Intro
ASUS sunt de ceva timp prezenti pe piata smartphone-urilor. Cei mai multi probabil ii stiti ca fiind producatori de componente PC, periferice de gaming sau monitoare. Primul telefon din linia ZenFone a aparut prin 2014, si primele modele din seria asta au fost bazate pe chip-urile mobile Atom de la Intel. Unele au fost telefoane bune pentru pretul lor dar nu chiar flagship level.
De atunci s-au schimbat multe si ASUS pare ca incearca sa iasa in evidenta cu telefoane putin mai excentrice si mai nisate. A aparut linia ROG Phone, iar linia Zenfone s-a schimbat incepand cu Zenfone 6 din 2019. Au venit cu o alternativa la notch, si anume camera cu swivel, un singur set de camere principale care pot fi folosite si la selfie-uri, intorcandu-se catre fata telefonului.
Cele mai interesante caracteristici ale lui Zenfone 7 Pro sunt camera cu flip, ecranul de 90hz, conectivitatea 5G oferita de unul dintre cele mai puternice chipseturi mobile la ora actuala, Snapdragon 865+, bateria imensa de 5000 mAh si modul de gaming (Game Genie).
Pachet
In pachetul lui Zenfone 7 Pro gasim telefonul, incarcatorul USB-C de 30W, un cablu USB-C, doua huse, una transparenta si una neagra cu o textura interesanta, carticele cu diverse informatii, si o cheita pentru SIM. Mie mi se pare foarte frumos cand producatorii includ cat mai multe accesorii in pachetul telefonului, mai ales huse. Cand iti iei un telefon nou, mai ales unul care nu e extrem de popular, poate fi o surpriza placuta ca nu mai trebuie sa iti cumperi, pe moment cel putin, o husa. Sa nu mai zic de situatia curenta la iPhone-urile noi, pentru care trebuie sa iti cumperi un incarcator, daca nu ai deja unul USB-C acasa.
Husele incluse in pachet mi se par calitative, ASUS le numeste Active Cases. Cea transparenta s-ar putea sa prinda urme de utilizare rapid, dar cea neagra pare mai solida, si mai placuta la atingere, iar pe cea din urma am folosit-o mare parte din timp. Ambele huse au un mic lock pentru camera, care ajuta in cazul in care vrei sa montezi telefonul pe motocicleta, bicicleta, sau oriunde ar putea fi predispus la socuri, sa nu aiba joc camera si mecanismul, sa stea fixata pe spate, fara sa o poti intoarce.
Specificatii
Model | ASUS Zenfone 7 Pro |
Ecran | 6.67", 1080 x 2400 pixels, format 20:9, Super AMOLED, 90Hz, HDR10+, 700 nits |
Dimensiuni | 165.1 x 77.3 x 9.6 mm |
Greutate | 230 g |
Chipset | Snapdragon 865+ (7 nm+) |
GPU | Adreno 650 |
Memorie RAM | 8 GB |
Memorie interna stocare | 256 GB, UFS 3.1, slot card microSDXC |
Camera principala tripla, rotativa | 64 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.72", 0.8µm, PDAF, OIS 8 MP, f/2.4, 80mm (telephoto), PDAF, OIS, zoom optic 3x 12 MP, f/2.2, 113˚, 17mm (ultrawide), 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF Auto panorama (prin rotatia camerei) |
Camera selfie | - aceeasi cu principala - |
Filmare camera principala | 8K@30fps, 4K@30/60/120fps, 1080p@30/60/240fps, 720p@480fps; gyro-EIS, HDR |
Filmare camera selfie | - aceeasi cu principala - |
Software | Android 11, ZenUI 7 |
NFC | Da |
Baterie | Li-Po 5000 mAh, Fast charging 30W, 60% in 34 min, 100% in 93 min / USB Power Delivery 3.0 / Reverse charginng |
Difuzoare stereo | Da |
Constructie | Corning Gorilla Glass 6 pe fata, cu Corning Gorilla Glass 3 pe spate si cadru de aluminiu. |
Culori disponibile | Negru Aurora (testat), Alb Pastel |
Retele compatibile | Pana la LTE-A (5CA) Cat19 1800/150 Mbps si 5G 3.6 Gbps DL, Wi-Fi 6 |
Dual-SIM | Da, 2x nanoSIM |
Design si constructie
Zenfone 7 Pro e un telefon solid, mare si.. greu. E construit dintr-un cadru turnat de aluminiu acoperit de sticla pe ambele parti. Sticla de pe fata e Corning Gorilla Glass 6, iar cea de pe spate Corning Gorilla Glass 3. Telefonul e disponibil in 2 culori, Aurora Black (cea testata de noi) si Pastel White. Varianta neagra are un spate ce arata foarte bine, are un efect metalizat, probabil colorat in mai multe straturi, si ofera un efect frumos la reflexia luminii. Am incercat sa prindem asta cat mai bine in poze. Spatele lui Zenfone 7 Pro pe langa ca e frumos, e si magnet de amprente, si e o suprafata pe care se vede orice fir de praf. Si asta n-am incercat deloc sa prindem in poze, dar s-a intamplat oricum.
