Firma americana Corsair are o istorie lunga in lumea componentelor pentru calculator. Acestia sunt cunoscuti pentru placutele ram si coolere, dar si pentru perifericele lor.
In 2019, acestia actualizeaza 2 serii: VOID ELITE si HS, fiecare avand cate un model high range si low range. La noi a ajuns un model “pentru tot poporul” din seria VOID ELITE si anume Void Elite cu fir jack . Firmele mari si-au dat seama insfarsit ca nu toata lumea dispusa sa dea 150€+ pe niste casti de gaming.
Saptamanile astea le-am abuzat la maxim sa vedem de ce sunt capabile aceste casti de buget. I-am testat sunetul in jocuri precum CS:GO, Valorant, Warzone, PUBG dar am incercat si niste muzica cu bass amplificat. Spre rusinea mea, le-am subestimat.
Review Corsair Void Elite
Difuzoare | 50mm cu magneti neodymiumi |
Impedanta | 30 Ohmi |
Frecventa audio | 20Hz pana la 30kHz |
Design | Inchis in spate |
Conectivitate | Jack de 3.5 |
Greutate | 390g |
Iluminare | Nu |
Tipul de microfon | Omnidirectional, neretractabil |
Lungime cablu | 180cm |
Software | Nu |
Ambalaj
Ce ador eu cel mai mult cand cumpar un produs e sa am satisfacerea de a-i deschide ambalajul. Cutia de la casti este “estetica”. Se deschide asa frumos si lin iar inauntru nu ai nimic de prisos. Castile, spliter pentru jack-ul de 3.5mm , o pernita pentru microfon si garantia. Nimic mai mult.
Dar, recunosc, m-am jucat 10 minute cu cutia, am tot inchis-o si deschis-o. Era prea satisfying.
Design
Cand vine vorba de design ma consider foarte pretentioasa. Acestea sunt intr-adevar niste casti de gaming. Arata precum niste casti de pilot pe alocuri, deci daca vrei sa le iei “la o plimbare”, o sa arati de parca prinzi posturi straine.
Design ul este unul unic nu mint. Constructia este din plastic iar zona care face legatura intre headband si earcups este dintr-un metal. Eu am facut ceva mai putin crestin si le-am indoit pe toate partile.
Nu se aude nici un clickait sau pacanit. Constructia pare sa fie destul de rigida si o sa reziste ani de zile la miscarea pus si scos de pe cap – poate chiar si la alte “accidente”.
Earcups urile erau foarte comode pentru mine. Aveau un buretel pufos din microfibra, ochelari friendly pot spune. Eu si cu ochelari si cu o tona de pierce uri in urechi nu am avut problema. Stateam ore cu ele pe cap si nu simteam vrun discomfort in zona de sus a urechii. Dragut este si faptul ca are un burerel pe headband, ca sa stea mulate pe cap.
Un plus il are si la design. Castile sunt mate, dar cupele sunt lucioase pe dinafara. La versiunea cu USB, unde logo-ul si straluceste, se vede si mai bine. Arata premium, dar este un magnet de finger – printuri.
Totusi, cei care au capul sau urechile mai mari, atentie. Am cautat diferite opinii si s-ar parea ca ar fi foarte impractice. Pernele cica apasa pe ureche si dupa cateva ore devine o durere sa le mai porti. Again, cum am mai spus-o, atentie la masuratori.
Butoanele mi-au dat batai de cap. Erau amplasate putin “peste mana”, dar asta e doar opinia mea. Ai 2 butoane mari si late: unul tactil de mute si un wheel de volum. Butonul de mute (situat pe casca stanga) era o placere vinovata pentru mine. Adoram sa ii dau mute – unmute doar pentru simplu fapt ca butonul era tactil. Chiar simteam ca apasam un buton. It’s the little things in life.
Dar la rotita de volum (situata in spatele castii din dreapta) era un chin. Nu stiu daca era de vina doar modelul pe care il aveam eu, sau asa sunt ele in general, dar rotita era sensibila tare. O mica atingere si in loc sa dau volumul putin mai tare il dadeam la maxim.
