Ultra are o greutate de doar 53 de grame, avand o carcasa usoara si o forma simetrica, cu o lungime de 126 mm, latime de 64 mm si inaltime de 40 mm.
Datorita formei, Dark Project Nexus Ultra este “compatibil” mai cu toti utilizatorii de tipuri de grip, inclusiv palm grip, claw grip sau fingertip grip. Suprafata mata ofera o aderenta excelenta, prevenind un grip al utilizatorul ce o sa-l sicaneze.
Daca va pare cunoscuta forma lui Dark Project Nexus Ultra de undeva si nu stiti de unde sa o luati, ei bine, o sa deslusesc eu misterul. Este fix forma lui Logitech G PRO X Superlight 2, cele doua carcase fiind aproape identice.
Dar asta nu este un lucru rau. Ei bine, in lume sunt o varietate de oameni creativi. Eu de exemplu, am probleme de multe in a porni un concept de la zero, eu “straluesc” cand preiau o idee si o modelez dupa atributiile si necesitatile mele.
Care-i cel mai cunoscut mouse de gaming din toate timpurile? Nu, nu este G502 de la Logitech, e doar marketing si atat. Cel mai vandut si cunoscut mouse de gaming all time este Razer Deathadder. Ok, si voi credeti ca Razer a gandit Deathadder-ul de la zero? Nu, a imprumutat design-ul lui IME 3.0, la fel ca Zowie cu seria EC sau VAXEE cu gama AX, iar rezultatul il stiti si voi.
In cazul de fata, Dark Project Nexus Ultra pare un Superlight, dar cu update-uri. Mai exact, cu specificatii si implementari demne de anul 2025. Dar despre acest subiect o sa mai vorbesc oleaca mai incolo, trebuie sa revin la descrierea mouse-ului de la Dark Project.
Cele doua click-uri ale mouse-ului Dark Project Nexus Ultra sunt dotate cu microswitch-uri optice de la Omron, cunoscute pentru viteza lor de actuare si feedback-ul clar. Switch-uri au o durabilitate impresionanta, fiind proiectate sa reziste pana la 70 de milioane de click-uri.
Spre deosebire de traditionalele switch-uri mecanice, cele optice reduc riscul de double-clicking, un defect des intalnit care poate afecta atat performanta in jocuri, cat si utilizarea de zi cu zi a mouse-ului.
Cele doua butoane laterale sunt echipate cu microswitch-uri Huano Black Shell White Dot, ofera o experienta similara de click rapid si satisfacator. Butoanele laterale sunt pozitionate fix sub click stanga, sunt de dimensiune mica spre medie si sunt usor de accesat cu policele, dar sunt poziitionate suficient sus pentru a preveni apasarile accidentale, dar asigura si un grip bun cand utilizatorul se joaca si tine degetul mare pe grip-ul lateral.
Scroll wheel-ul prezent pe mouse-ul Dark Project Nexus Ultra este unul de top, integrand un encoder TTC Gold Dustproof, care asigura o functionare silentioasa, dar precisa. Fiecare treapta a scroll-ului este bine definita, oferind un feedback tactil clar, ideal pentru bhop in CS sau pentru navigarea prin meniuri. Microswitch-ul Huano Black Shell Blue Dot al scroll-ului completeaza experienta acestuia, oferind o apasare ferma si rapida.
Dotarea de top a mouse-ului Dark Project Nexus Ultra este senzorul optic PixArt PAW3950, oferind o rezolutie maxima de 30.000 DPI, capabil de o viteza de tracking de pana la 750 IPS si o acceleratie de 50 G.
Polling rate-ul este ajustabil, care variaza intre 125 Hz si 8000 Hz, iar acest lucru este posibil datorita senzorului PixArt PAW3950. La 8K Hz, mouse-ul raporteaza pozitia sa catre PC de 8000 de ori pe secunda, reducand latenta la un nivel aproape imperceptibil. Lucrul acesta este posibil si datorita chipset-ul Nordic 52833, care combina eficienta energetica cu performanta de top, permitand o comunicare stabila si rapida.