Dispune de 3 camere pe un mecanism ce le intoarce catre fata. Modulul este asemanator cu cel de la Zenfone 6, din aluminiu turnat. E o solutie buna pentru a maximiza spatiul pe care il ocupa ecranul dar si pentru a putea folosi toate camerele de pe spate pentru selfie-uri. Din ce am inteles e testat pentru 200.000 de actionari. Asta se traduce in cam 110 actionari pe zi in fiecare zi timp de 5 ani, deci foarte rezistent. Avantajele unui astfel de sistem sunt mari, dar vin si cu un dezavantaj, telefonul nu poate fi rezistent la apa, lucru ce pentru unii utilizatori poate fi un minus.
Tot telefonul cantareste undeva in jur de 230g. Asta inseamna cam cat un iPhone 12 Pro Max (228g) la o dimensiune mai mare putin decat acesta. Greutatea mare nu e degeaba totusi, pentru ca are o baterie foarte mare de 5000 mAh inauntru, ce ar trebui sa tina lejer doua zile.
In partea de sus a telefonului gasim modulul de camera, un microfon si difuzorul pentru apeluri. Pe laterala din stanga e drept fara niciun buton, toate fiind pe partea dreapta, dar totusi aici gasim tray-ul pentru 2 nanoSIM-uri si un card MicroSD. De apreciat acest sertar triplu, e ceva ce nu intalnim foarte des, de obicei gasind un combo de SIM/card plus inca un slot de SIM.
Pe aproximativ mijlocul partii drepte gasim butonul de power cu fingerprint reader incorporat, iar deasupra lui butoanele de volum. Butoanele de volum sunt ok, sunt clicky, usor de gasit si par calitative.
Cititorul de amprenta in butonul de power e ceva ce am mai intalnit la telefoane din trecut (ex: Xperia Z5) dar si la telefoane mai noi (ex: Xiaomi Note 9 Pro). In implementarea lui Zenfone 7 Pro mi se pare a fi o oportunitate ratata. Pentru un telefon care se vrea un flagship mai accesibil m-as fi asteptat sa aiba cititorul sub ecran, ca majoritatea celor din prezent. Sa zicem ca nu e chiar o problema ca nu e in ecran, pentru ca macar exista, dar problema mi se pare ergonomia lui, si aici o sa detaliez putin. Sa zicem ca ridici mereu telefonul cu mana dreapta, apesi pe buton, se deblocheaza, detectandu-ti amprenta. In situatia asta e destul de ok, dar totusi mi-ar fi placut sa fie cumva delimitat mai bine, nu mi se pare ca e chiar usor de nimerit. Am patit de multe ori sa apas pe langa buton pe rama telefonului si sa stau sa il caut, sau sa apas pe butoanele de volum. Daca avea adanciturile din jurul butonului putin mai evidente, o textura sau o forma clar mai diferita, probabil n-ar mai fi fost o problema. Asa, mi se pare ca e utilizabil, si te poti obisnui cu el,dar nu o experienta minunata sau foarte rapida.
In partea de jos gasim difuzorul, portul USB-C de incarcare si, foarte atipic, LED-ul de notificari. Da, LED-ul pentru notificari e pe rama telefonului, in partea de jos. Eu unul n-am mai intalnit asta pana acum. Cand am primit telefonul mi-am pus SIM-ul in el, l-am pornit si configurat, si l-am bagat in buzunar. M-am asezat la birou si am avut surpriza ca ceva imi lumineaza din buzunar, si asa l-am descoperit. L-am pus pe birou si m-am intrebat de ce e acolo si nu pe fata telefonului, cum face toata lumea. Nu mi se pare o idee deloc rea, mi se pare ca in multe situatii e chiar mai vizibil decat pe fata.