Am si ceva de comentat la marime. Sunt foarte, foarte dar foarte mari. Ori e capul meu de vina ori sunt ele prea loose. Pentru mine, pernuta de pe headband sau nivelele de ajustare (care erau de la 1 la 8) nu faceau nici o diferenta, si cea mai mica marime era prea mare.
Daca stranutam, castile zburau de pe capul meu. In aceelasi timp, castile sunt si grele, cu tocmai 390g. Totusi, de apreciat e faptul ca butoanele sunt pe casti si nu pe un inline control, asa nu trage in jos o casca si nici nu sunt castile mai grele.
Friendly nu a fost deloc pentru mine cablul. Da, acestea sunt casti cu fir. Materialul cablului era de calitate, cauciuc, iar la intrarea in casca este izolat si protejat cu plastic, oferind durabilitate. Totusi firul este scurt.
Un mic dezavantaj avand in vedere ca sunt vandute ca periferice si pentru PS4 si Xbox One. Eu le-am incercat doar la calculator, dar am fost trista ca nu puteam sa ma plimb prin toata camera cu ele. Inteleg ca trebuie sa se taie din pret, dar nu la lungimea cablului.
Microfon
Microfonul era plasat pe casca stanga, si din pacate nu era retractabil. Microfonul este maleabil, dintr-un material ce il facea usor de pus in orice pozitie, mai aproape sau departe de gura. Faptul ca nu se baga inapoi in casca pentru mine a fost dureros. Da, el se putea ridica, dar nu e suficient de comod.
El se aude bine in-game si pe discord cu prietenii, ca un microfon tipic de gaming. Nu era vocea infundata si nici robotizata sau sacadata. Un avantaj este ca nu capta sunetul din indepartare, iar partenerii mei de gaming nu imi auzeau pisica miorlaind. Plus vine si cu buretel, yey.
Totusi, asta nu este un microfon cu care poti sa faci podcasturi. Nu te auzi ca un pilot de razboi din 1900 dar nici ca un prezentator de radio, e decent. Daca vrei sa faci live stream sau emisiuni radio, nu te sfatui sa il cumperi.
Sunet
Sunetul e cred ca cel mai important la o pereche de casti. O zic de la inceput, nu sunt casti Harman Kordon, sunt casti de buget de 70€, dar, pentru un daily gaming sunt perfecte.
Eu m-am jucat cu ele si CS si Valorant si Warzone si nu am avut nici o problema. S-au descurcat bine, auzeam toti pasii si micutele sunete. Si imi auzeam si coechipierii bine, deci, pentru ceva casual sunt perfecte. Iar faptul ca sunt casti over the ear, face lucrurile si mai spicy. Cu o frecventa cuprinsa intre 20Hz-30,000Hz parca esti cu totul in joc, eram absorbita cu orele in ecran.
Bassul este decent, la cateva melodii bass boosted se auzea bine, dar nu avea o acuratete audio wow. Micile detalii din melodii nu erau captate 100%. Daca ai de lucru cu audio ul mult, editezi sau produci muzica, nu sunt castile potrivite. Mai pune niste banuti pentru ceva mai “accurate”.
Cum am spus eu am incercat varianta cu jack de 3.5, varinta cu USB cica nu se aude asa bine. Dar, acolo ai alt bonus, lumineaza.
Concluzii
Corsair Void Elite Stereo m-au surprins placut. Nu sunt niste casti “racheta”, desi arata ca unele, dar pentru pretul de 300 de lei, nu e rau deloc. Sunt niste casti de buget mai mult decat decente.
Au un design futurist (poate prea futurist), microfon decent, sunet perfect pentru un gaming casual intre prieteni si un pret avantajos. Daca cauti o pereche de casti, compatibila cu mai multe device uri de gaming, comfortabila (daca nu ai urechi mari), potrivita pentru niste jocuri cu prietenii seara, care sa strige “gamer” cand vorbim de design sau vrei pur si simplu sa faci upgrade de la o pereche de 100 de lei, pai aceasta este o varianta buna.
Daca vrei mai multe feature-uri, eu zic sa te uiti pe la fratii mai scumpi.