Conectivitatea este unul dintre cele mai versatile aspecte ale mouse-ului Dark Project Nexus Ultra. Soarecul suporta trei moduri de conectare: wireless RF 2.4 GHz, Bluetooth si USB wired.
Modul wireless RF 2.4 GHz, care utilizeaza un receiver 8K, este optimizat pentru gaming competitiv, oferind o latenta minima si o conexiune stabila.
Modul Bluetooth este ideal pentru utilizarea cu laptopuri sau alte dispozitive mobile precum gaming handheld sau tablete, fiind mai eficient din punct de vedere energetic, lucrand la un polling rate de 125 Hz, dar cu o latenta palpabil mai mare, dar care nu afecteaza task-uri sau medii de lucru non gaming.
Conexiunea wired, posibila prin intermediului cablului din pachet USB Type-C la USB-A de 1.8 metri, este de tip paracord, este extrem de flexibil si usor, iar daca utilizatorul o sa foloseasa mouse-ul pe fir cat acesta se incarca, nu o sa fie necesara utilizarea unui mouse bungee.
Bateria cu o capacitate de 500 mAh este un alt feature important al soarecului Dark Project, aceasta oferind o capacitate pana la 120 de ore in mod RF 2.4 GHz la un polling rate de 1000 Hz. Autonomia impresionanta este posibila si datorita eficientei energetice a chipset-ului Nordic 52833, care optimizeaza consumul fara a compromite performanta.
Evident, cu cresterea polling rate-ului creste si consumul energetic, implicit vine si mai rapid perioada de incarcare a mouse-ului. Cu un polling rate de 8000 Hz, mouse-ul a rezistat putin sub 30 de ore, fiind o valoare foarte buna.
Dark Project Nexus Ultra vine echipat cu skatez-uri 100% PTFE, care au rolul sa asigure o alunecare exceptionala pe orice suprafata de mousepad. Pachetul include un set suplimentar de picioare PTFE, precum si un set de picioare din sticla, care ofera o alunecare si mai rapida, dar cu o aderenta usor diferita.
Dark Project Nexus Ultra l-am testat pe o groza de mousepad-uri, atat pe suprafete textile, cat si hard. Printre acestea se numara ROG Hone Ace Aimlab, SteelSeries QCK Heavy, Razer Gigantus, HyperX Fury S, Xtrfy GP5 Litus, ASUS ROG Sheath, HyperX Pulsefire, Razer Acari, CORSAIR MM200 Pro, Fnatic Boost G1 Speed si multe altele.
In toate instantele de utilizare, skatez-urile prezente pe mouse-ul de gaming de la Dark Project s-au comportat excelent, iar senzorul PixArt PAW3395 a avut un tracking exemplar.
Daca tot am pomenit de bundle-ul mouse-ului Dark Project Nexus Ultra, ar trebui sa continui pe acest subiect, asa-i? Pachetul cu care este livrat Dark Project Nexus Ultra este unul generos. Pe langa cablul USB de tip paracord si cele doua skatez-uri, pachetul mai include un set de grip-uri pentru o aderenta suplimentara. Grip-urile adezive sunt texturate cu textul Nexus si pot fi aplicate pe click-uri, pe lateralele mouse-ului, dar si in zona in care vine podul palmei oferind un control imbunatatit pentru cei care prefera o suprafata mai abraziva, implicit si un grip mai bun al mouse-ului.
Software
Dark Project Nexus Ultra beneficiaza si de aplicatie, unde utilizatorul isi poate configura setari precum DPI, polling rate-ul sau setare de macro-uri.
Desi nu m-as fi asteptat, utilizatorul totusi are parte de o customizare ceva mai avansata. Acesta poate modifica setari precum lift off distance-ul care are trei preset-uri, anume 0.7 mm, 1 mm si 2 mm.