Cum spuneam, Zenfone 7 Pro e un telefon mare si greu. Nu e usor de folosit cu o singura mana, si nu cred ca ar fi placut sa il scapi pe tine cand te uiti pe Instagram in pat. In buzunar atarna greoi si in suportul de masina sta nemiscat. Nu stiu daca asta in general e un lucru rau. Eu m-am obisnuit cu el in 2 saptamani de utilizare dar eu perosonal nu pot sa spun ca mi-a placut ca e mare si greu. Telefonul meu de zi cu zi din ultimii 2 ani e un OnePlus 6, si mereu m-am gandit ca ar fi mers sa fie putin mai scund, dar doar putin, cat sa ajung cu o singura mana pe tot ecranul. Eh, dupa ce am testat Zenfone 7 Pro mi se pare ca OP6 e un telefon compact.
Ecran
Ecranul lui Zenfone 7 Pro e un AMOLED de 90hz cu rezolutie FHD+ (1080 x 2400 pixels) si HDR10+ furnizat de Samsung. Are culori bune, e fluid, si are niste margini subtirele.
Unghiurile de vizualizare nu sunt grozave totusi, si sunt un minus considerabil pentru celelalte specificatii si pentru categoria de pret a telefonului.. Cand nu te uiti direct perpendicular pe ecran incep sa apara deviatii de culoare, verzi, rosii, albastre, tot spectrul. Nu e ceva care e evident pentru oricine sau observabil permanent, dar se observa destul de usor pe fundaluri albe sau deschise la culoare. Pe fundaluri negre sau culori inchise afecteaza mai putin, dar se poate observa totusi.
Unghiurile si glare-urile mi s-au parut deranjante in consumul de continut web si social media zilnic, dar nu mi s-au parut deranjante in jocuri si video. Modul de auto brightness a fost si potrivit dar a avut si rateuri. Au fost momente cand mi se ajusta perfect brightness-ul cand intram intr-o camera mai luminata sau mai intunecata, dar si momente in care abia vedeam in ecran de lumina din jur sau imi spargea ochii stand in pat cu lumina stinsa.
In jocuri ecranul se vede foarte bine, si cu ajutorul overlay-ului de gaming mi-am dat seama ca niciun joc din cele incercate nu a sarit de 60 fps. Poate doar 61-62 pe alocuri. Desi setarile de frame rate erau la maxim si din telefon si din joc, si GPU-ul era clar ca mai poate, nu am reusit sa ma joc in 90fps. Chiar si asa, experienta e foarte fluida, si aici cred ca pot fi iertate unghiurile, pentru ca nu apuci sa fii atent la asta.
Daca ar fi fost in jurul a 2000-2500 LEI as fi trecut cu vederea minusurile ecranului, dar la 3500 LEI mi se pare ca e cam slab ce ofera. Sunt telefoane mai ieftine care ofera ecrane mai bune. Per total as zice ca ecranul e bun, dar avand in vedere pretul ce ridica pretentii de flagship, este sub asteptari, dar sa zicem acceptabil.
Sunet
ASUS Zenfone 7 Pro dispune de difuzoare stereo, unul dintre ele fiind chiar cel de apeluri, iar celalalt in partea de jos a telefonului, pe exterior. Vedem tot mai des combo-ul asta de difuzoare stereo, probabil din cauza ca e cel mai practic si mai usor de implementat, dar de putine ori implementat foarte bine.
In cazul lui Zenfone 7 Pro difuzorul de jos se aude excelent. Are inalte bune, medii bune, claritate buna, si ceva destul de rar, joase bune. Despre cel de sus, cel de apeluri, nu pot spune acelasi lucru. Se aude destul de metalic si uneori pare ca reproduce inalte si niste medii, joasele lipsind din plin.
In urmarirea clipurilor video in landscape am avut de multe ori impresia ca doar difuzorul de jos functioneaza.
In jocuri parca sunt mai bine echilibrate, poate si din cauza ca nu trebuia sa reprezinte mai mult inalte (gloante si zgomote de fundal). Cat m-am jucat, desi uneori mi s-a parut ca se aude mai puternic de jos, nu mi s-a parut deranjant si a fost o experienta buna per total.
Cand am mai stat prin bucatarie cu treburi am dat drumu la niste muzica si l-am lasat pe masa. In situatiile de genul, unde nu conteaza neaparat stereo, pot sa zic ca se aude foarte bine. Am ramas placut surprins de cum suna si mai ales de calitatea joaselor, care se aud chiar bine pentru un difuzor de telefon.
In apeluri difuzorul din partea de sus suna ok-ish, cu aceleasi mentiuni, prea multe inalte si prea putin din restul. Pe langa asta, pozitionarea fantei de unde iese sunetul mi se pare ca face ca lumea din jur sa auda cam tot ce auzi tu. Asta cel mai probabil e din cauza ca nu are un contact propice cu urechea incat sa izoleze exteriorul.
Pe partea de sunet sta doar ok per total, dar se poate mai bine pentru un flagship.
Camera
Principala atractie a lui Zenfone 7 Pro e modulul de camera. Asta inseamna ca nu doar mecanismul trebuie sa fie bun, ci si continutul pe care il poate imortaliza, ca sa merite tot efortul, nu? Ei bine, cred ca reuseste sa scoata continut bun. L-am stresat putin in diverse conditii, si pare ca de fiecare data a scos ceva bun sau foarte bun.
Pe partea de fotografie cele 3 camere nu sunt toate la fel de potente dar totusi sunt bune. In aplicatia de camera gasim un switch intre ele pe mijloc, sau se poate schimba automat intre ele la zoom in/out. Din aplicatia foto se poate regla si unghiul camerei, ceea ce mi se pare un feature foarte misto. Nu ai doar optiunile de a tine camera pe spate sau pe fata, ci si trepte intermediare, trepte pe care le poti folosi nu doar in aplicatia foto ci si in aplicatii de videocall, cum ar fi Zoom.
Cea principala, wide de 64 MP, scoate poze foarte bune, bine detaliate, bine expuse de obicei, si cu background blur bun, unde e cazul, si focalizeaza foarte repede. Separa foarte bine subiectul de fundal, si reuseste sa aiba un dynamic range si o gama de culori foarte bogata. Desi fotografiile ies putin mai saturate decat in realitate, arata bine, si pot fi eventual reglate dupa, daca se doreste un rezultat mai natural.
Cea ultra-wide de 12 MP deformeaza putin cadrul, mai ales la margini, iar asta e cumva normal, dar focus-ul pare ca nu prea exista. Desi se mentioneaza ca are si stabilizare optica si autofocus, mie mi s-a parut mai de graba ca are focus doar fix. Asta nu inseamna ca nu ies bine in focus subiectele, ci doar ca in general va fi totul aproape egal focalizat, si nu la fel de sharp ca pe cea principala. Pentru cadre largi ocazionale mi se pare potrivita, dar sa nu va asteptati la rezultate exceptionale. Se observa diferenta de calitate fata de cea principala, si e nevoie de lumina foarte buna pentru niste rezultate ok. Iar pentru selfie-uri, o recomand doar in cazul in care e nevoie sa intre mai multe persoane in cadru, pentru ca fiind asa wide, mareste totul, adica pe mine ma face sa par mai corpolent decat sunt, si sunt destul de slab.
Cea telephoto de 8 MP are o distanta focala mare, e echivalentul a unui obiectiv de 80mm de DSLR, un 3x zoom cum ar veni, si are o distanta de focalizare mai mare, undeva peste 30cm din ce am observat. Asta inseamna in teorie ca e potrivita pentru portrete sau subiecte mai indepartate. Si pare ca este. Are autofocus si stabilizare si telefonul reuseste sa faca continutul sa arate aproape la fel de bine expus si echilibrat ca pe camera principala, dar continutul e mai greu de focalizat, mai ales daca e aproape, culorile parca nu sunt la fel de vii si se pierde si din dynamic range. Eu sincer as folosi-o pe post de camera de zoom destul de rar, si as prefera sa fac poze cu cea principala, care e mai buna, si eventual sa tai continutul ce ma intereseaza din poza.
In lumina slaba si nightmode telefonul s-a descurcat destul de bine, mai ales avand in vedere ca nu am cea mai stabila mana, stabilizarea isi face treaba bine, si expunerea e cat de cat buna. Pozele de noapte cu expunere lunga nu mi-au iesit prea sharp, e posibil sa fie si vina mea. Aici le-am urcat doar pe cele care au iesit cat de cat sharp, intamplator, ambele la masina, una fiind cu lumina stradala foarte slaba, iar cealalta, la tara, la lumina cerului si cateva beculete de craciun. Nightmode-ul nu mi se pare ca se ridica la nivelul pixelului sau noilor iPhone-uri, dar probabil ar face o treaba mai buna decat am reusit eu daca se foloseste un suport fix pe timpul expunerii.