Insa utilizatorul are acces si la setari precum ripple control, angle snapping si motion sync. Acestea sunt implementate in mod default pe senzorul 3950 de la PixArt, doar ca nu ma asteptam ca cei de la Dark Project sa-i dea ocazia utilizatorului sa “umble” la ele.
Ripple control este o functie care reduce jitter-ul si neregularitatile cursorului atunci cand utilizatorul foloseste un DPI mare. La valori de peste 6000 DPI, senzorul 3395 poate inregistra micro-miscari, in special datorita skatez-urile cu suprafata inegala sau a mousepad-urilor murdare sau de slaba calitate. Activarea functiei ripple control filtreaza aceste fluctuatii, oferind o miscare mai lina si mai consistenta a cursorului.
Angle snapping corecteaza miscarile cursorului pentru a favoriza liniile drepte sau unghiurile precise. Cand este activat, senzorul detecteaza si ajusteaza traseele usor deviate, facilitand alinierea cursorului pe axele orizontale sau verticale.
Motion sync optimizeaza sincronizarea dintre senzor si raportarea pozitiei catre PC, reducand latenta si imbunatatind consistenta la polling rate-uri ridicate, cum ar fi in cazul de fata polling rate-ul de 8000 Hz. Functia motion sync asigura ca miscarile rapide sunt inregistrate si transmise cu acuratete, minimizand discrepantele in jocurile competitive precum VALORANT sau Counter-Strike.
Concluzie
Am si eu o intrebare, de unde-s baietii astia de la Dark Project? Ah, acum ca m-am documentat mai bine, parca am crescut cu ei, aparent au avut treaba cu CPL si Counter-Strike, acum se explica multe.
Pare ca baietii inca se mai joaca din cand in cand, asta pentru ca au luat unul dintre cei mai apreciati mousi de FPS-uri din ultimii 5-6 ani si i-au facut upgrade-uri. Pe principiul daca Logitech nu e in stare sau nu vrea, il facem noi.
Forma este pe conceptul o urasti sa te adaptezi la ea pentru ca ia ceva timp, in special daca vii de pe un mouse ergonomic, dar cum te-ai obisnuit cu dansa, nu vrei sa o mai schimbi.
Dark Project Nexus Ultra are un senzor de top bine implementat, polling rate de 8000 Hz, o greutate infima de ~53 grame si un bundle foarte generos.
Dar ce apreciez mai mult la Dark Project Nexus Ultra versus Superlight-ul lui Logitech este ca primul model are centrul de greutate foarte bine balansat, neavand greutatea in click-uri sau in cocoasa, lucru ce s-ar fi simtit ingrozitor in 400 DPI, cum folosesc atat eu, cat si mare parte din jucatorii profesionisti de Counter-Strike.
In cazul de fata greutatea este distribuita uniform pe toata lungimea carcasei, iar datorita acestui lucru, Dark Project Nexus Ultra se simte mult mai bine in mana decat Logitech G PRO X Superlight 2.
Ar fi ceva sa-i reprosez lui Dark Project Nexus Ultra? Nu neaparat, dar poate as fi preferat un alt coating. Sunt ceva mai paranoic, iar datorita transpiratiei acide de pe falange, mi-e frica ca o sa dau gaura in mouse, la fel cum am dat in vreo 3 G PRO-uri. Dar am momente cand sunt deranjat de coating-ul lui Dark Project Nexus Ultra, mai ales cand imi transpira mana, pentru ca las urme pe el de parca m-am dus cu el in sauna. Deci cred ca aici ar mai putea lucra pe viitor baietii de la Dark Project.
Ok, forma misto, implementari de top, despre ce ar trebui sa mai vorbim? Ah da, pretul. Ei bine, Dark Project Nexus Ultra are un pret lista de 600 lei, lucru ce ar trebui sa-l tranforme instant intr-un periferic incadrat in gama best buy.