Pe partea de video, Zenfone 7 Pro stie 4K 60fps, 8K 30fps, si un mod de 1080p HyperSteady. Stabilizarea mi s-a parut chiar foarte buna si fara HyperSteady. In 8K parca telefonul sughita in timpul inregistrarii si se incalzeste destul de repede, iar calitatea inregistrarii nu mi se pare cu mult mai buna decat in 4k, mai ales ca scade framerate-ul. Microfoanele imi pare ca sunt chiar bune si reusesc sa inregistreze clar si fara distorsiuni sunetele din jur, si chiar si muzica cu mult bass, reusind sa anuleze si zgomotul vantului in mare parte din timp.
Am urcat un playlist cu sample-uri video din mai multe situatii aici pe YouTube.
Performanta
Avand in vedere ca Zenfone 7 Pro are cel mai strong chipset disponibil pe piata de la Qualcomm, si anume Snapdragon 865+, alaturi de 8GB RAM, performanta lui pura fiind foarte buna. A scos scoruri foarte bune in testele facute, si a fost foarte fluid pe parcursul utilizarii, singurul sughit avandu-l la filmarea 8K30fps, dar nu as spune ca e ceva important.
Pe partea de stocare are 256GB pe interfata UFS 3.1, una dintre cele mai rapide la ora actuala. A scos ~500MB/s pe scriere si ~1200MB/s pe citire. Cifre foarte bune, si se simte ca e rapida stocarea, fiindca telefonul e foarte rapid la incarcarea aplicatiilor si fisierelor mai mari. De mentionat ca atunci cand am pornit primul benchmark, AndroBench, telefonul a trecut automat in High Performance mode, similar cu atunci cand am pornit un joc.
In jocuri nu a sughitat absolut deloc, si am dat grafica la maxim la ce m-am jucat, in mare parte PUBG Mobile si Call of Duty Mobile. Dupa o vreme se incalzeste si incepe sa consume mai repede bateria, dar are si de unde, si tine ore bune de joaca. In PUBG Mobile cu orice combinatie de setari nu a vrut sa treaca de 60fps, e posibil ca jocul sa aiba o limita, sau indicatorul sa nu afiseze bine.
Pe partea de conectivitate, pe Wi-Fi a scos viteze aproape de limita router-ului (~630Mb download/520Mb upload), in camera cu el, si undeva pe la jumate (~310Mb download/230Mb upload) la o camera distanta, printr-o usa si un zid de beton. Pe 4G++, in reteaua Orange a scos 120Mb download si 40Mb upload, la interior, cu un ping de 16ms. Nu am reusit sa il testez pe 5G, desi am fost in zone unde apare ca 5G-ul de la Orange este disponibil, si aveam optiunea de 5G activa si in telefon si pe abonament. Am verificat harta de la nperf pentru a gasi zonele cu semnal, dar fara succes la conectare. Nu stiu daca e vina telefonului, e posibil sa fie a operatorului.
Baterie
Bateria de 5000mAh a lui Zenfone 7 Pro e ceva nu prea des intalnit in flagship-urile din ziua de azi, e un feature mai des intalnit pe telefoane mai ieftine si mai putin performante de regula. Are parte de fast charging la 30W, si se incarca de la 1 la 50% in 30min, si full de la 1% la 100% in aproximativ 1h si 45min. Nu e vreun record, nu e extrem de rapida incarcarea, se putea mai bine, si sunt exemple in piata, dar avand in vedere cat de mult tine bateria cu o incarcare full, cred ca e bine per total, mai ales ca nu mi-a trebuit mai mult de 50% pentru o zi normala. L-am incarcat cu incarcatorul lui original de cele mai multe ori, dar si cu unul de 33W de la Xiaomi si unul de 65W de la un laptop HP, si pot spune ca se incarca la fel de rapid pe toate, ceea ce e un lucru bun.
Pe mine m-a tinut bateria cam 2 zile de utilizare normala, rareori intrand chiar si in a 3a zi, cu refresh rate-ul pus pe Auto, asta fiind cea mai buna optiune zic eu. Cu refresh rate-ul pus manual pe 90Hz s-a dus mai repede bateria, uneori mai mult de 50% intr-o zi, si nu am vazut niciun beneficiu real. La filmari 8k si 4k din nou, se duce bateria mai repede, ceea ce e normal.
Cel mai bun screen time obtinut a fost de 7h in 3 zile, dar a fost reincarcat cu vreo 10-15% in ziua 2, sau 6h30min, tot in 3 zile, dintr-o singura incarcare. Cel mai slab screen time a fost de 4h si 10min pe parcursul a 2 zile, pe 90Hz. In marea parte a timpului am obtinut intre 5 si 6 ore in 2 zile. Am urcat niste screenshot-uri cu orele de incarcare si cu screen time-ul obtinut.
Software
Software-ul lui Zenfone 7 Pro se numeste Zen UI 7 si este bazat pe Android 10. Eu nu am reusit sa fac update la Android 11, dar update-ul trebuie sa apara cat de curand pentru toata lumea. Softul este foarte curat, si e o experienta placuta in utilizare. Are optiuni de personalizare a aspectului home screen-ului, interfetei si iconitelor, si are dark mode automat. Are si un mod de gaming numit Game Genie care e foarte util pentru statistici si informatii de performanta in jocuri. Experienta per total e smooth, dar parca ii lipseste cate ceva pe alocuri. De exemplu, cand am conectat telefonul prin bluetooth la masina, in 90% din cazuri volumul s-a dat singur la sub 50%, si nu am gasit o setare care sa opreasca asta. Poate nu am cautat destul.
Pe de alta parte am gasit un feature pe care as vrea sa il vad pe toate telefoanele cu Android. Cand rotatia automata a ecranului e dezactivata, si rotesti telefonul in landscape, apare in coltul din stanga jos o iconita alba intr-un cerc negru ce iti permite sa intorci manual ecranul. Iar cand vrei sa il intorci la loc apare din nou si o poti apasa. Mi se pare absolut genial. Nu imi place sa am auto-rotate pornit pentru ca atunci cand stau in pat trebuie sa il dezactivez mereu si invers, iar optiunea asta mi se pare absolut perfecta. Good job ASUS!
Pentru cei care se joaca pe telefon spuneam ca exista Game Genie, un overlay pentru jocuri in care ai cateva optiuni utile. De exemplu poti sa treci pe un mod exclusiv de date mobile pentru internet, si poti sa vezi statistici intr-un overlay pe care il poti pune unde vrei tu cat esti in joc, cam ca pe un PC (FPS, temperaturi, utilizare procesor si GPU, utilizare RAM). Overlay-ul mi se pare o optiune foarte misto si utila, si cred ca mai multi producatori ar trebui sa o implementeze. De exemplu, eu mi-am dat seama cu ajutorul lui, ca jocurile pe care le-am jucat, desi am dat framerate-ul la maxim, rulau la maxim 60fps in loc de 90fps. Nu stiu daca e vina telefonului sau a jocurilor, tind sa cred ca a jocurilor. Actiunea s-a simtit in continuare foarte fluida si fara sughituri, sigur mai fluida decat pe un ecran de 60hz, dar acel indicator de fps nu a trecut de 60 decat foarte rar, si atunci doar cu 1 sau 2.
Concluzie
Zenfone 7 Pro e per total un telefon bun cu o camera foarte buna, dar parca sub asteptari pentru pretul pe care il are. La pretul lui de lansare, cel pe care il vedem si acum in magazine, de aproximativ 3500 lei, competitia e acerba. Daca vrei un telefon cu camera excelenta este periculos de aproape de S20 Plus, P40 Pro, OnePlus 8 Pro sau chiar iPhone 12. Daca vrei un telefon bun intr-un buget putin mai mic, S10, S20 FE si OnePlus 8T au ecrane mai bune si camere tot pe acolo. Plus ca toate cele mentionate mai sus sunt mai usoare si mai finute.
Dar la niciunul din ele nu poti intoarce camera de pe spate sa-ti faci un selfie, un story sau chiar un vlog cu ea. Nici bateria de 5000 mAh nu e prea comuna, iar 5G-ul abia prinde avant. Cei de la ASUS nu il marketeaza ca un gaming phone, probabil pentru ca au si seria ROG Phone care se pricepe mai bine la asta, dar cred ca e un telefon potrivit pentru joaca totusi. Daca feature-urile astea te conving sa cumperi Zenfone 7 Pro atunci merita.